A është ngjitëse Ekzema? Çfarë duhet të dini për të

Ekzema mund të jetë një sfidë për të jetuar, jo vetëm për shkak të simptomave zhgënjyese, por sepse njerëzit e tjerë mund të largohen nga frika se mund ta “kapin” disi. Trajtimi i duhur mund të ndihmojë me problemin e parë, dhe më shumë mirëkuptim mund të ndihmojë me të dytin.

Lëkura e kruar, e krisur dhe e thatë mund të shqetësojë jetën tuaj të përditshme dhe të jetë e pakëndshme për t’u përjetuar dhe mund të jetë një shenjë e ekzemës.

Ndonëse është e mundur që kjo gjendje e lëkurës të merret nën kontroll, shpërthimet e herëpashershme ndodhin herë pas here, dhe nëse ju ose dikush që e doni përjeton shpërthime ekzeme, ju e dini se sa e pakëndshme mund të jetë.

Ekzema është mjaft e zakonshme, por shumë njerëz janë ende gjerësisht të keqinformuar për shkakun e saj. Është e rëndësishme të kesh informacionin e duhur që të mund të gjesh trajtim të sigurt dhe efektiv.

Këtu, ne do të mbulojmë se çfarë është ekzema, a është ngjitëse ekzema apo jo, çfarë e shkakton atë dhe më shumë.

Çfarë është ekzema?

Ekzema është emri për një grup sëmundjesh të lëkurës, kështu që është një çrregullim shumë i dukshëm. Në varësi të llojit të ekzemës, lëkura mund të duket e kuqe dhe e skuqur ose e mbuluar me pllaka me luspa ose flluska që rrjedhin.

Ekzema, e njohur edhe si dermatiti atopik, është një term i përgjithshëm që përdoret për një sërë sëmundjesh të lëkurës që shkaktojnë skuqje, inflamacion, thatësi dhe kruajtje të lëkurës.

Duke prekur rreth 30 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara, gjendja është mjaft e zakonshme dhe mund të prekë individë në çdo moshë. Ekzema mund të shpërthejë në pjesë të ndryshme të trupit tuaj. Për shumë njerëz, ajo shkakton një skuqje që shkakton kruajtje.

Disa pika të zakonshme për një shpërthim përfshijnë duart, këmbët, brenda bërrylave, prapa gjunjëve dhe në fytyrë ose veshë, por ekzema mund të prekë çdo pjesë të trupit.

Shpesh, ekzema shkakton njolla të lëkurës së thatë ose kruarje që mund të duken me ngjyrë të kuqe, ose mund të duken më të lehta ose më të errëta se pjesa tjetër e lëkurës së një personi.

Ndonjëherë, ju mund të përjetoni lëkurë me luspa ose njolla të lëmuara.

Me trajtimin e duhur, ekzema si dhe shqetësimi që mund të ndjeni nga simptomat e saj mund të menaxhohen.

A është ngjitëse ekzema?

Ekzema nuk është ngjitëse, që do të thotë se nëse jeni në kontakt të ngushtë – duke përfshirë kontaktin lëkurë më lëkurë me dikë që ka ekzemë ju nuk do ta “kapni” atë.

Ekzema nuk shkaktohet nga kërpudhat, viruset ose bakteret që mund të përhapen te të tjerët.

Megjithatë, ata me një histori familjare ose prindërit që kanë ekzemë, astmë ose alergji sezonale, mund të jenë në rrezik më të lartë për të zhvilluar ekzemë.

Pavarësisht nga lloji i ekzemës, ju nuk mund ta kapni atë nga dikush. Dhe nëse keni ekzemë, nuk mund t’ia jepni dikujt tjetër.

Një arsye pse njerëzit mund të pyesin nëse është ngjitëse është sepse shumica e llojeve të ekzemës priren të shfaqen në familje. Nëse një prind e ka atë, ka më shumë gjasa që edhe fëmija i tyre ta ketë. Edhe pse ekzema është e zakonshme, ka shumë gjëra që ende nuk i dimë, si saktësisht pse ndodh. Mungesa e njohurive shpesh çon në keqkuptime. Ja çfarë dinë ekspertët për llojet e ndryshme të ekzemës.

