Dhimbja e Kembeve nga Gjuri e Poshte: Simptomat dhe Trajtimi

A keni dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës gjatë natës? Po dhimbjet e shpinës dhe të këmbëve tuaja? Mësoni se çfarë po shkakton simptomat e dhimbjes se kembeve dhe si trajtohet dhimbja e kembeve nga gjuri e poshte.

Dhimbja e Kembeve nga Gjuri e Poshte: Simptomat

Këmbët tona na duhen për shumë aktivitete të jetës së përditshme dhe, në pjesën më të madhe, i marrim si të mirëqena. Derisa të keni dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës tuaj ju nuk do të kuptoni se sa të rëndësishme janë viçat tuaja për ambulancë.

Pjesa e poshtme e këmbës përbëhet nga muskujt, kockat, tendinat, ligamentet, nyjet, enët e gjakut dhe nervat. Dëmtimi ose acarimi i ndonjë prej këtyre strukturave mund të çojë në dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës.

Meqenëse dhimbja është mënyra e trupit për t’ju thënë se diçka nuk është në rregull dhe duhet të shërohet, është e mençur t’i kushtoni vëmendje kësaj dhimbjeje në vend që të duroni dhe ta injoroni dhimbjen.

Karakteristikat e zakonshme të dhimbjes së këmbës së poshtme

Dhimbja e këmbës së poshtme mund të shoqërohet me këto simptoma të zakonshme:

 • Ecje e vështirë
 • Dhimbje me lëvizjen e këmbës
 • Ënjtje e nyjeve ose vetë këmbës
 • Deformim ose njollë në këmbë

Dhimbja e Kembeve nga Gjuri e Poshte: Shkaqet

Në pjesën më të madhe, dhimbja e këmbës është për shkak të dëmtimit muskuloskeletor, çdo lloj tendosjeje, ndrydhjeje, këputjeje ose dëmtimi tjetër që mund të pësoni nga sportet ose jeta e përditshme.

Lëndime të tilla janë të pashmangshme pasi i përdorim këmbët sa herë që na duhet të lëvizim: për të shënuar një gol futbolli ose për të mbajtur atë kutinë e rëndë në rrugë. Ndërsa shumë nga këto dëmtime të konsumimit janë mjaft të vogla, shkaqe të tjera të dhimbjes së këmbës mund të kërkojnë trajtim urgjent.

Shkaqet muskuloskeletore

Shkaqet që lidhen me sistemin musculoskeletal mund të përfshijnë:

 • Sforcimet dhe ndrydhjet: Përdorimi i tepërt ose lëndimi akut mund të shkaktojë çarje të muskujve të pjesës së poshtme të këmbës, tendinave ose ligamenteve. Kjo do të shkaktojë dhimbje me përdorimin e këmbëve të poshtme.
 • Dëmtimi i kyçeve: Vitet e vjetra të dëmtimit ose dëmtimit akut të nyjeve të pjesës së poshtme të këmbës mund të shkaktojnë inflamacion të nyjeve të quajtur artrit.
 • Fraktura: Trauma akute në pjesën e poshtme të këmbës mund të shkaktojë thyerjen e tibisë, fibulës ose kockave të tjera.
 • Përdorimi i tepërt: Nëse e keni goditur shumë fort ngjitësin e shkallëve ose e keni rritur papritur sasinë e vrapimit që bëni, muskujt tuaj mund të jenë të lënduar, duke shkaktuar dhimbje të lehta deri në mesatare gjatë përdorimit.

Shkaqet vaskulare

Shkaqet që lidhen me sistemin vaskular mund të përfshijnë:

 • Mpiksje: Disa njerëz janë të predispozuar për të formuar mpiksje gjaku në pjesën e poshtme të këmbëve (trombozë e venave të thella ose DVT), veçanërisht kur ato janë të palëvizshme për periudha të gjata kohore. Këto mpiksje mund të shkaktojnë dhimbje dhe ënjtje të këmbës së prekur.
 • Sëmundjet vaskulare: Nëse përjetoni dhimbje ose ngërçe gjatë stërvitjes ose gjatë natës në pjesën e poshtme të këmbëve, mund të keni sëmundje vaskulare. Kjo vërehet më shpesh te duhanpirësit dhe diabetikët.

