Avantazhet dhe Disavantazhet e Kompjuterit

Mesoni se cilat jane avantazhet dhe disavantazhet e kompjuterit per jeten tone te perditshme. Në ditët e sotme kompjuterët përdoren pothuajse në çdo fushë të shoqërisë njerëzore ose është si ne shtëpine tonë, shkolla, kolegje, fabrika ose në punë biznesi. Por, në të njëjtën kohë, ka disa avantazhe dhe disavantazhe të rëndësishme të kompjuterëve gjithashtu atje.

Një kompjuter është një makinë e vogël, e fuqishme, e dobishme dhe e plotë e automatizuar për njerëzimin. Edhe pse kompjuteri sot është një lehtësi e madhe për shumë prej nesh dhe sjell shumë përparësi.

Por, për fat të keq, ajo sjell jo vetëm përfitime, por edhe dëme për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm. Ndoshta, supozoni se një person e di informacionin e përfitimeve dhe disavantazheve të një kompjuteri. Në atë rast, ata do të fillojnë të shpenzojnë më pak kohë dhe ta përdorin atë vetëm për punë produktive në kompjuter.

Avantazhet dhe disavantazhet e Kompjuterit

Kompjuteri është një pajisje e programuar me një grup udhëzimesh për të kryer detyra specifike dhe për të gjeneruar rezultate me një shpejtësi vërtet të lartë. Një kompjuter është një makinë që mund të zgjidhë probleme të vështira dhe të ndryshme, të përpunojë të dhëna, të ruajë dhe të marrë të dhëna dhe të kryejë llogaritjet më shpejt dhe me saktësi në krahasim me njerëzit.

Për të kuptuar nëse një kompjuter është i dobishëm apo i dëmshëm, le të shohim (pro ose kundër) që janë avantazhet dhe disavantazhet e kompjuterëve në pika. Së pari, le të shohim disa nga avantazhet kryesore të kompjuterit.

Avantazhet e Kompjuterit

Shpejtësi E Lartë Në Punë

Një kompjuter është një makinë elektronike me shpejtësi të lartë. Operon dhe përpunon shumë llogaritje dhe komanda komplekse në mikrosekonda apo edhe në nanosekonda me shpejtësi të jashtëzakonshme.

Kompjuterët e sotëm nuk janë më deri në një pajisje llogaritëse si disa vjet me pare. Gjenerata e sotme e kompjuterëve mund të kuptojë dhe përpunojë shumë udhëzime vetëm sa hap e mbyll sytë gjë që kërkon kohë të konsiderueshme për njerëzit.

Ne përdorim një kompjuter për të përfunduar detyrën në mënyrë efikase, zell dhe saktësi totale për punën tonë të përditshme. Kursen shumë kohë, energji dhe kosto të përgjithshme për të përfunduar një detyrë specifike.

Për shkak të kombinimit me shpejtësi të lartë të të dy kompjuterëve dhe Internetit, ju mund të shijoni transmetimin e videos dhe të dëgjoni këngë pa pengesa shumicën e kohës, mesazhet nga bisedat si dhe emailin me shpejtësi.

Kërkimi i çdo gjëje në Internet me shpejtësi të lartë do të jetë e dobishme për ju për të mbledhur një sasi të mirë të informacionit duke kursyer kohë. Lidhja me shpejtësi të lartë e një kompjuteri në Internet kursen kohë dhe lidh njerëzit në shoqëri si spitalet, qendrat e punës, shkollat, etj.

Njohuri të madhe

Interneti ka njohuri dhe informacion të pakufizuar për çdo fushë, dhe të dhëna të tilla të bollshme mund t’i përdorim për studimet dhe projektet tona duke u ulur në një vend. Vlen të shtypni dhe kërkoni për temën e nevojshme në pyetjen e kërkimit për të marrë informacionin e dëshiruar.

Aktualisht, për të zgjidhur probleme, projekte, kërkime, detyra shtëpie, detyra, praktika. Nëse jeni student, menaxher, biznesmen apo punonjës, mjafton të përdorni internetin, i cili është i pasur me fjalorë, enciklopedi dhe kërkime të ndryshme shkencore.

Kompjuteri ju lejon të merrni informacion në format video në ekranin e kompjuterit që nuk gjendet në asnjë dokument dhe libër. Një informacion i tillë me arsim të gjerë ofron mundësi për të gjithë në të gjitha fushat.

Një kompjuter me lidhje interneti është një mundësi për të hyrë në lajmet më të fundit në pothuajse çdo fushë. Me ndihmën e kompjuterit, çdokush mund të gjejë dhe të mësojë të gjitha informacionet nga të gjitha pjesët e botës që nuk janë fizikisht të aksesueshme (qasshme).

Aftësia E Ruajtjes

Kujtesa kompjuterike ka shumë më tepër kapacitet sesa ajo e njerëzve. Ne nuk mund të ruajmë audio, video, imazh, tekst, etj., në kujtesën tonë përtej një kufiri, por këto të dhëna mund të ruhen brenda kompjuterit sipas nevojave tona në çdo kohë.

Siç e dini, është më e lehtë të kërkoni ndonjë pyetje në Internet. Ne gjithashtu mund të ruajmë të gjitha shënimet dhe mediat e rëndësishme në kompjuterin tonë, të cilat do të kursejnë kohën tonë nga vizita në biblioteka dhe kërkimi i informacionit në libra dhe revista.

Shumë kompani biznesi përfitojnë nga kapaciteti i ruajtjes së kompjuterëve për të ruajtur llogaritë e klientëve të tyre. Në mënyrë të ngjashme, shumë kompani si bankat gjithashtu përdorin për të ruajtur të dhënat dhe për të menaxhuar shkëmbimet financiare. Me anë të këtyre, klientët mund të kontrollojnë të gjitha format e llogarive të tyre duke përdorur Internetin.

