Hemorroidet: Shenjat, Diagnoza dhe Trajtimi

Hemorroidet, ose grumbujt, janë një problem i zakonshëm. Këto vena të fryra brenda rektumit ose jashtë anusit mund të shkaktojnë dhimbje, kruajtje anale dhe gjakderdhje rektale. Simptomat shpesh përmirësohen me trajtime në shtëpi, por me raste njerëzit kanë nevojë për procedura mjekësore. Ngrënia e më shumë fibrave mund të ndihmojë në parandalimin e hemorroideve.

Çfarë janë hemorroidet?

Hemorroidet janë vena të fryra dhe të zmadhuara që formohen brenda dhe jashtë anusit dhe rektumit. Ato mund të jenë të dhimbshme, të pakëndshme dhe të shkaktojnë gjakderdhje rektale. Hemorroidet quhen edhe grumbuj. Të gjithë kemi lindur me hemorroide, por në fillim, ato nuk na shqetësojnë. Vetëm kur ato fryhen dhe zmadhohen ato prodhojnë simptoma irrituese.

Hemorroidet e jashtme janë më të zakonshmet dhe më shqetësueset. Hemorroidet mund të shkaktojnë dhimbje, kruajtje të rëndë dhe vështirësi në ulje. Për fat të mirë, ato janë të trajtueshme.

Sa të shpeshta janë hemorroidet?

Rreth 1 në 20 amerikanë kanë hemorroide simptomatike. Ato prekin njerëz të të gjitha moshave, gjinive, racave dhe etnive. Ato janë më të zakonshme me kalimin e moshës, duke prekur më shumë se gjysmën e njerëzve mbi 50 vjeç.

Kush mund të ketë hemorroide?

Çdokush mund të marrë hemorroide simptomatike, madje edhe adoleshentët. (Për shkak se hemorroidet kërkojnë pak kohë për t’u zhvilluar, ato janë të rralla tek fëmijët.) Mund të jeni më të rrezikuar nëse:

 • Janë mbipeshë ose obezë.
 • Janë shtatzënë.
 • Hani një dietë me pak fibra.
 • Keni kapsllëk kronik ose diarre.
 • Ngrini rregullisht objekte të rënda.
 • Kaloni shumë kohë ulur në tualet.
 • Sforcohuni gjatë lëvizjeve të zorrëve.

Cilat janë llojet e hemorroideve?

Hemorroidet mund të ndodhin brenda ose jashtë rektumit. Lloji varet nga vendi ku zhvillohet vena e fryrë. Llojet përfshijnë:

 • E jashtme: Venat e fryra formohen nën lëkurë rreth anusit. Anusi juaj është kanali ku del jashtëqitja. Hemorroidet e jashtme mund të kruhen dhe të dhimbshme. Herë pas here ata rrjedhin gjak. Ndonjëherë ato mbushen me gjak që mund të mpikset. Kjo nuk është e rrezikshme, por mund të rezultojë në dhimbje dhe ënjtje.
 • E brendshme: Venat e fryra formohen brenda rektumit. Rektumi juaj është pjesa e sistemit tretës që lidh zorrën e trashë me anusin. Hemorroidet e brendshme mund të rrjedhin gjak, por ato zakonisht nuk janë të dhimbshme.
 • Prolapsuar: Si hemorroidet e brendshme ashtu edhe ato të jashtme mund të prolapsojnë, që do të thotë se ato shtrihen dhe fryhen jashtë anusit. Këto hemorroide mund të rrjedhin gjak ose të shkaktojnë dhimbje.

Hemoroidet e jashtme

hemoroidet e jashtme

Hemorroidet e jashtme janë kur një ose më shumë gunga të buta formohen nën lëkurën që rrethon anusin tuaj. Këto janë enë gjaku të zgjeruara që janë zmadhuar aq shumë sa që dalin jashtë.

Gjaku mund të mpikset ose trombozohet brenda enës së gjakut të dalë. Kjo mund të formojë një gungë të fortë dhe të shkaktojë dhimbje të konsiderueshme në disa raste.

Hemorroidet e jashtme dhe të brendshme shkaktohen nga shumë faktorë të njëjtë. Kjo perfshin:

 • Sforcim gjatë jashtëqitjes. Shkaku më i zakonshëm i hemorroideve të jashtme është sforcimi i përsëritur gjatë jashtëqitjes. Kjo shpesh shkaktohet nga raste të rënda të kapsllëkut ose diarresë. Sforcimi bën që gjaku të grumbullohet në zonë.
 • Ulur në tualet për një kohë të gjatë. Kjo gjithashtu mund të ushtrojë presion mbi indet rreth rektumit dhe anusit tuaj.
 • Indet mbështetëse të dobësuara. Me kalimin e moshës, indet kanë tendencë të dobësohen rreth anusit dhe rektumit.
 • Shtatzënia. Shtatzënat mund të jenë gjithashtu në një rrezik të shtuar të hemorroideve për shkak të presionit të shtuar të barkut në këto vena.
 • Obeziteti. Pesha e tepërt është shoqëruar me hemorroide.
 • Ngritje e rëndë. Ju mund të keni një rrezik më të lartë të hemorroideve nëse ngrini shpesh objekte të rënda.
 • Duke mos ngrënë mjaft fibra. Një dietë me fibra të ulët mund të çojë në kapsllëk, i cili mund të shkaktojë hemorroide.

