Infeksionet Urinare – Simptomat dhe Trajtimi

Infeksionet urinare (UTI) janë një lloj infeksioni shumë i zakonshëm në sistemin tuaj urinar. Një UTI mund të përfshijë çdo pjesë të sistemit tuaj urinar, duke përfshirë uretrën, ureterët, fshikëzën dhe veshkat.

Simptomat zakonisht përfshijnë nevojën për të urinuar shpesh, dhimbje gjatë urinimit dhe dhimbje në anën tuaj ose në pjesën e poshtme të shpinës. Shumica e UTI-ve mund të trajtohen me një antibiotik.

Çfarë është një infeksion i traktit urinar (UTI)?

Infeksioni i traktit urinar (UTI) është një infeksion i sistemit urinar. Ky lloj infeksioni mund të përfshijë uretrën tuaj (një gjendje e quajtur urethrit), veshkat (një gjendje e quajtur pyelonephritis) ose fshikëzën (një gjendje e quajtur cystitis).

Urina juaj zakonisht nuk përmban baktere (mikrobe). Urina është një nënprodukt i sistemit tonë të filtrimit – veshkave. Kur produktet e mbeturinave dhe uji i tepërt largohen nga gjaku juaj nga veshkat, krijohet urina. Normalisht, urina lëviz nëpër sistemin tuaj urinar pa ndonjë kontaminim. Megjithatë, bakteret mund të futen në sistemin urinar nga jashtë trupit, duke shkaktuar probleme si infeksioni dhe inflamacioni. Ky është një infeksion i traktit urinar (UTI).

Çfarë është trakti urinar?

Trakti urinar prodhon dhe ruan urinën, një nga produktet e mbeturinave të lëngshme të trupit. Trakti urinar përfshin pjesët e mëposhtme:

 • Veshkat: Këto organe të vogla janë të vendosura në pjesën e pasme të trupit tuaj, pikërisht mbi ijet. Ata janë filtrat e trupit tuaj – duke hequr mbeturinat dhe ujin nga gjaku juaj. Këto mbetje bëhen urinë.
 • Uretrat: Uretrat janë tuba të hollë që bartin urinën nga veshkat në fshikëzën tuaj.
 • Fshikëza: Një enë e ngjashme me qeskën, fshikëza ruan urinën tuaj përpara se të largohet nga trupi.
 • Uretra: Ky tub bart urinën nga fshikëza juaj në pjesën e jashtme të trupit.

Sa të shpeshta janë infeksionet e traktit urinar (UTI)?

Infeksionet e traktit urinar janë shumë të zakonshme dhe ndodhin në 1 në 5 gra dikur gjatë jetës së tyre. Megjithëse UTI-të janë të zakonshme tek gratë, ato mund të ndodhin edhe te burrat, të moshuarit dhe fëmijët. Një deri në 2% e fëmijëve zhvillojnë infeksione të traktit urinar. Çdo vit, 8 milionë deri në 10 milionë vizita te mjekët janë për infeksione të traktit urinar.

Kush merr infeksione të traktit urinar (UTI)?

Çdokush mund të marrë një infeksion urinar, por ato janë më të zakonshme tek gratë. Kjo për shkak se uretra (tubi që nxjerr urinën jashtë trupit) tek femrat është më i shkurtër dhe më afër anusit, ku bakteret E. coli janë të zakonshme.

Të rriturit e moshuar gjithashtu janë në rrezik më të lartë për zhvillimin e cistitit. Ky rrezik i shtuar mund të jetë për shkak të zbrazjes jo të plotë të fshikëzës.

Ka disa kushte mjekësore që mund të lidhen me këtë, duke përfshirë një prostatë të zmadhuar ose një prolaps të fshikëzës (një gjendje ku fshikëza bie ose rrëshqet nga pozicioni i saj i zakonshëm).

Nëse merrni infeksione të shpeshta të traktit urinar, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të bëjë analiza për të kontrolluar për probleme të tjera shëndetësore – të tilla si diabeti ose një sistem jonormal urinar – që mund të kontribuojnë në infeksionet tuaja.

Personave me UTI të shpeshta u jepen herë pas here antibiotikë me dozë të ulët për një periudhë kohore për të parandaluar rikthimin e infeksionit.

Kjo qasje e kujdesshme për trajtimin e UTI-ve të shpeshta është sepse trupi juaj mund të zhvillojë një rezistencë ndaj antibiotikut dhe ju mund të merrni lloje të tjera infeksionesh, si koliti C. diff. Kjo praktikë përdoret shumë rrallë.

Cili është ndryshimi midis një infeksioni të traktit urinar (UTI) dhe infeksionit të fshikëzës (cistitit)?

