A eshte e trashegueshme Epilepsia

Ka shumë shkaqe të epilepsisë. Në përgjithësi, shkaqet e epilepsisë mund të klasifikohen në tre kategori të gjera: gjenetike, kriptogjene dhe të tjera. Sot do te kuptojme se a eshte e trashegueshme epilepsia dhe a sherohet epilepsia.

A eshte e trashegueshme epilepsia

Nëse keni epilepsi, mund të keni frikë se edhe fëmijët tuaj do të kenë epilepsi. Sidoqoftë, është e rëndësishme të njihni faktet. Rreziku i kalimit të epilepsisë tek fëmijët tuaj është zakonisht i ulët. Epilepsia nuk duhet të jetë një arsye për të mos pasur fëmijë. Testimi mjekësor mund të ndihmojë njerëzit që kanë një formë të njohur gjenetike të epilepsisë të kuptojnë rreziqet e tyre.

Nëse një fëmijë zhvillon epilepsi, mbani mend se shumë fëmijë mund të marrin kontrollin e plotë të krizave. Për disa, epilepsia mund të largohet. Më e rëndësishmja, të kesh kriza dhe epilepsi nuk do të thotë se ti ose fëmija yt jeni ndryshe ose më pak të rëndësishëm se kushdo tjetër!

Shumica e fëmijëve të njerëzve me epilepsi nuk zhvillojnë kriza ose epilepsi. Megjithatë, duke qenë se gjenet kalojnë nëpër familje, është e mundur. Këtu janë disa pika të përgjithshme për t’u mbajtur mend.

 • Më pak se 2 njerëz në çdo 100 zhvillojnë epilepsi në një moment gjatë jetës së tyre.
 • Rreziku për fëmijët, babai i të cilëve ka epilepsi është vetëm pak më i lartë.
 • Nëse nëna ka epilepsi dhe babai jo, rreziku është akoma më pak se 5 në 100.
 • Nëse të dy prindërit kanë epilepsi, rreziku është pak më i lartë. Shumica e fëmijëve nuk do ta trashëgojnë epilepsinë nga një prind, por mundësia për të trashëguar disa lloje të epilepsisë është më e lartë.

Një mutacion në gjenet e një personi mund ta vendosë atë në rrezik të zhvillimit të epilepsisë. Shpesh, këto janë gjenet që kontrollojnë ngacmueshmërinë e qelizave nervore (neuronet) në tru. Megjithatë, shumë njerëz me mutacione gjenetike mund të mos zhvillojnë kurrë epilepsi. Ekspertët besojnë se, në shumë raste, predispozita gjenetike e kombinuar me kushtet mjedisore çon në epilepsi.

Rreth 30 deri në 40 për qind e epilepsisë shkaktohet nga predispozita gjenetike. Të afërmit e shkallës së parë të njerëzve me epilepsi të trashëguar kanë një rrezik dy-katërfish të rritur për epilepsi. Megjithëse ekziston një rrezik i rritur, është e rëndësishme të mbani mend se rreziku i përgjithshëm i epilepsisë në anëtarët e tjerë të familjes është ende i ulët.

Në rreth gjysmën e të gjitha rasteve të epilepsisë, mjekët nuk janë në gjendje të përcaktojnë me saktësi një shkak të saktë dhe të identifikueshëm. Kur mjekët nuk e dinë shkakun e epilepsisë ose nuk mund ta përcaktojnë me siguri shkakun, ata e konsiderojnë atë epilepsi “kriptogjene”. Kjo do të thotë se shkaku është i fshehur.

Shkaqe të tjera të epilepsisë

 1. Trauma e kokës: Disa njerëz zhvillojnë epilepsi pas një aksidenti automobilistik ose dëmtimit tjetër traumatik të kokës.
 2. Kushtet e trurit: Kushtet e trurit, të tilla si keqformimet vaskulare, tumoret e trurit dhe goditjet në tru, mund të dëmtojnë trurin. Ky dëmtim i trurit mund të shkaktojë epilepsi. Dëmtimi nga një goditje në tru është shkaku kryesor i epilepsisë tek të rriturit mbi 35 vjeç.
 3. Dëmtimi i trurit para lindjes: Foshnjat janë shumë të ndjeshme ndaj dëmtimit të trurit ndërsa janë në barkun e nënës së tyre. Disa faktorë mund të çojnë në dëmtim të trurit që mund të rezultojë në epilepsi ose kushte të tjera (si paraliza cerebrale). Disa nga këta faktorë janë mungesa e oksigjenit, ushqimi i dobët dhe infeksioni i nënës.
 4. Sëmundjet infektive: Meningjiti, encefaliti viral dhe HIV/AIDS kanë potencial të shkaktojnë epilepsi.
 5. Çrregullime zhvillimore: Disa njerëz me çrregullime zhvillimi, si autizmi ose neurofibromatoza (NF), kanë gjithashtu epilepsi.

