Cfare Duhet te Bejme kur Kemi Dhimbje Veshi

Dhimbjet e veshit zakonisht ndodhin tek fëmijët, por ato mund të shfaqen edhe tek të rriturit. Dhimbja e veshit mund të prekë njërin ose të dy veshët, por në shumicën e rasteve është në njërin vesh. Mund të jetë konstante ose të vijë e të shkojë, dhe dhimbja mund të jetë e shurdhër, e mprehtë ose djegëse. Lexoni me poshte per te kuptuar se cfare duhet te bejme kur kemi dhimbje veshi.

Nëse keni një infeksion të veshit, mund të ketë ethe dhe humbje të përkohshme të dëgjimit. Fëmijët e vegjël që kanë infeksione të veshit priren të jenë të shqetësuar dhe nervoz. Ata gjithashtu mund të tërheqin ose fërkojnë veshët e tyre.

Simptomat e dhimbjes së veshit

Dhimbjet e veshit mund të zhvillohen nga infeksionet ose lëndimet e veshit. Simptomat tek të rriturit përfshijnë:

 • dhimbje veshi
 • dëgjimi i dëmtuar
 • kullimi i lëngjeve nga veshi

Fëmijët zakonisht mund të shfaqin simptoma shtesë, të tilla si:

 • dhimbje veshi
 • dëgjim i mbytur ose vështirësi për t’iu përgjigjur tingujve
 • ethe
 • ndjenjën e ngopjes në vesh
 • vështirësi në gjumë
 • tërheqja ose tërheqja e veshit
 • duke qarë ose duke vepruar nervoz më shumë se zakonisht
 • dhimbje koke
 • humbje e oreksit
 • humbja e ekuilibrit

Cilat janë shkaqet e zakonshme të dhimbjeve të veshit?

Lëndimi, infeksioni, acarimi në vesh ose dhimbja e referuar mund të shkaktojnë dhimbje veshi. Dhimbja e referuar është dhimbja e ndjerë diku tjetër përveç infeksionit ose vendit të lënduar. Për shembull, dhimbja që ka origjinën në nofull ose dhëmbë mund të ndihet në vesh. Shkaqet e dhimbjeve të veshit mund të përfshijnë:

Infeksionet e veshit

Infeksionet e veshit janë një shkak i zakonshëm i dhimbjeve të veshit ose dhimbjeve të veshit. Infeksionet e veshit mund të ndodhin në veshin e jashtëm, të mesëm dhe të brendshëm.

Infeksioni i veshit të jashtëm mund të shkaktohet nga noti, veshja e aparateve të dëgjimit ose kufjeve që dëmtojnë lëkurën brenda kanalit të veshit, ose vendosja e shtupave pambuku ose gishtërinjve në kanalin e veshit.

Lëkura në kanalin e veshit që gërvishtet ose irritohet mund të çojë në infeksion. Uji zbut lëkurën në kanalin e veshit, gjë që mund të krijojë një terren mbarështues për bakteret.

Infeksioni i veshit të mesëm mund të shkaktohet nga infeksionet që rrjedhin nga një infeksion i traktit respirator. Grumbullimi i lëngjeve pas daulleve të veshit të shkaktuar nga këto infeksione mund të krijojë baktere.

Labirintiti është një çrregullim i veshit të brendshëm që ndonjëherë shkaktohet nga infeksione virale ose bakteriale nga sëmundjet e frymëmarrjes.

Shkaqe të tjera të zakonshme të dhimbjeve të veshit:

 • ndryshimi i presionit, si për shembull kur fluturoni në një aeroplan
 • akumulimi i dyllit të veshit
 • një objekt i huaj në vesh
 • strep fyti
 • infeksion i sinusit
 • shampo ose ujë të bllokuar në vesh
 • përdorimi i tamponëve të pambukut në vesh
 • Shkaqet më pak të zakonshme të dhimbjeve të veshit
 • sindromi i artikulacionit temporomandibular (TMJ).
 • daulle e veshit e shpuar
 • artriti që prek nofullën
 • dhëmbi i infektuar
 • dhëmbi i impaktuar
 • ekzemë në kanalin e veshit
 • nevralgji trigeminale (dhimbje kronike e nervit të fytyrës)

Cfare duhet te bejme kur kemi dhimbje veshi

Ju mund të ndërmerrni disa hapa në shtëpi për të reduktuar dhimbjen e veshit. Provoni këto opsione për të lehtësuar dhimbjen e veshit:

 • Aplikoni një leckë të ftohtë në vesh.
 • Shmangni lagjen e veshit.
 • Uluni drejt për të ndihmuar në lehtësimin e presionit të veshit.
 • Përdorni pika veshi pa recetë (OTC).
 • Merrni qetësues dhimbjesh OTC.
 • Përtypni çamçakëz për të ndihmuar në lehtësimin e presionit.
 • Ushqeni një foshnjë për t’i ndihmuar ata të lehtësojnë presionin e tyre.

