Dhimbja e Kokës – Llojet, simptomat, shkaqet dhe trajtimi

Dhimbjet e kokës janë një gjendje shumë e zakonshme që shumica e njerëzve do ta përjetojnë shumë herë gjatë jetës së tyre. Simptoma kryesore e një dhimbje koke është një dhimbje në kokë ose fytyrë.

Kjo mund të jetë pulsuese, konstante, e mprehtë ose e enjtur. Dhimbjet e kokës mund të trajtohen me ilaçe dhe menaxhim të stresit. Për të kuptuar çfarë është dhimbja e kokës, cilat janë llojet e këtyre dhimbjeve, simptomat, shkaqet dhe trajtimin vazhdoni te lexoni kete artikull.

Sa të zakonshme janë dhimbjet e kokës tek të rriturit?

Nëse koka juaj pulson, nuk jeni vetëm. Dhimbja e kokës është një nga gjendjet më të zakonshme të dhimbjes në botë. Deri në 75% e të rriturve në mbarë botën kanë pasur dhimbje koke vitin e kaluar.

Dhimbjet e kokës janë shkaku kryesor i mungesës nga puna dhe shkolla. Ato ndikojnë gjithashtu në jetën sociale dhe familjare. Për disa njerëz, lufta e vazhdueshme me dhimbje koke mund të çojë në ndjenjën e ankthit dhe të depresionit.

Cilat janë llojet e dhimbjeve të kokës?

Ka më shumë se 150 lloje të dhimbjes së kokës. Ato ndahen në dy kategori kryesore: dhimbje koke parësore dhe dytësore.

Dhimbje koke primare

Dhimbjet e kokës primare janë ato që nuk janë për shkak të një gjendjeje tjetër mjekësore. Kategoria përfshin:

 • Dhimbje koke grupore.
 • Migrenë.
 • Dhimbje koke të reja të vazhdueshme ditore (NDPH).
 • Dhimbje koke nga tensioni.

Dhimbje koke dytësore

Dhimbjet dytësore të kokës lidhen me një gjendje tjetër mjekësore, si p.sh.

 • Sëmundjet e enëve të gjakut në tru.
 • Dëmtim në kokë.
 • Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni).
 • Infeksioni.
 • Përdorimi i tepërt i ilaçeve.
 • Mbyllja e sinuseve.
 • Trauma.
 • Tumori.

A janë dhimbjet e kokës të trashëguara?

Dhimbjet e kokës kanë tendencë të shfaqen në familje, veçanërisht migrena. Fëmijët që kanë migrenë zakonisht kanë të paktën një prind i cili gjithashtu vuan prej tyre. Në fakt, fëmijët, prindërit e të cilëve kanë migrenë, kanë deri në katër herë më shumë gjasa t’i zhvillojnë ato gjithashtu.

Dhimbjet e kokës mund të shkaktohen gjithashtu nga faktorë mjedisorë të përbashkët në shtëpinë e një familjeje, si p.sh.

 • Ngrënia e ushqimeve ose përbërësve të caktuar, si kafeina, alkooli, ushqimet e fermentuara, çokollata dhe djathi.
 • Ekspozimi ndaj alergeneve.
 • Tymi i dorës së dytë.
 • Erëra të forta nga kimikatet shtëpiake ose parfumet.

Çfarë shkakton dhimbje koke?

Dhimbja e kokës vjen nga sinjalet që ndërveprojnë midis trurit, enëve të gjakut dhe nervave përreth. Gjatë një dhimbje koke, një mekanizëm i panjohur aktivizon nerva specifike që prekin muskujt dhe enët e gjakut. Këto nerva dërgojnë sinjale dhimbjeje në tru.

Çfarë e shkakton migrenën?

Migrena nuk është kuptuar plotësisht. Por studiuesit mendojnë se migrena rezultojnë kur qelizat nervore të paqëndrueshme reagojnë ndaj faktorëve të ndryshëm (shkaktues). Qelizat nervore dërgojnë impulse në enët e gjakut dhe shkaktojnë ndryshime kimike në tru. Rezultati është pamundësimi i dhimbjes.

Shkaktarët e dhimbjes së kokës dhe migrenes?

Shkaktarët e zakonshëm të dhimbjeve të kokës nga tensioni ose migrenës përfshijnë:

 • Përdorimi i alkoolit.
 • Ndryshimet në mënyrën e të ngrënit ose të gjumit.
 • Depresioni.
 • Stresi emocional i lidhur me familjen dhe miqtë, punën ose shkollën.
 • Përdorimi i tepërt i ilaçeve.
 • Tendosje e syve, qafës ose shpinës e shkaktuar nga qëndrimi i dobët.
 • Ndriçimi.
 • Zhurma.
 • Ndryshimet e motit.