A trashegohet epilepsia

Trashëgimia (gjenetika ose tiparet fizike që marrim nga prindërit) luan një rol të rëndësishëm në shumë raste të epilepsisë.

 • Për shembull, jo të gjithë ata që kanë një dëmtim serioz në kokë (një shkak i qartë i krizave) do të kenë epilepsi. Ata që zhvillojnë epilepsi mund të kenë më shumë gjasa të kenë një histori krizash në familjen e tyre. Kjo histori familjare sugjeron se është më e lehtë për ta të zhvillojnë epilepsi sesa për njerëzit pa prirje gjenetike.
 • Kur krizat fillojnë nga të dy anët e trurit në të njëjtën kohë quhet epilepsi e gjeneralizuar. Epilepsia e gjeneralizuar ka më shumë gjasa të jetë e trashëguar dhe të përfshijë faktorë gjenetikë sesa epilepsia e pjesshme ose fokale.
 • Vitet e fundit, janë gjetur lidhje gjenetike me disa forma të epilepsisë së pjesshme.

Mund të ketë deri në 500 gjene që lidhen me epilepsinë. Gjenetika mund t’ju sigurojë gjithashtu një “prag konfiskimi” natyral. Nëse trashëgoni një prag të ulët konvulsioni, jeni më të prekshëm ndaj nxitësve të konvulsioneve. Një prag më i lartë do të thotë që keni më pak gjasa të keni kriza.

Epilepsia ndonjëherë shfaqet në familje. Megjithatë, rreziku për të trashëguar gjendjen është mjaft i ulët. Shumica e prindërve me epilepsi nuk kanë fëmijë me epilepsi.

Në përgjithësi, rreziku i zhvillimit të epilepsisë në moshën 20 vjeç është rreth 1 për qind, ose 1 në çdo 100 njerëz. Nëse keni një prind me epilepsi për shkak të një shkaku gjenetik, rreziku juaj rritet nga 2 deri në 5 përqind.

Nëse prindi juaj ka epilepsi për shkak të një shkaku tjetër, si goditja në tru ose lëndimi i trurit, kjo nuk ndikon në shanset tuaja për të zhvilluar epilepsi. Disa kushte të rralla, të tilla si skleroza tuberoze dhe neurofibromatoza, mund të shkaktojnë konvulsione. Këto janë kushte që mund të ndodhin në familje.

Epilepsia nuk ndikon në aftësinë tuaj për të pasur fëmijë. Por disa ilaçe për epilepsinë mund të ndikojnë tek fëmija juaj i palindur. Mos e ndaloni marrjen e barnave tuaja, por flisni me mjekun tuaj përpara se të mbeteni shtatzënë ose sapo të mësoni se jeni shtatzënë. Nëse keni epilepsi dhe jeni të shqetësuar se a eshte e trashegueshme epilepsia, merrni parasysh të organizoni një konsultë me një këshilltar gjenetik.

A kanë më shumë gjasa që ta zhvillojnë atë vëllezërit dhe motrat e fëmijëve me epilepsi?

 • Rreziku i tyre është pak më i lartë se zakonisht, sepse në familje mund të ketë tendencë gjenetike për kriza dhe epilepsi.
 • Megjithatë, shumica e vëllezërve dhe motrave nuk do të zhvillojnë epilepsi. Epilepsia ka më shumë gjasa të ndodhë tek një vëlla ose motër nëse fëmija me epilepsi ka kriza të përgjithësuara.
 • Mbani mend, epilepsia nuk është “ngjitëse” dhe njerëzit nuk mund ta “kapin” si një ftohje.

A sherohet epilepsia

A sherohet epilepsia

Nuk ka kurë për epilepsinë, por çrregullimi mund të menaxhohet me medikamente dhe strategji të tjera. Shumica e njerëzve mund të menaxhojnë epilepsinë. Plani juaj i trajtimit do të bazohet në ashpërsinë e simptomave, shëndetin tuaj dhe sa mirë i përgjigjeni terapisë.

