Termometri me Merkur: Avantazhet dhe Disavantazhet ne 2022

Pse perdoret ende dhe cilat jane avantazhet dhe disavantazhet nga perdorimi i nje termometri me merkur. Te gjitha keto bashkuar me shume informacione tjera sot do ti flasim ne kete artikull. Se pari ta shpjegojme se cka eshte merkuri dhe pse perdoret tek termometrat.

Cka eshte Merkuri?

Mërkuri është përdorur shpesh në termometra sepse mbetet në formë të lëngshme në të gjithë një gamë të gjerë të temperaturave: -37.89 gradë Fahrenheit në 674.06 gradë Fahrenheit. Në një termometër, një llambë qelqi e bashkangjitur në një tub kapilar qelqi është e mbushur me merkur. Pjesa tjetër e tubit mund të jetë një vakum, ose mund të mbushet me azot. Ndërsa merkuri nxehet, ai ngrihet në tub, dhe ndërsa ftohet, tërhiqet përsëri në llambë. Lartësia në të cilën qëndron merkuri korrespondon me shenjat e kalibruar në anën e tubit, duke ju lejuar të lexoni temperaturën e sendit ose ajrit që po matet.

Mërkuri do të ngrijë i ngurtë në -37.89 gradë F, dhe nëse ka azot në hapësirën mbi merkur, ai do të rrjedhë poshtë dhe do të bllokohet nën merkur kur të shkrihet. Pastaj do të duhet të merret për riparim para se të mund të përdoret përsëri. Për këtë arsye, termometrat e merkurit nuk rekomandohen për klimat e ftohta dhe duhet të sillen në ambiente të mbyllura kur temperatura fillon të zhytet nën -30 gradë.

Përdoret më së miri për të matur temperaturat e larta, termometrat e merkurit ende përdoren gjerësisht në meteorologji dhe në vende me temperaturë të lartë si autoklavat, të cilat janë enë me presion të lartë që përdoren për të sterilizuar ose përpunuar pajisjet. Në disa raste, ekzistojnë rregullore federale ose shtetërore që kërkojnë përdorimin e termometrave që përmbajnë merkur, megjithëse disa alternativa të tilla si termometrat dixhitalë dhe termometrat jo-merkur të lëngshëm në gotë po përdoren më shpesh.

Mërkuri është helmues dhe po hiqet nga përdorimi në shumë industri. Në disa shtete tani është e paligjshme shitja e termometrave të merkurit, dhe shumë vende kanë ndaluar përdorimin e termometrave të merkurit në spitale dhe shkolla.

Agjencia E Mbrojtjes Së Mjedisit Të Shteteve të Bashkuara njoftoi në vitin 2010 se do të punojë me aktorë industrialë dhe laboratorë për të hequr dorë nga termometrat që përmbajnë merkur për të zvogëluar lëshimin e merkurit në mjedis përmes derdhjeve, deponimit dhe thyerjes.

Per cka perdoret Termometri me Merkur?

Një termometër me merkur është një instrument që mat temperaturën. Mund të masë temperaturën e një lënde të ngurtë siç është ushqimi, një lëng siç është uji ose një gaz siç është ajri. Tre njësitë më të zakonshme të matjes për temperaturën janë Celsius, Fahrenheit dhe kelvin.

Shkalla Celsius është pjesë e sistemit metrik. Sistemi metrik i matjes gjithashtu përfshin njësi të masës, të tilla si kilogramë, dhe njësi të gjatësisë, të tilla si kilometra. Sistemi metrik, përfshirë Celsius, është sistemi zyrtar i matjes për pothuajse të gjitha vendet në botë. Shumica e fushave shkencore matin temperaturën duke përdorur shkallën Celsius. Zero gradë Celsius është pika e ngrirjes së ujit, dhe 100 gradë Celsius është pika e vlimit të ujit.