Shkaqet infektive

Shkaqet e dhimbjes së këmbës së poshtme të lidhura me infeksionin mund të përfshijnë:

 • Infeksioni i indeve: Infeksioni i lëkurës ose indeve të buta të pjesës së poshtme të këmbës mund të shkaktojë dhimbje të lokalizuara, zakonisht të irrituar nga prekja.
 • Infeksioni i kyçeve : Infeksionet e nyjeve të gjurit, kyçit të këmbës ose gishtit mund të shkaktojnë dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës, e cila zakonisht përkeqësohet nga lëvizja.

Shkaqet autoimune

Disa sëmundje autoimune sulmojnë nyjet e pjesëve të poshtme të këmbëve, të tilla si skleroza e shumëfishtë, duke çuar në dëmtim, inflamacion dhe dhimbje.

Shkaqet nervore

Një dëmtim i nervit periferik, siç është një ndikim në nervat që nervozojnë pjesën e poshtme të këmbës, mund të shkaktojë dhimbje.

Shkaqet metabolike

Shkaqet e lidhura me metabolizmin mund të përfshijnë:

 • Mosbalancimi i elektroliteve: Dehidratimi dhe çekuilibri i elektroliteve që rezulton mund të shkaktojnë ngërçe dhe dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës, veçanërisht nëse keni pak kalium.
 • Trashëgimtare: Disa çrregullime të rralla trashëgimore mund të shkaktojnë ngërçe të dhimbshme të muskujve.

Lëndim i përsëritur i tendosjes së viçit

Lëndimi i përsëritur i tendosjes së viçit shkaktohet nga përdorimi i vazhdueshëm i përsëritur.

 • Simptomat kryesore: mpirje në pjesën e poshtme të këmbës, dhimbje viçi nga përdorimi i tepërt
 • Simptomat që shfaqen gjithmonë me dëmtimin e përsëritur të sforcimit të viçit: dhimbje viçi nga mbipërdorimi
 • Simptomat që nuk ndodhin kurrë me dëmtimin e përsëritur të sforcimit të viçit: dëmtim i fundit i viçit, dhimbje të forta të viçit

Frakturë e stresit tibial

Një frakturë e stresit tibial është një çarje e vogël në kockën e këmbës (tibia). Këto fraktura janë më shpesh rezultat i përdorimit të tepërt dhe zakonisht shihen me një rritje të aktivitetit. Zakonisht frakturat e stresit të kockës së këmbës ndodhin në të tretën e poshtme të kockës.

Ju duhet të vizitoni një mjek që mund të konfirmojë diagnozën, ndonjëherë nevojitet një skanim MRI. Ju duhet të pushoni për rreth 8 javë dhe të shmangni çdo aktivitet që shkakton forcë të përsëritur në këmbë, si vrapimi.

Ju gjithashtu mund t’ju duket e dobishme të bëni ushtrime për të ruajtur forcën dhe fleksibilitetin në pjesën e poshtme të këmbës, të tilla si ngritjet e lehta të viçit për sa kohë që nuk shkaktojnë dhimbje.

Stenoza kurrizore

Shpina, ose shtylla kurrizore, mbron palcën kurrizore dhe i lejon njerëzit të qëndrojnë dhe të përkulen. Stenoza kurrizore shkakton ngushtim në shtyllën kurrizore. Ngushtimi ushtron presion mbi nervat dhe palcën kurrizore dhe mund të shkaktojë dhimbje.

Hapat e mëtejshëm përfshijnë vizitën tek mjeku i kujdesit parësor. Për këtë gjendje, një mjek mund të sugjerojë hetime të mëtejshme duke përfshirë imazhin e shtyllës kurrizore.

Trajtimet mund të përfshijnë medikamente, terapi fizike ose mbajtëse. Për raste të rënda, ndonjëherë rekomandohet kirurgji.

Kërci (sindroma e stresit tibial medial)

Kerci ndodh kur ka dhimbje në pjesën e përparme të këmbës së poshtme. Dhimbja vjen nga ënjtja e muskujve, tendinave dhe indit kockor rreth këmbës suaj.

Ju mund ta trajtoni me siguri këtë gjendje vetë me pushim dhe akull. Veshja e këpucëve të duhura dhe modifikimi i rutinës suaj të stërvitjes mund të ndihmojë në parandalimin e përsëritjes së nyjeve të këmbës.

 • Simptomat kryesore: dhimbje e këmbës, dhimbje në pjesën e brendshme të këmbës, dhimbje e këmbës nga përdorimi i tepërt, perioda e parregullt.