Infeksioni i traktit urinar është një lloj infeksioni më i përgjithshëm. Ka shumë pjesë të traktit tuaj urinar. UTI është një term për një infeksion që ndodh në të gjithë traktin urinar. Një infeksion i fshikëzës, i quajtur gjithashtu cystitis, është një infeksion specifik. Në këtë infeksion, bakteret hyjnë në fshikëz dhe shkaktojnë inflamacion.

Jo të gjitha infeksionet e traktit urinar bëhen infeksione të fshikëzës. Parandalimi i përhapjes së infeksionit është një nga arsyet më të rëndësishme për të trajtuar shpejt një UTI kur keni simptoma. Infeksioni mund të përhapet jo vetëm në fshikëz, por edhe në veshkat tuaja, që është një lloj infeksioni më i komplikuar se një UTI.

Çfarë e shkakton një infeksion të traktit urinar (UTI)?

Infeksionet e traktit urinar shkaktohen nga mikroorganizmat – zakonisht bakteret – që hyjnë në uretër dhe fshikëz, duke shkaktuar inflamacion dhe infeksion. Megjithëse një UTI më së shpeshti ndodh në uretrën dhe fshikëzën e urinës, bakteret gjithashtu mund të udhëtojnë lart në ureter dhe të infektojnë veshkat tuaja.

Më shumë se 90% e rasteve të infeksionit të fshikëzës (cistitit) shkaktohen nga E. coli, një bakter që normalisht gjendet në zorrët.

Cilat janë simptomat e një infeksioni të traktit urinar (UTI)?

Një infeksion i traktit urinar bën që rreshtimi i traktit urinar të skuqet dhe të irritohet (inflamacion), i cili mund të prodhojë disa nga simptomat e mëposhtme:

 • Dhimbje në anash (krah), në bark ose në zonën e legenit.
 • Presioni në pjesën e poshtme të legenit.
 • Nevoja e shpeshtë për të urinuar (frekuenca), nevoja urgjente për të urinuar (urgjenca) dhe Inkontinenca (rrjedhja e urinës).
 • Urinim i dhimbshëm (disuri) dhe gjak në urinë.
 • Nevoja për të urinuar gjatë natës.
 • Ngjyra jonormale e urinës (urina e turbullt) dhe urinë e fortë ose me erë të keqe.

Simptoma të tjera që mund të shoqërohen me një infeksion të traktit urinar përfshijnë:

 • Dhimbje gjatë seksit.
 • Dhimbje penisi.
 • Dhimbje anash (anash të trupit) ose dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës.
 • Lodhja.
 • Ethe (temperatura mbi 100 gradë Fahrenheit) dhe të dridhura.
 • Të vjella.
 • Ndryshime mendore ose konfuzion.

Si diagnostikohen infeksionet e traktit urinar (UTI)?

Mjeku juaj do të përdorë testet e mëposhtme për të diagnostikuar një infeksion të traktit urinar:

 • Analiza e urinës: Ky test do të ekzaminojë urinën për qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e bardha të gjakut dhe bakteret. Numri i qelizave të bardha dhe të kuqe të gjakut që gjenden në urinë mund të tregojë në fakt një infeksion.
 • Kultura e urinës: Një kulturë e urinës përdoret për të përcaktuar llojin e baktereve në urinë tuaj. Ky është një test i rëndësishëm sepse ndihmon në përcaktimin e trajtimit të duhur.

Nëse infeksioni juaj nuk i përgjigjet trajtimit ose nëse vazhdoni të merrni infeksione vazhdimisht, mjeku juaj mund të përdorë testet e mëposhtme për të ekzaminuar traktin urinar për sëmundje ose lëndime:

 • Ultratinguj: Në këtë test, valët e zërit krijojnë një imazh të organeve të brendshme. Ky test bëhet mbi lëkurën tuaj, është pa dhimbje dhe zakonisht nuk ka nevojë për ndonjë përgatitje.
 • Cistoskopia: Ky test përdor një instrument të veçantë të pajisur me një lente dhe një burim drite (cistoskop) për të parë brenda fshikëzës nga uretra.
 • Skanimi CT: Një tjetër test imazherie, një skanim CT është një lloj rrezesh X që merr seksione tërthore të trupit (si feta). Ky test është shumë më i saktë se rrezet X tipike.

Si trajtohen infeksionet e traktit urinar (UTI)?

Do t’ju duhet të trajtoni një infeksion të traktit urinar. Antibiotikët janë ilaçe që vrasin bakteret dhe luftojnë një infeksion. Antibiotikët zakonisht përdoren për të trajtuar infeksionet e traktit urinar.

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do të zgjedhë një ilaç që trajton më së miri bakteret e veçanta që po shkaktojnë infeksionin tuaj. Disa antibiotikë të përdorur zakonisht mund të përfshijnë:

 • Nitrofurantoin.
 • Sulfonamidet (ilaçe sulfa).
 • Amoksicilina.
 • Cefalosporinat.
 • Trimetoprim/sulfametoksazol (Bactrim).
 • Doksiciklinë.
 • Kinolonet (siç është ciprofloxacina).