Matja e temperatures me termometer

Termometrat përdoren për të matur temperaturën e zgavrës me gojë të pacientit, rektumit, sqetullës, membranës timpanike ose ballit (d.m.th., arteries temporale). Termometri i merkurit i nderuar nga koha po hiqet gradualisht (për shkak të shqetësimeve mjedisore), duke u zëvendësuar nga termometra elektronikë me termistorë (matjet orale, rektale dhe sqetullore) dhe termometra infra të kuqe (matjet timpanike ose ballore). Këto instrumente japin rezultate më të shpejta se termometri tradicional me merkur.

Temperatura normale e trupit ndryshon shumë, pjesërisht në varësi të vendit të matur. Mesatarisht, leximet rektale janë më të lartat dhe ato sqetullore më të ulëtat. Matjet timpanike janë potencialisht ideale sepse ato janë të shpejta, të përshtatshme dhe teorikisht pasqyrojnë më së miri temperaturën e bërthamës (dmth., temperatura e bërthamës është temperatura e hipotalamusit, e cila furnizohet nga e njëjta arterie si membrana timpanike), por disa studime vënë në dyshim saktësine, duke demonstruar një korrelacion të dobët midis temperaturës timpanike të djathtë dhe të majtë në të njëjtin person, të matura vetëm disa minuta larg njëra-tjetrës (r = 0,57). Ka shumë pak informacion mbi matjet normale të ballit tek të rriturit.

Matja e temperatures te bebet

Gjithmonë përdorni një termometër dixhital për të kontrolluar temperaturën e fëmijës tuaj. Asnjëherë mos përdorni një termometër merkuri. Një termometër dixhital e bën marrjen e temperaturës së një fëmije të thjeshtë me rezultate të shpejta. Llojet e tjera të termometrave mund të mos jenë të sakta për të porsalindurit. Këto përfshijnë termometra tympanic (vesh). Ata duhet të vendosen me kujdes për të marrë një lexim të saktë. Shiritat e lëkurës që shtypen në lëkurë për të matur temperaturën nuk këshillohen për foshnjat. Dhe mbani në mend se prekja e lëkurës së një fëmije mund t’ju njoftojë nëse ai ose ajo është i ngrohtë ose i freskët. Por ju nuk mund të matni temperaturën e trupit thjesht me prekje.

Termometrat Oral dhe rektal kanë forma të ndryshme dhe njëra nuk duhet të zëvendësohet me tjetrën. Mos përdorni termometra oralë pasi këto mund të shkaktojnë lëndime. Termometrat rektalë kanë një llambë sigurie të krijuar posaçërisht për marrjen e sigurt të temperaturave të rektumit.

 • Vendoseni fëmijën nëpër prehrin tuaj ose tryezën e ndryshimit, në barkun e tij ose të saj, me fytyrë poshtë. Vendosni dorën tuaj më të afërt kokën e foshnjës në pjesën e poshtme të shpinës. Shtyni vithet e foshnjës me gishtin e madh dhe gishtin tregues.
 • Duke përdorur dorën tuaj të tjera, butësisht futur në fund lubrifikuar llambë e termometrit 1/2 në 1 inç, ose vetëm e kaluara e muskujve anal.
 • Pikë termometër drejt butonin bark të fëmijës.
 • Mbajeni termometrin me 1 dorë në vithet e foshnjës në mënyrë që termometri të lëvizë me foshnjën. Përdorni dorën tjetër për të ngushëlluar fëmijën dhe për të parandaluar lëvizjen.
 • Asnjëherë mos e lini një fëmijë pa mbikëqyrje me një termometër rektal të futur.
 • Mbajeni termometrin derisa të bjerë ose të sinjalizojë.
 • Hiqni termometrin.
 • Fshini llambën.
 • Lexojeni menjëherë. Shkruani numrin.
 • Pastroni termometrin me sapun dhe ujë ose alkool fërkues.

Cilat janë avantazhet e merkurit mbi alkoolin?