Sindroma e këmbëve të shqetësuara (RLS)

Sindroma e këmbëve të shqetësuara , e quajtur edhe RLS ose sëmundja Willis-Ekbom, është një çrregullim neurologjik dhe shqisor. Shkakton ndjesi të pakëndshme në këmbë që lehtësohen vetëm duke ecur ose duke lëvizur këmbët.

Shkaku nuk është në këmbë, por në tru. Një teori është niveli i ulët i hekurit në tru.

RLS mund të jetë i trashëguar. Është më e zakonshme tek femrat sesa tek meshkujt, veçanërisht në moshën e mesme. Mund të bëhet më e rëndë ndërsa personi plaket.

Simptomat mund të ndodhin vetëm disa herë në javë dhe zakonisht përkeqësohen gjatë natës.

Do të ketë një dëshirë të parezistueshme për të lëvizur këmbët për të lehtësuar ndjesitë e pakëndshme; vështirësi në gjumë, me lodhje gjatë ditës dhe paaftësi për t’u përqendruar; dhe nganjëherë depresioni dhe ankthi për shkak të efektit në cilësinë e jetës.

Diagnoza bëhet përmes historisë së pacientit dhe ekzaminimit fizik. Mund të bëhen teste gjaku dhe studime të gjumit.

Trajtimi përfshin fillimisht trajtimin e çdo gjendjeje themelore mjekësore, siç është mungesa e hekurit. Në disa raste, ilaçet kundër konvulsioneve mund të jenë të dobishme.

Sëmundja e arterieve periferike (PAD)

Sëmundja e arterieve periferike (PAD) është një gjendje kronike që zvogëlon rrjedhjen e gjakut në arterie, zakonisht arteriet që çojnë në këmbë. Kjo rrjedhje e reduktuar e gjakut ndodh kur grumbullimet e yndyrës (të quajtura pllaka) krijohen brenda këtyre arterieve, duke i bërë ato të ngushtohen.

Simptomat përfshijnë mpirje në këmbë, dhimbje në këmbë dhe kofshë, këmbë të ftohta dhe lodhje të muskujve. Këto simptoma shfaqen shpesh kur ecni ose bëni ushtrime.

Rreziku i zhvillimit të PAD është më i lartë tek ata që pinë duhan ose kanë diabet. Presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë, mbipesha dhe mos ushtrimet e shumta mund ta vënë një person në rrezik më të lartë.

Ju duhet të konsideroni të vizitoni një ofrues të kujdesit shëndetësor në dy javët e ardhshme për të diskutuar simptomat tuaja. Ofruesi juaj mund të vlerësojë PAD me një rishikim të simptomave tuaja dhe një ekzaminim fizik.

Mund të kryhet edhe një MRI. Pasi të diagnostikohet, trajtimi përfshin mjekim, kirurgji ose procedura për hapjen ose anashkalimin e arterieve të bllokuara.

Ndryshimet e stilit të jetesës në lidhje me dietën, stërvitjen dhe ndërprerjen e duhanit gjithashtu mund të ndihmojnë.

Sëmundja Paget e kockave

Sëmundja Paget e kockave quhet gjithashtu PDB, osteitis deformans ose osteodystrophica deformans. Është normale që qelizat kockore të rinovohen gjatë gjithë jetës, por në PDB rinovimi bëhet i çrregullt. Qelizat e reja të kockave prodhohen shumë shpejt, duke bërë që kockat të dobësohen dhe të rriten.

Shkaku i PDB nuk dihet. Mund të jetë për shkak të një tipari të trashëguar të kombinuar me disa infeksione virale.

Simptomat përfshijnë zmadhimin, përkuljen dhe lakimin jonormal të kockave, me dhimbje dhe butësi. Më shpesh preken kafka, legeni, shtylla kurrizore dhe pjesa e sipërme e krahëve dhe kofshëve. Megjithatë, shumë pacientë nuk kanë simptoma dhe gjendja zbulohet duke vlerësuar diçka tjetër.

Nëse nuk trajtohet, sëmundja Paget e kockave mund të çojë në deformim kockor; fraktura; osteoartriti; dhe humbje dëgjimi për shkak të ndryshimeve në kockat e vogla brenda veshit.

Diagnoza vendoset nëpërmjet analizave të gjakut dhe skanimit me rreze x ose CT.

Nuk ka kurë, por simptomat mund të menaxhohen me ilaçe, qetësues dhimbjesh, terapi fizike dhe ndonjëherë kirurgji.

