Si te shkruajme nje ese

Esetë janë të zakonshme në shkollën fillore, shkollën e mesme dhe kolegjin. Ju madje mund të keni nevojë të shkruani ese në botën e biznesit (megjithëse ato zakonisht quhen raporte në atë pikë). Një ese përcaktohet si një shkrim i shkurtër që shpreh informacionin, si dhe mendimin e shkrimtarit. Mësoni se si të shkruajme një ese duke përdorur 8 hapa të thjeshtë.

8 Keshilla se si te shkruajme nje ese argumentuese

Për disa, të shkruash një ese është aq e thjeshtë sa të ulesh në kompjuterin e tyre dhe të fillosh të shkruash. Por shumë më tepër planifikim shkon në shkrimin e një eseje me sukses. Nëse nuk keni shkruar kurrë një ese më parë, ose nëse luftoni me shkrimin dhe doni të përmirësoni aftësitë tuaja, është një ide e mirë të ndiqni një numër hapash të rëndësishëm në procesin e shkrimit të eseve.

Për shembull, për të shkruar një ese, në përgjithësi duhet të:

 • Vendosni se çfarë lloj eseje të shkruani
 • Merni stuhi mendimesh per temen juaj
 • Hulumtoni temën
 • Zgjidhni një stil shkrimi
 • Zhvilloni një tezë
 • Përshkruani esenë tuaj
 • Shkruani esenë tuaj
 • Redaktoni shkrimin tuaj për të kontrolluar drejtshkrimin dhe gramatikën

Ndërsa kjo tingëllon si shumë hapa për të shkruar një ese të thjeshtë, nëse i ndiqni ato do të jeni në gjendje të shkruani ese më të suksesshme, të qarta dhe kohezive.

Vendosni se çfarë lloj eseje të shkruani

Hapi i parë për të shkruar një ese është të përcaktoni se çfarë lloji të esesë po shkruani. Ekzistojnë katër kategori kryesore në të cilat esetë mund të grupohen:

 • Ese Narrative – Tregoni një histori ose jepni informacion në lidhje me temën tuaj në një mënyrë të drejtpërdrejtë, të rregullt, si në një histori.
 • Ese bindëse – Bindni lexuesin për një këndvështrim.
 • Ese ekspozuese – Shpjegojini lexuesit se si të kryejë një proces të caktuar. Për shembull, mund të shkruani një ese ekspozuese me udhëzime hap pas hapi se si të bëni një sanduiç me gjalpë kikiriku.
 • Ese përshkruese – Përqendrohuni në detajet e asaj që po ndodh. Për shembull, nëse doni të shkruani një ese përshkruese për udhëtimin tuaj në park, do të jepnit detaje të shkëlqyera për atë që keni përjetuar: si ndihej bari nën këmbët tuaja, si dukeshin stolat e parkut dhe çdo gjë tjetër që lexuesi do të duhej të ndihej sikur të ishte atje.


Njohja se çfarë lloj eseje po përpiqeni të shkruani mund t’ju ndihmojë të vendosni për një temë dhe të strukturoni esenë tuaj në mënyrën më të mirë të mundshme. Këtu janë disa lloje të tjera të eseve:

 • Ese argumentuese – merrni një pozicion për një çështje të diskutueshme dhe paraqisni prova në favor të pozicionit tuaj. Krahaso dhe kontrast ese-Identifikojnë ngjashmëritë dhe dallimet në mes të dy subjekteve që janë, në mënyrë tipike, nën të njëjtën ombrellë.
 • Ese për zgjidhjen e problemeve-Përshkruani një problem , bindni lexuesin të kujdeset për problemin, propozoni një zgjidhje dhe përgatituni të çmontoni kundërshtimet.
 • Ese informuese-Edukoni lexuesin Për një temë të veçantë me fakte.

Gjeni apo mendoni stuhi mendimesh per temen tuaj

Ju nuk mund të shkruani një ese nëse nuk keni një ide se për çfarë të shkruani. Stuhija e mendimeve është procesi në të cilin ju të percaktoni temën e ese-s. Ju duhet thjesht të uleni dhe të mendoni për ide gjatë kësaj faze.

