11 Keshilla per mbrojtjen e mjedisit

Pse duhet ta mbrojmë mjedisin? E pra, Ne kemi Vetëm Një Tokë kështu që le ta mbrojmë! Per ket arsye ne kemi gjetur 11 keshilla per mbrojtjen e mjedisit qe mund ti ushtrojme gjate vitit 2021.

Për fat të keq, njerëzit nuk kanë qenë kujdestarë shumë të mirë Të Tokës gjatë viteve. Për të mbrojtur mjedisin dhe për të ruajtur planetin për fëmijët tanë dhe brezat e ardhshëm, të gjithë duhet të ndërmarrim hapa proaktivë drejt zakoneve më të pastra të jetesës.

Shumica e dëmtimit të mjedisit tonë buron nga konsumi: çfarë konsumojmë, sa konsumojmë dhe sa shpesh.

Pavarësisht nëse është gaz, ushqim, veshje, makina, mobilje, ujë, lodra, elektronikë ose mallra të tjera, ne të gjithë jemi konsumatorë. Qelësi nuk është të ndalojmë konsumimin, por të fillojmë të jemi të ndërgjegjshëm për zakonet tona të konsumit dhe se si çdo blerje ose veprim ndikon në ekosistem.

Lajmi i mirë është se shpesh nuk është shumë e vështirë, e shtrenjtë ose e papërshtatshme për t’u bërë më miqësore me mjedisin. Mund të jetë edhe një sfidë argëtuese për t’u zbatuar midis familjes ose bashkëpunëtorëve tuaj. Dhe megjithëse ndryshimet e vogla në nivelin individual mund të duken të parëndësishme, thjesht mendoni se sa më i pastër do të ishte planeti nëse të gjithë do të miratonin edhe disa nga modifikimet e mëposhtme të sjelljes.

Pra, këtu janë 11 keshilla për mbrojtjen e mjedisit sot

Konsumo më pak

Frenimi i konsumit mund të ketë një ndikim të madh në mjedis. Ulja, ripërdorimi dhe riciklimi marrin shumë vëmendje, por planeti mund të përfitojë nga një fokus në diqka më të rëndësishme dhe më të nënpërfaqësuar si refuzimi.

Kur refuzoni, ju thoni “jo”, gjë që nuk është gjithmonë e lehtë. Gjerat falas, mallra të lira në pastrim, lodrat e reja të nxehta të fëmijëve ose pajisjet e fundit që premtojnë ta bëjnë jetën tuaj më të mirë – asnjë nga këto nuk është thelbësore. Dhe ata pothuajse gjithmonë përfundojnë ose në plehra ose të harruar në pjesën e pasme të një dollapi. Herën tjetër që tundoheni të blini ose pranoni një artikull jo thelbësor, mendoni nëse do të përmirësonte vërtet jetën tuaj. Nëse jo, është në rregull të thuash vetëm: “jo, faleminderit!”

Kalbja

Një tjetër gjë që nuk merr shumë vëmendje, por ka implikime të rëndësishme mjedisore është “kalb”. Si në, lerjen e ushqimit tuaj dhe mbeturinave ne oborr te kalben natyrshëm në tokë në vend se ta dërgoni atë në deponi. Me fjalë të tjera: plehrash.

Kompostimi i mbetjeve tuaja të ushqimit dhe mbeturinave të oborrit ofron shpërblime të dyfishta: mban një sasi të jashtëzakonshme të plehrave nga rrjedha e mbeturinave, dhe prodhon tokë të lirë dhe të pasur për t’u përdorur në kopshtin tuaj. Disa qytete tani marrin mbeturina organike së bashku me plehrat e rregullta dhe riciklimin. Nëse zona juaj nuk e ofron këtë shërbim, nuk shqetësohet— mund të vendosni një grumbull plehrash me mirëmbajtje të ulët në oborrin e shtëpisë tuaj.

Zgjidhni gjera te riperdorshme mbi ato një përdorimshe

Mendoni se sa njerëz shihni çdo ditë duke pirë pije nga gota të disponueshme ose shishe të disponueshme, duke pirë nga kashtë të disponueshme, duke mbajtur çanta ushqimore të disponueshme, duke ngrënë nga pjata ose enë të disponueshme dhe duke përdorur vegla të disponueshme. E gjithë ajo plastikë me një përdorim duhet të shkojë diku, dhe ka pasur një efekt shkatërrues në tokën, oqeanet dhe jetën tonë detare.

Të gjitha artikujt e mësipërm (dhe më shumë) kanë homologë më të përgjegjshëm për mjedisin. Kaloni në artikuj të ripërdorshëm dhe bëni një angazhim për t’i përdorur ato sa më shpesh që të jetë e mundur. Do të keni më pak plehra që grumbullohen në bordurën tuaj, dhe do të ndihmoni për të mbrojtur mjedisin në një mënyrë madhore.