Të gjitha të dhënat mund të ruajnë në pajisjet e ruajtjes së kompjuterit si disqet e ngurta, SSD është instaluar brenda kutisë SË PC. Ekzistojnë gjithashtu pajisje ruajtëse portative të disponueshme si P.sh. disqet E Stilolapsit, kartat e kujtesës, SSD portative, etj. Përveç kësaj, ruajtja e cloud si Google Drive dhe One Drive mund të përdoret gjithashtu për qëllime ruajtjeje.

Kapaciteti i ruajtjes së të dhënave të kompjuterëve këto ditë janë është rritur në krahasim me kohët e mëparshme.

Komunikimi

Kompjuteri Me Internet ju ndihmon të shprehni pikëpamjet tuaja dhe pa mundim në publik pa ndonjë problem përmes platformave të famshme të komunikimit si Quora, Twitter, Reddit, Viber, Whatsapp, Facebook, Messenger, Snapchat, Instagram etj.

Njerëz nga i gjithë vendi mblidhen çdo ditë në internet, të cilët janë të bashkuar nga një qëllim – thashetheme të përbashkëta dhe ndihmë reciproke. Ju gjithashtu mund të komunikoni përmes Internetit edhe kur jeni të ndrojtur, modest ose pak introvert.

Përveç kësaj, ajo bëhet një platformë për komunikim me kolegët e tyre. Fëmijët, adoleshentët, apo edhe njerëzit e rritur janë të lumtur të ndajnë fotot, filmat ose videoklipet e tyre në faqet e rrjeteve sociale. Këtu, të gjithë flasin me njëri-tjetrin dhe bëhen lloji i vendit ku ne ndiejmë komunitetin.

Shërbimet Online të disponueshme në kompjuterë si faqet’ Skype ‘ose’ Zoom ‘ përdoren për të komunikuar me kolegët, miqtë, familjen dhe të afërmit shpejt përmes thirrjes video.

Komunikimi i pajisjeve si Wi-Fi dhe Interneti ju ndihmojnë të vendosni komunikim me njëri-tjetrin.

Fitimi i Parave Në Internet

Kompjuteri prodhon një numër të madh mundësish për të fituar para dhe punë çdo vit. Çdo person me aftësi, ekspertizë dhe talente unike mund të fitojë para në internet përmes kompjuterit duke u shërbyer dhe mësuar njerëzve.

Një avantazh tjetër i kompjuterit: me ndihmën E Internetit, ju mund të punoni në shtëpi pa lënë shtëpinë ose apartamentin tuaj. Eshtë shumë e përshtatshme të punosh në këtë mënyrë sepse njerëz të tillë nuk kanë nevojë të jenë të varur; ata zgjedhin orarin, punën dhe punën e tyre sipas nevojës dhe zgjedhjes së tyre.

Për vitet e fundit të teknologjisë dixhitale, nevoja për profesionistë kompjuterikë ka arritur një nivel të ndryshëm; çdo biznes dhe organizatë ka nevojë për ekspertë kompjuterikë, profesionistë në vendin e tyre të punës. Kjo e bëri më të lehtë punën në një masë të madhe.

Biznesi dixhital dhe marketingu, kërkimet Shkencore dhe inovative kryhen me ndihmën e një kompjuteri në të gjithë botën; industria dixhitale po zhvillon shumë mundësi për punë të bazuara në kompjuter.
Trendi I Punës nga shtëpia është rritur edhe për shkak të pranisë së kompjuterëve dhe Internetit këto ditë.

Mësimi Online

Mësimdhënia është një nga aftësitë më të shquara të kompjuterëve për nxënësit, studentët ose profesionistët. Eshtë një kuti plot njohuri dhe aftësi dhe përmbajtje arsimore me cilësi të lartë.

Ju mund të përdorni shumë faqe në internet për të mësuar gjëra të reja në kompjuter përmes kurseve në internet, përfshirë platformat e ndarjes së videove, si youtube.com. shumë profesionistë dhe ekspertë në këto platforma ofrojnë shumë përmbajtje praktike edukative për përdoruesit e tyre.

Mësimi i një gjuhe të huaj mund të jetë më i dobishëm, argëtues dhe më e rëndësishmja, efektiv. Mësimi i gjuhëve të reja ballë për ballë me dikë në kompjuter përmes mikrofonave dhe altoparlantëve është një alternativë shumë më e mirë për mësimin e gjuhës nga një fletore e rregullt.

Mësuesi elektronik do të jetë në gjendje të vlerësojë korrektësinë e fjalimit tuaj përmes një kompjuteri!. Për më tepër, ka shumë universitete, institute arsimore që ofrojnë kurse falas të mësimit në internet. Njerëzit po mësojnë gjuhë të reja, programim, zhvillim personal, etj., në Internet këto ditë.

Shpikja E Internetit, së bashku me kompjuterin, është shpikja më e madhe e të gjitha kohërave.

Kursen Kohë dhe Para

Pothuajse të gjithë duan të kursejnë kohën dhe paratë e tyre si ju në epokën e sotme, sepse të gjithë duan të bëjnë ndonjë argëtim tjetër, të shijojnë, punë krijuese ose të kalojnë kohë me familjen tuaj, apo jo?. Siç e dini, një kompjuter është më i shpejtë se njerëzit, gjë që kursen shumë kohë për ne.

Llogaritja e shpenzimeve të shtëpisë tuaj lehtë mund të bëjë me një makinë llogaritëse kompjuter në vend se të shpenzimeve kohë në analizë fizikisht.

Ju mund të përdorni një kompjuter për të kursyer para NË TV nëse jeni personi më i ngarkuar dhe keni nevojë të kurseni para. Ju gjithashtu mund të shikoni të gjitha shfaqjet argëtuese si karikaturat, filmat artistikë dhe filmat televizivë, të dëgjoni muzikë në kompjuterin tuaj. Mund të jetë në internet ose përmes përdorimit të një kabllo ethernet ose USB.

Kështu, kompjuteri nuk përdoret vetëm në punë, por gjithashtu mund të përdoret për të argëtuar veten.

