Viruset Kompjuterike: Cfare Jane dhe Si te Mbrohemi?

Viruset Kompjuterike, njësoj si virusi i gripit, janë krijuar për t’u përhapur nga nje kompjuter në kompjuter tjeter dhe ka aftësinë të riprodhohet. Në mënyrë të ngjashme, në të njëjtën mënyrë që viruset e gripit nuk mund të riprodhohen pa një qelizë strehuese, viruset kompjuterike nuk mund të riprodhohen dhe përhapen pa programim të tillë si një skedar ose dokument.

Qka eshte virusi kompjuterik?

Në terma më teknikë, një virus kompjuterik është një lloj kodi ose programi keqdashës i shkruar për të ndryshuar mënyrën se si funksionon një kompjuter dhe është krijuar për t’u përhapur nga një kompjuter në tjetrin.

Një virus vepron duke futur ose bashkangjitur një program ose dokument legjitim që mbështet makro në mënyrë që të ekzekutojë kodin e tij. Në këtë proces, një virus ka potencialin të shkaktojë efekte të papritura ose të dëmshme, të tilla si dëmtimi i softuerit të sistemit duke korruptuar ose shkatërruar të dhënat.

Si sulmojnë viruset kompjuterike?

Pasi një virus të jetë bashkangjitur me sukses me një program, skedar ose dokument, virusi do të qëndrojë i fjetur derisa rrethanat të bëjnë që kompjuteri ose pajisja të ekzekutojë kodin e tij. Në mënyrë që një virus të infektojë kompjuterin tuaj, ju duhet të ekzekutoni programin e infektuar, i cili nga ana tjetër bën që kodi i virusit të ekzekutohet.

Kjo do të thotë që një virus mund të mbetet i fjetur në kompjuterin tuaj, pa shfaqur shenja ose simptoma të mëdha. Megjithatë, pasi virusi infekton kompjuterin tuaj, virusi mund të infektojë kompjuterë të tjerë në të njëjtin rrjet. Vjedhja e fjalëkalimeve ose e të dhënave, regjistrimi i shtypjes së tasteve, korruptimi i skedarëve, dërgimi i kontakteve tuaja të postës elektronike dhe madje edhe kontrollimi i kompjuterit tuaj janë vetëm disa nga gjërat shkatërruese dhe irrituese që mund të bëjë një virus.

Ndërsa disa viruse mund të jenë lozonjare në qëllim dhe efekt, të tjerët mund të kenë efekte të thella dhe të dëmshme. Kjo përfshin fshirjen e të dhënave ose shkaktimin e dëmtimit të përhershëm në hard diskun tuaj. Më keq akoma, disa viruse janë krijuar duke pasur parasysh përfitimet financiare.

Si përhapen viruset kompjuterike?

Në një botë të lidhur vazhdimisht, ju mund të kontraktoni një virus kompjuterik në shumë mënyra, disa më të dukshme se të tjerat. Viruset mund të përhapen përmes bashkëngjitjeve të postës elektronike dhe mesazheve me tekst, shkarkimeve të skedarëve në internet dhe lidhjeve të mashtrimit të mediave sociale. Pajisjet tuaja celulare dhe telefonat inteligjentë mund të infektohen me viruse celulare përmes shkarkimeve të dyshimta të aplikacioneve. Viruset mund të fshihen të maskuar si bashkëngjitje të përmbajtjeve të ndara nga shoqëria, të tilla si imazhe qesharake, kartolina urimi ose skedarë audio dhe video.

Për të shmangur kontaktin me një virus, është e rëndësishme të tregoni kujdes kur lundroni në ueb, shkarkoni skedarë dhe hapni lidhje ose bashkëngjitje. Për t’ju ndihmuar të qëndroni të sigurt, mos shkarkoni asnjëherë bashkëngjitjet e tekstit ose email-it që nuk i prisni, ose skedarë nga faqet e internetit që nuk i besoni.

Cilat janë shenjat e një virusi kompjuterik?