Çfarë e shkakton ekzemën?

Ekzema mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, nga gjenetika te irrituesit ose alergjenët në mjedisin tuaj, si dhe nga bakteret natyrore dhe tharmi në lëkurën tuaj.

Ngacmuesit e lëkurës, si aromat e caktuara, bizhuteritë e nikelit dhe sapunët e tharjes ose produktet e pastrimit, mund të shkaktojnë një lloj ekzeme të zakonshme të njohur si dermatiti i kontaktit ose ekzema alergjike.

Ekzema gjithashtu mund të shkaktohet nga disa anomali në sistemin imunitar, duke marrë medikamente të caktuara dhe mund të prekë ata që janë të imunizuar.

Shkaktarët mjedisorë si moti, veçanërisht ajri i thatë dhe moti i ftohtë, mund të shkaktojnë një shpërthim ekzemë. Në dimër, mund të jetë e dobishme të vishni një hidratues të trashë dhe pa aromë dhe doreza pambuku për të mbrojtur duart tuaja.

Ekspozimi i zgjatur ndaj lagështirës, ​​si djersitja e tepërt ose veshja e rrobave të lagura gjatë verës, mund të shkaktojë gjithashtu një shpërthim ekzemë.

Ekspozimi i tepërt ndaj ujit të nxehtë mund të shkaktojë gjithashtu ekzemë. Mund të ndihmojë të mbani një ditar simptomash për të kuptuar shkaktarët tuaj specifikë.

Një tjetër shkaktar i zakonshëm i ekzemës është stresi, kështu që praktikimi i mirëqenies së përgjithshme dhe vetë-kujdesit, qëndrimi i hidratuar, ngrënia e ushqimeve që e bëjnë trupin tuaj të ndihet mirë dhe marrja e sasisë së duhur të gjumit dhe ushtrimeve mund të ndihmojnë në minimizimin e simptomave dhe shpërthimeve.

Si përhapet ekzema?

Ekzema nuk përhapet nga personi në person.

Mund të përhapet në pjesë të ndryshme të trupit tuaj, por jo nga kontakti.

Përdorimi i metodave të trajtimit dhe parandalimit të rekomanduara nga mjeku juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor mund të ndihmojë në parandalimin e përhapjes së ekzemës.

Llojet e ekzemave

Llojet e ekzemave janë:

Dermatiti atopik

Kjo është forma më e zakonshme e ekzemës, që prek 10% të amerikanëve. Ndoshta rrjedh nga problemet me gjene të caktuara. Kjo do të shpjegonte pse mund të funksionojë në familje. Është gjithashtu i lidhur me çrregullime të tjera alergjike, si astma dhe ethet e barit, dhe shpesh fillon në fëmijëri. Shumë fëmijë e tejkalojnë atë, por mund të ndizet dhe fiket në moshë madhore.

Dermatiti i Kontaktit

Kjo formë ekzeme shpesh shkon dorë për dore me dermatitin atopik, si dhe me astmën dhe ethet e barit. Ajo gjithashtu tenton të funksionojë në familje. Dermatiti i kontaktit ndizet kur lëkura – shpesh në duar – bie në kontakt me një shkas. Shkakui mund të shkaktojë acarim ose reaksion alergjik. Shkaktarët janë unikë për çdo person dhe ndryshojnë nga dy llojet e dermatitit të kontaktit:

  • Dermatiti irritues është lloji më i zakonshëm dhe lidhet më ngushtë me njerëzit me dermatit atopik. Gjërat irrituese mund të përfshijnë produkte për kujdesin e lëkurës, sapunë dhe detergjentë, bizhuteri të bëra me nikel dhe kimikate industriale si tretës dhe çimento. Sa më i fortë të jetë kimikati dhe sa më shpesh të vini në kontakt me të, aq më i fortë është reagimi juaj.
  • Dermatiti alergjik ndizet kur lëkura juaj bie në kontakt me diçka që shkakton një reaksion alergjik. Shkaktarët e zakonshëm përfshijnë dredhkën helmuese, nikelin dhe metalet e tjera, aromat dhe produktet e bukurisë me aroma, gomën, lateksin dhe konservuesin timerosal. Për disa njerëz, duhet rrezet e diellit për të provokuar një reagim.