Është shumë e rëndësishme që të ndiqni udhëzimet e ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor për marrjen e ilaçit. Mos e ndaloni marrjen e antibiotikut sepse simptomat tuaja largohen dhe filloni të ndiheni më mirë. Nëse infeksioni nuk trajtohet plotësisht me kursin e plotë të antibiotikëve, ai mund të kthehet.

Nëse keni një histori të infeksioneve të shpeshta të traktit urinar, mund t’ju jepet një recetë për antibiotikë që do t’i merrnit në fillimin e parë të simptomave.

Pacientëve të tjerë mund t’u jepen antibiotikë për të marrë çdo ditë, çdo ditë tjetër ose pas marrëdhënieve seksuale për të parandaluar infeksionin. Flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për opsionin më të mirë të trajtimit për ju nëse keni një histori të infeksioneve urinare të shpeshta.

Cilat janë ndërlikimet e një infeksioni të traktit urinar (UTI)?

Një infeksion i traktit urinar mund të trajtohet lehtësisht me antibiotikë. Megjithatë, nëse nuk trajtohet ose nëse e ndaloni mjekimin herët, ky lloj infeksioni mund të çojë në një infeksion më serioz, si një infeksion i veshkave.

A mund të bëhem imun ndaj antibiotikëve të përdorur për të trajtuar një UTI?

Trupi juaj në fakt mund të mësohet me antibiotikët që përdoren zakonisht për të trajtuar një infeksion të traktit urinar (UTI). Kjo ndodh te njerëzit që kanë infeksione shumë të shpeshta. Me çdo UTI dhe përdorimin e antibiotikëve për ta trajtuar atë, infeksioni përshtatet dhe bëhet më i vështirë për t’u luftuar.

Ky quhet një infeksion rezistent ndaj antibiotikëve. Për shkak të kësaj, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të sugjerojë trajtime alternative nëse keni UTI të shpeshta. Këto mund të përfshijnë:

 • Në pritje: Ofruesi juaj mund t’ju sugjerojë që të shikoni simptomat tuaja dhe të prisni. Gjatë kësaj kohe, ju mund të inkurajoheni të pini shumë lëngje (veçanërisht ujë) në një përpjekje për të “shuar” sistemin tuaj.
 • Trajtimi intravenoz: Në disa raste shumë të komplikuara, ku UTI është rezistent ndaj antibiotikëve ose infeksioni është zhvendosur në veshkat tuaja, mund t’ju duhet të trajtoheni në spital. Ilaçi do t’ju jepet direkt në venë tuaj (intravenoz). Pasi të jeni në shtëpi, do t’ju përshkruhen antibiotikë për një periudhë kohore për të hequr qafe plotësisht infeksionin.

A i parandalon caji i boronicës së kuqe infeksionet urinare (UTI)?

Shumë njerëz thonë se lëngu i boronicës së kuqe mund të ndihmojë në trajtimin, apo edhe parandalimin e një UTI. Studiuesit aktualisht po shqyrtojnë temën, por ende nuk kanë gjetur një përgjigje përfundimtare.

Ofruesit e kujdesit shëndetësor rekomandojnë të pini shumë lëngje nëse keni ose keni një histori të marrjes së një UTI. Shtimi i një gote me lëng boronicë pa sheqer në dietën tuaj nuk është një mënyrë e provuar për të parandaluar një UTI, por zakonisht nuk do t’ju dëmtojë as ju.

A mund të parandaloj një infeksion të traktit urinar (UTI)?

Zakonisht mund të parandaloni një infeksion të traktit urinar (UTI) me ndryshime në stilin e jetës. Këto këshilla mund të përfshijnë:

