Përdorimi i Plehrave Kimike

Me rritjen e vazhdueshme të popullsisë globale, është e rëndësishme që çdo vit të prodhohen kultura të mjaftueshme për të siguruar ushqim, veshje dhe produkte të tjera bujqësore për njerëzit në mbarë botën. Të mbjellurat si misri, gruri dhe pambuku marrin lëndë ushqyese nga toka në të cilën janë rritur; te mbjellura të ndryshme varfërojnë lëndët ushqyese të tokës në mënyra dhe ritme të ndryshme.

Sot do të kuptojme efektin e ketyre te mbjellurave dhe cili eshte perdorimi i plehrave kimike ne rritje e te mbjellurave tona.

Disa rritje të bimëve mund të varfërojnë lëndët ushqyese të tokës pas vetëm disa sezoneve të mbjelljes. Plehrat luajnë një rol të rëndësishëm në sigurimin e të korrave me lëndët ushqyese që u nevojiten për t’u rritur dhe për t’u korrur për ushqim me vlera ushqyese.

Plehrat kimike ndihmojnë në shpërndarjen e ushqimit të mjaftueshëm për të ushqyer popullsinë e botës. Por ato mund të bëjnë edhe më shumë. Një klasë e plehrave të quajtur plehra mikronutriente është krijuar për të pasuruar të korrat me lëndë ushqyese jetike që ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit të njeriut.

Për shembull, mikronutrientët si zinku janë të rëndësishëm për ushqimin e njeriut, veçanërisht për fëmijët. Sipas një studimi të Kombeve të Bashkuara, shumica e drithërave në botë rriten në tokë pa zink adekuat; ofrimi i plehrave mikronutriente për kulturat e drithërave e pasuron drithin me një lëndë ushqyese të rëndësishme.

Plehrat kimike u ofrojnë bimëve lëndët ushqyese që u nevojiten për t’u rritur dhe e bëjnë këtë menjëherë – nuk ka nevojë të presësh për të parë përmirësime. Përdorimi i duhur i plehrave kimike përfaqëson një nga mënyrat më ekonomike për të nxitur prodhimin e bimëve.

Çfarë janë plehrat kimike?

Termi “pleh kimik” i referohet çdo numri të substancave të përbërjes sintetike të krijuara posaçërisht për të rritur rendimentin e të korrave. Disa plehra kimikë, për shembull, janë “azotike” – që përmbajnë azot – ndërsa të tjerët janë me bazë fosfati. Plehra të tjera janë kaliumi.

Plehrat kimike komplekse (ose të përziera) shpesh përmbajnë një përzierje të fosfatit të amonit, nitrofosfatit, kaliumit dhe lëndëve të tjera ushqyese.

Ndërsa mësoni për rëndësinë e plehrave, është e rëndësishme të vini re se plehrat kimike të duhura për ju varet nga klima dhe lloji i të korrave që po rritni.

Rëndësia e përdorimit të plehrave kimikë

Kur bëhet fjalë për avantazhet e përdorimit të plehrave në bujqësi, gjithçka ka të bëjë me efikasitetin. Plehrat kimike u lejojnë kultivuesve të maksimizojnë rendimentin e të korrave të tyre në një pjesë të caktuar toke – sa më shumë të rritet bima, aq më mirë. Plehrat punon për të siguruar që çdo pjesë e tokës të prodhojë sa më efikase të jetë e mundur.

Për sa kohë që ju e dini se si t’i qaseni përdorimit të plehrave kimikë, ato madje mund të bëjnë që toka me cilësi të dobët të prodhojë rendimente të konsiderueshme.

Si mund të ndryshojnë markat e ndryshme të plehrave?

Tani që e kuptoni rëndësinë e plehut, hapi tjetër është zgjedhja e plehut të duhur për kërkesat tuaja unike. Ju mund të jeni pak të mbingarkuar kur bëhet fjalë për shumë marka të ndryshme që veprojnë në hapësirën e plehrave. Thënë kështu, mos u shqetësoni – zakonisht është mjaft e lehtë të kufizoni përzgjedhjen tuaj, në varësi të nevojave tuaja specifike.

Së pari, ju duhet të përcaktoni se si synoni të përdorni plehun tuaj. Për shembull, dikush i interesuar për një ‘përzierje të pronarëve të shtëpisë’ (diçka që përdoret për lëndina, kopshte etj.) ka të ngjarë të përfitojë nga një markë plehrash që është e specializuar në përzierjet e plehrave me mbushje të lartë.

Një pleh me përmbajtje të lartë mbushëse përmban plehra kimike më pak aktive sesa përzierjet industriale, duke e bërë atë një opsion të përsosur për këdo që kërkon të mbajë lëndinë në një pamje të nivelit të lartë. Këto përzierje konsumatore zakonisht përfshijnë lëndë ushqyese të ulëta, me çlirim të ngadaltë që lejojnë rritjen e vazhdueshme me kalimin e kohës.

Me fjalë të tjera, rëndësia e plehut varet kryesisht nga konteksti. Sigurohuni që të zgjidhni një markë dhe lloj që përputhet me qëllimet tuaja specifike, ose mund të mos shihni rezultate ideale.