Zgjerohet në mënyrë lineare dhe më pak se alkooli dhe çdo lëng tjetër. Është më e qëndrueshme se termometri i alkoolit sepse merkuri nuk avullon lehtë. Eshtë me madhësi më të vogël në krahasim me atë të alkoolit. Merkuri nuk e lagë murin e termometrit, që do të thotë se rezultatet mund të jenë shumë të sakta.

Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e merkurit mbi alkoolin si një lëng termometrik?

Avantazhet e përdorimit të alkoolit mbi merkurin si lëng termometrik janë: i) Alkooli ka vlerë më të madhe të koeficientit të temperaturës së zgjerimit sesa mërkuri. ii) është pika e ngrirjes është nën -100°C. Kështu, termometri i alkoolit është më i ndjeshëm se termometri i merkurit Dhe mund të përdoret për të matur temperaturën nën -40°C.

Cili është disavantazhi i mërkurit?

Dobësitë ose disavantazhet E Merkurit: nuk mund të masë temperaturë shumë të ulët, sepse është pika e ngrirjes Është E Lartë (-40oC) Merkuri është helmues, kështu që është i dëmshëm nëse tubi i tij është i prishur. Çmimi i saj është shumë i lartë.

Cili është avantazhi i mërkurit?

Avantazhet e merkurit si një lëng termometrik. -Është një përcjellës i mirë i nxehtësisë dhe për këtë arsye i gjithë lëngu arrin shpejt temperaturën e rrethinës. – Nuk laget (ngjitet në anët e) tubit. – Zgjerohet në mënyrë uniforme (zgjerim linear) dhe i përgjigjet shpejt ndryshimeve të temperaturës, pra është i ndjeshëm.

Rreziqet e Termometrave Të Merkurit

Çfarë Duhet Të Dini Për Termometrat E Merkurit?
Topi i vogël i argjendtë në një termometër merkuri mund të jetë i rrezikshëm nëse xhami prishet dhe merkuri nuk pastrohet siç duhet. Mërkuri do të avullojë dhe mund të kontaminojë ajrin përreth dhe të bëhet toksik për njerëzit dhe jetën e e kafsheve qe jetojne neper shtepite tuaja.
Çdo termometër përmban rreth .5-1, 5 gram merkur. Një gram merkur mund të kontaminojë një liqen prej 20 hektarësh, aq sa të bëjë që të lëshohet një këshillues publik mbi rreziqet e mundshme të ngrënies së peshkut të kapur në atë liqen.

Për të parandaluar ndotjen e mundshme, ndaloni përdorimin e termometrit tuaj të merkurit. Merrni një lloj të ri, më të sigurt të termometrit dhe kontaktoni qendrën tuaj lokale të riciklimit për të zbuluar se si të hidhni termometrin tuaj të vjetër të merkurit në mënyrë të sigurt.

Termometra Të Sigurt
Ekzistojnë disa alternativa ndaj termometrave të merkurit:

 • termometra dixhitalë
 • termometra me galium qelqi-kallaji
 • termometra me alkool qelqi

Këta termometra me permbajtje jo-merkuri janë po aq të mirë sa termometrat e merkurit dhe shumë më të sigurt.

Pjesë të ndryshme të Një Termometri me Merkuri

Termometrat kanë përdorime të panumërta në shkencë, inxhinieri, industri, objektet mjekësore dhe jetesën e përditshme. Termometrat vijnë në disa lloje, por termometri i merkurit në gotë është një nga më të njohurit. Funksionimi i termometrit të merkurit është i thjeshtë për t’u kuptuar pasi të identifikohen të gjitha pjesët e ndryshme. Pjesët kryesore të një termometri të merkurit janë kapilari, llamba, shkalla dhe dhoma e zgjerimit.

Llambë Sferike

Llamba është pjesa më e ulët e termometrit, e cila ka një formë sferike. Kjo pjesë e termometrit vepron si një rezervuar për të mbajtur merkurin-një metal me ngjyrë të argjendtë, të rëndë në tabelën periodike të elementeve. Merkuri qëndron në formë të lëngshme kur është në një enë të mbyllur, dhe mbahet në temperaturën e dhomës. Ashtu si lëngjet e tjera, merkuri metalik zgjerohet në përgjigje të nxehtësisë. Nëse temperatura është mjaft e lartë, merkuri në llambë lëviz deri në kapilar.