Për shkak se kimikatet industriale janë shkaktarë të fortë, shumë njerëz në një vend pune të caktuar mund të kenë dermatit kontakti. Por kjo është shkaktuar nga ndjeshmëria e tyre ndaj një ose më shumë nxitësve, jo sepse një punonjës ia kaloi atë të tjerëve.

Ekzema dyshidrotike

Kjo është një formë më pak e zakonshme, por më sfiduese e ekzemës. Shkakton shpërthime të flluskave të vogla në pëllëmbët e duarve, shputat e këmbëve dhe anët e gishtërinjve. Mund të shkaktohet nga djersitja ose nga irrituesit si metalet. Ju jeni në rrezik më të lartë nëse keni dermatit atopik ose dermatit kontakti ose nëse keni anëtarë të familjes me ekzemë dyshidrotike.

Neurodermatiti

Kjo lloj ekzeme tenton të shkaktojë vetëm një ose dy njolla me kruajtje intensive, shpesh në zverk, në krah ose në këmbë. Faktorët e rrezikut përfshijnë një formë tjetër ekzeme, si dermatiti atopik ose kontakti, ose thjesht lëkurë shumë e thatë. Por është gjithashtu i lidhur me disa çështje të shëndetit mendor, si çrregullimi i ankthit dhe çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD). Gratë ndërmjet moshës 30 dhe 50 vjeç kanë një shans më të lartë për ta marrë atë sesa njerëzit e tjerë.

Ekzema numulare

Ju keni më shumë gjasa të merrni ekzemë numulare (“në formë monedhe”) nëse ju ose anëtarët e familjes suaj keni dermatit atopik, alergji ose astmë. Gjëra të tilla si stresi, irrituesit dhe ndryshimet në temperaturë mund ta shkaktojnë atë.

Dermatiti Seborrheik

Këto njolla të yndyrshme, me luspa, zakonisht në lëkurën e kokës, janë ndoshta për shkak të një reagimi të rëndë ndaj një sasie të madhe të majave Malassezia, një organizëm i zakonshëm, në lëkurë. Ajo është gjithashtu e lidhur me sëmundje të tjera të lëkurës, si psoriasis, puçrrat dhe rosacea, si dhe një sërë sëmundjesh të tjera. Ajo funksionon edhe në familje. Foshnjat priren ta rritin atë, por të rriturit mund të kenë shpërthime të shkaktuara nga stresi, moti i thatë ose kontakti me sapunë të ashpër ose kimikate.

Dermatiti Stasis

Ndryshe nga disa lloje të tjera ekzeme, këto pllaka nuk janë të lidhura me gjenet e dëmtuara, por me rrjedhjen e dobët të gjakut që rezulton në venat me variçe dhe venat e tjera problematike. (Venat problematike mund të shfaqen në familje.) Disa zakone të stilit të jetesës rrisin gjithashtu rrezikun, si mbipesha dhe mungesa e aktivitetit të mjaftueshëm.

A mund të infektohet ekzema?

Për shkak se ekzema mund të ndikojë në pengesën e lëkurës, individët me një skuqje aktive ekzeme janë në një rrezik më të lartë për një infeksion dytësor të shkaktuar nga bakteret, majatë ose viruset.

Kërvishtja mund të shkaktojë plagë të hapura që janë gjithashtu në rrezik të shtuar të infeksionit. Inflamacioni dhe çarjet në lëkurë gjithashtu e bëjnë më të lehtë përhapjen e një infeksioni herpes.