Lëndimi i nervit fibular

Nervat fibulare njihen gjithashtu si nervat peroneal. Nervat fibulare shkojnë nga pjesa e poshtme e shtyllës kurrizore deri në pjesën e pasme të këmbës, duke përfunduar në thembër. Nëse ato janë të dëmtuara ose të ngjeshura, kjo mund të rezultojë në një gjendje të njohur si rënie e këmbës.

Nervat fibulare mund të dëmtohen përmes operacionit, veçanërisht zëvendësimit të ijeve ose zëvendësimit total të gjurit; çdo dëmtim në gju ose në fund të shpinës; ose sëmundje neurologjike si skleroza e shumëfishtë ose sëmundja e Parkinsonit.

Rënia e këmbës nënkupton që personi nuk është në gjendje të përkulë këmbën lart nga kyçi i këmbës, sepse nervat fibular që kontrollojnë këtë lëvizje të vullnetshme janë dëmtuar. Mund të ketë gjithashtu dhimbje, mpirje dhe dobësi në këmbë dhe vështirësi në ecje.

Diagnoza bëhet përmes ekzaminimit fizik, studimeve të përçueshmërisë nervore dhe imazhe të tilla si rreze x ose MRI.

Trajtimi përfshin përdorimin e ortotikëve, të cilat janë këpucë, mbështetëse dhe mbajtëse për këmbët e prodhuara posaçërisht; Terapi fizike; dhe ndonjëherë operacioni për të dekompresuar ose për të ndihmuar në riparimin e nervit.

Fibromialgjia

Fibromialgjia është një grup simptomash kronike që përfshijnë lodhje të vazhdueshme, ndjeshmëri të përhapur në prekje, dhimbje muskuloskeletore dhe zakonisht një shkallë depresioni.

Shkaku nuk dihet. Kur shfaqet fibromialgjia , zakonisht ndodh pas një ngjarjeje stresuese fizike ose emocionale si një aksident automobilistik ose një divorc. Mund të përfshijë një komponent gjenetik ku personi përjeton ndjesi normale si dhimbje.

Pothuajse 90% e të sëmurëve nga fibromialgjia janë gra. Çdokush me sëmundje reumatike, si artriti reumatoid ose lupus, mund të jetë më i prirur ndaj fibromialgjisë.

Gjumi i dobët është shpesh një simptomë, së bashku me të menduarit me mjegull, dhimbje koke, menstruacione të dhimbshme dhe ndjeshmëri të shtuar ndaj nxehtësisë, të ftohtit, dritave të ndritshme dhe zhurmave të forta.

Nuk ka asnjë test standard për fibromialgjinë. Diagnoza zakonisht bëhet kur simptomat e mësipërme vazhdojnë për tre muaj ose më shumë pa ndonjë shkak të dukshëm.

Fibromialgjia nuk largohet vetvetiu por nuk përkeqësohet gjithashtu.

Trajtimi përfshin lehtësimin e simptomave dhe përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientit përmes ilaçeve kundër dhimbjeve, stërvitjes, dietës së përmirësuar dhe ndihmës në menaxhimin e situatave stresuese.

Neuropatia periferike idiopatike kronike

Neuropatia periferike i referohet ndjenjës së mpirjes, shpimit dhe ndjesisë së gjilpërave në këmbë. Idiopatike do të thotë se shkaku nuk dihet, dhe kronik do të thotë se gjendja po vazhdon pa u përmirësuar apo përkeqësuar.

Gjendja gjendet më shpesh tek njerëzit mbi 60 vjeç. Neuropatia idiopatike nuk ka ndonjë shkak të njohur.

Simptomat përfshijnë mpirje të pakëndshme dhe ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë; vështirësi në këmbë ose në ecje për shkak të dhimbjes dhe mungesës së ndjeshmërisë normale; dhe dobësi dhe ngërçe në muskujt e këmbëve dhe kyçeve.

Neuropatia periferike mund të ndërhyjë shumë në cilësinë e jetës, kështu që duhet të vizitohet një ofrues mjekësor për të trajtuar simptomat dhe për të zvogëluar shqetësimin.

Diagnoza bëhet përmes ekzaminimit fizik; testet e gjakut për të përjashtuar kushte të tjera; dhe studime neurologjike dhe muskulore si elektromiografia.

Trajtimi përfshin qetësues dhimbjesh pa recetë; qetësues dhimbjesh me recetë për të menaxhuar dhimbjet më të forta; terapi fizike dhe masa sigurie për të kompensuar humbjen e ndjeshmërisë në këmbë; dhe këpucë terapeutike për të ndihmuar në ekuilibrin dhe ecjen.