Për të diagnostikuar hemorroidet e jashtme, një mjek do të pyesë për historinë tuaj shëndetësore dhe simptomat. Ata gjithashtu ka të ngjarë të bëjnë një provim fizik.

Në rastin e hemorroideve të jashtme, ata në përgjithësi do të jenë në gjendje të shohin hemorroidet duke ekzaminuar zonën rreth anusit tuaj.

Ata gjithashtu mund të kryejnë një provim dixhital të rektumit dhe anoskopi për të kontrolluar për probleme brenda kanalit tuaj anal dhe rektumit, duke përfshirë hemorroidet e brendshme.

Cili është ndryshimi midis hemorroideve dhe fisurave anale?

Hemorroidet dhe çarjet anale shkaktojnë simptoma të ngjashme, si kruajtje, dhimbje dhe gjakderdhje. Ndërsa venat e fryra shkaktojnë hemorroide, një çarje në rreshtimin e anusit shkakton një çarje anale. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të bëjë një ekzaminim fizik dhe mund të urdhërojë teste për të gjetur se çfarë po shkakton simptomat tuaja.

Çfarë i shkakton hemorroidet?

Tendosja ushtron presion mbi venat në anus ose rektum, duke shkaktuar hemorroide. Ju mund t’i mendoni ato si venat me variçe që prekin fundin tuaj.

Çdo lloj tendosjeje që rrit presionin në barkun tuaj ose në ekstremitetet e poshtme mund të shkaktojë që venat anale dhe rektale të fryhen dhe të inflamohen. Hemorroidet mund të zhvillohen për shkak të:

 • tendosje gjatë lëvizjes së zorrëve
 • ulur për një periudhë të gjatë kohore, veçanërisht në tualet
 • me kapsllëk kronik ose diarre
 • duke pasur një histori familjare të hemorroideve
 • përfshirja në ngritjen e vazhdueshme të peshave ose aktivitete të tjera që e tendosin trupin tuaj
 • duke pasur obezitet
 • kryerja e marrëdhënieve seksuale anale, e cila mund të irritojë hemorroidet
 • të qenit shtatzënë (një mitër e zmadhuar shtyp venën në zorrën e trashë, duke shkaktuar fryrje)
 • duke qenë mbi moshën 50 vjeç

Cilat janë simptomat e hemorroideve?

Hemorroidet e brendshme rrallë shkaktojnë dhimbje (dhe zakonisht nuk mund të ndihen) përveç nëse ato prolapsojnë. Shumë njerëz me hemorroide të brendshme nuk e dinë se i kanë sepse nuk kanë simptoma.

Nëse keni simptoma të hemorroideve të brendshme, mund të shihni gjak në letër higjienike, në jashtëqitje ose në tualetin. Këto janë shenja të gjakderdhjes rektale.

Simptomat varen nga lloji i hemorroideve që keni.

Hemorroidet e brendshme mund të shkaktojnë:

 • gjak në inde pas lëvizjes së zorrëve
 • lëkura që del nga anusi gjatë lëvizjeve të zorrëve

Simptomat e hemorroideve të jashtme përfshijnë:

 • kruajtje ekstreme rreth anusit
 • gungë(t) e pakëndshme ose ënjtje pranë anusit tuaj
 • dhimbje ose dhimbje rreth anusit, veçanërisht kur jeni ulur

Hemorroidet shpesh nuk shkaktojnë dhimbje. Megjithatë, ndonjëherë hemorroidet e jashtme mund të formojnë një mpiksje gjaku në lëkurë. Kjo njihet si një hemorroide e trombozuar. Hemorroidet e brendshme gjithashtu mund të prolapsojnë. Kjo do të thotë se ata nuk do të tërhiqen përsëri në anus.

Si hemorroidet e prolapsuara ashtu edhe ato të trombozës mund të shkaktojnë dhimbje të konsiderueshme. Edhe pse hemorroidet mund të jenë mjaft të pakëndshme, ato nuk janë kërcënuese për jetën dhe shpesh largohen vetë pa trajtim.

Nëse ndonjëherë keni gjakderdhje ose lëvizje të zeza të zorrëve, shihni mjekun tuaj. Gjakderdhja mund të shkaktohet nga diçka tjetër përveç hemorroideve dhe duhet të vlerësohet. Shihni gjithashtu mjekun tuaj nëse hemorroidet nuk përmirësohen brenda 1 jave nga trajtimi në shtëpi.