Disa opsione trajtimi përfshijnë:

 1. Medikamente kundër epilepsisë (antikonvulsante, kundër konvulsioneve): Këto medikamente mund të zvogëlojnë numrin e krizave që keni. Në disa njerëz, ato eliminojnë krizat. Për të qenë efektiv, ilaçi duhet të merret saktësisht siç është përshkruar.
 2. Stimuluesi i nervit vagus: Kjo pajisje vendoset në mënyrë kirurgjikale nën lëkurë në gjoks dhe stimulon elektrikisht nervin që kalon nëpër qafën tuaj. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e konfiskimeve.
 3. Dieta ketogjenike: Më shumë se gjysma e njerëzve që nuk reagojnë ndaj ilaçeve përfitojnë nga kjo dietë e pasur me yndyrë dhe me pak karbohidrate.
 4. Kirurgjia e trurit: Zona e trurit që shkakton aktivitetin e konvulsioneve mund të hiqet ose ndryshohet.

Hulumtimi për trajtime të reja është në vazhdim. Një trajtim që mund të jetë i disponueshëm në të ardhmen është stimulimi i thellë i trurit. Është një procedurë në të cilën elektroda implantohen në trurin tuaj. Pastaj një gjenerator implantohet në gjoks. Gjeneratori dërgon impulse elektrike në tru për të ndihmuar në uljen e konfiskimeve.

Një tjetër rrugë kërkimi përfshin një pajisje të ngjashme me stimuluesin kardiak. Do të kontrollonte modelin e aktivitetit të trurit dhe do të dërgonte një ngarkesë elektrike ose ilaç për të ndaluar një konfiskim. Gjithashtu janë duke u hetuar edhe operacionet minimale invazive dhe radiokirurgjia.

Nuk ka kurë për epilepsinë, por trajtimi i hershëm mund të bëjë një ndryshim të madh.

Krizat e pakontrolluara ose të zgjatura mund të çojnë në dëmtim të trurit. Epilepsia gjithashtu rrit rrezikun e vdekjes së papritur të pashpjegueshme. Gjendja mund të menaxhohet me sukses. Konvulsionet në përgjithësi mund të kontrollohen me ilaçe.

Dy lloje të operacionit të trurit mund të zvogëlojnë ose eliminojnë krizat. Një lloj, i quajtur rezeksion, përfshin heqjen e pjesës së trurit nga e kanë origjinën krizat.

Kur zona e trurit përgjegjëse për krizat është shumë jetike ose e madhe për t’u hequr, kirurgu mund të kryejë një shkëputje. Kjo përfshin ndërprerjen e rrugës nervore duke bërë prerje në tru. Kjo pengon që krizat të mos përhapen në pjesë të tjera të trurit.

Hulumtimet e fundit zbuluan se 81 përqind e njerëzve me epilepsi të rëndë ishin ose plotësisht ose pothuajse pa kriza gjashtë muaj pas operacionit. Pas 10 vjetësh, 72 përqind ishin ende plotësisht ose pothuajse pa konvulsione.

Dhjetra rrugë të tjera kërkimi mbi shkaqet, trajtimin dhe kurat e mundshme për epilepsinë janë në vazhdim.

Megjithëse nuk ka shërim në këtë moment, trajtimi i duhur mund të rezultojë në përmirësim dramatik të gjendjes suaj dhe cilësisë së jetës tuaj.

Ilace per epilepsi

Trajtimi i linjës së parë për epilepsinë është mjekimi kundër konvulsioneve. Këto barna ndihmojnë në uljen e shpeshtësisë dhe ashpërsisë së konfiskimeve. Ata nuk mund të ndalojnë një konvulsion që tashmë është në progres, as nuk është një kurë për epilepsinë.

Ilaçi përthithet nga stomaku. Më pas ai udhëton rrjedhën e gjakut në tru. Ndikon neurotransmetuesit në një mënyrë që redukton aktivitetin elektrik që çon në kriza. Medikamentet kundër konvulsioneve kalojnë përmes traktit tretës dhe largohen nga trupi përmes urinës.

Ka shumë ilaçe kundër konvulsioneve në treg. Mjeku juaj mund të përshkruajë një ilaç të vetëm ose një kombinim ilaçesh, në varësi të llojit të konfiskimeve që keni.

Medikamentet e zakonshme të epilepsisë përfshijnë:

 • levetiracetam (Keppra)
 • lamotrigine (Lamictal)
 • topiramat (Topamax)
 • acid valproik (Depakote)
 • karbamazepinë (Tegretol)
 • etosuksimid (Zarontin)

Këto medikamente janë përgjithësisht të disponueshme në forma tabletash, të lëngshme ose të injektueshme dhe merren një ose dy herë në ditë. Ju do të filloni me dozën më të ulët të mundshme, e cila mund të rregullohet derisa të fillojë të funksionojë. Këto barna duhet të merren në mënyrë konsistente dhe sipas rekomandimit.

Te gjitha informacionet ne kete artikull se a eshte e trashegueshme epilepsia dhe se a sherohet epilepsia jane te vertetuara shkenctarisht dhe jane te besueshme.