Caj Bliri – Vlerat, Perdorimi dhe Efektet Anësore 2022

Çaj bliri është vlerësuar për vetitë e tij të fuqishme qetësuese për qindra vjet.

Rrjedh nga gjinia e pemëve Tilia, e cila zakonisht rritet në rajone të buta të Amerikës së Veriut, Evropës dhe Azisë. Tilia cordata, e njohur gjithashtu si peme me gjethe të vogla, konsiderohet specia më e fuqishme e gjinisë Tilia.

Çaji i Blirit është përdorur në mjekësinë popullore nëpër kultura për të lehtësuar presionin e lartë të gjakut, qetësimin e ankthit dhe qetësimin e tretjes.

Për të krijuar këtë infuzion bimor, lulet, gjethet dhe lëvorja zhyten ne uje dhe zihen. Ndarasi, këta përbërës janë përdorur për qëllime të ndryshme mjekësore.

Përveç përdorimit të tij mjekësor, çaji i blirit është i njohur edhe për shijen e tij të këndshme. Çaji mund të konsumohet i nxehtë ose i ftohtë dhe ka një aromë të fortë të ëmbël dhe lulesh.

8 Te mirat e Cajit te Blirit

1. Ju relakson

Ulja për të shijuar një filxhan çaj të ngrohtë mund të jetë një ritual relaksues më vete. Megjithëse, çaji i blirit shkon përtej komoditetit të një filxhani çaji të përditshëm.

Lulet e saj të ëmbla të ziera janë përdorur në mjekësinë popullore për të nxitur relaksimin dhe për të lehtësuar simptomat e ankthit, dhe disa studime duket se i mbështesin këto pretendime.

Një studim se fundi zbuloi se ekstraktet nga sythat e Tilia tomentosa, një lloj peme bliri, kishin veti të forta qetësuese.

Studiuesit arritën në përfundimin se ky ekstrakt bliri imitonte aktivitetin e acidit gaba-aminobutirik (GABA), një kimikat i trurit që pengon ngacmueshmërinë në sistemin nervor të njeriut.

Kështu, çaji i blirit mund të nxisë relaksimin duke vepruar si GABA. Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime për të mësuar saktësisht se si ndodh kjo.

Çaji i Blirit mund të nxisë relaksimin duke penguar aftësinë tuaj për t’u eksituar. Megjithatë, kërkimet njerëzore mbi këtë efekt mungojnë.

2. Mund të ndihmojë në luftimin e inflamacionit

Inflamacioni kronik mund të kontribuojë në zhvillimin e shumë kushteve, duke përfshirë diabetin e tipit 2 dhe kancerin.

Antioksidantët janë përbërës që ndihmojnë në luftimin e inflamacionit, duke ulur potencialisht rrezikun e sëmundjes. Flavonoidet janë një lloj antioksiduesi në lulet e Tilia, ndërsa tiliroside, quercetin dhe kaempferol janë të lidhura në mënyrë specifike me sythat e blirit.

Tiliroside është një antioksidant i fuqishëm që vepron duke pastruar radikalet e lira në trupin tuaj. Radikalet e lira mund të shkaktojnë dëmtim oksidativ, i cili mund të çojë në inflamacion.

Kaemferol mund të luftojë gjithashtu inflamacionin. Plus, disa studime tregojnë se mund të ofrojë veti kundër kancerit.

Meqenëse sasia e këtyre antioksidantëve mund të ndryshojë sipas markës dhe përzierjes së çajit, nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar se sa çaj bliri do t’ju duhet të pini për të reduktuar inflamacionin.

Çaji i Blirit përmban antioksidantë të fuqishëm si tiliroside dhe kaempferol që ndihmojnë në luftimin e inflamacionit. Inflamacioni kronik shoqërohet me shumë sëmundje, duke përfshirë diabetin dhe kancerin.

3. Zvogelone dhimbjen e lehtë

Dhimbja kronike prek miliona njerëz në mbarë botën. Në vitin 2016, 20% e të rriturve në SHBA e përjetuan atë. Është interesante se disa nga antioksidantët në çajin e blirit mund të lehtësojnë dhimbjen.