Cilat kushte të tjera shkaktojnë simptoma të tipit të hemorroideve?

Çrregullime të ndryshme gastrointestinale mund të shkaktojnë gjakderdhje rektale dhe simptoma të tjera të ngjashme me hemorroidet. Disa nga këto çrregullime janë kërcënuese për jetën. Për këtë arsye, është e rëndësishme të njoftoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor kur keni simptoma.

Sëmundjet e zorrëve që mund të shkaktojnë gjakderdhje përfshijnë:

 • Kanceri i zorrës së trashë.
 • Semundja Crohn.
 • Koliti ulceroz.

Si diagnostikohen hemorroidet?

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor diagnostikon hemorroidet bazuar në simptomat dhe një ekzaminim fizik. Ju gjithashtu mund të keni:

 • Ekzaminimi dixhital i rektumit: Ofruesi juaj fut një gisht të lyer me doreza në rektum për të ndjerë venat e fryra.
 • Anoskopia: Ofruesi juaj përdor një anoskop (tub me ndriçim) për të parë rreshtimin e anusit dhe rektumit.
 • Sigmoidoskopia: Ofruesi juaj përdor një sigmoidoskop (tub me dritë me kamerë) për të parë pjesën e poshtme (sigmoid) të zorrës së trashë dhe rektumit. Llojet e procedurave përfshijnë sigmoidoskopinë fleksibël dhe sigmoidoskopinë e ngurtë (proctoscopy).

Këto teste mund të jenë të pakëndshme, por nuk janë të dhimbshme. Zakonisht ato zhvillohen në zyrën e mjekut ose qendrën ambulatore pa anestezi. Ju shkoni në shtëpi të njëjtën ditë.

Ofruesi juaj mund të kryejë një kolonoskopi për të konfirmuar gjetjet nga testet e tjera ose për të kontrolluar për shenja të kancerit të zorrës së trashë. Kjo procedurë ambulatore kërkon anestezi.

Cilat janë ndërlikimet e hemorroideve?

Hemorroidet mund të jenë të pakëndshme dhe të dhimbshme, por ato nuk priren të shkaktojnë probleme serioze. Rrallëherë, njerëzit me hemorroide mund të zhvillojnë:

 • Anemia.
 • Mpiksja e gjakut në hemorroidet e jashtme.
 • Infeksioni.
 • Etiketat e lëkurës (përplasja e indit që varet nga lëkura).
 • Hemorroide të mbytura (muskujt në anus ndërpresin rrjedhën e gjakut në një hemorroide të brendshme të prolapsuar).

Sherimi i hemoroideve në shtëpi

sherimi i hemoroideve

Hemorroidet shpesh largohen vetë pa trajtim. Simptomat si dhimbja dhe gjakderdhja mund të zgjasin një javë ose pak më gjatë. Ndërkohë, mund të ndërmerrni këto hapa për të lehtësuar simptomat:

 • Aplikoni medikamente pa recetë që përmbajnë lidokainë, lajthi shtrigash ose hidrokortizon në zonën e prekur.
 • Pi më shumë ujë.
 • Rritni marrjen e fibrave përmes dietës dhe suplementeve. Mundohuni të merrni të paktën 20-35 gram fibra në ditë
 • Zhytuni në një banjë të ngrohtë (banjo sitz) për 10 deri në 20 minuta në ditë.
 • Zbutni jashtëqitjen duke marrë laksativë.
 • Merrni ilaçe anti-inflamatore josteroide (NSAID) për dhimbje dhe inflamacion.
 • Përdorni letër higjienike me locion ose peceta të lagura që mund të shpëlahen për të rrahur dhe pastruar butësisht pjesën e poshtme pas derdhjes. Ju gjithashtu mund të përdorni një pecetë ose leckë të lagur me ujë. (Hidhini pecetat në plehra, jo duke i shpëlarë. Lani leckat veçmas në ujë të nxehtë për të shmangur përhapjen e infeksioneve që gjenden shpesh në jashtëqitjen.)

Si i trajtojnë ofruesit e kujdesit shëndetësor hemorroidet?

