Si të mësoj anglisht shpejt ?

Ju duhet gjuha angleze në kohë të shkurtë dhe pyesni veten se si të mësoj anglisht shpejt?

Anglishtja është një gjuhë argëtuese për të mësuar, dhe edhe pse konsiderohet një gjuhë relativisht e lehtë për t’u mësuar, me 750,000 fjalë dhe drejtshkrim që mund të hedhin edhe nxënësin më të aftë, të mësosh shpejt anglisht mund të duket e pamundur. Por unë jam këtu për t’ju thënë se nuk është – për sa kohë që ju keni strategjinë e duhur.

Këtu janë këshillat tona kryesore se si të mësojmë shpejt anglisht:

Lexoni gjithçka që mund të merrni në duart tuaja

Letërsia klasike, letrat, gazetat, faqet e internetit, emailet, ushqimi juaj i mediave sociale, kutitë e drithërave: nëse është në anglisht, lexojeni. Pse? Epo, kjo përmbajtje do të jetë plot me fjalor të ri. Kjo ju ndihmon të përmirësoheni shpejt, pasi ri-ekspozimi ndaj fjalorit të mësuar ju jep shembuj të rinj në kontekst, duke përforcuar kështu ato fjalë në mendjen tuaj. Nga ana tjetër, mësimi i fjalëve dhe shprehjeve të reja është thelbësore për ndërtimin e arsenalit tuaj të fjalorit, veçanërisht në një gjuhë si anglishtja me kaq shumë fjalë!

Merrni parasysh në mënyrë aktive fjalorin e ri

Ky tip është një klasik për arsye të mirë:funksionon! Kur mësojmë, shpesh kënaqemi me një fjalë të re fraze aq shumë sa harrimi i saj duket i pamundur. Por na besoni, jo gjithçka ngjitet herën e parë. Për të luftuar këtë, të marrni një zakon te mbani rreth juve një fletore ose mund te përdorni një mjet si Evernote. Sa herë që dëgjoni ose lexoni një fjalë ose shprehje të re, shkruajeni atë në kontekst: domethënë në një fjali dhe me kuptimin e saj të shënuar. Kjo ju kursen kohë pasi nuk do të ktheheni në atë fjalë dhe do të pyesni veten: “çfarë do të thoshte përsëri ajo fjalë/shprehje?”

Bisedoni anglisht me njerëz tjerë

Për çfarë është një gjuhë nëse jo për të komunikuar? Sigurisht, ne njerëzit jemi bërë ekspertë në komunikimin pa hapur gojën – Faleminderit Whatsapp! Eshtë e vërtetë që të folurit e një gjuhe e ndihmon atë të qëndrojë në kokën tuaj shumë më mirë sesa vetëm leximi ose shkrimi i saj. Vetëm mendoni se sa herë keni dëgjuar njerëzit të thonë se ata kuptojnë, por nuk mund të flasin anglisht. Shumë anglishtfolës të mundshëm e kanë kthyer të folurit në një pengesë të madhe të pakapërcyeshme që shërben vetëm për t’i psikikuar. Mos u bëj i tillë. Kërkoni folës amtar të anglishtes për një shkëmbim joformal të gjuhës, regjistrohuni në një kurs ose merrni klasa në internet.

Regjistrohu për podkaste ose ndjek kanale në Youtube (në anglisht)

Si humor? Politikë? Blogera? Gatim? Me tema që mbulojnë çdo interes të imagjinueshëm, ka një podcast që flet anglisht ose kanal Youtube atje për ju. Regjistrohu për disa dhe të dëgjoni ato ndërsa ngisni ose ndegjoni gjatë udhëtimit per në shkollë apo punë. Në fillim, ju mund të gjeni thekse amtare të vështira, por rrini me të dhe së shpejti do të filloni të kuptoni se çfarë dëgjoni (si dhe të mësoni shumë fjalor të ri nga një folës amtar!)

Shkoni jashtë vendit

Nëse ka një mënyrë më të mirë për të mësuar anglisht sesa të zhytemi në të ndërsa jetojmë dhe studiojmë në një vend që flet anglisht, do të donim të dinim! Nuk është sekret që anglishtja është gjuha më e folur në botë, dhe me një listë të gjatë vendesh për të zgjedhur midis, ju mund të zgjidhni mjedisin tuaj ideal të të mësuarit bazuar në hemisferën, motin ose qytetin e preferuar. Mendoni Australinë, Zelandën e Re, MBRETËRINË e BASHKUAR, SHBA, Kanada dhe Afrikën E Jugut për të përmendur disa!

Përdorni miqtë tuaj

Keni miq që postojnë në internet në anglisht? Mos i shkëlqeni ato në newsfeed tuaj: skanoni artikujt që ata ndajnë dhe angazhohuni për të eksploruar një ose dy çdo ditë. Ato mund të jenë lajme ose artikuj revistash, video, bisedime, postime në blog, këngë ose ndonjë gjë tjetër: nëse është në anglisht dhe tema ju intereson, do të jetë e dobishme!

