Si prodhohet kokaina?

Sot do flasim se cfare eshte kokaina dhe se si prodhohet kokaina si dhe rreziqet nga ajo.

Kokaina është një drogë stimuluese shumë e varshme(ju ben te varur nga ajo) që gjendet shpesh në formën e një pluhuri të bardhë. Njerëzit e përdorin atë duke e gërhitur, duke e fërkuar në mishrat e dhëmbëve, duke e injektuar ose duke tymosur një formë guri të njohur si kokainë.

Fatkeqësisht, cilësitë e varësisë së kokainës mund t’i bëjnë njerëzit ta përdorin atë në mënyrë të përsëritur, gjë që me kalimin e kohës mund të shkaktojë ndryshime në tru që mund të ndikojnë në funksionimin e tij.

Çfarë Është Kokaina?

Kokaina vjen nga bima e kokainës, e cila kryesisht rritet në Kolumbi, Bolivi dhe Peru. Droga prodhohet në këto vende në laboratorët klandestinë me një numër kimikatesh të ndryshme.

Pasi të përpunohet, trafikohet përmes Amerikës Jugore dhe Qendrore në Meksikë për t’u kontrabanduar në Shtetet e Bashkuara, ose për t’u dërguar në tregje në pjesë të tjera të botës. Kartelet Kolumbiane ishin historikisht lojtarët më të mëdhenj në tregtinë e kokainës. Por Meksika ka kapur një terren më të madh vitet e fundit.

Në rrugë, kokaina mund të quhet koks, goditje, dëborë ose pluhur.

Efektet e kokainës

Efektet afatshkurtra dhe afatgjata të përdorimit të kokainës mund të ndryshojnë në varësi të personit. dhe mund të përfshijë:

Nga Vjen Kokaina?

Kokaina nxirret dhe përpunohet nga bimët e kokainës në Amerikën E Jugut në kreshtën e maleve Të Andeve ose në xhunglat e ultësirës siç janë ato që gjenden në Kolumbi. Shumica dërrmuese e prodhimit të kokainës ndodh në Kolumbi, Peru dhe Bolivi, pasi ato vende janë vendet kryesore ku bima e kokainës mund të rritet natyrshëm dhe në sasi të mjaftueshme për të prodhuar sasi masive të kokainës.

Në vitin 2008, Kolumbia dhe Peruja prodhuan rreth 450 tonë metrikë kokainë të pastër secila. Bolivia prodhoi 113 tonë metrikë kokainë të pastër.4 vlerësime më të fundit nga 2014 tregojnë se Kolumbia po rrit më shumë bimë koka sesa Peru dhe Bolivia të kombinuara.

Meqenëse bimët Kolumbiane të kokainës sigurojnë më pak kokainë sesa bimët Peruan ose Bolivian, njësitë Kolumbiane të prodhimit të kokainës mund të kenë nevojë të korrin në mënyrë të konsiderueshme më shumë bimë kokaine vetëm për të prodhuar sasi të ngjashme të kokainës. Kili po bëhet i njohur edhe për prodhimin e kokainës.

Bimët e kokës rriten, rafinohen dhe përpunohen në zonat lokale, shpesh në vendet e mbrojtura siç janë rezervat vendase, parqet kombëtare dhe zonat përgjatë kufirit, të cilat janë jashtë kufijve të përpjekjeve të spërkatjes ajrore për të vrarë të korrat.

Nga Çfarë Është Bërë Kokaina?

Kokaina, siç e njeh bota, është në të vërtetë hidroklorur kokaine. Eshtë 1 nga 14 alkaloide që ndodhin natyrshëm në bimën e kokës. Nga mbi 200 lloje bimore, ekzistojnë vetëm 2 lloje të gjetheve të kokës që përmbajnë alkaloid të mjaftueshëm kokaine për prodhimin e kokainës. Në përgjithësi, gjethet e kokës mund të korren 3-6 herë në vit. Por në disa zona, fleta e kokës mund të korret deri në 8 herë në vit, në varësi të vendit ku rritet bima dhe specieve specifike.

Si Prodhohet Kokaina?

Si bëhet kokaina? Metoda të ndryshme përdoren për të bërë kokainë.

Fushat e bimëve të kokainës Në PeruIn një metodë, gjethet e thata të kokës ngjyhen me ujë gëlqereje ose lëngje të tjera alkaline dhe më pas nxirren me vajguri në bateri metalike. Punëtorë përdorin acid sulfurik për të nxjerrë kokainën e tretur dhe për të formuar një zgjidhje të lëngshme në të cilën shtohet gëlqere, duke çuar në reshje të pastës së kokës.
Punëtorët pastaj shtojnë acid dhe kalium për të hequr papastërtitë, e ndjekur nga një bikarbonat, për të bërë që baza të ndahet. Baza tretet më tej në një tretës si aceton dhe pastaj ngjyhet përsëri në acid. Në fund, pasta e kokainës filtrohet përmes një leckë për t’u ndarë, pastaj thahet.