Kompjuterët kanë bërë të gjithë punën në internet pa letra, gjë që kërkon shumë letër për të punuar fizikisht më herët. Skedarët, të dhënat dhe dokumentet e rëndësishme ruhen në formë elektronike. Kështu, miliona pemë ruhen nga prodhimi i letrës.

avantazhet e kompjuterit

Disavantazhet e Kompjuterit

Me gjitha ato avantazhe dhe te mirat e kompjuterit, bashk me to vijne edhe disa disavantazhe te tij. Thonë; se ka diqka te keqe për çdo gjë që është e mirë. Në mënyrë të ngjashme, së bashku me avantazhet e kompjuterëve, ka edhe disavantazhe, si dy anët e një monedhe. Më poshtë janë disa nga disavantazhet e kompjuterëve.

Shpenzon kohë te tepert

Shumë kohë do të harxhohet para kompjuterit nëse një person fillon të shikojë video dhe të luajë lojëra pa u ndalur. Një duhet të dini efektet e dëmshme të shpenzimeve shumë kohë në kompjuter.

Gjithmonë duhet të përdorni një kompjuter për të fituar njohuri me një kohë të shkurtër për argëtim për të siguruar që ne nuk po bëjmë një zakon që na bën të kalojmë kohën tonë të çmuar.

Ulur para një kompjuteri për një kohë të gjatë mund të harrojnë veprat e tyre thelbësore dhe përgjegjësinë ndaj të tjerëve. Ndikon edhe në aftësitë tona sociale si komunikimi.

Mungesa E Inteligjencës

Kompjuteri nuk ka inteligjencë aq sa kanë njerëzit. Po, AI (Inteligjenca Artificiale) po zhvillohet mirë. Por prapë, ndjek udhëzimet dhe merr vendimet e dhëna nga ne.

Kompjuterët nuk mund të marrin vendime vetë në periudha të caktuara, gjë që ndonjëherë e bën punën tonë të ngadaltë, vetëm pasi të japin udhëzimet e duhura dhe të sakta, ata punojnë. Nëse kompjuterët marrin udhëzime të gabuara ose të pahijshme, atëherë rezultati do të jetë i gabuar.

Një kompjuter është një pajisje elektronike që nuk ka Asnjë Ndjenjë, Emocione ndaj njerëzve. Mendja logjike e një kompjuteri nuk është në gjendje të përcaktojë gjëra të drejta ose të gabuara.

Prandaj, edhe pasi ka tiparin e autonomisë. Nuk mund të bëjë asnjë punë në mënyrë të pavarur dhe varet nga njerëzit që udhëzimet të bëjnë asgjë.

Shikimi I Syve

Njerëzit vazhdojnë të përdorin kompjuterë gjatë gjithë ditës, veçanërisht ata që kanë një punë të varur nga kompjuteri dhe Interneti.

Një vazhdimësi e tillë mund të çojë në probleme shëndetësore të tilla si shikimi i dobët, energjia e ulët, mbipesha në trup dhe sëmundje të tjera. Shikimi i ekranit të monitorit të një kompjuteri gjatë gjithë ditës dobëson shikimin e syve dhe dëmton shtyllën kurrizore.

Pra, nëse jeni duke punuar në një punë që varet nga një kompjuter, duhet të merrni masa përmirësuese për t’u kujdesur për sytë tuaj.

Për shembull, sa herë që përdorni kompjuterin, sigurohuni që të bëni një pushim prej 10 deri në 15 minuta në një interval prej një ore dhe të qëndroni larg kompjuterit për ca kohë. Një pushim i tillë do të ndihmojë në mbrojtjen e vizionit tuaj.

Dikush mund të përdorë gjithashtu një ekran specifik mbrojtës të monitorit ose syze kompjuteri.

Varësia nga kompjuteri

Njerëzit me kompjuterë shumë të varur mund të ndikojnë në gjumin e tyre gjatë natës, apo edhe pasdite mund të ndikojnë negativisht në mendjen dhe shëndetin e tyre. Prandaj, gjithmonë duhet të dini kufizimet e përdorimit të kompjuterit; përndryshe, asgjë e mirë nuk do të vijë.

Duke kaluar shumë kohë duke bërë gjëra të padobishme, njeriu mund të humbasë kohën e tij të çmuar dhe të prishë shëndetin e tij. Eshtë më mirë të studioni ose në punë në vend që të kaloni kohë të lirë në argëtimin kompjuterik.

Shumë fëmijë nga fëmijëria e hershme mësohen me kompjuterin – u pëlqen të shikojnë karikatura, programe qesharake, të luajnë lojëra kompjuterike. Eshtë e nevojshme të kujdeseni për to duke mos e bërë zakon atë.

Problemet E Sigurisë Kibernetike

Kërcënimi i shumë hakimeve të të dhënave në kompjuter është gjithmonë pezull. Viruset, malware, vjedhja e të dhënave personale, vjedhja e fjalëkalimeve, vjedhja e detajeve të pagesës, etj., mund të bëhet përmes sulmeve kibernetike.

Hakerët mund të bëjnë gjithçka me të dhënat tona personale ose sociale të ruajtura në kompjuterë nëse ajo merr nën kontroll në duart e tyre. Ata mund t’i fshijnë ose dëmtojnë të dhënat ose edhe t’i keqpërdorin ato për ndonjë qëllim të paligjshëm.

Hakerat mund të thyejnë sigurinë e sistemit tuaj dhe të fitojnë qasje të paautorizuar në sistemin tonë kompjuterik, i cili mund të dëmtojë njerëzit financiarisht si vjedhja e detajeve të kartave të kreditit të njerëzve dhe llogarive bankare, apo edhe shoqërore si rrjedhja e të dhënave të ndjeshme nga shoqata të rëndësishme.