Simptomat nga dhimbjet e kokës?

dhimbja e kokes nga stresi

Simptomat e dhimbjes së kokës ndryshojnë, në varësi të llojit të dhimbjes së kokës që keni.

Dhimbje koke nga tensioni

Dhimbjet e kokës nga tensioni janë lloji më i zakonshëm i dhimbjes së kokës. Dhimbja e kokës nga tensioni ka tendencë të jetë:

 • E qëndrueshme pa dridhje.
 • E lehtë deri në mesatare.
 • Në të dy anët e kokës (dypalësh).
 • I përgjigjet trajtimit pa recetë.
 • Më keq gjatë aktiviteteve rutinë (të tilla si përkulja ose ecja lart).

Migrena

Migrena është lloji i dytë më i zakonshëm i dhimbjeve primare të kokës. Simptomat e migrenës përfshijnë:

 • Dhimbje mesatare deri në të forta.
 • Nauze ose të vjella.
 • Dhimbje rrahëse ose pulsuese.
 • Dhimbje që zgjat nga katër orë deri në tre ditë.
 • Ndjeshmëria ndaj dritës, zhurmës ose aromave.
 • Shqetësim i stomakut ose dhimbje barku.

Dhimbje koke grupore

Dhimbjet e kokës grupore janë lloji më i rëndë i dhimbjes së kokës parësore. Dhimbjet e kokës grupore vijnë në një grup ose grup, zakonisht në pranverë ose vjeshtë. Ato ndodhin një deri në tetë herë në ditë gjatë një periudhe grupore, e cila mund të zgjasë dy javë deri në tre muaj.

Dhimbjet e kokës mund të zhduken plotësisht (të kalojnë në remision) për muaj ose vite, për t’u përsëritur më vonë. Dhimbja e një dhimbje koke grupore është:

 • Intensive me një ndjesi djegieje ose therjeje.
 • Ndodhet pas njërit sy ose në zonën e syve, pa ndryshuar anët.
 • Gërmuese ose konstante.

Dhimbje koke të reja të vazhdueshme të përditshme

Dhimbjet e reja të vazhdueshme të kokës ditore (NDPH) shfaqen papritur dhe zgjasin më shumë se tre muaj. Ato zakonisht ndodhin te njerëzit që nuk kishin dhimbje koke të shpeshta më parë. Dhimbja e NDPH është:

 • E vazhdueshme dhe këmbëngulëse pa u lehtësuar.
 • E vendosur në të dy anët e kokës.
 • Nuk i përgjigjet medikamenteve.

Dhimbja e kokes nga sinuset

Dhimbjet e kokës sinusale janë rezultat i një infeksioni të sinusit, i cili shkakton kongjestion dhe inflamacion në sinuset (rrugët e hapura pas faqeve dhe ballit). Njerëzit, madje edhe ofruesit e kujdesit shëndetësor, shpesh ngatërrojnë migrenën me dhimbje koke sinusale. Simptomat e dhimbjes së kokës sinus përfshijnë:

 • Shije e keqe në gojë.
 • Dhimbje e thellë, e vazhdueshme në mollëzat dhe ballin tuaj.
 • Ënjtje e fytyrës.
 • Ndjenja e ngopjes në vesh.
 • Ethe.
 • Dhimbje që përkeqësohet me lëvizje ose tendosje të papritur të kokës.
 • Shkarkim i mukusit (grykë).

Dhimbje koke nga përdorimi i tepërt i ilaçeve

Dhimbjet e kokës nga përdorimi i tepërt i barnave (MOH) ose dhimbjet e kokës së përsëritur prekin deri në 5% të njerëzve. Ato ndodhin kur merrni shpesh qetësues kundër dhimbjeve të kokës. Përfundimisht, kjo praktikë mund të rrisë numrin tuaj të dhimbjeve të kokës. Shenjat e MSH përfshijnë:

 • Dhimbjet e kokës bëhen më të shpeshta.
 • Më shumë ditë me dhimbje koke sesa pa dhimbje.
 • Dhimbje që është më e keqe në mëngjes.