Një studim zbuloi se dhënia e 45,5 mg tiliroside për kile (100 mg për kg) të peshës trupore te minjtë me putra të fryrë reduktoi ënjtjen dhe dhimbjen me afërsisht 27% dhe 31%, përkatësisht.

Një tjetër studim 8-javor në 50 gra me artrit reumatoid, i cili karakterizohet nga nyje të dhimbshme dhe të ngurtësuara, zbuloi se plotësimi me 500 mg kuercetinë, një antioksidant në çajin e blirit, përmirësoi ndjeshëm simptomat e dhimbjes dhe shënuesit e inflamacionit.

Megjithatë, mbani në mend se 500 mg kuercetinë është shumë. Të rriturit në Shtetet e Bashkuara konsumojnë mesatarisht 10 mg të këtij antioksidanti çdo ditë, megjithëse ky numër ndryshon shumë në varësi të dietës suaj, me 80 mg në ditë që konsiderohet një konsum i lartë.

Sasia e kuercetinës ose flavonoideve të tjera në çajin e blirit ndryshon shumë në varësi të markës dhe proporcioneve të sythave, gjetheve dhe lëvores në një përzierje të veçantë.

Si rezultat, është e pamundur të dini se sa nga këta antioksidantë mund të merrni në një filxhan çaj. Nevojiten kërkime shtesë për të përcaktuar se sa nga kjo pije nevojitet për të lehtësuar dhimbjen.

Tiliroside dhe quercetin – dy antioksidantë në çajin e blirit – mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes. Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar se sa nga çaji do t’ju duhet të pini për të korrur këtë përfitim të mundshëm dhe nëse sasia do të ishte e sigurt.

4. Ka efekte diuretike

Lëvorja e brendshme e pemës së Tilia është shoqëruar me efekte diuretike dhe diaforike. Një diuretik është një substancë që inkurajon trupin tuaj të nxjerrë më shumë lëngje, ndërsa një diaforetik është një substancë që përdoret për të ftohur temperaturën duke nxitur djersën.

Çaji i blirit është përdorur në mjekësinë popullore për të nxitur djersitjen dhe kollën produktive kur shfaqet një sëmundje e vogël si ftohja.

Në Gjermani, 1–2 filxhanë (235–470 ml) çaj bliri para gjumit miratohet për përdorim si infuzion që nxit djersën tek të rriturit dhe fëmijët mbi 12 vjeç.

Këto efekte mund të shkaktohen nga kombinimi i përbërjeve të tij bimore, veçanërisht kuercetin, kaempferol dhe acid p-kumarik. Në këtë kohë, provat shkencore që lidhin drejtpërdrejt çajin e blirit dhe vetitë e tij kimike me efektet diuretike janë të pamjaftueshme.

Pjesa më e madhe e të dhënave të disponueshme në lidhje me këtë lidhje janë anekdotike, megjithëse shtrihen në mesjetë. Kështu, ky përfitim i supozuar shëndetësor kërkon hetim të mëtejshëm.

Çaji i blirit është përdorur në mjekësinë popullore për të nxitur djersitjen dhe mendohet se është diuretik. Megjithatë, kërkimi shkencor për të eksploruar këto efekte të pretenduara është i garantuar.

5. Ulë tensionin e gjakut

Disa nga përbërësit e bimëve në çajin e blirit, si tilirozidi, rutozidi dhe acidi klorogjenik, mendohet se ulin tensionin e gjakut.

Një studim i fundit zbuloi se tiliroside, një antioksidant në çajin e blirit, ndikonte në kanalet e kalciumit në zemër. Kalciumi luan një rol në kontraktimet muskulare të zemrës suaj.

Minjve iu injektuan doza prej 0.45, 2.3 dhe 4.5 mg të antioksidantit për kilogram (1, 5 dhe 10 mg për kg) të peshës trupore. Si përgjigje, presioni sistolik i gjakut (numri më i lartë i një leximi) u ul.

Kjo mund të ndihmojë në shpjegimin pse çaji i blirit është përdorur për të ulur presionin e gjakut në mjekësinë popullore.

Megjithatë, ky efekt ende nuk është kuptuar plotësisht dhe ka nevojë për hulumtime të mëtejshme shkencore. Çaji i Blirit nuk duhet përdorur kurrë për të zëvendësuar medikamentet e zemrës.