 • Praktikimi i higjenës së mirë: Shpesh mund të parandaloni UTI-të duke praktikuar higjienë të mirë personale. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për gratë. Për shkak se uretra te femrat është shumë më e shkurtër se tek meshkujt, është më e lehtë për bakteret E. coli të lëvizin nga rektumi përsëri në trup. Për të shmangur këtë, rekomandohet që të fshini gjithmonë nga përpara në mbrapa pas një lëvizjeje të zorrëve. Gratë gjithashtu duhet të përdorin praktika të mira higjienike gjatë ciklit të tyre menstrual për të shmangur infeksionet. Ndërrimi i shpeshtë i jastëkëve dhe tamponëve, si dhe mospërdorimi i deodorantëve femërorë mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e UTI-ve.
 • Pirja e shumë lëngjeve: Shtimi i lëngjeve shtesë, veçanërisht ujit, në rutinën tuaj të përditshme mund të ndihmojë në largimin e baktereve shtesë nga trakti urinar. Rekomandohet pirja e gjashtë deri në tetë gota ujë në ditë.
 • Ndryshimi i zakoneve tuaja të urinimit: Urinimi mund të luajë një rol të madh në largimin e baktereve nga trupi. Urina juaj është një produkt i mbeturinave dhe sa herë që zbrazni fshikëzën tuaj, ju po i largoni ato mbeturina nga trupi juaj. Urinimi i shpeshtë mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të një infeksioni, veçanërisht nëse keni një histori të UTI-ve të shpeshta. Pirja e shumë lëngjeve do ta inkurajojë këtë, por sigurohuni që të shmangni lëngjet dhe ushqimet që mund të irritojnë fshikëzën tuaj. Këto mund të përfshijnë alkoolin, lëngjet e agrumeve, pijet me kafeinë dhe ushqimet pikante. Ju gjithashtu duhet të përpiqeni të urinoni menjëherë para dhe pas seksit. Kjo mund të ndihmojë në largimin e çdo bakteri që mund të jetë futur gjatë marrëdhënies seksuale. Ju gjithashtu mund të lani zonën gjenitale me ujë të ngrohtë përpara se të bëni seks. Mos u lani. Kjo praktikë nuk rekomandohet nga ofruesit e kujdesit shëndetësor.
 • Ndryshimi i kontrollit të lindjes: Disa gra kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të një UTI nëse përdorin një diafragmë për kontrollin e lindjes. Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për opsionet e tjera për kontrollin e lindjes.
 • Përdorimi i një lubrifikuesi me bazë uji gjatë seksit: Nëse keni thatësi vaginale dhe përdorni një lubrifikant gjatë seksit, përdorni një me bazë uji. Ju gjithashtu mund të keni nevojë të shmangni spermicidin nëse keni UTI të shpeshta.
 • Ndërrimi i veshjeve: Shmangia e veshjeve të ngushta mund t’ju ndihmojë të mbani të thatë, duke parandaluar rritjen e baktereve në traktin urinar. Ju gjithashtu mund të kaloni në të brendshme pambuku. Kjo do të parandalojë që lagështia shtesë të bllokohet rreth uretrës tuaj.

Në disa gra pas menopauzës, një ofrues i kujdesit shëndetësor mund të sugjerojë një krem ​​vaginal që përmban estrogjen. Kjo mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të një UTI duke ndryshuar pH të vaginës. Flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni UTI të përsëritura dhe keni kaluar tashmë në menopauzë.

Suplementet pa recetë janë gjithashtu të disponueshme për UTI-të. Këto rekomandohen ndonjëherë për njerëzit që kanë UTI të shpeshta si një mënyrë tjetër për t’i parandaluar ato. Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor përpara se të filloni ndonjë suplement dhe pyesni nëse këto mund të jenë një zgjedhje e mirë për ju.

Cila është prognoza (perspektiva) për një person me infeksion të traktit urinar?

Infeksionet e traktit urinar (UTI) zakonisht i përgjigjen shumë mirë trajtimit. Një UTI mund të jetë e pakëndshme përpara se të filloni trajtimin, por sapo ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor të identifikojë llojin e baktereve dhe të përshkruajë mjekimin e duhur antibiotik, simptomat tuaja duhet të përmirësohen shpejt.

Është e rëndësishme të vazhdoni të merrni mjekimin tuaj për të gjithë kohën që ju ka përshkruar ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor. Nëse keni UTI të shpeshta ose nëse simptomat tuaja nuk po përmirësohen, ofruesi juaj mund të testojë për të parë nëse është një infeksion rezistent ndaj antibiotikëve.

Këto janë infeksione më të komplikuara për t’u trajtuar dhe mund të kërkojnë antibiotikë intravenozë (nëpërmjet një IV) ose trajtime alternative.

Kur duhet të telefonoj ofruesin tim të kujdesit shëndetësor?

Telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni simptoma të një infeksioni të traktit urinar. Nëse jeni diagnostikuar me UTI dhe simptomat tuaja po përkeqësohen, telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Ju mund të keni nevojë për një trajtim të ndryshëm. Kujdes nga këto simptoma në veçanti:

 • Ethe.
 • Dhimbje shpine.
 • Të vjella.

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, ose simptomat tuaja të tjera vazhdojnë pas trajtimit, telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Një UTI mund të përhapet në të gjithë traktin urinar dhe në pjesë të tjera të trupit tuaj.

Megjithatë, trajtimi është shumë efektiv dhe mund të lehtësojë shpejt simptomat tuaja. Shpresoj qe ky artikull tju kete mundesuar te kuptoni infeksionet urinare, simptomat e tyre si dhe trajtimin e ketij infeksioni.