Në mënyrë alternative, baza mund të tretet në një tretës, të tilla si aceton, eter ose acetat etilik, dhe të nxehet në një banjë me ujë të nxehtë. Metil etil keton është një tjetër tretës që punëtorët shtojnë në përzierjen e lëngut të nxehtë, së bashku me acidin klorhidrik, duke çuar në kristalizimin e hidroklorurit të kokainës në tretësirë. Tretësit shtypen me dorë, të ndjekur nga një shtypje hidraulike, atëherë përzierja nxehet në mikrovalë për të krijuar pluhur kokaine.

Duhen rreth 450-600 kilogramë gjethe Të freskëta koka Kolumbiane për të krijuar 1 kilogram bazë kokaine. Baza e kokainës pastaj mund të shndërrohet në një kilogram hidroklorur kokaine ose kokainë pluhur. Sidoqoftë, kjo sasi ndryshon nga speciet e tjera të gjetheve të kokës, pasi një specie ka nivele më të larta të alkaloidit të kokainës dhe kërkon më pak gjethe për të krijuar bazën e kokainës.

Plas Procesi I Kokainës

Kokaina pluhur mund të përpunohet më tej në çarje duke e përzier së pari në një zgjidhje të amoniakut ose një kombinimi të sodës së bukës dhe ujit, pastaj duke e ngrohur atë përzierje për të krijuar një substancë që formon shkëmbinj për pirjen e duhanit.1, 2, 6 Në Mënyrë Alternative, një substancë alkali mund të përzihet në një zgjidhje të nxehtë të kokainës së lëngshme që më pas vendoset në fund të si një lëndë e ngurtë. Disa adulterantë, ose agjentë prerës, mund të filtrohen përmes krijimit të kokainës plasëse.

Si Shpërndahet Kokaina?

Pasi përpunohet kokaina, ndodh shpërndarja. Shpërndarja është një zinxhir kompleks që zakonisht përfshin shumë grupe të ndryshme.

Së pari, kultivuesit e bimëve coca shesin gjethet ose pasten coca në laboratorë për përpunim. Fermerët ose kartelet zotërojnë laboratorët, dhe baza e kokainës ose hidrokloruri i kokainës pastaj ndryshon duart në agjentët lokalë të trafikut të kokainës. Ata kontrabandojnë dhe shesin kokainën në një organizatë më të madhe që mund të organizojë një organizatë tjetër për ta dërguar atë në vende të tjera.

Vlerësohet se rreth 90% e kokainës amerikane vjen përmes kufirit SHBA-Meksikë, kryesisht përmes Teksasit.

Shpërndarësit qarkullojnë kokainë nëpër Amerikën Jugore dhe Qendrore, ku më pas e kontrabandojnë Atë Në Meksikë, ose më rrallë nëpër Karaibe. Shumica përfundon në Shtetet e Bashkuara, megjithëse një pjesë e saj dërgohet Në Evropë, Australi, Afrikë ose Azi.
Droga shpesh transportohet nga Kolumbia në Meksikë ose Amerikën Qendrore nga deti, dhe më pas në Shtetet e Bashkuara përmes kufijve tokësorë. Një sasi më e vogël vjen Përmes Kalifornisë dhe Arizonës.

Pasi kokaina është në Shtetet e Bashkuara, shpërndarësit e shesin atë tek tregtarët me shumicë. Këta tregtarë ua shesin atë tregtarëve të nivelit të mesëm të drogës, të cilët nga ana tjetër ua shesin atë tregtarëve të nivelit të ulët të rrugës, nga të cilët konsumatorët mund të blejnë sasi të drogës. Tregtarët E Rrugës shpesh punësojnë një numër individësh për të luajtur role të tilla si mbajtësit, transportuesit (të quajtur edhe mushka), njerëzit e dorëzimit, sportelet e parave ose ilaçet hyrëse, njerëzit për të mbajtur një orë, personelin rezervë dhe zbatuesit e pagesave të borxhit.

Me Çfarë Pritet Kokaina?

Përgjatë zinxhirit të furnizimit, kokaina pritet me adulterantë për të zvogëluar pastërtinë e saj dhe për të krijuar një diferencë më të madhe fitimi. Agjentë të zakonshëm prerës përfshijnë amfetamina, sheqerna pjekjeje, kafeinë, acetaminofen (Tylenol), niseshte misri, miell, pluhur talk dhe anestetikë, përfshirë prokainën.

Kush E Kontrollon Tregtinë E Kokainës?

Vendet kryesore në tregtinë e kokainës përfshijnë ato ku bimët e kokainës rriten dhe përpunohen, të tilla si Kolumbia, Bolivia dhe Peruja. Vendet që transportojnë kokainë nëpër linjat kombëtare, të tilla si Meksika ose Vendet E Karaibeve, përfshirë Haitin, Bahamas dhe Republikën Dominikane, janë gjithashtu lojtarë të mëdhenj.