Gjërat me një kompjuter mund të zvogëlojnë mundësinë e sulmeve të hakerave dhe viruseve, të tilla si ndjekja e masave të sigurisë kompjuterike dhe programeve antivirus.

Antiviruset janë një lloj programi kompjuterik që është zhvilluar për të parandaluar që kompjuterët kundër hakerëve të vjedhin fjalëkalime, Kunja dhe informacione të tjera të ndjeshme, me qëllimin e tyre kryesor.

Një duhet të përdoret për të mbajtur të dhënat e tyre të sigurta, siguria e të dhënave është një shqetësim i madh pasi shumë kompani ofrojnë shërbime sigurie kundër viruseve kompjuterike dhe sulmeve kibernetike.

Problemet Shëndetësore nga kompjuteri

Nëse gjithmonë kaloni kohë duke u ulur në të njëjtin pozicion para ekranit të kompjuterit ose për një kohë të gjatë, ajo ngurtëson muskujt tuaj për të filluar të lëndohen, duke çuar në mbipeshe.

Një pozicion i tillë nuk lejon një qarkullim të mirë të gjakut në të gjithë trupin tuaj. Kjo do të jetë një efekt i dëmshëm në trupin tuaj.

Për të shmangur probleme të tilla, duhet të gjeni kohë për trajnim të rregullt të paktën një orë në ditë. Ose mund të filloni disa orë ecje në ditë, dhe një aktivitet i tillë ju ndihmon të shmangni probleme të tilla shëndetësore.

Ju gjithashtu duhet të blini një karrige të rregullt të rehatshme nëse keni mundësi të punoni në një kompjuter; përndryshe, mund të prishni seriozisht qëndrimin tuaj.

Problemet me shtyllen kurrizore tuaj jane problemet kryesore qe i fusim tek artikulli jone per avantazhet dhe disavantazhet e kompjuterit.

Anet pozitive dhe negative te internetit

Anet pozitive te kompjuterit

 • Kompjuteri jep rezultatin dhe daljen e saktë kur na caktohet detyra e duhur. Llogaritja e tij Është 100% Pa Gabime derisa të ketë gabim njerëzor. Saktësia e rezultateve të saj është shumë më e lartë se e njerëzve.
 • Shumë organizata, biznese dhe qeveri të mëdha kanë qindra punonjës që punojnë, dhe ata duhet të paguajnë faturat dhe pagesat dhe të monitorojnë transaksionet. E gjithë kjo bëhet me një kompjuter sepse jep rezultate përkatëse me saktësi dhe besueshmëri.
 • Kërkohet një kompjuter në zyra dhe fabrika për të kryer punën në mënyrë efikase.
 • Njerëzit përdorin kompjuterë për të paguar faturat, kalojnë kohën e lirë duke parë një film, duke luajtur lojëra, duke dëgjuar muzikë ose duke biseduar me miqtë. Kompjuteri mund të përdoret si një pajisje e dobishme dhe argëtuese.
 • Qëllimi i teknologjive kompjuterike është të automatizojë punën njerëzore, vendimmarrjen dhe të kursejë kohë. Ashtu si dërgimi i letrave përmes postës elektronike është shumë më i besueshëm sesa posta e rregullt, dhe emailet arrijnë tek marrësi brenda disa minutash.
 • Një kompjuter me shumë qëllime nuk është shumë i shtrenjtë për ne. Ne mund të marrim një kompjuter të mirë Për 25000-30000 Rs Ose afër 500 dollarë, dhe ne mund ta bëjmë atë të mblidhet sipas kërkesës sonë.
 • Në botën e sotme, kompjuteri përdoret si pjesë e çdo pritjeje të jetës.
 • Kompjuterët si Chromebooks janë shumë të dobishëm për nxënësit e shkollave pasi që është i lirë dhe kanë fuqi të mjaftueshme për të menaxhuar të gjitha detyrat e nxënësve.

Anet negative te kompjuterit

 • Nëse shumica e punës bëhet duke përdorur kompjuterë ose robotë, kjo do të zvogëlojë drejtpërdrejt nevojën për njerëz dhe do të krijojë papunësi në fushën specifike.
 • Disa njerëz përdorin kompjuterë për qëllime argëtimi si lojëra lojërash, dhe zgjat një periudhë të zgjatur, e cila ka ndikime negative. Një brez shumë më i ri aktualisht po shpenzon më shumë kohë dhe energji në kompjuter.
 • Mësimi i shkrim-leximit kompjuterik është më i ndërlikuar nga sa dukej.
 • Rrezatimi dhe kablloja e telit të internetit të lidhur me kompjuterin mund të dëmtojnë speciet e ndryshme të shpendëve. Kjo mund të jetë një disavantazh i rëndësishëm i kompjuterëve për natyrën tonë.
 • Ashtu si çdo pajisje që një kompjuter nuk funksionon, do të kërkohen kosto shtesë financiare për të zëvendësuar ose riparuar pjesët e dështuara.
 • Një kompjuter ka nevojë për energji elektrike për të përpunuar dhe punuar; pa energji elektrike, një kompjuter nuk është më shumë se një kuti metalike.
 • Një kompjuter duhet të azhurnohet herë pas here. Nëse nuk është bërë, kompjuteri nuk mund të funksionojë siç duhet, dhe ekziston rreziku i kapjes së viruseve.

Ndikimet pozitive dhe negative te kompjuterit te femijet

Prindërimi i fëmijëve të brezit të sotëm vjen me një sërë sfidash unike për shkak të avancimeve te shumta të kohëve të fundit në teknologji. Nuk ka te mohuar perhapja teknologjia ka në jetën tonë, si dhe në jetën e fëmijëve tanë. Perdorimi i kompjuterit vjen me avantazhet dhe disavantazhet e internetit per studentet dhe femijet e vegjel

Teknologjia është praktikisht në çdo shtëpi në një mënyrë ose një tjetër: rreth 96% E Amerikanëve kanë NJË TV dhe 94% e fëmijëve të moshave 3 deri në 18 vjeç kanë qasje ne internet ose përmes një kompjuteri ose telefoni. Sipas një sondazhi kombëtar bërë Nga Common Sense Media në vitin 2019, 53% e
fëmijët kanë një kompjuter ose nje telefon

Prandaj, është e rëndësishme që prindërit të jenë te ndërgjegjshëm se si fëmijët e tyre përdorin kompjuterin dhe
efektet e mundshme si pozitive dhe negative tek ta.

Disa nga avantazhet dhe disavantazhet e kompjuterit tek femijet jane:

Ndikimet negative te kompjuterit te femijet

Kompjuteri mund të ndikojë negativisht në zhvillimin e aftësive sociale të fëmijëve, marrëdhëniet,
shëndeti, dhe aftësia e përgjithshme për t’u përqëndruar.

 • Aftësitë sociale: me rritjen e përdorimit të kompjuterit, fëmijët mund të mos jenë në mënyrë adekuate
  zhvillimin e aftësive të tyre sociale. Kjo mund të çojë në më shumë fëmijë që janë shoqërisht të vështirë,
  të tërhequr, të trembur ose të frikësuar nga situatat shoqërore. Ata mund të mos dinë të angazhohen
  me fëmijë apo të rritur të tjerë. Zhvillimi i aftësive sociale merr praktikë, dhe nëse teknologjia është
  shpesh në mënyrë, ka më pak mundësi për fëmijët për të zhvilluar këto aftësi.
 • Marrëdhëniet: Fëmijët mund të mësohen të jenë vetëm dhe të humbasin dëshirën për t’u angazhuar
  me prindërit e tyre apo edhe miqtë, jashtë internetit. Shpesh realiteti virtual i tyre
  pajisjet janë më tërheqëse dhe argëtuese sesa realiteti fizik.
 • Problemet shëndetësore: Teknologjia potencialisht mund të ndikojë në zhvillimin e trurit të fëmijës dhe
  aftësi për zgjidhjen e problemeve. Për shembull, fëmija mund të jetë i varur nga një pajisje për të zgjidhur
  probleme për ta në vend se të përdorin lidhjet e trurit për të punuar përmes një problemi dhe
  gjeni një zgjidhje. Mund të ketë gjithashtu mungesë ushtrimesh për shkak të të qenit brenda, gjë që mund të
  shkaktojnë shtim në peshë. Nëse fëmijët përdorin pajisjet e tyre para gjumit, kjo mund të çojë në ulje
  cilësinë e gjumit, duke ndikuar në mirëqenien e tyre të përgjithshme dhe sistemin imunitar.
 • Aftësia për t’u përqëndruar: Fëmijët që kalojnë shumë kohë duke përdorur pajisje mund të kenë një ulje
  hapësira e vëmendjes dhe aftësia për t’u përqendruar për shkak të mbështetjes së tyre në teknologji për t’i kushtuar vëmendje
  tyre. Kjo është e dukshme në klasa, ku mësuesit po zgjedhin plane më të shkurtra mësimore
  për të akomoduar studentët duke u hutuar lehtë.
 • Rreziqet e shfletimit: me kaq shumë informacion në dispozicion në internet, është e vështirë
  që prindërit të monitorojnë se çfarë janë të ekspozuar fëmijët e tyre, duke përfshirë përmbajtje të papërshtatshme
  ose ndërveprime me të huajt.

Ndikimet pozitive te kompjuterit te femijet

Ka edhe shumë mënyra në të cilat kompjuteri mund të ndikojë pozitivisht në jetën tonë dhe ato
e fëmijëve tanë-gjithçka varet nga mënyra se si po përdoret teknologjia.

 • Organizimi: Teknologjia mund të jetë e dobishme për organizimin dhe planifikimin. Për shembull,
  familjet mund të mbajnë një kalendar në internet për ta bërë më të lehtë qëndrimin e azhurnuar të njëri-tjetrit
  oraret. Mesazhet me tekst në grup janë gjithashtu të përshtatshme për riorganizimin e komunikimit dhe
  mbajtja e të gjithëve në lak. Së fundmi, teknologjia gjithashtu e bën buxhetimin më të lehtë me
  aplikacione të ndryshme, të cilat mund t’i ndihmojnë prindërit t’i mësojnë fëmijët për menaxhimin e parave.
 • Hulumtimi dhe mendimi kritik: interneti ofron qasje në një pjesë të madhe të
  informacion dhe burime për të ndihmuar fëmijët të mësojnë për tema të ndryshme. Kjo është e dobishme për
  projekteve shkollore ose për hulumtimin e fushave të interesit. Kjo gjithashtu mund të jetë një mësimdhënëse
  moment, duke u treguar fëmijëve se si të shoshisin informacionin për të gjetur burime të besueshme.
 • Lidhja dhe komuniteti: Teknologjia mund të nxisë lidhjen duke lejuar fëmijët të qëndrojnë në
  prekni me anëtarët e familjes ose miqtë që nuk jetojnë afër. Gjithashtu, fëmijët mund të ndërveprojnë
  me të tjerët në grupmoshën e tyre ndërsa luajnë lojëra në internet dhe mësojnë të luajnë si ekip.
  Vetë-shprehja: Fëmijët mund të mësojnë se si të ndajnë mendimet e tyre në internet, gjë që është një
  mjet i fuqishëm që mund të ndërtojë besimin. Ata mund të mësojnë se si të lidhen me të tjerët dhe
  jini të ekspozuar ndaj këndvështrimeve ose perspektivave të tjera.
  Kreativiteti dhe eksplorimi i interesave: në shumë mënyra, teknologjia nxit kreativitetin dhe
  mësoni aftësi të reja përmes aplikacioneve të ndryshme për të gjitha moshat e ndryshme. Fëmijët mund të eksplorojnë
  fusha të ndryshme për të cilat ata kanë interes, të tilla si të mësuarit për të luajtur një instrument, krijues
  shkrim, ose programe fillestare që lidhen me lëndë të ndryshme.