Nëse keni një infeksion të veshit, mjeku juaj do të përshkruajë antibiotikë oralë ose pika veshi. Në disa raste, ata do t’i përshkruajnë të dyja. Mos e ndaloni marrjen e ilaçeve pasi simptomat tuaja të përmirësohen. Është e rëndësishme që të përfundoni të gjithë recetën tuaj për t’u siguruar që infeksioni do të pastrohet plotësisht.

Nëse grumbullimi i dyllit po ju shkakton dhimbje veshi, mund t’ju jepen pika veshi që zbutin dyllin. Ato mund të bëjnë që dylli të bjerë vetë. Mjeku juaj gjithashtu mund të nxjerrë dyllin duke përdorur një proces të quajtur lavazh i veshit, ose mund të përdorë një pajisje thithëse për të hequr dyllin.

Mjeku juaj do të trajtojë TMJ, infeksionet e sinusit dhe shkaqe të tjera të dhimbjeve të veshit drejtpërdrejt për të përmirësuar dhimbjen e veshit tuaj.

Nëse ju ose fëmija juaj keni ethe të vazhdueshme prej 40 ºC ose më të lartë, kërkoni kujdes mjekësor. Për një foshnjë, kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore për një ethe më të lartë se 38ºC.

Ju gjithashtu duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse keni dhimbje të forta që ndalojnë papritur. Kjo mund të jetë një shenjë e këputjes së daulles së veshit.

Ju gjithashtu duhet të shikoni për simptoma të tjera. Nëse shfaqet ndonjë nga simptomat e mëposhtme, caktoni një takim me mjekun tuaj:

 • dhimbje të forta veshi
 • marramendje
 • dhimbje koke e keqe
 • ënjtje rreth veshit
 • rënia e muskujve të fytyrës
 • rrjedhjen e gjakut ose qelbit nga veshi

Ju gjithashtu duhet të bëni një takim me mjekun tuaj nëse dhimbja e veshit përkeqësohet ose nuk përmirësohet në 24 deri në 48 orë.

Ju mund të mendoni për infeksionet e veshit si diçka që e marrin vetëm fëmijët. Infeksionet e veshit janë më pak të zakonshme tek fëmijët e rritur dhe të rriturit, por ato ende mund të ndodhin.

Infeksionet e veshit shpesh largohen vetë dhe nuk kanë nevojë për kujdes mjekësor. Ka gjëra që mund të provoni për të lehtësuar dhimbjen e veshit në shtëpi.

Kujdesi në shtëpi për të lehtësuar dhimbjen e veshit

Nëse keni dhimbje veshi, është mirë të flisni me mjekun tuaj për këtë.

Ka pak kërkime për të thënë se cfare duhet te bejme kur kemi dhimbje veshi, por shumica e mjekëve pranojnë se këto trajtime janë të sigurta për t’i provuar vetë:

 1. Një kompresë e ftohtë ose e ngrohtë. Lagni një leckë në ujë të ftohtë ose të ngrohtë, shtrydhni dhe më pas vendoseni mbi veshin që ju shqetëson. Provoni të dyja temperaturat për të parë nëse njëra ju ndihmon më shumë se tjetra.
 2. Një jastëk ngrohës: Vendoseni veshin tuaj të dhimbshëm në një jastëk ngrohjeje të ngrohtë, jo të nxehtë.
 3. Pika veshi pa recetë me qetësues dhimbjesh. Nëse ata ndihmojnë fare, është vetëm shkurtimisht. Ju nuk duhet t’i përdorni këto pika nëse daullja e veshit ka një çarje ose vrimë, kështu që së pari konsultohuni me mjekun tuaj.
 4. Lehtësues dhimbjesh. Acetaminofeni, ibuprofeni ose naprokseni shpesh mund të lehtësojnë dhimbjen e dhimbjes së veshit. Pyesni mjekun tuaj se cila është e duhura për ju.
 5. Përtypni çamçakëz. Nëse jeni në aeroplan ose jeni duke vozitur në lartësi të mëdha dhe dhimbja e veshit është nga ndryshimi i presionit të ajrit, përtypni pak çamçakëz. Mund të ndihmojë në uljen e atij presioni dhe lehtësimin e simptomave tuaja.
 6. Flini drejt. Edhe pse mund të tingëllojë e çuditshme, pushimi ose gjumi i ulur në vend se të shtrirë mund të nxisë rrjedhjen e lëngjeve në vesh. Kjo mund të lehtësojë presionin dhe dhimbjen në veshin tuaj të mesëm. Mbështetuni në shtrat me një tufë jastëkësh ose flini në një kolltuk që është paksa i shtrirë.

Te gjitha informacionet ne kete artikull rreth asaj se cfare duhet te bejme kur kemi dhimbje veshi jane te aprovuara nga mjeket dhe jane te sigurta per ti perdorur por ne ju rekomandojme qe se pari te flisni me mjekun tuaj.