Dhimbja e Kembeve nga Gjuri e Poshte: Trajtimi dhe lehtësimi i dhimbjes

Shumica e shkaqeve të dhimbjes së këmbës janë vetëm dhimbje të shkaktuara nga lëndime të vogla të muskujve, tendinave dhe ligamenteve në pjesën e poshtme të këmbës. Këto lloj lëndimesh mund të menaxhohen mjaft lehtë në shtëpi.

Megjithatë, nëse përjetoni dhimbje me fillim të papritur, mesatare deri në ate të fortë, pa ndonjë shkak të dukshëm ose e gjeni veten me një dëmtim akut aq të rëndë sa është e vështirë të ecni, duhet të kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Trajtime në shtëpi për dhimbjet e këmbës

Mund të provohen disa trajtime në shtëpi për të qetësuar dhimbjen e këmbës:

 • Pushimi: Shumica e lëndimeve të vogla do të përmirësohen me kalimin e kohës dhe pushimin ndërsa trupi shërohet vetë.
 • Akulli: Paketat e ftohta mund të zvogëlojnë inflamacionin e indeve të rënduara, duke lehtësuar disa dhimbje.
 • Kompresimi: Një mbështjellje mesatarisht e ngushtë rreth një nyjeje të dëmtuar mund të ndihmojë në zvogëlimin e inflamacionit.
 • Ngritja: Ngritja e një kyçi të këmbës ose këmbës së poshtme mund të zvogëlojë ënjtjen.
 • Shtrirja: Shtrirja e lehtë e një gjymtyre të dëmtuar ndihmon në procesin e shërimit dhe parandalon që muskujt të shtrëngohen shumë.
 • Rihidratimi: Pirja e lëngjeve me elektrolite mund të ndihmojë dhimbjet e këmbëve të shkaktuara nga ngërçet kur dehidratohen.
 • Acetaminophen ose NSAID: Medikamentet e dhimbjes pa recetë si ibuprofen (Advil, Motrin) dhe acetaminofen (Tylenol) reduktojnë dhimbjen dhe inflamacionin.

Trajtime mjekësore për dhimbjen e këmbës

Trajtimet që do të duhet të rekomandohen nga ofruesi juaj mjekësor mund të përfshijnë disa trajtime si ne vijim. Është e rëndësishme të kërkoni konsultë nëse dhimbja e këmbës përkeqësohet ose vazhdon.

 • Ekzaminimi fizik: Një ofrues i kujdesit shëndetësor do të ekzaminojë këmbën për të ndihmuar në diagnostikimin e shkakut të dhimbjes.
 • Imazhe: Skanimet me ultratinguj, CT ose MRI mund të kërkohen për të diagnostikuar shkakun e dhimbjes së këmbës.
 • Terapia fizike: Shpesh terapia fizike është mjeti më efektiv për të shëruar një ekstremitet të dëmtuar.
 • Ilaçe kundër dhimbjeve: Medikamentet kundër dhimbjes mund të ndihmojnë në uljen akute të dhimbjes.
 • Kirurgjia: Disa kushte që shkaktojnë dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës mund të kërkojnë kirurgji për t’u riparuar.
 • Antikoagulimi: Dhimbja në pjesën e poshtme të këmbës e shkaktuar nga mpiksja zakonisht kërkon përdorimin e medikamenteve për hollimin e gjakut për t’u zgjidhur.

Pyetjet që mjeku juaj mund të bëjë në lidhje me dhimbjen e këmbës

 • Keni ethe sot apo keni pasur gjatë javës së fundit?
 • A jeni diagnostikuar ndonjëherë me diabet?
 • Ku po përjetoni dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës?
 • Sa është masa e trupit tuaj?

Kur duhet ta vizitoni mjekun?

Kërkoni trajtim të menjëhershëm nese keni:

 • Paaftësi ose vështirësi në mbajtjen e peshës ose ecje në ekstremitetin e prekur
 • Dhimbje të moderuara deri në të forta në pjesën e poshtme të këmbës pas një dëmtimi
 • Dhimbje këmbësh me fillim të papritur pa ndonjë shkak të qartë
 • Ënjtje e njërës këmbë , por jo e tjetrës
 • Ndryshim i ngjyrës ose temperaturë e ftohtë në këmbën e prekur
 • Vështirësi në frymëmarrje me fillim të papritur dhe dhimbje gjoksi të shoqëruara me dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës