Llojet e Printerave dhe Avantazhet e tyre 2022

Ndërkohë që pjesa më e madhe e botës ka lëvizur tërësisht në internet, ndonjëherë ju duhet diçka krejtësisht analoge për ta mbajtur në dorë ose për t’ua dhënë të tjerëve. Që do të thotë, shumica e njerëzve ende kanë nevojë për një printer në shtëpi. Ky artikull ka për qëllim të japë një përmbledhje per llojet e printerave dhe cilat jane avantazhet dhe disavantazhet per secilin lloj.

Për fat të mirë, ekziston një printer për pothuajse çdo buxhet si për shtëpinë, zyrën e shtëpisë ose zyrën aktuale. Nga printerët e fotografive me bojë me kosto të ulët tek printerët lazer me ngjyra të plota me cilësi të lartë deri tek ato multifunksionale të gjitha-në-një, ekziston një model që është i duhuri për ju. Këtu janë llojet e ndryshme të printerëve për t’ju ndihmuar të kufizoni kërkimin tuaj bazuar në nevojat tuaja.

Llojet e Printerave

Nëse po pyesni se çfarë lloj printeri mund të jetë një zgjedhje e mirë për shtëpinë ose zyrën tuaj, atëherë është një ide e mirë të zbuloni se çfarë lloje printerësh janë në dispozicion. Pavarësisht nëse keni njohuri paraprake për printimin apo jo, ia vlen të shikoni se cilat opsione të tjera mund të jenë atje, si dhe disa nga opsionet më të njohura nga e kaluara.

Dhe për ata që nuk dinë asgjë rreth printimit në përgjithësi, atëherë mund të jetë jashtëzakonisht konfuze të dish dallimet midis llojeve të printerëve. Jo vetëm kjo, por nuk është e lehtë të thuash se cili lloj printeri do të jetë zgjidhja më e mirë për ju. Çdo printer ka të mirat dhe të këqijat e ndryshme që e bëjnë atë më të përshtatshëm për një detyrë, dhe ndoshta më pak të përshtatshëm për një detyrë tjetër.

Në përgjithësi, printerët mund të ndahen në kategori të ndryshme në varësi të mekanizmave të tyre. Për shkak të mënyrës se si janë projektuar, ato mund të përshtaten në dy kategori të ndryshme p.sh. një printer fotografish me bojë është në thelbin e tij një printer inkjet, por mund të përcaktohet edhe nga fakti se është bërë posaçërisht për fotografi. Pra, le të hedhim një vështrim në disa nga mënyrat se si mund t’i kategorizoni printerët.

Printer inkjet

Printerët me bojë Inkjet janë standardi de fakto për printerët e konsumatorit/për përdorim shtëpiak. Ato janë të lira dhe përdorin bojë të lëngshme që është relativisht e lirë për t’u zëvendësuar. Ato mund të prodhojnë printime me ngjyra me cilësi të lartë ose printime mjaft të shpejta njëngjyrëshe (aka B&W). Printerët me bojë janë të mirë nëse printoni vetëm herë pas here ose nuk keni nevojë për printime të cilësisë më të lartë.

Boja mund të jetë më pak e shtrenjtë se toneri i një printeri lazer, por nuk zgjat aq gjatë ndërmjet përdorimit. Siç do t’ju thotë kushdo që ka një printer me bojë, boja mund të jetë një burim shqetësimi. Disa modele nuk do të printojnë asgjë nëse janë jashtë një ngjyre të caktuar, edhe nëse nuk ju nevojitet ajo ngjyrë. Të tjerët nuk do të printojnë nëse nuk e zëvendësoni bojën me fishekët e vetë kompanisë.

Megjithatë, Inkjet janë lloji më i zakonshëm i printerëve shtëpiak për një arsye, pasi ato priren të ofrojnë një ekuilibër të mirë të cilësisë, shpejtësisë dhe çmimit.

Këta printera kanë ekzistuar që nga viti 1940. Ata përdorin një burim nxehtësie për të shkrirë pigmentet në pika të vogla dhe më pas i detyrojnë ato të dalin përmes një gryke dhe në letër ose leckë.

Kjo lloj teknologjie njihet si sublimim, që nënkupton shndërrimin nga gaz në të ngurtë pa kaluar në fazën e lëngshme. Megjithatë, bojërat nuk janë në gjendje të printojnë imazhe me rezolucion të lartë, përveç nëse përdor një lloj letre të veçantë, si letër me cilësi fotografike, të prodhuar nga Kodak ose Fuji Film Co..

Një nga avantazhet e tyre kryesore është se ata nuk kanë nevojë për burim nxehtësie si për transferimin termik ose printerët lazer, që do të thotë se nëse përdorni printer ink jet për të bërë diplomën ose certifikatën tuaj, ata do të jenë saktësisht të njëjtë me përdorimin e printerit lazer, me përjashtim të çmimit.

Gjithashtu, printerët ink jet nuk kërkojnë letra me cilësi të veçantë, siç bëjnë printerët e transferimit termik ose lazer; Për më tepër, printerët ink jet përdorin më pak energji se llojet e tjera të printerëve, të cilët kursejnë kohë dhe energji kur printoni dokumentin tuaj.

Njerëzit përdorin printera ink jet gjatë gjithë kohës, sepse janë të lirë dhe kanë printime me cilësi të lartë, por nëse nuk dini si t’i pastroni mirë, mund të rezultojnë në printime të këqija dhe madje edhe printer që nuk funksionon.

Printeri Lazer

Printerët lazer, siç sugjeron emri i tyre, përdorin një rreze lazer për të ngrohur një material toner që futet në letër. Shumica e modeleve të orientuara drejt biznesit janë pikturë njëngjyrëshe, por ka edhe printera lazer me ngjyra. Fishekët e tonerit janë zakonisht më të shtrenjtë se boja, por zakonisht zgjasin më shumë.

Printerët lazer, mesatarisht, kanë një shpejtësi printimi më të shpejtë se printerët me bojë dhe zakonisht kanë një cilësi më të lartë printimi. Modelet më të përballueshme janë më të shtrenjta se edhe modelet me bojë buxhetore, por shumë njerëz që printojnë shumë i shohin pikat e tyre të forta që ia vlejnë per atë cmim.

Ndërsa printerët lazer janë më pak të zakonshëm në shtëpi dhe më të zakonshëm në një zyrë, çmimet kanë rënë në vitet e fundit në mënyrë që të mos jenë shumë më tepër se printerët me bojë. Për atë ndryshim në çmim, printerët lazer zakonisht do t’ju japin më pak telashe me tonerin sesa printerët me bojë. Plus, ato do të printojnë më shpejt dhe do të prodhojnë një rezultat me cilësi më të mirë.

Printeri i tij punon në një parim të ngjashëm me procesin e transferimit termik ku aftësitë e printimit të ngurtë shkrihen në një lëng dhe më pas kalojnë përmes një gryke në letër. Ky printer mund të prodhojë imazhe me rezolucion të lartë, por në të njëjtën kohë është shumë i shtrenjtë.

Megjithëse ka printera lazer me ngjyra, ato priren të jenë mjaft të shtrenjta, kështu që ka të ngjarë të zgjidhni një printer lazer vetëm nëse keni nevojë për dokumente pikturë njëngjyrëshe. Fishekët e tonerit mund të jenë mjaft të lira, gjë që është një nga gjërat më të mira për printerët lazer. Megjithatë, për printerët tuaj standardë të zyrës në shtëpi, fishekët e bojës janë ndoshta zgjidhja më e mirë.

Në thelb, mënyra se si funksionon një printer lazer është pothuajse e njëjtë me një fotokopjues. Kur vendosni një faqe me fytyrë poshtë në një fotokopje, një dritë e ndezur pulson dhe ju keni një dublikatë apo jo? Epo, drita reflektohet nga kazanja e printerit dhe elektriciteti statik përdoret për të ndihmuar grimcat e bojës të ngjiten në vetë kazan, i cili më pas printohet në letër. Kjo është e njëjtë si me një printer lazer, përveçse një printer lazer përdor një lazer për të nxjerrë imazhin bazuar në çdo gjë që është në kompjuterin tuaj.

All-in-one printerat

Një printer multifunksional gjithëpërfshirës kombinon funksionalitetin e një printeri, një skaneri dhe zakonisht një faksi. Ata mund të kopjojnë dokumente, të dërgojnë dhe të marrin dokumente, t’i ruajnë ato në kompjuterin tuaj dhe natyrisht, t’i shtypin ato. Printerët gjithëpërfshirës mund të jenë me bojë ose lazer.

Të gjitha në ato janë më të mëdha se shumë printerë të rregullt, por ato janë ideale për një zyrë të vogël ose biznes të vogël, pasi ato marrin më pak hapësirë dhe kushtojnë më pak se një printer, faks dhe skaner i veçantë. Ata janë gjithashtu një mjet i madh që të ketë në dorë në çdo zyrë në shtëpi.

Dye-sublimation printerat

Printerët Dye-sublimation, ose dye-sub, janë krijuar për të shtypur në sipërfaqe specifike, si plastika. Nëse keni nevojë të shtypni KARTAT E IDENTITETIT me ngjyra për shembull, një printer dye-sub mund të mbarojë shpejt një vëllim të lartë të tyre.

Keni menduar ndonjëherë se si i printojnë KARTAT E IDENTITETIT,apo bluzat dhe xhaketat? Epo për këtë, ata do të përdorin Një Printer Sublimimi Të Ngjyrave. Kjo është në thelb një printer kompjuterik, shpesh më i madh se një printer i rregullt për të mësuar nevojat, që transferon bojë në materiale të ndryshme (plastike, pambuku etj) përmes një metode të nxehtësisë dhe bojës – në thelb është një shtyp i nxehtësisë i cili shtyp ngjyrën mbi çfarëdo materiali të nevojshëm. Kjo lloj metode zakonisht përdoret për gjëra TË TILLA SI KARTAT E IDENTITETIT sepse e bën imazhin më pak të prekshëm ndaj gërvishtjeve dhe përgjithësisht më afatgjatë.

LED Printerat

Në përgjithësi, printerët LED funksionojnë në një mënyrë shumë të ngjashme me njëri-tjetrin. Kjo është arsyeja pse kur i shihni ato për shitje, ato zakonisht grupohen në të njëjtën kllapa si njëra-tjetra. Sigurisht dallimi i shndritshëm midis të dyve është fakti se printerët lazer përdorin një lazer, ndërsa printerët LED lëshojnë një rreze drite që djeg një imazh në një mënyrë tjetër. Përveç kësaj të ndryshme në mjete, metoda e përdorur nga të dy llojet e printerit është shumë e ngjashme.

Pyetja kryesore që njerëzit bëjnë për printerët LED është nëse ato janë aq të mira sa printerët lazer. Përgjigja e saktë është se në përgjithësi, ata janë më të mirë për drejtimin e kostove, por printerët lazer ende japin një imazh me cilësi më të mirë.

Dot Matrix Printerat

Printerët më të vjetër kompjuterikë të shkollës së vjetër, printerët matricë me pika përdorin një kunj ose kokë printimi teli për të shtypur një shirit boje kundër një copë letre. Nëse ju kujtohen copat e letrës me vrima të shpuara grisëse në anë, ky është një printer matricë me pika.

Shumë më pak të zakonshëm sot, printerët me matricë me pika janë zakonisht mjaft të fortë dhe të besueshëm. Ato janë më të përshtatshme për situatat ku kërkohet një sasi e konsiderueshme printimi, por cilësia nuk është e rëndësishme. Ata njihen gjithashtu se mbijetojnë në mjedise më të ashpra komerciale, ku më shumë printera të nivelit të konsumatorit nuk do të zgjasin.

Pas printerëve Daisy Wheel dhe printerëve të linjës erdhën printerët Dot Matrix, të cilët ishin forma më e popullarizuar e printimit përpara se printerët me bojë dhe lazer të merrnin pushtetin. Në thelb, printerët Dot Matrix janë diku midis Daisy Wheels dhe inkjets – ata përdorin një stil makinë shkrimi në mënyrën se si nguliten në letër, por ata punojnë në mënyrën që çdo shkronjë është e shënuar në mënyrë efektive duke përdorur një matricë pika.

Printeri 3D

Printerët 3D janë një nivel krejtësisht i ri në krahasim me printerët për të cilët sapo fola, dhe megjithëse nuk janë e njëjta gjë, është e drejtë të diskutojmë gjithashtu edhe printerët 3d. Printimi 3D përgjithësisht përshkruhet në krijimin e një objekti material përmes kontrollit kompjuterik, duke na lejuar të krijojmë formë fizike nëpërmjet një sistemi me shtresa.

Në thelb, ju mund të krijoni modelin tuaj të printimit 3D vetëm nga një kompjuter – kjo shpesh bëhet duke përdorur softuer të përgjithshëm të projektimit inxhinierik, si CAD. Kjo në thelb ju lejon të krijoni modelin në qindra, ose ndonjëherë mijëra nivele të ndryshme. Bërja e kësaj mund të ndihmojë në krijimin e një modeli të plotë të printuar 3D.

Teknologjia që qëndron pas printerëve 3D mund të bëhet mjaft e ndërlikuar, por është ajo që është bërë jashtëzakonisht e popullarizuar me ata që bëjnë vetë dhe hobiistët që kërkojnë të vazhdojnë praktikisht me krijimet e tyre. Në thelb, ata përdorin shtresimin dhe prerjen në feta për të prodhuar objekte 3D, zakonisht në plastikë, bazuar në modelet dixhitale të krijuara sipas zgjedhjes suaj të softuerit. Ne kemi një artikull të thelluar se si funksionon printimi 3D nëse dëshironi të mësoni më shumë.

Printeri mund të përkufizohet si një nga pajisjet e shumta periferike që përdoren posaçërisht për riprodhimin e përmbajtjes së parë në sistemin kompjuterik në një material fizik, i cili zakonisht është një letër e një lloji. Llojet e printerave gjithashtu mund të klasifikohen në bazë të dispozitave të tij të lidhjes, si printerët me tela dhe printerët me valë që mund të lidhen me rrjetet pa tel si Bluetooth, VLAN, wifi, etj.

Pjeset perberese te printerit

Një printer tipik duhet të ketë të gjitha pjesët bazë (pjeset perberese te printerit) për të kryer me sukses procesin e printimit dhe ato janë:

  • Mbështetje letre
  • Ushqyes fletësh
  • Mbulesa e printerit
  • Tabaka dalëse
  • Zgjatja e tabakasë së daljes
  • lidhësit
  • Udhëzues buzësh
  • Butonat e kontrollit
  • Mbulesa e fishekut
  • Koka e printimit