Dhimbjet e kokës tek fëmijët

Shumica e fëmijëve kanë pasur një dhimbje koke në kohën kur shkojnë në shkollën e mesme. Për rreth 20% të tyre, dhimbjet e kokës nga tensioni dhe migrena janë një problem që përsëritet. Ngjashëm me të rriturit, shkaktarët për dhimbje koke tek fëmijët përfshijnë:

 • Disa ushqime që shkaktojnë dhimbje koke tek individi.
 • Ndryshimet në gjumë.
 • Faktorët e mjedisit.
 • Stresi.

Cilat simptoma të dhimbjes së kokës kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor?

Nëse ju ose fëmija juaj keni ndonjë nga këto simptoma të dhimbjes së kokës, merrni kujdes mjekësor menjëherë:

 • Një dhimbje koke e papritur, e re, e rëndë
 • Një dhimbje koke që shoqërohet me simptoma neurologjike si:
  • Dobësi
  • Marramendje
  • Humbje e papritur e ekuilibrit ose rënie
  • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash
  • Paraliza
  • Vështirësi në të folur
  • Konfuzion mendor
  • Konvulsionet
  • Ndryshimet e personalitetit/sjellja e papërshtatshme, ose
  • Ndryshimet e shikimit (vizion i paqartë, vizion i dyfishtë ose pika të verbër)
 • Dhimbje koke me ethe, gulçim, qafë të fortë ose skuqje
 • Dhimbje koke që ju zgjon natën
 • Dhimbje koke me të përziera dhe të vjella të forta
 • Dhimbje koke që ndodhin pas një dëmtimi ose aksidenti në kokë
 • Marrja e një lloji të ri të dhimbjes së kokës pas moshës 55 vjeçare

Simptomat që kërkojnë një takim me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor ose një specialist të dhimbjes së kokës

Kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse ju ose fëmija juaj keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • Tre ose më shumë dhimbje koke në javë.
 • Dhimbjet e kokës që vazhdojnë të përkeqësohen dhe nuk largohen.
 • Duhet të merrni një qetësues dhimbjeje çdo ditë ose pothuajse çdo ditë për dhimbjet e kokës.
 • Duhen më shumë se 2 deri në 3 doza medikamente pa recetë në javë për të lehtësuar simptomat e dhimbjes së kokës.
 • Dhimbje koke që shkaktohen nga sforcimi, kollitja, përkulja ose aktiviteti i sforcuar.
 • Një histori dhimbje koke, por keni vënë re një ndryshim të kohëve të fundit në simptomat tuaja të dhimbjes së kokës.

Si vlerësohen dhe diagnostikohen dhimbjet e kokës?

Nëse keni shpesh dhimbje koke ose nëse ato janë shumë të rënda, kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Zakonisht mund të filloni me mjekun tuaj të familjes, ku do të fillojë procesi i diagnostikimit.

Është e rëndësishme të diagnostikoni saktë dhimbjet e kokës në mënyrë që të mund të filloni terapi specifike për t’ju ndihmuar të ndiheni më mirë. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të kryejë një ekzaminim fizik, do të diskutojë historinë tuaj mjekësore dhe do t’ju flasë për simptomat tuaja të dhimbjes së kokës.

Kjo bisedë është pjesë e një vlerësimi të dhimbjes së kokës. Gjatë vlerësimit të dhimbjes së kokës, ofruesi juaj do t’ju pyesë për historinë tuaj të dhimbjes së kokës, duke përfshirë:

 • Një përshkrim i dhimbjeve tuaja të kokës.
 • Si ndjehen dhimbjet e kokës.
 • Sa shpesh ndodhin dhimbjet e kokës.
 • Sa kohë zgjasin dhimbjet e kokës çdo herë.
 • Sa dhimbje ju shkaktojnë dhimbjet e kokës.
 • Cilat ushqime, pije ose ngjarje shkaktojnë dhimbje koke.
 • Sa kafeinë pini çdo ditë.
 • Cili është niveli juaj i stresit.
 • Si janë zakonet tuaja të gjumit.
 • Nëse keni ndonjë problem pune.

Dhimbja juaj e kokës mund të diagnostikohet më saktë duke ditur:

 • Kur filloi dhimbja e kokës.
 • Sa kohë keni dhimbje koke.
 • Nëse ka një lloj të vetëm të dhimbjes së kokës ose disa lloje të dhimbjes së kokës.
 • Sa shpesh shfaqet dhimbja e kokës.
 • Çfarë e shkakton dhimbjen e kokës, nëse dihet (për shembull, a e shkaktojnë zakonisht dhimbjen e kokës disa situata, ushqime ose medikamente?).
 • Nëse aktiviteti fizik e përkeqëson dhimbjen e kokës.
 • Cilat ngjarje lidhen me dhimbjen e kokës.
 • Kush tjetër në familjen tuaj ka dhimbje koke.
 • Cilat simptoma, nëse ka, shfaqen midis dhimbjeve të kokës.

