Kur behet Testi i Shtatzanise? Gjithcka qe duhet te dini

Testet e shtatzënisë kërkojnë një hormon të veçantë – gonadotropinën korionike njerëzore (hCG) – që zhvillohet vetëm në trupin e një gruaje gjatë shtatzënisë. Këto teste mund të përdorin urinën ose gjakun tuaj për të kërkuar hCG. Testet e shtatzënisë në shtëpi janë teste të lira dhe të zakonshme të urinës. Kur përdoren si duhet, testet e shtatzënisë në shtëpi janë shumë të sakta. Por a e dini se cila eshte koha e duhur kur behet testi i shtatzanise?

Për shumë njerëz, vendimi se kur duhet bërë një test shtatzënie mund të jetë një burim i madh ankthi. Ndonjëherë stresi është për shkak se ata duan të mbeten shtatzënë. Ndonjëherë është sepse ata nuk duan të jenë.

Sido që të jetë, është e rëndësishme të bëni testin në kohën e duhur për të maksimizuar mundësinë për të marrë një lexim të saktë. Si e vendosni se kur është koha e duhur për të bërë një test? A ka vërtet rëndësi kur bëni një test shtatzënie?

Çfarë është një test shtatzënie?

Një test shtatzënie është një mënyrë për të përcaktuar nëse jeni shtatzënë duke parë sasinë e gonadotropinës korionike njerëzore (hCG) në trupin tuaj. Që nga fillimi i shtatzënisë, trupi juaj fillon të kalojë nëpër ndryshime për të mbështetur rritjen në grupimin e qelizave që do të zhvillohen në fëmijën tuaj. Një gjë që ndodh shumë shpejt është prodhimi i hCG. Ky kimikat gjendet vetëm tek gratë shtatzëna dhe fillon të grumbullohet sapo veza e fekonduar të vendoset në mitër, rreth 10 ditë pas konceptimit.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të testeve të shtatzënisë: testet e urinës dhe testet e gjakut. Shpesh, ju do të bëni një test të urinës në shtëpi me një çantë testi shtatzënie në shtëpi. Ky lloj testi mund të blihet pa recetë (nuk keni nevojë për recetë nga ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor) dhe është i disponueshëm në një sërë çmimesh. Testet e gjakut për të kontrolluar shtatzëninë bëhen në zyrën e ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor.

Ka disa arsye pse mund të bëni një test shtatzënie. Ju mund të përpiqeni të mbeteni shtatzënë dhe të shpresoni për një rezultat pozitiv. Ju mund të keni përjetuar një problem me kontrollin tuaj të lindjes. Ju madje mund të jeni gati të bëni një procedurë mjekësore ose të filloni një mjekim të ri që mund të komplikohet nga shtatzënia.

Pavarësisht se cila është arsyeja, nëse ndonjëherë keni ndonjë pyetje në lidhje me rezultatet e testit tuaj, gjëja më e mirë për të bërë është të kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Shtatzënia mund të konfirmohet edhe me anë të ultrazërit. Më vonë gjatë shtatzënisë, një ekografi përdoret në të vërtetë jo vetëm për të parë fëmijën tuaj, por për t’u siguruar që afati kohor i zhvillimit të përputhet me datat e konceptimit tuaj dhe periudhën e humbur.

Si funksionojnë testet e shtatzënisë?

Kur bëni një test shtatzënie, ai po kërkon sasinë e gonadotropinës korionike njerëzore (hCG) në trupin tuaj. Ju mund të gjeni hCG në urinë ose gjak. Megjithatë, ky kimikat ka nevojë për kohë për t’u grumbulluar në trupin tuaj, gjë që mund të bëjë që testet e shtatzënisë shumë të hershme të kthehen negative. Çdo ditë të shtatzënisë së hershme, trupi juaj do të krijojë më shumë hCG. Me kalimin e javëve, ju do të keni gjithnjë e më shumë hCG në trupin tuaj, gjë që do të bëjë më shumë gjasa që një test shtatzënie të tregohet pozitiv.