Një sulm i virusit kompjuterik mund të prodhojë një sërë simptomash. Ja disa prej tyre:

 • Dritare kërcyese të shpeshta. Dritaret kërcyese mund t’ju inkurajojnë të vizitoni sajte të pazakonta. Ose mund t’ju nxisin të shkarkoni antivirus ose programe të tjera softuerike.
 • Ndryshime në faqen tuaj kryesore. Faqja juaj e zakonshme fillestare mund të ndryshojë në një uebsajt tjetër, për shembull. Plus, mund të mos jeni në gjendje ta rivendosni atë.
 • Email masive po dërgohen nga llogaria juaj e emailit. Një kriminel mund të marrë kontrollin e llogarisë tuaj ose të dërgojë email në emrin tuaj nga një kompjuter tjetër i infektuar.
 • Rrëzimet e shpeshta. Një virus mund të shkaktojë dëme të mëdha në hard diskun tuaj. Kjo mund të bëjë që pajisja juaj të ngrijë ose të rrëzohet. Mund të parandalojë gjithashtu që pajisja juaj të ndizet përsëri.
 • Performanca jashtëzakonisht e ngadaltë e kompjuterit. Një ndryshim i papritur i shpejtësisë së përpunimit mund të sinjalizojë se kompjuteri juaj ka një virus.
 • Programe të panjohura që nisen kur ndizni kompjuterin tuaj. Ju mund të bëheni të vetëdijshëm për programin e panjohur kur filloni kompjuterin tuaj. Ose mund ta vëreni duke kontrolluar listën e aplikacioneve aktive të kompjuterit tuaj.
 • Aktivitete të pazakonta si ndryshimet e fjalëkalimit. Kjo mund t’ju pengojë të hyni në kompjuterin tuaj.

Masat per mbrojtjen e kompjuterit

Si mund të ndihmoni në mbrojtjen e pajisjeve tuaja kundër viruseve kompjuterike? Këtu janë disa nga gjërat që mund të bëni për ta mbajtur kompjuterin tuaj të sigurt.

 • Përdorni një produkt antivirus të besueshëm, të tillë si Norton AntiVirus Basic, dhe mbajeni të përditësuar me përkufizimet më të fundit të virusit. Norton Security Premium ofron mbrojtje shtesë për akoma më shumë pajisje, plus kopje rezervë.
 • Shmangni klikimin në çdo reklamë që shfaqet.
 • Gjithmonë skanoni bashkëngjitjet tuaja të postës elektronike përpara se t’i hapni ato.
 • Skanoni gjithmonë skedarët që shkarkoni duke përdorur programe për ndarjen e skedarëve.

Viruset dhe llojet e tyre

 1. Virusi i sektorit të nisjes – Ky lloj virusi mund të marrë kontrollin kur filloni – ose nisni – kompjuterin tuaj. Një mënyrë se si mund të përhapet është duke lidhur një disk USB të infektuar në kompjuterin tuaj.
 2. Virus i skriptimit në ueb – Ky lloj virusi shfrytëzon kodin e shfletuesve të internetit dhe faqeve të internetit. Nëse hyni në një faqe të tillë ueb, virusi mund të infektojë kompjuterin tuaj.
 3. Rrëmbyesi i shfletuesit – Ky lloj virusi “rrëmben” disa funksione të shfletuesit të internetit dhe ju mund të drejtoheni automatikisht në një faqe interneti të padëshiruar.
 4. Virus rezident – Ky është një term i përgjithshëm për çdo virus që futet në kujtesën e një sistemi kompjuterik. Një virus rezident mund të ekzekutohet në çdo kohë kur ngarkohet një sistem operativ.
 5. Virus me veprim të drejtpërdrejtë – Ky lloj virusi hyn në veprim kur ekzekutoni një skedar që përmban një virus. Përndryshe, ajo mbetet e fjetur.
 6. Virus polimorfik – Një virus polimorfik ndryshon kodin e tij sa herë që ekzekutohet një skedar i infektuar. E bën këtë për të shmangur programet antivirus.
 7. Virusi infektues i skedarëve – Ky virus i zakonshëm fut kodin keqdashës në skedarë të ekzekutueshëm – skedarë të përdorur për të kryer funksione ose operacione të caktuara në një sistem.
 8. Virus shumëpalësh – Ky lloj virusi infekton dhe përhapet në mënyra të shumta. Mund të infektojë si skedarët e programit ashtu edhe sektorët e sistemit.
 9. Makro virus – Makro viruset shkruhen në të njëjtën gjuhë makro që përdoret për aplikacionet softuerike. Viruse të tilla përhapen kur hapni një dokument të infektuar, shpesh përmes bashkëngjitjeve të postës elektronike.