Bëni shumë pyetje

Kureshtja mund ta ketë vrarë macen, por edhe e ka shtyrë nxënësin e gjuhës drejt rrjedhshmërisë! Ndërsa mësoni anglisht, së shpejti do të mbledhni një mal pyetjesh. Mos u ulni në dyshimet tuaja-jini kurioz dhe zgjidhini ato! Nëse jeni regjistruar në një kurs, pyesni mësuesin tuaj (është ajo për të cilën ata janë atje, në fund të fundit). Por nëse jeni duke mësuar vetëm, mos u shqetësoni: gjeni përgjigje në bloget ose faqet e internetit të gjuhës, pyesni nxënësit e tjerë ose lexoni nëpër forume. Ju do të jeni të lumtur që keni bërë!

Merrni mësim nga yjet e estrades

Përzieni mësimin tuaj duke zgjedhur një aktor ose këngëtar vendas që flet anglisht që ju pëlqen. Tani, drejtohuni në internet, gjeni një mori intervistash që ata kanë dhënë-dhe shikojini! Shikoni një herë për esencë, pastaj përsëri, duke marrë kohë për të shënuar shprehjet interesante dhe fjalët që dëgjoni. Zhargon, tregime, humor, dhe anekdota që dalin nga këto intervistë janë të sigurt për të ju jap shumë për të punuar!

Filloni me atë që ju nevojitet vërtet

Studimet tuaja në anglisht ka të ngjarë të shkojnë shumë më shpejt nëse vazhdimisht i kujtoni vetes motivet tuaja për të mësuar. A po shkoni në një kurs studimi? Pastaj, përqendrohuni në fjalorin që lidhet me studimet tuaja. Keni një konferencë jashtë shtetit? Bisedë për të përdorur me pjesëmarrësit e tjerë. Po shkon në një vit boshllëku? Duket se fjalori i udhëtimit dhe turizmit do të jetë udhëzuesi juaj. Nëse thjesht filloni të mësoni anglisht duke shpresuar të mësoni me magji çdo gjë dhe gjithçka menjëherë, ka të ngjarë të përfundoni të hutuar dhe të djegur.

Mos e shkelni veten ndërsa jeni poshtë

Kur filloni të ndiheni sikur nuk po bëni terren – gjë që u ndodh të gjithë nxënësve në një moment – mos thoni, “unë nuk flas anglisht”, ose “unë kurrë nuk do ta marr këtë”. Në fakt, ndaloni ato fraza nga fjalori juaj! Ata vetëm turbullojnë të kuptuarit tuaj për përparimin që po bëni dhe ju bindin se ëndrrat tuaja për të folur mirë anglisht janë të pamundura. Në vend të kësaj, thoni “unë po mësoj anglisht dhe po bëj përmirësime çdo ditë”, “nuk është gjithmonë e lehtë, por ia vlen”, “unë jam shumë më mirë që isha gjashtë muaj më parë”, dhe fraza të tjera për t’i kujtuar vetes pamjen e madhe.

Si të mesoj anglisht shpejt pa pengesa

Të gjithë mësojnë anglisht me shpejtësinë e tyre, por ndërsa lundroni drejt qëllimeve tuaja të ardhshme, ne jemi këtu për t’ju ndihmuar t’ju udhëzojmë drejt suksesit sa më shpejt që të jetë e mundur. Këtu janë pesë sekrete që mund t’ju ndihmojnë të mësoni anglisht pak më shpejt:

Dëgjoni sa më shumë që mundeni

Dëgjimi i bisedave në anglisht është një nga mënyrat më efektive për të ndërtuar fjalorin tuaj dhe aftësitë e të folurit.

Praktikoni anglisht me një partner

Partnerët e studimit mund të ndihmojnë njëri-tjetrin të kuptojnë tema të ndryshme, të flasin përmes pyetjeve dhe të praktikojnë aftësitë angleze. Gjeni të tjerë në zonën tuaj që po mësojnë anglisht.

Lexoni libra për fëmijë dhe libra komik në anglisht

Leximi i librave të ilustruar për fëmijë dhe librave komikë në anglisht ndihmon për të vënë fjalët në kontekst dhe për ta bërë mësimin argëtues—veçanërisht kur sapo filloni.

Përfitoni nga media online falas

Ka një gamë të gjerë të podkasteve falas dhe aplikacioneve të disponueshme në internet që mund t’ju ndihmojnë të mësoni anglisht shpejt.

Besoni në veten tuaj

Besimi në vetvete është një nga pasuritë tuaja më të mëdha drejt arritjes së qëllimeve tuaja. Merrni rreziqe dhe mos kini frikë të bëni gabime. Gabimet janë thjesht mundësi për të mësuar! Para se ta dini, do të flisni anglisht me besim të plotë.

Vizitoni kete websajt per te mesuar me shume rreth gjuhes angleze : Learn English Online – Meso Anglisht