Testet e shtatzënisë funksionojnë duke reaguar ndaj sasisë së hCG në urinë ose në gjakun tuaj. Në një test të urinës, një copë letre reaktive zbulon hCG. Kjo më pas mund të tregojë një shenjë plus, vija të dyfishta vertikale ose edhe fjalën “shtatzënë”. Teste të ndryshme do të tregojnë një rezultat pozitiv në mënyra unike. Lexoni udhëzimet që vijnë me testin për të ditur se si do të duket një rezultat pozitiv. Në test, do të ketë gjithashtu një dritare kontrolli që do të shfaqet së pari. Duke parë një simbol në këtë dritare do t’ju tregojë se testi po funksionon. Mbani në mend se teste të markave të ndryshme do të kërkojnë kohë të ndryshme për t’u përpunuar.

Nëse bëni një test gjaku, ofruesi juaj do të marrë një mostër të gjakut tuaj dhe do ta dërgojë në një laborator. Laboratori do të përcaktojë sasinë e hCG në gjakun tuaj.

Kur behet testi i shtatzanise

Nëse mendoni se mund të jeni shtatzënë, është mirë të bëni një test dhe të siguroheni. Nëse jeni shtatzënë, do t’ju duhet të filloni kujdesin para lindjes. Testet e shtatzënisë në shtëpi mund të ndryshojnë në atë se sa herët do të zbulojnë një shtatzëni. Në shumë raste, mund të merrni një rezultat pozitiv nga një test në shtëpi që në 10 ditë pas konceptimit.

Për një rezultat më të saktë, prisni derisa të keni humbur menstruacionet për të bërë një test. Mos harroni, nëse bëni një test shumë shpejt, ai mund të jetë negativ edhe nëse jeni shtatzënë. Nëse merrni një test negativ dhe më pas ju mungon menstruacioni, bëni një test tjetër ose kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

Koha më e mirë për të bërë një test shtatzënie është pasi menstruacionet janë vonuar. Kjo do t’ju ndihmojë të shmangni rezultatet e rreme negative. Nëse nuk jeni duke mbajtur një kalendar të fertilitetit, koha e duhur e testit të shtatzënisë është një arsye e mirë për të filluar një të tillë.

Nëse ciklet tuaja janë të parregullta ose nuk i përshkruani ciklet tuaja, mos bëni një test derisa të keni kaluar ciklin më të gjatë menstrual që keni zakonisht. Për shembull, nëse ciklet tuaja variojnë nga 30 në 36 ditë, koha më e mirë për të bërë një test do të ishte dita 37 ose më vonë.

Diçka tjetër për t’u marrë parasysh është nëse e dini nëse menstruacionet tuaja janë edhe vonë. Sipas FDA, nga çdo 100 njerëz, midis 10 dhe 20 nuk do të marrin një rezultat pozitiv të testit të shtatzënisë në ditën që mendojnë se është pikërisht pas periudhës së humbur, edhe nëse janë shtatzënë.

Testet e etiketuara për zbulimin e hershëm të shtatzënisë mund të jenë në gjendje të zbulojnë një shtatzëni disa ditë përpara menstruacioneve tuaja të pritshme. Megjithatë, rezultatet më të sakta vijnë pasi menstruacionet janë vonuar.

Kur behet testi i shtatzanise ne mengjes

kur behet testi i shtatzanise ne mengjes

Koha e ditës kur bëni një test shtatzënie ka rëndësi në një masë të caktuar. Ju keni më shumë gjasa të merrni një rezultat të saktë nëse e bëni testin në mëngjes. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse periodat tuaja nuk janë ende vonë, ose nëse periodat tuaja janë vetëm disa ditë me vonesë.