Mjeku juaj do të bëjë gjithashtu pyetje shtesë në lidhje me performancën në punë, sfondin familjar dhe nëse ka ndonjë histori të abuzimit me drogën.

Përshkrimi klinik i dhimbjeve të kokës

Përshkruani se si ndiheni kur keni dhimbje koke dhe çfarë ndodh kur ju dhemb koka, si p.sh.

 • Ku lokalizohet dhimbja.
 • Si ndihet.
 • Sa e fortë është dhimbja e dhimbjes së kokës, duke përdorur një shkallë nga 1 (i lehtë) në 10 (i rëndë).
 • Nëse dhimbja e kokës shfaqet papritur pa paralajmërim ose me simptoma shoqëruese.
 • Në cilën orë të ditës ndodh zakonisht dhimbja e kokës.
 • Nëse ka një atmosferë (ndryshime në shikim, pika të verbëra ose drita të ndritshme) përpara dhimbjes së kokës.
 • Cilat simptoma të tjera ose shenja paralajmëruese shfaqen me dhimbjen e kokës (dobësi, vjellje, ndjeshmëri ndaj dritës ose zhurmës, ulje e oreksit, ndryshime në qëndrim ose sjellje).
 • Sa zgjat dhimbja e kokës.

Historia e trajtimeve të dhimbjes së kokës

Ju duhet t’i jepni mjekut tuaj një histori të trajtimeve të mëparshme të dhimbjes së kokës. Tregojini mjekut tuaj se çfarë medikamente keni marrë në të kaluarën dhe cilat medikamente jeni duke marrë aktualisht.

Mos hezitoni t’i rendisni, sillni shishet e ilaçeve ose kërkoni një printim nga farmacisti. Nëse janë kryer më parë ndonjë studim ose test, sillni ato me vete. Kjo mund të kursejë kohë dhe përsëritjen e testeve.

Ekzaminimet fizike dhe neurologjike për dhimbjet e kokës

Pas përfundimit të pjesës së vlerësimit të historisë mjekësore, mjeku juaj do të kryejë ekzaminime fizike dhe neurologjike. Mjeku do të kërkojë shenja dhe simptoma të një sëmundjeje që mund të shkaktojë dhimbjen e kokës. Këto shenja dhe simptoma mund të përfshijnë:

 • Ethe
 • Infeksioni
 • Presioni i lartë i gjakut
 • Dobësi muskulore, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash
 • Lodhje e tepërt, dëshira për të fjetur gjatë gjithë kohës
 • Humbja e vetëdijes
 • Probleme të ekuilibrit, rënie
 • Probleme me shikimin (pamje e paqartë, vizion i dyfishtë, pika të verbër)
 • Konfuzion mendor ose ndryshime në personalitet, sjellje të papërshtatshme, vështirësi në të folur
 • Konvulsionet
 • Marramendje
 • Nauze, të vjella

Testet neurologjike fokusohen në përjashtimin e sëmundjeve që mund të shkaktojnë gjithashtu dhimbje koke, të tilla si epilepsia, skleroza e shumëfishtë dhe sëmundje të tjera cerebrovaskulare. Një çrregullim i sistemit nervor qendror mund të dyshohet në zhvillimin e dhimbjeve të rënda të kokës. Kjo perfshin:

 • Tumori
 • Abscesi
 • Hemorragji (gjakderdhje brenda trurit)
 • Meningjiti bakterial ose viral (një infeksion ose inflamacion i membranës që mbulon trurin dhe palcën kurrizore)
 • Pseudotumor cerebri (rritje e presionit intrakranial)
 • Hidrocefalus (akumulim jonormal i lëngjeve në tru)
 • Infeksioni i trurit
 • Encefaliti (inflamacion i trurit)
 • mpiksjen e gjakut
 • Trauma e kokës
 • Bllokim ose sëmundje të sinusit
 • Keqformime (të tilla si Arnold-Chiari)
 • Lëndimet
 • Infeksione, të tilla si sëmundja Lyme
 • Meningjiti
 • Aneurizma

Pas vlerësimit të rezultateve të historisë suaj të dhimbjes së kokës, ekzaminimit fizik dhe ekzaminimit neurologjik, mjeku juaj duhet të jetë në gjendje të përcaktojë se çfarë lloj dhimbje koke keni, nëse ekziston apo jo një problem serioz dhe nëse nevojiten analiza shtesë.