Mjekësia popullore ka përdorur çajin e blirit për të ulur presionin e gjakut. Mekanizmi i këtij efekti është i panjohur dhe duhet studiuar më tej.

Ne kemi vërtetuar tashmë se ky infuzion bimor përmirëson shëndetin e zemrës duke ngadalësuar oksidimin natyral, por të dëmshëm, njerëzor. Megjithatë, ekziston edhe mundësia e uljes së presionit të gjakut.

Një studim i veçantë i bazuar në kafshë zbuloi se tiliroside, një antioksidant në çajin bimor te Blirit, ndikon në kanalet e kalciumit në zemër. Kalciumi luan një rol në kontraktimet muskulare të zemrës, të cilat në këtë mënyrë panë presionin sistolik të gjakut të ulet ndjeshëm.

6. Mund t’ju ndihmojë të flini

Cilësia dhe kohëzgjatja e gjumit ndikojnë ndjeshëm në shëndetin tuaj. Çaji i blirit përdoret lehtësisht në mjekësinë popullore për të nxitur gjumin. Përbërjet e tij bimore kanë veti të forta qetësuese, të cilat mund të nxisin relaksim që çon në gjumë.

Një studim ne minje zbuloi se ekstraktet nga pemët meksikane të Tilia shkaktonin qetësim. Studiuesit besojnë se ekstrakti shtyp sistemin nervor qendror, duke shkaktuar përgjumje.

Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime për të eksploruar marrëdhënien midis çajit të blirit dhe gjumit.

Çaji i Blirit nxit gjumin, por mënyra se si e ushtron këtë efekt është e kufizuar në prova anekdotike. Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar marrëdhënien.

Rreth 30% e njerëzve përjetojnë pagjumësi, një gjendje e karakterizuar si një paaftësi shpesh kronike për të rënë në gjumë. Për më tepër, edhe ata të sëmurë që arrijnë të “ulin kokën” mund ta kenë të vështirë të arrijnë një gjumë rigjenerues dhe me cilësi të lartë.

A mund të jenë zgjidhja përfitimet e çajit të Blirit? Jo plotësisht, por ky caj me siguri mund të ofrojnë një dorë ndihme.

Shkencëtarët zbuluan se ai imitonte aktivitetin e acidit Gaba-aminobutirik (GABA), një kimikat i trurit që pengon ngacmueshmërinë në sistemin nervor.

7. Qetëson traktin tuaj tretës

Ashtu si çdo çaj i nxehtë, çaji i blirit jep nxehtësi të butë dhe hidratim. Të dyja qetësojnë traktin tuaj të tretjes, pasi uji mund të ndihmojë ushqimin të lëvizë nëpër zorrët tuaja. Mjekësia popullore promovon përdorimin e çajit të blirit në momentet e shqetësimit në stomak.

Në një studim të vogël te fëmijët me diarre rezistente ndaj antibiotikëve, tilirozidi tregoi veti të fuqishme antibakteriale. Ndërsa ky antioksidant është nxjerrë nga një lule tjetër, ai gjendet edhe në çajin e blirit.

Thënë kështu, asnjë provë nuk i lidh drejtpërdrejt përbërësit në çajin e blirit me aftësinë për të qetësuar një trakt të irrituar tretës.

Në kohën e shqetësimit gastrik, çaji i blirit mund të qetësojë sistemin tuaj të tretjes. Tiliroside, një nga përbërësit e tij bimor, është treguar se ndihmon në luftimin e diarresë infektive. Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime në mënyrë specifike për çajin e blirit.

Mjekësia popullore ka përdorur për shekuj me radhë përfitimet e lules së çajit të blirit për zbutjen e dispepsit. Një nga arsyet për këtë është relativisht e thjeshtë: çaji i nxehtë jep nxehtësi të butë dhe hidratim, duke qetësuar kështu traktin tuaj tretës.

E njëjta gjë mund të zbatohet më pas për çdo lloj, qoftë jeshil, i zi, mente apo kamomil. Por mund të ketë më shumë për aftësinë e kësaj pije specifike.

Një studim i vogël te fëmijët me diarre rezistente ndaj antibiotikëve, i cili u botua në Revistën Pharmacognosy, zbuloi se ekstrakti i blirit tregoi veti të fuqishme antibakteriale.