Ekzema herpeticum paraqitet si flluska të vogla që mbushen me lëng dhe shfaqen. Flluskat mund të jenë mjaft të lënduara.

Një infeksion staf ose strep i ekzemës mund të shkaktojë një gjendje të quajtur impetigo, e cila mund të shkaktojë plagë të kuqe dhe të dhimbshme që zhvillojnë kore me ngjyrë mjalti.

Kjo kërkon një pomadë antibiotike ose një antibiotik oral për t’u trajtuar.

Kruajtja është një simptomë e zakonshme e ekzemës dhe mund të jetë e vështirë t’i rezistosh dëshirës për të gërvishtur, por përpiquni të shmangni gërvishtjet, të cilat mund të dëmtojnë lëkurën dhe të rrisin rrezikun e infeksioneve.

Komplikimet e ekzemës që mund të jenë ngjitëse

Mendoni për lëkurën tuaj si një fushë force që mban jashtë bakteret. Sapo të ketë çarje në atë pengesë, nga ekzema ose një shkak tjetër, ju jeni më të prirur të merrni dhe ndoshta të kaloni infeksione bakteriale dhe virale.

Staphylococcus aureus, për shembull, shkakton infeksionin bakterial shumë ngjitës impetigo, me flluska të përflakur që rrjedhin dhe kore mbi të. Virusi herpes simplex, i njohur për plagët e tij të ftohta, është një tjetër rrezik infeksioni. Mbrojtja e lëkurës për të shmangur këto probleme mund t’ju mbajë ju dhe të tjerët të sigurt.

Praktika më e mirë për menaxhimin e ekzemës është të ndiqni planin tuaj të trajtimit dhe të telefononi mjekun tuaj nëse shihni ndonjë shenjë infeksioni. Këto përfshijnë lëkurën që bëhet e kuqe dhe e ngrohtë në prekje ose që zhvillon plagë ose flluska të mbushura me qelb.

Kur duhet ta vizitoni një mjek

Është gjithmonë një ide e mirë të konsultoheni me ofruesin tuaj të kujdesit parësor nëse jeni të shqetësuar për ekzemën ose një skuqje tjetër.

Nëse jeni duke përjetuar simptoma të rënda ekzeme që janë të vazhdueshme dhe të shpeshta, mund të jetë koha për të vizituar një dermatolog ose specialist të kujdesit të lëkurës.

Ekzistojnë një sërë ilaçesh dhe kremash me recetë, si dhe trajtime pa recetë, që ofruesi juaj mund t’i rekomandojë.

Nëse dyshoni se ekzema juaj mund të jetë e infektuar ose të ketë ndryshime të papritura në simptoma, kërkoni vëmendje nga një profesionist mjekësor.

Shenjat e infeksionit përfshijnë skuqje, ngrohtësi, gunga të mbushura me qelb, plagë ose flluska, dhimbje në rritje dhe temperaturë.

Çdo skuqje që shoqërohet me simptoma të ënjtjes së gojës, vështirësi në frymëmarrje, frymëmarrje të frymëmarrjes, të përzier dhe të vjella, mund të jetë shenjë e një reaksioni anafilaktik, i cili është një urgjencë mjekësore.

Telefononi 911 ose paraqituni në një emergjencë menjëherë nëse përjetoni ato simptoma. Rastet e rënda të ekzemës dhe shpërthimeve afatgjata mund të kontribuojnë gjithashtu në depresion dhe çrregullime ankthi.

Nëse jeni duke përjetuar simptoma të depresionit ose ankthit, është e rëndësishme të konsultoheni me një ofrues të kujdesit shëndetësor.

Kjo ishte e gjitha nga ne rreth ekzemes, shpresoj të keni kuptuar se çfarë është ekzema, a është ngjitëse ekzema, cilat janë llojet e ekzemave dhe më shumë. Për më shumë informacione vizitoni mjekun tuaj.