Nëse është e mundur, përpiquni të shkruani se si ndiheni kur jeni duke përjetuar një dhimbje koke. Mbajtja e një ditari të dhimbjeve të kokës dhe se si ato ju bëjnë të ndiheni mund të jetë e dobishme kur jeni duke folur me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Informacioni që i jepni ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor për dhimbjet e kokës është pjesa më e rëndësishme e procesit të diagnostikimit. Duke i dhënë ofruesit tuaj sa më shumë informacion të jetë e mundur për dhimbjet e kokës, ka më shumë gjasa të merrni një diagnozë të saktë dhe një plan trajtimi që do t’ju ndihmojë të ndiheni më mirë.

Megjithëse skanimet dhe testet e tjera të imagjinatës mund të jenë të rëndësishme kur përjashtohen sëmundje të tjera, ato nuk ndihmojnë në diagnostikimin e migrenës, dhimbjeve të kokës grupore ose tensionit. Megjithatë, nëse ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mendon se dhimbjet tuaja të kokës shkaktohen nga një gjendje tjetër mjekësore, mund të bëhen disa teste imazherike.

Një skanim CT ose MRI mund të përdoret nëse ofruesi juaj mendon se dhimbjet tuaja të kokës janë të lidhura me një problem me sistemin tuaj nervor qendror. Të dyja këto teste prodhojnë imazhe tërthore të trurit që mund të tregojnë ndonjë zonë ose problem jonormale.

Rrezet X të kafkës suaj në përgjithësi nuk bëhen. Një EEG (elektroencefalogram) mund të mos jetë e nevojshme nëse nuk keni humbur ndonjëherë gjatë një dhimbje koke.

Si trajtohen dhimbjet e kokës?

Një nga aspektet më të rëndësishme të trajtimit të dhimbjeve të kokës është të zbuloni shkaktarët tuaj. Të mësuarit se cilat janë ato – zakonisht duke mbajtur një regjistër të dhimbjeve të kokës – mund të zvogëlojë numrin e dhimbjeve të kokës që keni.

Pasi të njihni shkaktarët tuaj, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshtatë trajtimin për ju. Për shembull, mund të keni dhimbje koke kur jeni të tensionuar ose të shqetësuar. Teknikat e këshillimit dhe menaxhimit të stresit mund t’ju ndihmojnë ta trajtoni më mirë këtë shkaktar. Duke ulur nivelin e stresit, ju mund të shmangni dhimbjet e kokës të shkaktuara nga stresi.

Jo çdo dhimbje koke kërkon mjekim. Një sërë trajtimesh është në dispozicion. Në varësi të llojit, shpeshtësisë dhe shkakut të dhimbjes së kokës, opsionet e trajtimit përfshijnë:

Menaxhimi i stresit

Menaxhimi i stresit ju mëson mënyra për të përballuar situatat stresuese. Teknikat e relaksimit janë të dobishme në menaxhimin e stresit. Ju përdorni frymëmarrje të thellë, relaksim të muskujve, imazhe mendore dhe muzikë për të lehtësuar tensionin tuaj.

Biofeedbeku

Biofeedback-u ju mëson të dalloni kur tensioni po krijohet në trupin tuaj. Ju mësoni se si trupi juaj reagon ndaj situatave stresuese dhe mënyrave për ta qetësuar atë. Gjatë biofeedback-ut, sensorët lidhen me trupin tuaj. Ata monitorojnë përgjigjet tuaja fizike të pavullnetshme ndaj dhimbjeve të kokës, të cilat përfshijnë rritje në:

 • Shkalla e frymëmarrjes.
 • Pulsi.
 • Frekuenca e zemrës.
 • Temperatura.
 • Tensioni i muskujve.
 • Aktiviteti i trurit.

Medikamente

Dhimbjet e herëpashershme të kokës nga tensioni zakonisht i përgjigjen mirë qetësuesve të dhimbjes që blihen pa recetë. Por kini parasysh se përdorimi shumë i shpeshtë i këtyre barnave mund të çojë në një dhimbje koke afatgjatë të përditshme.

Për dhimbje koke të shpeshta ose të forta, ofruesi juaj mund të rekomandojë medikamente kundër dhimbjes së kokës me recetë. Triptanët dhe llojet e tjera të barnave mund të ndalojnë sulmin e migrenës. Ju i merrni ato në shenjat e para të një dhimbje koke që vjen.