Në mënyrë të ngjashme, ju mund të konsideroni një pleh organik. Ndërsa plehrat organike kanë kohën dhe vendin e tyre, plehrat kimikë janë shpesh më të shpejtë, më efikas dhe shumë më të përballueshëm se alternativa organike.

Nga ana tjetër, një përzierje e plehrave të pronarëve të shtëpisë sigurisht nuk është ideale për një operacion më të madh ku rendimenti dhe qëndrueshmëria e të korrave janë të rëndësishme. Plehrat kimike komerciale shërbejnë për zona në shkallë të gjerë dhe janë të përshtatura për kultura dhe klima specifike.

Perdorimi i plehrave kimike? Çfarë lloje avantazhesh ofrojnë?

Plehrat maksimizojnë rendimentin e të korrave dhe rrisin prodhimin e bimëve. Të përdorura siç duhet, plehrat kimike mund të rrisin në mënyrë dramatike rendimentin dhe ta kthejnë tokën e varfër në tokë prodhuese. Siç mund ta imagjinoni, rëndësia e shkallëve të plehrave me madhësinë e operacionit tuaj në rritje.

Dhe Avantazhet?

Plehrat kimike janë krijuar posaçërisht për të mbështetur bimë të veçanta. Përmirësimi mund të njihet pothuajse menjëherë – bimët thithin shpejt lëndët ushqyese dhe rezultatet janë shpejt të dukshme.

Për më tepër, plehrat kimike ofrojnë pikërisht atë që bimët kanë nevojë për t’u rritur me mbushës minimal, dhe ato janë shumë të rregulluara. Më e mira nga të gjitha, plehrat kimike janë jashtëzakonisht me kosto efektive.

A ka ndonjë dobësi?

Të përdorur në mënyrë korrekte, plehrat kimike janë një mënyrë e shkëlqyer dhe me kosto efektive për të prodhuar rendimente të larta. Megjithatë, ndërsa merrni parasysh rëndësinë e plehrave, sigurohuni që të mos përdorni aksidentalisht sasi të shumtë nga ajo.

Përdorimi i tepërt i plehrave kimike mund të degradojë tokën – është e rëndësishme të merren hapat e duhur për të rivendosur strukturën dhe ekuilibrin natyror të tokës. Përdorimi i tepërt i plehrave kimike gjithashtu mund të prishë aciditetin e tokës.

Si rregull i përgjithshëm, trajtojeni përdorimin e plehrave kimike si një mjet të vlefshëm dhe të rëndësishëm. Është e rëndësishme të mbani mend se përdorimi i duhur kërkon moderim dhe aplikim ekspert. Nuk duhet harruar as përtëritja e tokës!

Cilat janë kimikatet në plehra?

Shumica e plehrave kimikë bëhen nga reaksioni i një acidi me një alkali. Plehrat e paketuara gjithashtu shpesh përmbajnë tre makronutrientë: azot, fosfor dhe kalium.

Nitrati i amonit, një burim i mirë i azotit dhe amonit për bimët, është gjithashtu një përbërës i rëndësishëm në prodhimin e plehrave me cilësi të lartë dhe efektive.

Informacioni i Sigurisë

Plehrat janë thelbësore për sigurinë e furnizimit me ushqim në botë dhe ato duhet të përdoren siç duhet. Prodhimi, shitja dhe transporti i plehrave është shumë i rregulluar.

Shtetet kanë rregullore dhe statute të ndryshme që trajtojnë përdorimin dhe prodhimin e plehrave për të mbrojtur shëndetin e njeriut dhe mjedisin.

Nitrati i amonit, një burim i mirë i azotit dhe amonit për bimët, është një përbërës i rëndësishëm në prodhimin e plehrave me cilësi të lartë dhe efektive.

Nitrati i amonit prodhohet duke përdorur amoniak anhidrik, një gaz që mund të bëhet shpërthyes kur përzihet me ajrin. Ndërsa ky pleh aplikohet në mënyrë të sigurt çdo ditë, kjo veçori do të thotë gjithashtu se mund të jetë i rrezikshëm në duart e gabuara.

Prodhuesit e plehrave bëjnë shumë kujdes në përdorimin dhe ruajtjen e sigurt të amoniakut anhidrik dhe kanë zbatuar masa sigurie për të ndihmuar në parandalimin ose zbutjen e një incidenti.

A duhet ti perdorim plehrat kimike?

Me pak fjalë, përdorni ato. Merrni kohë për t’u konsultuar me profesionistë në zonën tuaj për të mësuar më shumë rreth rëndësisë së plehrave dhe se si të zgjidhni llojin e duhur për nevojat tuaja, dhe punoni prej andej.

Plehrat kimike janë një opsion fantastik për këdo që kërkon të rrisë rendimentin e të korrave – thjesht sigurohuni t’i përdorni ato me përgjegjësi.

Për ndihmë tek perdorimi i plehrave kimike dhe në zgjedhjen e plehut të duhur, kontaktoni një dyqan pranë jush dhe kërkoni të flisni me një specialist të plehrave.