Riprodhoni

Bëhuni krijues me sendet tuaja të padobishme ose të padëshiruara, duke i kthyer plehrat në thesar. Krijimi i diçkaje të re si vepra arti, lodra apo bizhuteri është njëkohësisht e kënaqshme dhe një nga mënyrat më të mira për të mbrojtur mjedisin. Jo vetëm që i mban artikujt jashtë plehrave, por mund të parandalojë që të blini sende të reja, të cilat kërkojnë shumë burime për të prodhuar. Fëmijët duan të bëjnë gjëra; kështu që në vend që të shkojnë në dyqanin artizanal, shikoni së pari koshin tuaj të riciklimit dhe lërini imagjinatat e tyre të fluturojnë!

Ricikloni siç duhet

Nëse nuk mund ta refuzoni dhe nuk mund ta kalbni dhe nuk mund ta zvogëloni dhe nuk mund ta rritni ose ripërdorni atëherë është koha t’i drejtoheni riciklimit. Edukoni veten se çfarë mund dhe nuk mund të riciklohet në koshat tuaj në shtëpi. Hedhja e sendeve të gabuara në koshin e riciklimit mund të rezultojë që një ngarkesë e tërë të refuzohet, që do të thotë, përsëri në deponi.

Ju gjithashtu mund të gjeni lehtësisht se si të ricikloni artikuj të veçantë si elektronikë, bateri dhe pajisje. Kontrolloni me komunën tuaj lokale për faqet e braktisjes dhe bëni një përpjekje për të marrë artikujt tuaj në vendet e duhura të asgjësimit.

Bleni produkte te perdorura

A e dini se duhen mbi 700 litra ujë për të rritur pambuk të mjaftueshëm për të bërë vetëm një bluzë të thjeshtë?

Në vend që të shkoni në qendër tregtare për të blerë rroba të reja, konsideroni të shikoni së pari në një dyqan të mrekullueshëm ose dyqan të cilësisë së mirë, ose të tregtoni rroba me miqtë. Ju mund të merrni frymë jetë të re në veshjet tuaja pa humbur burimet e çmuara të nevojshme për të prodhuar veshje të reja.

Blerja e dorës së dytë vlen edhe për shumë kategori të tjera të mallrave të konsumit: lojëra për fëmijë dhe lodra, këpucë, pajisje, mobilje, makina dhe më shumë.

Blej ne qytetin tend

Ndërsa ne jemi në temën e blerjeve, është e rëndësishme të mendoni për rrugën që gjërat tuaja marrin vetëm për të arritur tek ju. E gjithë ajo paketim, e kombinuar me karburantin e nevojshëm për shpërndarje, me të vërtetë shkakton ndotje në mjedis. Në vend të kësaj, shikoni tregun tuaj lokal të fermerëve për ushqim të freskët, pa pako; provoni të hani në një restorant ne qytetin apo fshatin tuaj; dhe blini nga artistë vendas, prodhues veshjesh dhe shitës me pakicë para se të shikoni për atë transport dy-ditor.

Përdorni më pak kimikate

Dëshironi të mbroni mjedisin? Përdorni më pak kimikate të dëmshme dhe do të jeni në rrugën e duhur. Eshtë e vështirë të jesh i sigurt për efektet negative afatgjata që kimikatet mund të kenë, si në trupin tonë ashtu edhe në planet, kështu që është më mirë t’i shmangni ato nëse është e mundur. Zgjedhni kujdesin për lëndinë dhe kopsht pa kimikate; bukuri natyrore dhe sende higjienike; pastrues shtëpiak natyral; dhe ushqim organik. Toka do t’ju falënderojë!

Ecni ose perdorni bicikleten

Sipas Agjencisë Amerikane Të Mbrojtjes Së Mjedisit (EPA), një automjet tipik pasagjerësh lëshon rreth 4.6 tonë metrikë dioksid karboni në vit. Qdo sasi e që ne mund ta nderprejme përsëri në do të ndihmojë token dhe mjedisin. Për udhëtime të shkurtra, provoni të ecni ose të bëni biçikletë-gjithashtu do të merrni një dozë të shëndetshme ushtrimesh, pa vendosur këmbë në një palestër. Nëse udhëtimi në këmbë ose dy rrota nuk është i mundshëm, provoni carpooling me një mik, fqinj ose bashkëpunëtor në një destinacion të përbashkët. Dhe nëse gjithçka tjetër dështon dhe ju duhet të drejtoni makinën tuaj, rreshtoni veprimet në rrugën më efikase për të kursyer kohë dhe milje të drejtuara.

