Si Kurohet Herpesi? – Simptomat dhe Trajtimi

Ne artikullin e sotit do flasim se cilat jane simptomat dhe si kurohet herpesi. Por ne fillim per te kuptuar ma mire se qfare po flasim le te pergjigjemi se qfare eshte Herpesi.

Herpesi gjenital është një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST) që shkakton flluska dhe ulçera. Herpesi shkaktohet nga virusi herpes simplex (HSV), i cili transmetohet përmes kontaktit lëkurë me lëkurë.

Herpesi mund të prekë zona të ndryshme të trupit, por më së shpeshti gjendet në organet gjenitale, anusin ose gojën. Flluskat shërohen me kalimin e kohës (zakonisht brenda 2-3 javësh), por virusi që i shkakton ato nuk mund të shërohet dhe shpërthimet e herpesit shpesh do të përsëriten.

Fakte te Herpesit

 • Herpesi gjenital është një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST) që shkakton plagë ose fshikëza të infektuara.
 • Shkaktohet nga virusi herpes simplex (HSV) i cili mund të kalohet përmes kontaktit të ngushtë gjenital.
 • Ju mund të zvogëloni shanset tuaja për të marrë herpes gjenital duke përdorur prezervativë ose diga dentare gjatë seksit.
 • Nëse mendoni se keni simptoma të herpesit gjenital duhet të shihni një punonjës të kujdesit shëndetësor, ata mund të marrin një shtupë nga një flluskë dhe të testojnë për të konfirmuar nëse është shkaktuar nga virusi herpes simplex.
 • Trajtimi mund të ndihmojë me shpërthimet e herpesit, por virusi nuk mund të shërohet dhe do të mbetet në trup. Kjo do të thotë që fshikëzat normalisht kthehen një herë në një kohë.

Si mund të merrni herpesin?

Herpesi është më infektiv kur keni flluska, por virusi mund të kalohet edhe kur dikush nuk ka simptoma (normalisht menjëherë menjëherë para ose pas një shpërthimi).

Herpesi kalohet përmes kontaktit lëkurë-lëkurë, duke përfshirë seksin vaginal, anal ose oral pa prezervativ ose digë dentare. Kjo do të thotë se virusi mund të kalohet edhe nëse nuk keni seks penetrues, orgazëm apo ejakulim (spermë).

Herpesi mund të kalohet duke ndarë lodra seksi që nuk lahen ose mbulohen me një prezervativ të ri sa herë që përdoren.

Nëse keni herpes gjenital ndërsa jeni shtatzënë mund ta kaloni virusin tek foshnja juaj e palindur. Flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse jeni shtatzënë dhe shqetësoheni se mund të keni herpes.

Si mund të shmangim marrjen ose kalimin e herpes-it?

Nëse ju ose partneri juaj keni një shpërthim herpesi (ose nëse ndiheni sikur mund të jeni gati të merrni një), është më mirë të prisni derisa simptomat të jenë pastruar para se të bëni seks.

Përdorimi i një prezervativi të ri mashkull ose femër ose digës dentare sa herë që keni seks vaginal, anal ose oral do të zvogëlojë rrezikun e kalimit të herpesit.

Herpesi gjithashtu mund të transmetohet duke ndarë lodra seksi. Për të zvogëluar rrezikun tuaj, ose shmangni ndarjen e lodrave tuaja seksuale ose sigurohuni që ato të lahen dhe mbulohen me një prezervativ të ri midis secilit përdorim.

Përdorni një prezervatit të ri dentar ose doreza latex për prekje (duke eksploruar anusin e partnerit tuaj me gishta, gojë ose gjuhë) ose përdorni doreza latex për grushtim, veçanërisht nëse merrni herpes në duar.

Të flasësh për shëndetin tënd seksual me partnerët e tu dhe t’i bësh të ditur njëri-tjetrit për çdo infeksion që ke, mund të të ndihmojë të marrësh vendime për seks më të sigurt së bashku. Reduktimi i numrit tuaj të partnerëve seksualë mund t’ju ndihmojë të zvogëloni rrezikun e marrjes së infeksioneve seksualisht të transmetueshme, si herpesi gjenital. Nëse jeni duke bërë seks me partnerë të shumtë, është edhe më e rëndësishme të përdorni prezervativë dhe të bëni kontrolle TË rregullta TË IST.

Prezervativët janë forma më e mirë e mbrojtjes kundër Ist-ve dhe shtatzënisë. Kontraceptivët e tjerë duke përfshirë pilulën kontraceptive nuk do të parandalojnë herpesin, dhe as Nuk Do Të PrEP.

Si duken simptomat e herpesit?

Simptomat më të zakonshme të herpesit janë fshikëzat e vogla që shpërthejnë për të lënë plagë të kuqe dhe të hapura. Ju mund të merrni flluska herpes në penis, vaginë, anus, fyt, në majë të kofshëve dhe mollaqeve ose rreth gojës (ku quhen plagë të ftohta).

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

 • dhimbje gjatë urinimit
 • ndjesi shpimi gjilpërash ose djegie rreth organeve gjenitale
 • ndiheni keq, me dhimbje, dhimbje dhe simptoma të ngjashme me gripin
 • shkarkimi i pazakontë vaginal tek gratë.

Shumë njerëz me herpes gjenital nuk do të shfaqin ndonjë simptomë, ose mund të shfaqin simptoma për herë të parë muaj apo edhe vite pasi ata ishin të infektuar.

Për shumicën e njerëzve, fshikëzat largohen brenda një deri në dy javë. Edhe pse shpërthimet qartësohen vetvetiu, virusi qëndron në trup. Kjo do të thotë që njerëzit zakonisht marrin përsëri flluska – e cila quhet të kesh një ‘shpërthim të përsëritur’. Shpërthimet zakonisht bëhen më të shkurtra dhe më pak të rënda me kalimin e kohës.

A mund të testohem për herpes?

Po, nëse mendoni se keni simptoma të herpesit gjenital ose keni qenë në rrezik infeksioni, duhet të flisni me një punonjës të kujdesit shëndetësor.

Ka teste të ndryshme në dispozicion. Nëse keni simptoma, testi më i zakonshëm është marrja e një shtupë nga një flluskë. Lëngu mund të testohet për virusin herpes simplex.
Disa vende gjithashtu mund të ofrojnë teste gjaku për të kontrolluar antitrupat ndaj virusit, por këto shpesh nuk janë në dispozicion në mënyrë rutinore, kështu që pyesni një punonjës të kujdesit shëndetësor nëse nuk jeni të sigurt.

Nëse keni herpes gjenital duhet të testoheni Për Ist të tjera.

Këshillohet gjithashtu që t’i tregoni partnerit/es tuaj të fundit seksual, në mënyrë që ata gjithashtu të testohen dhe trajtohen. Shumë njerëz që kanë herpes gjenital nuk vërejnë asgjë të gabuar, dhe duke u thënë atyre se mund të ndihmoni për të ndaluar kalimin e virusit.

Si kurohet herpesi?

Nuk ka shërim për virusin herpes simplex. Fshikëzat zakonisht shërohen dhe shkojnë vetë, kështu që jo gjithmonë mund të keni nevojë për trajtim. Ka ilaçe antivirale për herpesin, të cilat mund të: shkurtojnë shpërthimet, lehtësojnë shqetësimin dhe ndalojnë simptomat të përkeqësohen.

Trajtimi antiviral është më efektiv kur e merrni brenda pesë ditëve të para të shfaqjes së simptomave. Shmangni prekjen e flluskave pasi kjo gjithashtu mund të rrisë rrezikun e përhapjes së infeksionit. Nëse trajtimi juaj herpes kërkon që ju të aplikoni krem për një të lënduar, vetëm butësisht pat krem në, duke qenë të kujdesshëm për të mos fshij rreth zonës përreth.

Ju mund të lehtësoni simptomat tuaja duke:

 • mbajtja e zonës së prekur të pastër duke përdorur ujë të thjeshtë ose të kripur për të parandaluar infektimin e flluskave ose ulçerave
 • aplikimi vazelinë, të tilla Si Vazelinë, në çdo blisters ose ulcerat për të zvogëluar dhimbjen kur kalon urinë
 • duke i kërkuar një ofruesi të kujdesit shëndetësor të rekomandojë kremra qetësues
 • shmangia e veshjeve të ngushta sepse mund të irritojë fshikëzat dhe ulcerat.

Mos bëni seks derisa ju ose partneri juaj të keni mbaruar trajtimin tuaj, dhe flluskat ose ulcerat kanë shkuar. Nëse është shpërthimi juaj i parë, ndonjëherë këshillohet që të kontrolloni përsëri me një ofrues të kujdesit shëndetësor para se të bëni seks përsëri, për të siguruar që simptomat tuaja të kenë shkuar.

Herpesi gjenital dhe shtatzënia

Është me të vërtetë e rëndësishme të flisni me një punonjës të kujdesit shëndetësor nëse keni herpes gjatë shtatzënisë, veçanërisht nëse është shpërthimi juaj i parë. Ekziston rreziku që foshnja juaj mund të zhvillojë ‘herpes neonatal’ i cili mund të jetë shumë i rrezikshëm apo edhe fatal për foshnjën. Nëse keni herpes, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të jetë në gjendje të përshkruajë trajtim antiviral për ta mbajtur fëmijën tuaj të sigurt dhe t’ju ndihmojë të keni një shtatzëni të shëndetshme.

Flisni me një punonjës të kujdesit shëndetësor për më shumë informacion ose nëse keni ndonjë shqetësim.

Herpesi gjenital, HIV dhe shëndeti seksual

Herpesi gjenital është një nga bashkë-infeksionet më të zakonshme për njerëzit që jetojnë ME HIV dhe mund të jetë një gjendje më serioze nëse JENI HIV pozitiv – që do të thotë se shpërthimet mund të zgjasin më shumë dhe fshikëzat mund të jenë më të rënda. Nëse keni shpërthime të përsëritura të herpesit gjenital, duhet të keni një TEST HIV, pasi kjo mund të jetë një shenjë e një sistemi imunitar të dobësuar të shkaktuar NGA HIV.

Të kesh NJË IST siç është herpesi gjenital mund të rrisë rrezikun e marrjes dhe kalimit TË HIV-it, pasi fshikëzat dhe plagët ofrojnë një mënyrë të thjeshtë që HIV të futet në trupin tuaj dhe të shkaktojë një infeksion. Njerëzit që jetojnë me HIV që nuk janë në trajtim ose që kanë një NUMËR MË të ulët CD4 janë veçanërisht të prekshëm ndaj infeksioneve të tjera, si herpesi.

Nëse jeni duke marrë trajtim antiretroviral PËR HIV, është e rëndësishme të diskutoni me mjekun tuaj se si trajtimi për herpesin mund të ndërveprojë me ilaçet TUAJA PËR HIV.

Shpresoj qe ky artikull tjau kete krijuar idene se qfare eshte herpesi, simptomat e herpesit dhe se si kurohet herpesi qe ne fakt nuk ka nje ilaq apo kurim. Lexoni me shume rreth herpesit tek: https://www.probleme.me/semundje/riprodhimi/herpesi/