Ilaçet për presionin e lartë të gjakut, krizat dhe depresionin ndonjëherë mund të parandalojnë migrenën. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë të provoni një nga këto medikamente për të reduktuar shpeshtësinë e dhimbjes së kokës.

Si mund të parandaloj dhimbjet e kokës?

Çelësi për të parandaluar dhimbjet e kokës është të zbuloni se çfarë i shkakton ato. Shkaktarët janë shumë specifikë për çdo person – ajo që ju shkakton dhimbje koke mund të mos jetë problem për të tjerët. Pasi të keni përcaktuar shkaktarët tuaj, mund t’i shmangni ose minimizoni ato.

Për shembull, mund të zbuloni se aromat e forta ju bëjnë me dhimbje koke. Shmangia e parfumeve dhe produkteve aromatike mund të bëjë një ndryshim të madh në numrin e dhimbjeve të kokës që keni. E njëjta gjë vlen edhe për shkaktarët e tjerë të zakonshëm si ushqimet e mundimshme, mungesa e gjumit dhe qëndrimi i dobët.

Megjithatë, shumë njerëz nuk janë në gjendje të shmangin shkaktarët ose nuk janë në gjendje të identifikojnë shkaktarët. Në atë rast, shpesh është e nevojshme një qasje shumëdisiplinore më e personalizuar me një specialist të dhimbjes së kokës.

A mund të kurohen dhimbjet e kokës apo migrena?

Trajtimi i problemeve shëndetësore që shkaktojnë dhimbje koke, si presioni i lartë i gjakut, mund të eliminojë dhimbjen e kokës. Kohët e fundit, ka pasur disa përparime të reja në të kuptuarit tonë të asaj që shkakton dhimbje koke.

Edhe pse jemi më pranë një kure se kurrë më parë, në këtë kohë nuk ka kurë për dhimbjet e kokës parësore. Trajtimi fokusohet në lehtësimin e simptomave dhe parandalimin e episodeve të ardhshme.

Po nëse trajtimi nuk funksionon?

Ka shumë mënyra të ndryshme për të trajtuar dhimbjet e kokës. Kur filloni një program trajtimi, mbani gjurmët e rezultateve tuaja. Një regjistër i dhimbjes së kokës mund t’ju ndihmojë të matni përparimin.

Pyesni veten:

 • A janë më pak të shpeshta dhimbjet e kokës?
 • A janë më pak të rënda?
 • A largohen më shpejt?

Nëse nuk vëreni një përmirësim, bisedoni me mjekun tuaj në provimin vijues. Ju mund të keni nevojë të provoni diçka të re.

Kur duhet të shoh ofruesin tim të kujdesit shëndetësor?

Në shumicën e rasteve, dhimbjet e kokës, megjithëse të dhimbshme, nuk përbëjnë një kërcënim serioz. Megjithatë, dhimbjet e kokës ndonjëherë mund të jenë simptomë e një gjendjeje kërcënuese për jetën. Shenjat që duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor përfshijnë:

 • Konfuzion ose të folur të paqartë.
 • Ethe.
 • Dhimbje koke pas dëmtimit të kokës.
 • Dhimbje koke e fortë që shfaqet papritur ose dhimbje koke që nuk largohet.
 • Konvulsione ose humbje të vetëdijes.
 • Dhimbje koke të shumta tek fëmijët.
 • Qafë e ngurtë, ose dhimbje në vesh ose sy.
 • Dobësi ose mpirje.

A ka ndonjë ilaç kundër dhimbjes së kokës që mund të provoj në shtëpi?

Ju mund ta trajtoni dhimbjen e lehtë të kokës në shtëpi me qetësues dhimbjesh pa recetë. Trajtime të tjera të vetë-kujdesit për dhimbje koke përfshijnë:

 • Aplikimi i nxehtësisë ose paketave të ftohta në kokën tuaj.
 • Bërja e ushtrimeve shtrënguese.
 • Masazhoni kokën, qafën ose shpinën.
 • Pushimi në një dhomë të errët dhe të qetë.
 • Duke bërë një shëtitje.

Një shënim nga Spazhi

Lajmi i mirë për ata që vuajnë nga dhimbje koke është se ju mund të zgjidhni nga shumë lloje trajtimesh. Nëse plani juaj i parë i trajtimit nuk funksionon, mos u dorëzoni. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë trajtime ose strategji të tjera për të gjetur zgjidhjen e duhur për ju.