 • Shkruani gjithçka që ju vjen në mendje pasi gjithmonë mund t’i ngushtoni ato tema më vonë.
 • Përdorni grumbullimin ose hartëzimin e mendjes për të ideuar dhe për të dalë me një ide per ese. Kjo përfshin shkrimin e temës ose idesë tuaj në qendër të letrës dhe krijimin e flluskave (reve ose grupimeve) të ideve të lidhura rreth saj.
 • Stuhi mendimesh mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të zhvilluar një temë më thellë dhe për të njohur lidhjet midis aspekteve të ndryshme të temës suaj.
 • Pasi të keni një listë të temave të mundshme, është koha për të zgjedhur atë më të mirë që do t’i përgjigjet pyetjes së shtruar për esenë tuaj. Ju dëshironi të zgjidhni një temë që nuk është as shumë e gjerë dhe as shumë e ngushtë.

Nëse ju jepet një detyrë për të shkruar një ese me një faqe, do të ishte shumë e tepërt të shkruanit për “historinë e SHBA”, pasi kjo mund të mbushte vëllime të tëra librash. Në vend të kësaj, ju mund të shkruani për një ngjarje specifike brenda historisë së Shteteve të Bashkuara: ndoshta duke nënshkruar Deklaratën e Pavarësisë ose kur Kolombi zbuloi Amerikën.

Hulumtoni per Temën

Pasi të keni bërë stuhine e mendimeve tuaj dhe të keni zgjedhur temën tuaj, mund t’ju duhet të bëni disa kërkime për të shkruar një ese të mirë. Shkoni në bibliotekë ose kërkoni në internet për informacion në lidhje me temën tuaj. Intervistoni njerëz që mund të jenë ekspertë në këtë temë.

Mbani hulumtimin tuaj të organizuar, kështu që do të jetë e lehtë për ju t’i referoheni përsëri. Kjo gjithashtu e bën më të lehtë citimin e burimeve tuaja kur shkruani esenë tuaj përfundimtare.

Zgjidhni Një Stil Shkrimi

Stili i shkrimit që ju zgjidhni për esenë tuaj diktohet nga mësuesi juaj ose tema e punimit tuaj. Në përgjithësi, ekzistojnë tre stile shkrimi që mund të hasni në shkollë të mesme dhe kolegj.

 • MLA (Shoqata Moderne E Gjuhëve) është krijuar për ese humane dhe arte gjuhësore. Përdor stilin e citimit të numrit të faqes së autorit. Ky është stili më i zakonshëm i shkrimit i përdorur nga gjimnazistët dhe gjimnazistët.
 • APA (Shoqata Psikologjike Amerikane) përdor stilin e citimit të datës së autorit dhe u krijua për punime dhe ese kërkimore të shkencave sociale dhe psikologjisë. Është stili i dytë më i zakonshëm i shkrimit atje.
 • Manuali i stilit të çikagos, i njohur gjithashtu Si Turabian, ka dy stile shkrimi: autor-data dhe shënime-bibliografi. Përdorur kryesisht nga studentët e kolegjit dhe profesionistët, stili i datës së autorit punon për punime shkencore, ndërsa shënimet-biblio i bën letrat e arteve dhe shkencave humane një fllad.


Çdo stil i ndryshëm i shkrimit ka formatin e vet unik për citimet në tekst dhe listën e referencës.

Zhvilloni një tezë

Deklarata juaj e tezës është pika kryesore e esesë tuaj. Në thelb është një fjali që thotë se për çfarë eseje bëhet fjalë. Për shembull, deklarata juaj e tezës mund të jetë “Qentë kanë prejardhje nga ujqërit.”Ju pastaj mund ta përdorni këtë si premisën themelore për të shkruar të gjithë esenë tuaj, duke kujtuar se të gjitha pikat e ndryshme në të gjithë duhet të çojnë përsëri në këtë një tezë kryesore. Ju zakonisht duhet të deklaroni tezën tuaj në paragrafin tuaj hyrës.

Për më tepër, deklarata e tezës duhet të jetë mjaft e gjerë sa të keni mjaft për të thënë për të, por jo aq e gjerë sa nuk mund të jeni të plotë.

Përshkruani esenë tuaj

Hapi tjetër është të përshkruani se për çfarë do të shkruani. Kjo do të thotë që ju doni të vizatoni në thelb skeletin e letrës tuaj. Shkrimi i një skicë mund të ndihmojë për të siguruar që letra juaj të jetë logjike, e organizuar mirë dhe të rrjedhë siç duhet. Nëse jeni ngarkuar me një ese argumentuese, këtu është formula më e mirë për një skicë ese argumentuese.