Grupet kolumbiane të trafikimit, Forcat E Armatosura Revolucionare Të Kolumbisë (FARC) dhe ELN (Ushtria Çlirimtare Kombëtare) grupet guerile, bandat revolucionare të armatosura dhe bandat rurale të guerillas blejnë gjethe coca ose paste coca nga fermerët lokalë, përpunojnë produktin dhe negociojnë transportin në vende të tjera.

Kartelet meksikane të drogës, të tilla si Karteli Guadalajara, shpesh transportojnë kokainë nga Amerika E Jugut në Shtetet e Bashkuara dhe vendet e Tjera dhe janë shpërndarës dhe jo furnizues.

çanta me kokainë në tavolinë pranë armës të përgatitura për shpërndarje kartelet më parë operonin si partnerë të rinj për kartelet Kolumbiane. Por goditjet në Rrugën E Karaibeve dhe në kartelet Kolumbiane çuan në kartelet Meksikane që luanin një rol më të madh në trafikimin e kokainës në Amerikën E Veriut. Ata filluan të mbledhin më shumë fitime nga tregtia e kokainës.
Kartelet meksikane gjithashtu operojnë laboratorë në Amerikën Qendrore dhe Jugore për të përpunuar gjethet e kokainës në kokainë. Ata kanë zgjeruar përpjekjet e tyre për shpërndarjen e kokainës në Afrikë, Azi, Australi dhe Evropë.

Përdorimi i kokainës në Shtetet e Bashkuara ra ndjeshëm nga 10.5 milion njerëz në 1982 në 5.3 milion njerëz në 2008.7 Megjithatë, vlerësimet më të fundit tregojnë Shtetet e Bashkuara si konsumatori kryesor, i ndjekur nga Brazili, Australia dhe Evropa. Zona të tjera, përfshirë Afrikën dhe Azinë, po konsumojnë gjithashtu më shumë kokainë.

Në vitin 2012, tregu i kokainës në të gjithë botën vlerësohej rreth 70 miliardë dollarë në vit.

Keni Nevojë Për Ndihmë Me Varësinë E Kokainës?

Nëse ju ose një i dashur po luftoni me një çrregullim të përdorimit të kokainës, marrja e ndihmës është një fillim i rëndësishëm për udhëtimin tuaj të rimëkëmbjes. Ka shumë mundësi trajtimi që mund të jenë efektive për njerëzit që luftojnë me keqpërdorimin e kokainës, duke përfshirë:

Programet e trajtimit spitalor janë ato në të cilat një person jeton në objektin e trajtimit për të marrë kujdes dhe mbështetje 24/7 për çrregullimin e përdorimit të substancave. Kjo mund të përfshijë lloje të ndryshme të terapisë individuale dhe grupore, detox, trajtim për kushtet e shëndetit mendor, lehtësitë dhe programet e kujdesit pas lindjes. Në varësi të nivelit të kujdesit të përcaktuar nga një klinik, një person gjithashtu mund të ketë nevojë për shërbime spitalore të menaxhuara nga mjekësia, të cilat ofrojnë kujdes infermieror 24-orësh dhe kujdes mjeksor për rastet më akute të varësisë nga kokaina dhe gjendjet mjekësore ose të shëndetit mendor.

Programet e trajtimit ambulator mund të përfshijnë shumë nga të njëjtat oferta terapeutike dhe shërbime si trajtimi spitalor, por nuk kërkojnë që njerëzit të qëndrojnë në objekt. Kjo i lejon njerëzit të vazhdojnë të punojnë dhe/ose të shkojnë në shkollë ndërsa ata ndjekin në mënyrë aktive shërimin.

Programet me 12 hapa përfshijnë pjesëmarrjen në grupe mbështetëse që ofrojnë mbështetje nga kolegët për njerëzit ndërsa shërohen nga çrregullimet e përdorimit të substancave dhe sjelljet e tjera të detyrueshme. Ata mund t’i ndihmojnë njerëzit të adresojnë betejat e sjelljes dhe shkaktarët e zakonshëm që lidhen me varësinë e tyre ndërsa fitojnë mjete të vlefshme për të marrë udhëtimin e tyre të rimëkëmbjes.

Nëse ju ose një i dashur jeni gati të merrni ndihmë për varësinë nga kokaina, Qendrat Amerikane Të Varësisë janë këtu për të ndihmuar. Navigatorët tanë të dhembshur kuptojnë betejat që lidhen me çrregullimet e përdorimit të substancave dhe mund t’ju ndihmojnë të kuptoni opsionet e trajtimit për t’u siguruar që të zgjidhni llojin e trajtimit që plotëson nevojat tuaja.

Shpresoj qe ky artikull tju kete spjeguar thjeshte se qfare eshte dhe si prodhohet kokaina plus efektet e varesise nga ajo. Lexoni me shume rreth kokaines tek wikipedia duke klikuar ketu.