Testet e shtatzënisë në shtëpi funksionojnë duke zbuluar hormonin gonadotropinë korionike njerëzore (hCG) në urinën tuaj. Nëse nuk ngriheni gjatë natës për t’u urinuar shpesh (ose nuk pini ujë gjatë gjithë natës), urina juaj është më e përqendruar kur zgjoheni për herë të parë. Kjo zakonisht do të thotë që sasia e hCG është pak më e lartë, dhe ju keni më shumë gjasa të merrni një rezultat pozitiv nëse jeni shtatzënë.

Megjithatë, ju mund të bëni një test shtatzënie në mes të ditës, apo edhe gjatë natës. Ju thjesht keni më shumë gjasa të merrni një negativ të rremë, veçanërisht nëse periodat tuaja nuk janë aq vonë, dhe veçanërisht nëse keni pirë shumë ujë dhe urina juaj është e holluar.

Kur gabon testi i shtatzanise

Në pjesën më të madhe, medikamentet nuk i ndryshojnë rezultatet e testit të shtatzënisë. Antibiotikët, kontrolli i lindjes, alkooli dhe shumë ilaçe të tjera nuk ndikojnë në rezultatet e testit tuaj. Arsyeja kryesore për një rezultat fals negativ është testimi shumë herët. Ju gjithashtu mund të merrni një rezultat fals negativ nëse përdorni gabimisht një test në shtëpi. Është e rëndësishme të ndiqni udhëzimet në kompletin tuaj të provës për t’u siguruar që të merrni një rezultat të saktë.

Megjithatë, barnat e fertilitetit janë një përjashtim. Këto medikamente ndonjëherë mund të shkaktojnë një pozitiv të rremë në testin tuaj të shtatzënisë. Nëse jeni duke marrë medikamente për fertilitetin, kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për rezultatet tuaja për t’u siguruar që ato janë të sakta.

Llojet e testeve te shtatzanis

Ekzistojnë dy lloje kryesore të testeve të shtatzënisë: testet e urinës dhe të gjakut. Testet e urinës zakonisht bëhen në shtëpi – megjithëse mund të bëni një analizë të urinës në zyrën e ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor – ndërsa analizat e gjakut bëhen nga ofruesi juaj.

Testi i shtatzënisë në shtëpi

Një test në shtëpi zakonisht përdor urinën tuaj për të kërkuar hCG në trupin tuaj. Sipas shumicës së prodhuesve, testet e shtatzënisë në shtëpi janë rreth 99% efektive kur përdoren sipas udhëzimeve. Kjo është afërsisht e njëjta shkallë saktësie si testet e shtatzënisë në urinë të bëra në zyrën e ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor. Këto teste janë të disponueshme në shumicën e farmacive ose dyqaneve ushqimore dhe ato nuk kanë nevojë për recetë. Ato mund të marrin sasi të ndryshme kohe në varësi të markës. Është e rëndësishme të lexoni udhëzimet për këto teste përpara se t’i merrni ato.

Kur shkoni për të bërë një test shtatzënie në shtëpi, zakonisht do të vendosni një deri në disa pika të urinës në një shirit kimik të përgatitur ose do ta vendosni shiritin në rrjedhën e urinës. Shiriti është projektuar posaçërisht për të zbuluar hCG. Për shumë nga këto teste, hCG mund të zbulohet në urinën tuaj rreth 10 ditë pas konceptimit. Megjithatë, marrja e tij pas periudhës së humbur zvogëlon mundësinë e marrjes së një rezultati fals negativ.

Ka disa gjëra që duhen mbajtur parasysh kur bëni një test shtatzënie në shtëpi, duke përfshirë:

 • Përdorni urinën tuaj të parë në mëngjes kur është e mundur. Kjo është koha e ditës kur nivelet tuaja të hCG do të jenë më të përqendruara dhe më të lehta për t’u zbuluar. Nëse e bëni këtë në një kohë tjetër të ditës, provoni dhe sigurohuni që urina juaj të ketë qenë në fshikëzën tuaj për të paktën katër orë.
 • Mos pirja e sasive të tepërta të lëngjeve përpara se të bëni një test shtatzënie. Shumë njerëz mendojnë se kjo do të rrisë vëllimin e urinës, por gjithashtu mund të hollojë (hollojë) nivelet tuaja të hCG.
 • Lexoni plotësisht udhëzimet që vijnë me testin përpara se të filloni testin dhe ndiqni me saktësi çdo hap.