Megjithatë, ai arriti në përfundimin se nevojiteshin më shumë kërkime për të konfirmuar këto rezultate në dukje të jashtëzakonshme. Edhe një herë, pra, ju bëjmë thirrje të keni kujdes kur zgjidhni çajin e blirit për tretje, veçanërisht për diarre.

8. Ndihmon ne humbjen e peshes

Humbja e këtyre kilogramëve të bezdisshëm nuk është e lehtë. Duhet punë e palodhur, vendosmëri dhe këmbëngulje – për të mos përmendur një mënyrë jetese të shëndetshme dhe aktive. Disa besojnë, megjithëse ende nuk është vërtetuar plotësisht, se përfitimet e çajit të blirit nxisin metabolizmin e qelizave yndyrore.

Kjo, në teori, mund t’i mundësojë trupit të djegë yndyrën më shpejt dhe në mënyrë më efikase, duke promovuar kështu humbjen natyrale të peshës.

Për më tepër, vlen të përmendet se ky çaj nuk përmban më shumë se katër kalori për 8 pjese te vogla. Më pas është një alternativë e shkëlqyeshme për pijet joalkoolike me sheqer dhe yndyrë – ndërsa në të njëjtën kohë shijon shumë më mirë!

Vetëm mbani mend, megjithatë, se nuk do ta bëjë të gjithë punën për ju. Me fjalë të tjera, do t’ju duhet të vazhdoni me vrapimet tuaja në mëngjes dhe sallatat e mbrëmjes nëse doni të shihni ndryshim të vërtetë.

Shtimi i çajit të blirit në dietën tuaj është i lehtë. Duke qenë se mund të nxisë relaksimin dhe gjumin, mund të jetë një ide e mirë të pini një filxhan para gjumit. Mund ta shijoni vetë ose me një copë limoni dhe mjaltë.

Ju madje mund të pini disa thasë me çaj bliri gjatë natës në ujë me temperaturë dhome dhe ta pini si çaj të ftohtë gjatë verës.

Nëse është e mundur, është një ide e mirë që gjethet tuaja të çajit të zihen pa një qese filtri. Studimet kanë zbuluar se kjo ndihmon në ruajtjen e më shumë antioksidantëve të tyre

Efektet anesore te cajit te blirit

Efektet anesore te cajit te blirit

Ka gjithmone nje element rreziku të përfshirë me pirjen e cilitdo nga çajrat bimor. Ky është veçanërisht rasti tek njerëzit me kushte te keqija shëndetësore.

Dhe kështu, lind pyetja: a ka shembuj të efekteve anësore të çajit të blirit? Fatkeqësisht, po. Edhe pse një dukuri e rrallë, ka pasur disa raste që shkakton reaksione alergjike kur konsumohet ose aplikohet në mënyrë topike.

Për më tepër, disa shkencëtarë kanë vërejtur se dëmtimi i zemrës nga çaji i blirit mund të ndodhë pavarësisht se zakonisht është një përfitim për sistemin kardiovaskular. Si rezultat, nëse përjetoni ndonjë simptomë prej tij, është absolutisht e rëndësishme që të kërkoni një konsultë mjekësore.

Gjethja e blirit konsiderohet përgjithësisht si e sigurt (GRAS) nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave. Nuk ka asnjë shtojcë ose ndërveprime ushqimore të vendosura me këtë bar. Qendra Kërkimore Terapeutike thotë se është e sigurt për shumicën e njerëzve që të konsumojnë nga goja dhe në mënyrë të përshtatshme në sasi që gjenden normalisht në ushqime.

Organizata rekomandon, megjithatë, që gratë shtatzëna dhe ato infermierore të shmangin përdorimin e ketij caji sepse nuk ka të dhëna të mjaftueshme në lidhje me sigurinë e saj. Ai gjithashtu këshillon që caji mund të shkaktojë probleme për njerëzit që marrin litium dhe që ata me sëmundje kardiovaskulare të tregojnë kujdes kur përdorin gjethe bliri. Në testet eksperimentale të kafshëve, u panë ulje të tensionit të gjakut dhe rritje të rrahjeve të zemrës.