Ju duhet të shihni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse simptomat përkeqësohen ose ndërhyjnë në jetën tuaj të përditshme ose gjumin. Kërkoni gjithashtu ndihmë nëse shenjat nuk përmirësohen pas një jave trajtimesh në shtëpi. Ofruesi juaj mund të trajtojë hemorroidet me:

 • Lidhja me brez gome: Një brez i vogël gome i vendosur rreth bazës së një hemorroide ndërpret furnizimin me gjak në venë.
 • Elektrokoagulimi: Një rrymë elektrike ndalon rrjedhjen e gjakut në një hemorroide.
 • Koagulimi me rreze infra të kuqe: Një sondë e vogël e futur në rektum transmeton nxehtësi për të hequr qafe hemorroidet.
 • Skleroterapia: Një kimikat i injektuar në venën e fryrë shkatërron indin e hemorroideve.
Trajtimet kirurgjikale përfshijnë:
 • Hemorroidektomia: Kirurgjia heq hemorroidet e mëdha të jashtme ose ato të brendshme të prolapsuara.
 • Kapja e hemorroideve: Një instrument kapës heq një hemorroide të brendshme. Ose tërheq një hemorroide të brendshme të prolapsuar prapa brenda anusit dhe e mban atë atje.

Si mund të parandaloj hemorroidet?

Hemorroidet janë të zakonshme kur rriteni. Këto hapa mund të ndihmojnë në parandalimin e jashtëqitjes së fortë dhe kapsllëkut që mund të çojë në hemorroide:

 • Mos u ulni shumë gjatë ose mos shtyni shumë në tualet.
 • Shkoni në tualet kur u vjen dëshira – mos e vononi jashtëqitjen.
 • Pini shumë ujë gjatë gjithë ditës.
 • Hani më shumë ushqime me fibra (fruta të freskëta, perime dhe drithëra) ose merrni suplemente. Në përgjithësi, gratë duhet të synojnë për 25 gramë fibra në ditë, ndërsa burrat duhet të marrin 35 gramë fibra.
 • Qëndroni fizikisht aktiv. Të qenit në lëvizje i mban zorrët në lëvizje.
 • Merrni laksativë ose përdorni klizma vetëm siç rekomandohet nga ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor. Shumë laksativë ose klizma mund ta bëjnë të vështirë për trupin tuaj të rregullojë mënyrën e jashtëqitjes.

Cila është prognoza (perspektiva) për njerëzit që kanë hemorroide?

Shumica e simptomave të hemorroideve përmirësohen brenda një jave me trajtime në shtëpi. Nëse hemorroidet shkaktojnë dhimbje dhe parehati ekstreme, një procedurë mjekësore apo edhe kirurgji mund të ndihmojë.

Me trajtimin e duhur, ka të ngjarë të përjetoni një përmirësim. Ndjekja e udhëzimeve të mjekut tuaj dhe mbajtja e një regjimi, duke përfshirë ushtrimin dhe shmangien e qëndrimit ulur për periudha të gjata kohore, mund të përmirësojë gjithashtu pikëpamjen tuaj.

Kur duhet të telefonoj mjekun?

Ju duhet të telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse dyshoni për hemorroide dhe përjetoni:

 • Dhimbje barku.
 • Kapsllëk kronik ose diarre.
 • Ethe dhe të dridhura.
 • Nauze dhe të vjella.
 • Gjakderdhje e fortë rektale dhe dhimbje.

Çfarë pyetjesh duhet t’i bëj mjekut tim?

Ju mund të dëshironi të pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor:

 • Pse pata hemorroide?
 • Cili është trajtimi më i mirë për mua?
 • Çfarë ndryshimesh në stilin e jetës mund të bëj për të mos pasur përsëri hemorroide?
 • Kur do të përmirësohen simptomat?
 • A duhet të kujdesem për shenja të komplikimeve?

Përmbledhje

Hemorroidet janë vena të zmadhuara dhe të fryra në dhe rreth anusit dhe rektumit. Ato janë shumë të zakonshme dhe shkaktohen nga tendosja në venat rektale. Faktorët e rrezikut përfshijnë përjetimin e kapsllëkut kronik, shtytjen gjatë lëvizjeve të zorrëve, të paturit e një historie familjare me hemorroide dhe të qenit shtatzënë.

Shumica e hemorroideve largohen vetë. Trajtimet zakonisht përqendrohen në lehtësimin e simptomave dhe mund të përfshijnë marrjen e banjove të ngrohta dhe përdorimin e një hidrokortizoni ose një krem ose supozitor për hemorroidet. Ushtrimi, pirja e shumë ujit dhe ngrënia e më shumë fibrave mund të ndihmojnë në lehtësimin e kapsllëkut dhe parandalimin e formimit të hemorroideve në të ardhmen.

Rreth 15 milionë amerikanë kanë kërkuar trajtime për hemorroidet në një moment të jetës së tyre. Por shumë të tjerë vuajnë pa nevojë. Mos kini shumë turp të flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për simptomat tuaja. Nëse hemorroidet shkaktojnë dhimbje ose parehati, ofruesi juaj ka trajtime që mund të ndihmojnë. Ju gjithashtu mund të ndërmerrni hapa për të parandaluar rikthimin e hemorroideve.

Ju sugjeroj që të lëxoni edhe artikullin tonë tjetër ku flasim për Infeksionet Urinare.