Rrjetet sociale dobia dhe rrezikshmeria

Rrjetet sociale mund të jenë një mjet i dobishëm për bizneset, duke sjellë avantazhe të tilla si angazhimi me audiencën tuaj dhe rritja e trafikut të faqes në internet. Megjithatë mund të ketë edhe disavantazhe, duke përfshirë burimet e kërkuara dhe reagimet negative. Duke marrë parasysh këto pro dhe kundra mund t’ju ndihmojë të vendosni qasjen më të mirë ndaj mediave sociale për biznesin tuaj.

Avantazhet e rrjeteve sociale

Përfitimet e biznesit të përdorimit efektiv të mediave sociale përfshijnë:

 • Ndërgjegjësimi i markës-Përmbajtja Bindëse dhe përkatëse do të rrëmbejë vëmendjen e klientëve të mundshëm dhe do të rrisë dukshmërinë e markës.
 • Reputacioni i markës – ju mund t’i përgjigjeni menjëherë zhvillimeve të industrisë dhe të shiheni si ‘udhëheqës i mendimit’ ose ekspert në fushën tuaj. Kjo mund të përmirësojë mënyrën se si biznesi juaj shihet nga audienca juaj.
 • Kosto efektive-mund të jetë shumë më e lirë se reklamat tradicionale dhe aktivitetet promovuese. Kostot e mbajtjes së një pranie në mediat sociale janë minimale. Nëse vendosni të investoni në reklama të paguara, mund të shpenzoni aq shumë ose aq pak sa lejon buxheti juaj.
 • Trafiku i faqes në internet-përmbajtja Sociale mund të rrisë trafikun në faqen tuaj të internetit. Kjo mund të çojë në rritjen e konvertimeve në internet siç janë shitjet dhe drejtimet.
 • Vlerësimi-është e lehtë të matni sa trafik në internet merrni nga mediat sociale. Ju mund të vendosni ndjekjen për të përcaktuar se sa shitje gjenerohen nga reklamat sociale të paguara.
 • Ndërveprimi i klientit-ju mund të ofroni shërbim të përmirësuar të klientit dhe t’i përgjigjeni në mënyrë efektive reagimeve. Reagimet pozitive janë publike dhe mund të jenë bindëse për klientët e tjerë potencialë. Reagimet Negative nxjerrin në pah fushat ku mund të përmirësoheni.
 • Audienca e synuar-Klientët mund t’ju gjejnë përmes platformave të mediave sociale që përdorin më shumë. Ju mund të zgjidhni të mbani një prani në platforma të veçanta që janë në përputhje me audiencën tuaj të synuar. Për shembull, nëse po synoni të rinjtë mund t’i arrini ato përmes Snapchat. Nëse jeni duke kërkuar klientë biznesi, LinkedIn mund të jetë kanali më i mirë. Shihni platformat e mediave sociale.
 • Besnikëria e markës-ju mund të ndërtoni marrëdhënie me klientët tuaj përmes mediave sociale. Kjo mund të ndihmojë në rritjen e besnikërisë dhe avokimit.

Disavantazhet e rrjeteve sociale

Disa nga dobësitë e përdorimit të mediave sociale përfshijnë:

 • Burimet – do t’ju duhet të angazhoni burime për të menaxhuar praninë tuaj të mediave sociale, duke iu përgjigjur reagimeve dhe duke prodhuar përmbajtje të re. Kjo mund të përfshijë punësimin dhe trajnimin e stafit, investimin në reklamat e paguara dhe pagimin e kostove të krijimit të përmbajtjes video ose imazhit.
 • Vlerësimi-Ndërsa është e lehtë të përcaktohet sasia e kthimit të investimit për sa i përket shitjeve në internet të gjeneruara nga reklamat në mediat sociale – ka disa përfitime më pak të prekshme. Mund të jetë e vështirë të matni dhe vendosni një vlerë monetare në vetëdijen dhe reputacionin e markës që mediat sociale mund të sjellin. Është e vështirë të dihet se si efektet e mediave sociale shitjet në dyqan.
 • Përdorimi joefektiv – mediat Sociale mund të përdoren në mënyrë joefektive. Për shembull, përdorimi i mediave sociale për të nxitur shitjet pa u angazhuar me klientët, ose dështimi për t’iu përgjigjur reagimeve negative – mund të dëmtojë reputacionin tuaj.

Keto jane disa nga avantazhet dhe disavantazhet e kompjuterit kur e perdorim ate per rrjetet sociale.

Historia e kompjuterit

Kompjuteri ka lindur jo për argëtim apo email, por nga nevoja për të zgjidhur një krizë serioze me numra te medhenj. Deri në vitin 1880, popullsia AMERIKANE ishte rritur aq e madhe sa u deshën më shumë se shtatë vjet për të skeduar rezultatet e Regjistrimit TË Shba. Qeveria kërkoi një mënyrë më të shpejtë për të kryer punën, duke krijuar kompjuterë të bazuar në kartat e grushtit që morën dhoma të tëra.

Sot, ne mbajmë më shumë fuqi informatike në telefonat inteligjentë sesa ishte në dispozicion në këto modele të hershme. Historia e shkurtër e informatikës në vijim është një afat kohor se si kompjuterët evoluan nga fillimet e tyre të përulura në makinat e sotme që shfletojnë Internetin, luajnë lojëra dhe transmetojnë multimedia përveç shtypjes së numrave.

1822: matematikani anglez Charles Babbage koncepton një makinë llogaritëse të drejtuar nga avulli që do të ishte në gjendje të llogaritte tabelat e numrave. Projekti, i financuar nga qeveria angleze, është një dështim. Më shumë se një shekull më vonë, megjithatë, kompjuteri i parë në botë u ndërtua në të vërtetë.

1890: Herman Hollerith harton një sistem të kartave të grushtit për të llogaritur regjistrimin e vitit 1880, duke realizuar detyrën në vetëm tre vjet dhe duke kursyer qeverinë 5 milion dollarë. Ai themelon një kompani që në fund të FUNDIT do të bëhej IBM.