Bliri mund të shkaktojë përgjumje, prandaj mos drejtoni një makinë ose mos përdorni makineri të rënda pasi e keni gëlltitur. Për të shmangur ndërveprimet potencialisht të rrezikshme, bari nuk duhet të merret me ilaçe qetësuese, barishte ose medikamente që mund të ulin presionin e gjakut ose medikamente për të rritur presionin e gjakut.

Caj blini ne shtatzani

Caj blini ne shtatzani

Siguria e çajit të blirit në gratë shtatzëna është e panjohur. Prandaj, nuk rekomandohet të pini këtë çaj në këto rrethana.

Nuk është testuar as te fëmijët, kështu që nuk rekomandohet për përdorim të rregullt në këtë pjese te popullatës.

A duhet të pini çaj bliri gjatë shtatzënisë? Më e rëndësishmja, a është e sigurt? Ka mundesi. Pak studime specifike duket se ekzistojnë duke argumentuar ose pro ose kundër konsumit të tij në pritje te femijes.

Megjithatë, ndonjëherë është më mirë të gabosh me kujdes. Të njëjtat rregulla vlejnë edhe për nënat që ushqejne femijet e tyre me gji. Si rezultat, ne rekomandojmë që të flisni me maminë tuaj nëse keni ndonjë pasiguri.

Një alternativë e vlefshme, pavarësisht se është edhe një çaj bimor, është ai i çajit me gjethe të mjedrës (VETËM gjatë tremujorit të tretë). Provat këtu janë se ky infuzion i veçantë mund të vijë me përfitime të provuara shkencërisht nga shtatzënia.

Konkretisht, nënat e ardhshme e zgjedhin atë për tonifikimin e muskujve të mitrës, e cila më pas ndihmon gjatë lindjes.

Pergatitja e cajit te blirit

Dhe ja ku e keni: Përfitimet(Vlerat) dhe efektet anësore të çajit te blirit të mbështetur nga shkenca moderne. Nëse keni etje për më shumë, gjithçka që mund t’ju rekomandojmë është që ta blini dhe ta gatuani sot.

Ne rezervojmë një varietet gjethesh të lirshme, që do të thotë se do t’ju duhet gjithashtu një infuzues ose filtër çaji përpara se të filloni (ju kemi mbuluar edhe këtu). Pasi t’i keni këto artikuj në dorë, thjesht ndiqni udhëzimet e mëposhtme.

  1. Përdorni një filtër / infuzion çaji.

Vendosni çajin e lirshëm në një nga filtrat ose infuzionet tona.

  1. Ziejeni kazanin.

Vendoseni kazanin, duke u siguruar që uji të jetë i freskët. Kjo do të sigurojë nivele më të mira oksigjeni dhe, në fund të fundit, shije më të mirë të çajit të luleve të blirit.

  1. Vendoseni filtrin ose infuzionin në një filxhan.

Një filxhan prej porcelani ka më pak ndikim në shije.

  1. Shtoni ujë të sapovaluar në filxhanin tuaj.

Mbushni filxhanin ose filxhanin tuaj me ujë nga kazani.

  1. Lejo që të injektohet / të pjerrët.

Lëreni të piqet për 5-10 minuta. Sa më gjatë ta lini, aq më e fortë ka shije.

  1. Konsideroni një zgjedhje të shtesave.

Disa njerëz shtojnë mjaltë ose limon, edhe pse ka shije më të mirë pa asnjë shoqërim.

Konkluzioni

Çaj Bliri vjen nga pema Tilia dhe është përdorur në mjekësinë popullore për qindra vjet.

Megjithëse lulet e saj janë më të çmuara, lëvorja dhe gjethet gjithashtu mund të zhyten për të prodhuar një pije të shijshme dhe aromatike.

Pirja e çajit të blirit mund të nxisë relaksimin, të ndihmojë në luftimin e inflamacionit, të lehtësojë dhimbjen dhe të qetësojë traktin tuaj tretës.

Megjithatë, njerëzit që marrin medikamente të caktuara, ata me probleme të zemrës dhe gratë shtatzëna ose infermierore duhet ta shmangin atë. Është mirë ta pini këtë çaj me moderim dhe jo çdo ditë.

Shtimi i çajit të blirit në dietën tuaj është i lehtë. Për të përfituar sa më shumë nga filxhani juaj, sigurohuni që të zieni blirin si një çaj me gjethe të lirshme.