Tub Kapilar

Kapilari i një termometri merkuri është tubi i gjatë cilindrik që është i lidhur me llambën. Ndërsa temperatura rritet, merkuri rrjedh deri në kapilar. Sa më tej merkuri lëviz deri kapilar, aq më e lartë është temperatura e matur. Kapilari përfundon në një seksion të njohur si dhoma e zgjerimit.

Dhoma E Zgjerimit

Dhoma e zgjerimit të një termometri të merkurit mund të gjendet në krye të kapilarit. Funksioni i dhomës së zgjerimit është të formojë një vëllim më të madh përmes të cilit merkuri mund të mbushë nëse tejkalohet shkalla maksimale e temperaturës. Eshtë e padëshirueshme që merkuri të arrijë në dhomën e zgjerimit pasi do të thotë që termometri nuk është më i ndjeshëm ndaj rritjes së temperaturës.

Linjat E Shkallës

Shkalla është seri e linjave që janë në një zonë në anën e kapilarit. Shkalla lejon që temperatura të lexohet në njësi gradë. Lloji i njësisë së shkallës varet nga termometri specifik. Dy shkallë të temperaturës që përdoren zakonisht, janë gradë Celsius dhe gradë Fahrenheit, të cilat gjenden në termometrat e përditshëm. Një shkallë alternative që mat temperaturën në Gradë Kelvin shpesh përdoret nga shkencëtarët dhe inxhinierët.

Masat Paraprake Të Sigurisë

Trajtimi i kujdesshëm i një termometri me merkur në gotë është i domosdoshëm për arsye sigurie. Nëse termometri prishet apo thehet e mbetet hapur, merkuri në llambë rrokulliset në topa të vegjël argjendi dhe avujt toksikë lëshohen në ajër. Kur thithet, sistemi nervor i njeriut mund të dëmtohet. Ekspozimi ndaj toksinave duhet të përmbahet shpejt dhe të minimizohet. Nëse thyeni një termometër merkuri, Një Qendër Kontrolli Helm ose një profesionist i kujdesit shëndetësor mund të japin udhëzime për pastrimin dhe asgjësimin e duhur të merkurit në zonën tuaj. Edhe një sasi e vogël e merkurit mund të ndotë ujin dhe tokën.

Sa minuta mbahet termometri

sa minuta mbahet termometri

Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) rekomandon që të mos përdoret termometri me merkur. Xhami mund të thyhet, dhe merkuri është një helm. Më shpesh sugjerohen termometra elektronikë. Një panel i lehtë për t’u lexuar tregon temperaturën. Sonda mund të vendoset në gojë, rektum ose sqetull.

 1. Gojë: Vendoseni sondën nën gjuhë dhe mbyllni gojën. Merrni frymë përmes hundës. Përdorni buzët për të mbajtur termometrin fort në vend. Lëreni termometrin në gojë për 3 minuta ose derisa pajisja të bie.
 2. Rektumi: Kjo metodë është për foshnjat dhe fëmijët e vegjël. Ata nuk mund të mbajnë një termometër të sigurt në gojën e tyre. Vendosni vazelinë në llambën e një termometri rektal. Vendoseni fëmijën me fytyrë poshtë në një sipërfaqe të sheshtë ose prehër. Përhapeni të pasmet dhe futeni skajin e llambës rreth 1/2 deri në 1 inç (1 deri në 2,5 centimetra) në kanalin anal. Kini kujdes të mos e futni shumë larg. Përpjekja mund ta shtyjë termometrin më tej. Hiqeni pas 3 minutash ose kur pajisja të bie.
 3. Sqetull: Vendoseni termometrin në sqetull. Shtypni krahun kundër trupit. Prisni 5 minuta përpara se të lexoni.