1936: Alan Turing paraqet nocionin e një makine universale, që më vonë quhet Makina Turing, e aftë për të llogaritur çdo gjë që është e llogaritshme. Koncepti qendror i kompjuterit modern u bazua në idetë e tij.

1937: Jv Atanasoff, profesor i fizikës dhe matematikës në Universitetin Shtetëror Të Ajovës, përpiqet të ndërtojë kompjuterin e parë pa ingranazhe, kamera, rripa ose boshte.

1939: Hewlett-Packard është themeluar Nga David Packard dhe Bill Hewlett në një garazh Palo Alto, Kaliforni, sipas Muzeut Të Historisë Kompjuterike.

1941: Atanasoff dhe studenti i tij i diplomuar, Clifford Berry, hartojnë një kompjuter që mund të zgjidhë 29 ekuacione njëkohësisht. Kjo shënon herën e parë që një kompjuter është në gjendje të ruajë informacionin në kujtesën e tij kryesore.

1943-1944: dy profesorë Të Universitetit të Pensilvanisë, John Mauchly dhe J. Presper Eckert, ndërtojnë Integratorin Elektronik Numerik dhe Kalkulatorin (ENIAC). I konsideruar si gjyshi i kompjuterave dixhitalë, ai mbush një dhomë 20 metra me 40 këmbë dhe ka 18,000 tuba vakumi.

1946: Mauchly Dhe Presper largohen Nga Universiteti i Pensilvanisë dhe marrin fonde nga Zyra E Regjistrimit për të ndërtuar UNIVAC, kompjuterin e parë komercial për aplikimet e biznesit dhe qeverisë.

1947: William Shockley, John Bardeen dhe Walter Brattain Nga Bell Laboratories shpikin tranzistorin. Ata zbuluan se si të bëjnë një ndërprerës elektrik me materiale të ngurta dhe nuk ka nevojë për vakum.

1953: Grace Hopper zhvillon gjuhën e parë kompjuterike, e cila përfundimisht bëhet e njohur si COBOL. Thomas Johnson Watson Jr., djali I CEO I IBM Thomas Johnson Watson Sr., koncepton IBM 701 EDPM për të ndihmuar Kombet e Bashkuara të mbajnë skedat Në Kore gjatë luftës.

1954: GJUHA E programimit FORTRAN, një akronim për Përkthimin E Formulës, është zhvilluar nga një ekip programuesish NË IBM të udhëhequr nga John Backus, sipas Universitetit të Miçiganit.

1958: Jack Kilby Dhe Robert Noyce zbulojnë qarkun e integruar, i njohur si çipi i kompjuterit. Kilby U nderua Me Çmimin Nobel Në Fizikë në vitin 2000 për punën e tij.

1964: Douglas Engelbart tregon një prototip të kompjuterit modern, me një mi dhe një ndërfaqe grafike të përdoruesit (GUI). Kjo shënon evolucionin e kompjuterit nga një makinë e specializuar për shkencëtarët dhe matematikanët në teknologji që është më e arritshme për publikun e gjerë.

1969: një grup zhvilluesish Në Bell Labs prodhojnë UNIX, një sistem operativ që adresoi çështjet e përputhshmërisë. Shkruar në gjuhën e programimit C, UNIX ishte i lëvizshëm nëpër platforma të shumta dhe u bë sistemi operativ i zgjedhur midis mainframes në kompani të mëdha dhe entitete qeveritare. Për shkak të natyrës së ngadaltë të sistemit, ai kurrë nuk fitoi mjaft tërheqje midis përdoruesve TË PC në shtëpi.

1970: Intel i sapoformuar zbulon çipin Intel 1103, Çipin E parë Dynamic Access Memory (DRAM).

1971: Alan Shugart udhëheq një ekip inxhinierësh TË IBM që shpikin “floppy disk”, duke lejuar që të dhënat të ndahen midis kompjuterëve.

1973: Robert Metcalfe, anëtar i stafit hulumtues Për Xerox, zhvillon Ethernet për lidhjen e kompjuterëve të shumtë dhe pajisjeve të tjera.

1974-1977: një numër kompjuterësh personalë dolën në treg, duke përfshirë Scelbi & Mark-8 Altair, IBM 5100, Trs-80 Të Radio Shack — i — i njohur me dashuri si “Trash 80” – Dhe Komodina PET.

1975: numri i janarit i Revistës Elektronike Popullore përmban Altair 8080, i përshkruar si “kompleti i parë i minikompjuterit në botë për të rivalizuar modelet komerciale.”Dy” geeks kompjuter”, Paul Allen dhe Bill Gates, ofrojnë të shkruajnë softuer Për Altair, duke përdorur gjuhën E re THEMELORE. Më 4 prill, pas suksesit të kësaj përpjekjeje të parë, dy miqtë e fëmijërisë formojnë kompaninë e tyre softuerike, Microsoft.

1976: Steve Jobs dhe Steve Wozniak fillojnë Kompjuterët Apple Në ditën E Budallait të prillit dhe nxjerrin Apple I, kompjuterin e parë me një bord me një qark të vetëm, sipas Universitetit Stanford.

1977: prodhimi fillestar I Radio Shack i TRS-80 ishte vetëm 3,000. U shit si i çmendur. Për herë të parë, jo-geeks mund të shkruajnë programe dhe të bëjnë një kompjuter të bëjë atë që ata dëshironin.

1977: Jobs Dhe Wozniak përfshijnë Apple dhe tregojnë Apple II Në Bregun E Parë Perëndimor Kompjuter Faire. Ajo ofron grafikë me ngjyra dhe përfshin një makinë audio kasetë për ruajtje.

1978: Kontabilistët i gëzohen prezantimit Të VisiCalc, programi i parë i kompjuterizuar i spreadsheet.

1979: përpunimi I Fjalëve bëhet realitet pasi MicroPro International lëshon WordStar. “Ndryshimi përcaktues ishte shtimi i kufijve dhe mbështjellja e fjalëve,” tha krijuesi Rob Barnaby në email Për Mike Petrie në 2000. “Ndryshimet shtesë përfshinin heqjen e mënyrës së komandës dhe shtimin e një funksioni të printimit. Unë isha truri teknik-unë kuptova se si ta bëja atë, dhe e bëra atë, dhe e dokumentova atë. “

KOMPJUTERI i parë PERSONAL IBM, prezantuar Në Gusht. 12, 1981, përdori SISTEMIN operativ MS-DOS.

KOMPJUTERI i parë PERSONAL IBM, prezantuar Në Gusht. 12, 1981, përdori SISTEMIN operativ MS-DOS. (Kredia e imazhit: IBM)
1981: prezantohet kompjuteri i parë PERSONAL IBM, i quajtur me kod “Acorn”. Përdor SISTEMIN operativ MS-DOS Të Microsoft. Ka një çip Intel, dy disqe floppy dhe një monitor opsional me ngjyra. Sears & Roebuck dhe Computerland shesin makinat, duke shënuar herën e parë që një kompjuter është në dispozicion përmes shpërndarësve të jashtëm. Ai gjithashtu popullarizon TERMIN PC.

1983: Lisa E Apple është kompjuteri i parë personal me NJË GUI. Ajo gjithashtu përmban një menu drop-down dhe ikona. Ajo flops, por përfundimisht evoluon Në Macintosh. Gavilan SC është kompjuteri i parë portativ me faktorin e njohur të formës flip dhe i pari që tregtohet si “laptop.”

1985: Microsoft njofton Windows, sipas Encyclopedia Britannica. Kjo ishte përgjigja e kompanisë NDAJ GUI Të Apple. Commodore zbulon Amiga 1000, e cila përmban aftësi të përparuara audio dhe video.

1985: emri i parë i domain-it dot-com është regjistruar më 15 Mars, vite para Se World Wide Web të shënonte fillimin zyrtar të historisë Së Internetit. Kompania Symbolics Computer, një prodhues i vogël kompjuterësh Në Massachusetts, regjistron Symbolics.com. Më shumë se dy vjet më vonë, vetëm 100 dot-coms ishin regjistruar.

1986: Compaq sjell Deskpro 386 në treg. Arkitektura e saj 32-bit siguron si shpejtësi të krahasueshme me mainframes.

Reklamë

1990: Tim Berners-Lee, studiues NË CERN, laboratori i fizikës me energji të lartë në Gjenevë, zhvillon HyperText Markup Language (HTML), duke krijuar Rrjetin Mbarëbotëror.

1993: mikroprocesori Pentium avancon përdorimin e grafikës dhe muzikës Në Pc.

1994: Pc-të bëhen makina lojrash si “Command & Conquer”, “Alone in The Dark 2”, “Theme Park”, “Magic Carpet”, “Descent” dhe “Little Big Adventure” janë ndër lojërat për të dalë në treg.

1996: Sergey Brin dhe Larry Page zhvillojnë motorin E kërkimit Google në Universitetin Stanford.

1997: Microsoft investon 150 milion dollarë Në Apple, e cila po luftonte në atë kohë, duke i dhënë fund çështjes gjyqësore Të Apple kundër Microsoft në të cilën pretendonte se Microsoft kopjoi “pamjen dhe ndjenjën” e sistemit të saj operativ.

1999: termi Wi-Fi bëhet pjesë e gjuhës informatike dhe përdoruesit fillojnë të lidhen Me Internetin pa tela.

2001: Apple zbulon Sistemin operativ Mac OS X, i cili siguron arkitekturë të mbrojtur të kujtesës dhe multi-tasking parandaluese, ndër përfitimet e tjera. Për të mos mbetur pas, Microsoft rrotullon Windows XP, i cili ka NJË GUI të ridizajnuar ndjeshëm.

2003: procesori i parë 64-bit, ATHLON 64 I AMD, bëhet i disponueshëm për tregun e konsumit.

2004: Firefox 1.0 I Mozilla-s sfidon Internet Explorer-in E Microsoft-it, shfletuesin dominues Të Internetit. Nis Facebook, një faqe e rrjeteve sociale.

2005: youtube, një shërbim për ndarjen e videove, është themeluar. Google fiton Android, një Sistem operativ i telefonisë celulare Me Bazë Linux.

2006: Apple prezanton MacBook Pro, kompjuterin e tij të parë celular Me Bazë Intel, me dy bërthama, si dhe një iMac Të Bazuar Në Intel. Tastiera E lojërave Wii të Nintendo godet tregun.

2007: iPhone sjell shumë funksione kompjuterike në smartphone.

2009: Microsoft lëshon Windows 7, i cili ofron mundësinë për të pin aplikacionet në shiritin e detyrave dhe përparimet në njohjen e prekjes dhe shkrimit të dorës, ndër veçoritë e tjera.

Reklamë

2010: Apple zbulon iPad, duke ndryshuar mënyrën se si konsumatorët shohin mediat dhe kërcejnë segmentin e fjetur të kompjuterave tablet.

2011: Google lëshon Chromebook, një laptop që drejton GOOGLE Chrome OS.

2012: Facebook fiton 1 miliard përdorues më 4 tetor.

2015: Apple lëshon Apple Watch. Microsoft lëshon Windows 10.

2016: u krijua kompjuteri i parë kuantik i riprogramueshëm. “Deri më tani, nuk ka pasur ndonjë platformë kuantike-informatike që kishte aftësinë për të programuar algoritme të reja në sistemin e tyre. Ata zakonisht janë të përshtatur për të sulmuar një algoritëm të veçantë, ” tha autori kryesor i studimit Shantanu Debnath, një fizikan kuantik dhe inxhinier optik në Universitetin E Maryland, College Park.