 • Filloni duke shkruar deklaratën e tezës në krye, pastaj shkruani një fjali temë për secilin paragraf poshtë kësaj. Kjo do të thotë që duhet të dini saktësisht se për çfarë do të bëhet fjalë secili nga paragrafët tuaj para se t’i shkruani ato.
 • Mos hidhni shumë ide në secilin paragraf ose lexuesi mund të ngatërrohet.
 • Sigurohuni që të keni tranzicione midis paragrafëve në mënyrë që lexuesi të kuptojë se si rrjedh letra nga një ide në tjetrën.
 • Plotësoni faktet mbështetëse nga hulumtimi juaj nën secilin paragraf. Sigurohuni që çdo paragraf të lidhet përsëri me tezën tuaj dhe të krijojë një ese kohezive, të kuptueshme.

Shkruani ese-ne tuaj

Pasi të keni një skicë, është koha të filloni të shkruani. Shkruani bazuar në vetë skicën, duke mishëruar skeletin tuaj themelor për të krijuar një ese të tërë, kohezive dhe të qartë.

Ju do të dëshironi të redaktoni dhe ri-lexoni esenë tuaj, duke kontrolluar për t’u siguruar që tingëllon saktësisht ashtu siç dëshironi. Këtu janë disa gjëra për të kujtuar:

 • Rishikoni për qartësi, qëndrueshmëri dhe strukturë.
 • Mbështetni tezën tuaj në mënyrë adekuate me informacionin në paragrafët tuaj. Secili paragraf duhet të ketë fjalinë e vet të temës. Kjo është fjalia më e rëndësishme në paragraf që u tregon lexuesve se për çfarë do të bëhet fjalë pjesa tjetër e paragrafit.
 • Sigurohuni që gjithçka të rrjedhë së bashku. Ndërsa lëvizni nëpër ese, fjalët e tranzicionit do të jenë parësore. Fjalët e tranzicionit janë zam që lidh çdo paragraf së bashku dhe parandalon esenë të tingëllojë e shkëputur. Ju madje mund të përdorni një listë të fjalëve të tranzicionit për t’ju ndihmuar të filloni.
 • Rilexoni prezantimin dhe përfundimin tuaj. A do të largohet lexuesi duke e ditur saktësisht se për çfarë ishte punimi juaj?

Në prezantimin tuaj, është e rëndësishme të përfshini një goditje. Kjo është linja ose linja që do të joshë një lexues dhe do t’i inkurajojë ata të duan të mësojnë më shumë.

Redaktoni shkrimin tuaj për të kontrolluar drejtshkrimin dhe gramatikën

Tani eseja është shkruar, por ju nuk jeni bërë mjaft. Rilexoni atë që keni shkruar,duke kërkuar gabime dhe gabime shkrimi.

 • Rishikojë për gabime teknike.
 • Kontrolloni për gabime gramatikore, pikësimi dhe drejtshkrimore. Ju nuk mund të mbështeteni gjithmonë në kontrollin e drejtshkrimit për të njohur çdo gabim drejtshkrimor. Ndonjëherë, ju mund të shqiptoni një fjalë gabimisht, por gabimi juaj do të jetë gjithashtu një fjalë, siç është drejtshkrimi “nga” si “formë.”
 • Një fushë tjetër e përbashkët shqetësuese janë thonjëzat. Shtë e rëndësishme të citoni burimet tuaja me saktësi dhe qartësi. Ndiqni këto udhëzime se si të përdorni citate në ese dhe fjalime.
 • Ju gjithashtu mund të dëshironi të merrni parasysh ndryshimin midis citimit, parafrazimit dhe përmbledhjes. Citimi është i rezervuar për linjat e tekstit që janë identike me një pjesë origjinale të shkrimit. Parafrazimi është i rezervuar për pjesë të mëdha të shkrimit të dikujt tjetër që dëshironi të përcillni me fjalët tuaja. Përmbledhja i vendos pikat kryesore nga teksti i dikujt tjetër me fjalët tuaja.

Ndiqni kto hapa qe i kemi pershkruan dhe tregoni nese keni marr pergjigjen e pyetjes se si te shkruajme nje ese? Nese deshironi te lexoni me shume rreth eseve, lexoni kete artikull : https://sitabejm.com/si-te-shkruajme-nje-ese/