Perdorni me pak ujë

Ruajtja e ujit në shtëpi është një nga mënyrat më të lehta për të mbrojtur mjedisin. Mendoni për të gjitha kohët që konsumoni ujë, brenda dhe jashtë shtëpisë tuaj; pastaj, bëni rregullime sa të mundeni. Për shembull:

 • Fikni rubinetin ndërsa lani dhëmbët.
 • Rregulloni rubinetat e rrjedhshme.
 • Bëni përdorimin e ujit tuaj më efikas duke gazuar rubinetat, duke përdorur spërkatës që zvogëlojnë balotazhin dhe duke instaluar tualete me rrjedhje të ulët dhe koka efikase dushi.
 • Mblidhni dhe përdorni ujin e shiut për ujitje të bimëve.
 • Shkurtoni dushin tuaj për disa minuta-ose kaloni atë krejtësisht nëse nuk keni nevojë vërtet për një atë ditë.
 • Drejtoni lavastoviljen ose lavatriçen tuaj vetëm kur është plot

Këto janë vetëm bazat-ju mund të merrni me të vërtetë krijuese kur bëhet fjalë për ruajtjen e ujit.

Ruani energjinë elektrike

Siç mund ta merrni me mend, ne jemi mjaft të dhënë pas kësaj metode të mbrojtjes së mjedisit! Çdoherë që mund të përdorni më pak energji elektrike, është një fitore për planetin. Provoni disa nga këto mënyra të shpejta për të ruajtur energjinë rreth shtëpisë tuaj:

 • Tregtoni llamba inkandeshente për Më shumë CFLs ose Led me efikasitet energjetik.
 • Përdorni shirita të zgjuar të energjisë, të cilat fikin fuqinë në elektronikë kur nuk përdoren. (Ose, thjesht shkëputni litarët e energjisë nga muri kur artikujt nuk janë në përdorim.)
 • Përdorni një termostat të programueshëm ose të zgjuar.
 • Mirëmbani sistemin tuaj të ngrohjes, ventilimit dhe ajrit të kondicionuar (HVAC).
 • Kur është koha për të blerë një pajisje të re, zgjidhni një Model Të certifikuar Nga Energy Star.
 • Mbeshtjellni rrjedhjet e ajrit rreth dyerve dhe dritareve.
 • Sigurohuni që shtëpia juaj të jetë e izoluar siç duhet në nivelin e rekomanduar të rezistencës ndaj nxehtësisë (“r-value”) për vendin ku jetoni.
 • Përdorni tifozët e tavanit për të qarkulluar ajrin e ngrohtë në dimër dhe ajrin e ftohtë në verë.

Shpresojme tju kenë pelqyre keto 11 keshilla per mbrojtjen e mjedisit, lexoni kete thirrje per pastrimin e mjedisit: http://kub.edu.al/une-mbroj-mjedisin/

Pse është e rëndësishme të mbrojmë mjedisin tonë?

Mbrojtja e mjedisit duhet të jetë po aq e rëndësishme sa edhe mbrojtja e jetës suaj.

Të gjitha gjallesat mbijetojnë brenda zonave të tyre të favorshme të mjedisit – kështu që mjedisi nuk është diçka që mund të neglizhohet lehtë pa u kujdesur për të.

Edhe pse mjedisi mund të vazhdojë të mbijetojë në gjendjen e tij natyrore, ndërhyrja njerëzore ka shkaktuar shkatërrim të madh në shumë ekosisteme. Është shumë e rëndësishme për ne të mbrojmë mjedisin tonë, në mënyrë që të vazhdojmë të jetojmë në këtë planet – në një atmosferë të shëndetshme dhe të sigurt.

Ne duhet të mbrojmë mjedisin jo vetëm për krijesat e gjalla, por edhe për bimët dhe pemët që na ofrojnë edhe më shumë përfitime drejtpërdrejt – ato na sigurojnë oksigjen që ne kemi nevojë për të marrë frymë. Vendet industriale dhe ato të zhvilluara po përballen gjithashtu me kërcënime për t’u ndotur dhe prekur nga ndikimi i dëmshëm mjedisor i shkaktuar nga veprimet njerëzore.

Mbetjet e hedhura në burimet tona ujore, po brutalizojnë jetën ujore dhe ndotja nga fabrikat, përdorimi i qeseve plastike dhe ndotësit e çliruar nga automjetet, janë të gjithë faktorë që kontribuojnë në ndryshimin e klimës. Shumë nga burimet e Tokës po shterohen nga njerëzit, rezultatet e të cilave janë të rrezikshme për jetën e shumë njerëzve në mbarë botën.

Nëse të gjithë bëjmë pjesën tonë dhe punojmë për të reduktuar ndikimin tonë negativ në mjedis, do të përfitojmë vetë. Kjo do të na lejonte të rindërtonim një marrëdhënie të shëndetshme me natyrën. Një mjedis më i pastër do të reduktonte gjithashtu problemet shëndetësore me të cilat përballen njerëzit, duke përfshirë sëmundjet e mushkërive, sulmet në zemër, infeksionet dhe kancerin e shkaktuar nga ndotësit që ekzistojnë në mjedisin tonë.