Si te heqim viruset nga kompjuteri

Ju mund të përdorni dy mënyra për të hequr një virus kompjuterik. Njëra është qasja manuale, bëjeni vetë. Tjetra është duke kërkuar ndihmën e një programi antivirus me reputacion.

Dëshironi ta bëni vetë? Mund të ketë shumë variabla kur bëhet fjalë për heqjen e një virusi kompjuterik. Ky proces zakonisht fillon duke bërë një kërkim në internet. Mund t’ju kërkohet të kryeni një listë të gjatë hapash. Do t’ju duhet kohë dhe ndoshta disa ekspertizë për të përfunduar procesin.

Nëse preferoni një qasje më të thjeshtë, zakonisht mund të hiqni një virus kompjuterik duke përdorur një program softuer antivirus. Për shembull, Norton AntiVirus Basic mund të heqë shumë infeksione që janë në kompjuterin tuaj. Produkti gjithashtu mund t’ju mbrojë nga kërcënimet e ardhshme.

Më vete, Norton ofron gjithashtu një plan pastrimi falas të virusit me tre hapa. Ja si funksionon.

 • Kryeni një skanim falas të Norton Security për të kontrolluar për viruse dhe malware në pajisjet tuaja. Shënim: Nuk funksionon në Mac OS.
 • Përdorni mjetin falas të heqjes së viruseve dhe malware të Norton Power Eraser për të shkatërruar viruset ekzistuese. Kam nevojë për ndihmë? Një teknologji Norton mund të ndihmojë duke përdorur në distancë kompjuterin tuaj për të gjurmuar dhe eliminuar shumicën e viruseve.
 • Instaloni softuer të përditësuar të sigurisë për të ndihmuar në parandalimin e kërcënimeve të ardhshme të malware dhe viruseve.

Viruset kompjuterike me te rrezikshme

Viruset dhe malware po evoluojnë vazhdimisht, duke u bërë më të avancuar dhe më të rrezikshëm në sekondë, duke e bërë jashtëzakonisht të vështirë ruajtjen e të dhënave tuaja të mbrojtura. Nëse nuk jeni të mbrojtur siç duhet (që shumica e njerëzve nuk janë), ju rrezikoni të bëheni viktimë e kërcënimeve më të fundit të viruseve kompjuterike dhe sulmeve malware. Ketu jane disa nga viruset kompjuterike me te rrezikshme ne vitin 2021.

Clop Ransomware

Ransomware është malware që kodon skedarët tuaj derisa të paguani një shpërblim për hakerat. “Clop” është një nga kërcënimet më të fundit dhe më të rrezikshëm të ransomware. Është një variant i ransomware-it të mirënjohur CryptoMix, i cili shpesh synon përdoruesit e Windows.

Përpara fillimit të procesit të enkriptimit, ransomware Clop bllokon mbi 600 procese Windows dhe çaktivizon shumë aplikacione të Windows 10, duke përfshirë Windows Defender dhe Microsoft Security Essentials – duke ju lënë me zero shanse për të mbrojtur të dhënat tuaja.

Shpërblesësi Clop ka evoluar që nga fillimi i tij, duke synuar tani rrjete të tëra – jo vetëm pajisje individuale. Edhe Universiteti i Mastrihtit në Holandë u bë viktimë e ransomware-it Clop, me pothuajse të gjitha pajisjet Windows në rrjetin e universitetit që u koduan dhe u detyruan të paguanin një shpërblim.