Testi i gjakut

Një lloj tjetër i testit të shtatzënisë që mund të përdoret është testi i gjakut. Testet e gjakut bëhen rrallë, sepse ato janë të shtrenjta dhe priren të kenë të njëjtin rezultat si testi i urinës. Ky lloj i testit të shtatzënisë bëhet duke përdorur një mostër të vogël gjaku që analizohet në një spital ose në zyrën e ofruesit të kujdesit shëndetësor. Ky test gjaku jo vetëm që zbulon nëse hormoni i shtatzënisë është në trupin tuaj, por gjithashtu mund të përcaktojë se sa hormon është i pranishëm.

Një test gjaku për shtatzëninë mund të bëhet në rrethana të veçanta, të tilla si për gratë që kanë trajtime të infertilitetit ose kur ofruesi i kujdesit shëndetësor mendon se mund të ketë një problem.

Këto teste gjaku janë pak më të ndjeshme se testet e urinës, sepse ato mund të zbulojnë nivele shumë të vogla të hCG. Kjo do të thotë se ata mund të japin një përgjigje më të saktë shumë herët në shtatzëni – brenda nëntë deri në 12 ditë pas konceptimit. Për këtë test, mostra juaj e gjakut merret dhe dërgohet në një laborator për analizë. Rezultatet mund të zgjasin diku nga disa orë në më shumë se një ditë.

Ofruesi juaj mund të zgjedhë gjithashtu të përdorë një test gjaku për të krahasuar nivelet e hCG gjatë shtatzënisë. Nivelet tuaja të hCG zakonisht dyfishohen çdo dy ditë gjatë javëve të para të shtatzënisë. Nëse nivelet nuk rriten, mund të sugjerojë një problem me shtatzëninë. Nivelet jashtëzakonisht të larta të hCG mund të nënkuptojnë se lindni binjakë ose se ka një problem me shtatzëninë.

Ju mund të pyesni veten nëse duhet të bëni edhe një analizë gjaku për të kontrolluar nëse jeni shtatzënë. Është diçka për t’u marrë parasysh nëse merrni një rezultat pozitiv ose negativ. Mjeku juaj mund të urdhërojë një test, ose ju mund të mendoni ta porosisni vetë. Shumë laboratorë tani i lejojnë njerëzit të porosisin dhe të paguajnë nga xhepi për testin e tyre të gjakut.

Përpara se ta bëni këtë, ka disa gjëra që duhet të dini. Para së gjithash, ekzistojnë dy lloje të testeve të gjakut të shtatzënisë: cilësore dhe sasiore.

 1. Testet cilësore matin nëse hCG është i pranishëm në gjakun ose urinën tuaj. Ata japin pothuajse një përgjigje po ose jo nëse jeni shtatzënë. Ose, më saktë, nëse keni mjaftueshëm hormon shtatzënie për të marrë një rezultat pozitiv. Testet e shtatzënisë në shtëpi janë cilësore.
 2. Një test sasior i shtatzënisë mat sasinë e hormonit të shtatzënisë në gjakun tuaj. Ky nganjëherë quhet një test beta hCG. Këto zakonisht bëhen për të parë se si po përparon shtatzënia. Për shembull, mjeku juaj mund të urdhërojë një test beta hCG të hënën, dhe më pas një test tjetër të mërkurën ose të enjten. Qëllimi do të ishte të shihet nëse niveli i hCG po rritet siç pritej apo jo. Kjo mund të jetë e rëndësishme nëse keni pasur probleme me shtatzëninë, keni një histori të abortit të hershëm ose dyshohet për një shtatzëni ektopike.

Cilat janë avantazhet e përdorimit të një testi shtatzënie në shtëpi?

Përdorimi i një testi shtatzënie në shtëpi ka mjaft avantazhe, duke përfshirë:

 • Testet e shtatzënisë janë të lira.
 • Ato janë të lehta për t’u përdorur.
 • Testet në shtëpi japin rezultate shpejt.

Sipas prodhuesve të kompleteve të shtatzënisë, shumica e testeve të shtatzënisë në shtëpi janë 97% deri në 99% të sakta kur i përdorni sipas udhëzimeve. Rezultatet pozitive mund të besohen, por ju mund të merrni një rezultat të gabuar negativ shumë herët në shtatzëni.

Testet e gjakut priren të jenë më të shtrenjta dhe, për shumë gra, pritja për një takim mund të jetë e vështirë. Testet në shtëpi ju lejojnë të dini shpejt nëse jeni shtatzënë menjëherë pas konceptimit.

A janë te gjitha metodat e testimit të shtatzënisë në shtëpi të njëjta?

Shumica e markave të testeve të shtatzënisë në shtëpi janë të besueshme. Megjithëse metoda e saktë e testimit të testeve të ndryshme të shtatzënisë mund të ndryshojë nga një lloj në tjetrin, të gjitha ato kërkojnë për hCG në trupin tuaj. Disa teste mund ta bëjnë këtë përmes urinës, ndërsa të tjerat kërkojnë hormonin e shtatzënisë në gjakun tuaj.

Nëse jeni duke përdorur një test në shtëpi, shumica do t’ju japin të njëjtin rezultat. Dallimi me testet tuaja në shtëpi do të jetë ndjeshmëria e testit. Disa mund të jenë më të ndjeshëm se të tjerët dhe të prodhojnë një rezultat pozitiv. Ato zbulojnë hCG në urinë shume më shpejt se të tjerët. Për leximin më të saktë, rekomandohet që të prisni derisa të keni humbur menstruacionet. Në atë moment, të gjitha testet duhet të jenë të sakta.

Çfarë duhet të bëj pasi të marr një test pozitiv të shtatzënisë?

Nëse bëni një test shtatzënie në shtëpi dhe është pozitiv, ka disa gjëra që duhet të bëni, duke përfshirë:

 • Merrni vitaminat tuaja para lindjes – zgjidhni një vitaminë me acid folik të përfshirë në listën e përbërësve. Rekomandohet që të filloni të merrni këto vitamina përpara se të mbeteni shtatzënë. Kjo është për shkak se acidi folik mund të ndihmojë në parandalimin e defekteve të lindjes.
 • Telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për një takim. Ky takim mund të mos ndodhë për një kohë – ndonjëherë disa javë – por është mirë të telefononi ofruesin tuaj dhe të bëni takimin.
 • Sigurohuni që të ndiqni zakone të shëndetshme. Rekomandohet që të mos pini alkool ose duhan gjatë shtatzënisë. Ju gjithashtu mund të dëshironi të kufizoni sasinë e kafeinës që konsumoni çdo ditë gjatë shtatzënisë.

Një fjalë nga Spazh

Koha më e mirë për të bërë një test shtatzënie është dita pas menstruacioneve të pritshme dhe në orët e mëngjesit, me urinën tuaj të parë të ditës. Megjithatë, kur jeni në ankth për të parë rezultatet, është e kuptueshme nëse tundoheni të testoni më herët.

Përpara se të arrini në testin e hershëm të shtatzënisë, konsideroni me kujdes se si do të ndiheni nëse rezultatet janë negative. Nëse një test negativ nuk ju shqetëson dhe keni para për të shpenzuar në testet e shtatzënisë, vazhdoni. Nëse një rezultat negativ do t’ju lëndojë zemrën ose nëse preferoni të mos humbisni para për teste shtesë, atëherë prisni derisa menstruacionet t’ju vonohen.