Përditësimet e rreme të Windows (Ransomware i fshehur)

Hakerët kanë dërguar gjithnjë e më shumë email-e që udhëzojnë lexuesit të instalojnë përditësime urgjente të Windows OS. Emailet mashtrojnë lexuesit që të instalojnë përditësimet “më të fundit” të Windows, të cilat në fakt janë skedarë ransomware ‘.exe’ të maskuar.

Shpërblesësi i përfshirë në këto emaile njihet si “Cyborg”. Ai kodon të gjithë skedarët dhe programet tuaja dhe kërkon një pagesë shpërblimi për të zhkriptuar skedarët.

Fatkeqësisht, shumë ofrues të shërbimeve të postës elektronike dhe softuer bazë antivirus nuk janë në gjendje t’i zbulojnë dhe bllokojnë këto emaile. Kjo është arsyeja pse duhet të përdorni një antivirus që ofron sigurinë e duhur të internetit, duke ju mbrojtur nga emailet e rrezikshme.

Zeus Gameover

Zeus Gameover është pjesë e familjes “Zeus” të malware dhe viruseve. Kjo pjesë e malware është një Trojan – malware i maskuar si diçka legjitime – që hyn në detajet e ndjeshme të llogarisë suaj bankare dhe vjedh të gjitha fondet tuaja.

Gjëja më e keqe në lidhje me këtë variant të veçantë të familjes së malware Zeus është se nuk kërkon një server të centralizuar “Komanda dhe Kontrolli” për të përfunduar transaksionet – që është një e metë që gjendet në shumë sulme kibernetike që autoritetet mund të synojnë. Në vend të kësaj, Zeus Gameover mund të anashkalojë serverët e centralizuar dhe të krijojë serverë të pavarur për të dërguar informacione të ndjeshme. Në thelb, ju nuk mund të gjurmoni të dhënat tuaja të vjedhura.

RaaS

“RaaS” – i njohur gjithashtu si “Ransomware si një shërbim” – është një industri në rritje në komunitetin e hakerëve të nëndheshëm. Njerëzit pa njohuri për të kryer një sulm të sofistikuar ransomware mund të paguajnë për të punësuar një haker profesionist ose një ekip hakerësh për të kryer sulmin për ta.

Rritja e industrisë së nëndheshme RaaS është shqetësuese, pasi tregon se sa e lehtë është të infektosh njerëzit me ransomware, pavarësisht se aktorët e këqij nuk kanë përvojë të mëparshme me projektimin ose kodimin e malware.

Fleeceware

Fleeceware vazhdon t’i ngarkojë përdoruesit e aplikacioneve shuma të mëdha parash, pavarësisht se përdoruesit i fshijnë ato aplikacione. Hulumtimet e fundit kanë zbuluar se mbi 600 milionë përdorues Android kanë shkarkuar “Fleeceware” në pajisjen e tyre në vitet e fundit.

Megjithëse Fleeceware nuk përbën një kërcënim të konsiderueshëm sigurie për pajisjen dhe të dhënat e një përdoruesi, ai është ende shumë i zakonshëm dhe është një praktikë e dyshimtë nga zhvilluesit e aplikacioneve që duan të përfitojnë para nga përdoruesit që nuk dyshojnë.

Perfundim

Perkunder gjitha avantazheve te kompjuterit dhe te mirave qe ai sjell per ne, nje disavantazh i madh i tij jane edhe viruset. Nje virus si ‘ransomware’ mund ti bllokoj te gjitha fajllet e nje perdoruesi i cili ka ruajtur ne kompjuter nje numer te madh fajllash qe i duhen edhe per punen e tij ose diqka te rendesishem ne jete. Ai njeri do te detyrohet qe te paguaj para tek hakeret qe tja zhbllokojne te gjitha fajllet e tij.