Mëlçia: Anatomia, Përkufizimi dhe Simptomat

Mëlçia është një organ i madh me mish, që ndodhet në anën e djathtë të barkut. Me peshë rreth 3 kilogramë, mëlçia ka ngjyrë të kuqërremtë në kafe dhe ndihet si gome në prekje. Normalisht nuk mund ta ndjeni mëlçinë, sepse mbrohet nga kafazi i kraharorit.

Për të kuptuar funksionin, anatominë, përkufizimin dhe simptomat e mëlçisë, vazhdoni të lëxoni më poshtë.

Çfarë është mëlçia?

Mëlçia juaj është organi më i madh i ngurtë i trupit tuaj. Vendndodhja e mëlçisë është kryesisht në pjesën e sipërme të djathtë të barkut, pak nën diafragmë. Një pjesë e mëlçisë shkon edhe në pjesën e sipërme të majtë të barkut.

Mesatarisht, mëlçia peshon rreth 3 kilogramë në moshë madhore dhe është afërsisht sa një futboll.

Ky organ është jetik për funksionet metabolike të trupit dhe sistemin imunitar. Pa një mëlçi funksionale, një person nuk mund të mbijetojë.

Puna kryesore e mëlçisë është të filtrojë gjakun që vjen nga trakti tretës, përpara se ta kalojë atë në pjesën tjetër të trupit. Mëlçia gjithashtu detoksifikon kimikatet dhe metabolizon ilaçet. Ndërsa e bën këtë, mëlçia nxjerr një lëng që përfundon përsëri tek zorrët. Mëlçia gjithashtu i bën proteinat të rëndësishme për koagulimin e gjakut dhe funksione të tjera.

Cila është struktura e mëlçisë?

Mëlçia është një organ në formë gjysmë hëne që është mjaft i drejtë në fund. Është i anuar pak në zgavrën e trupit, me pjesën e majtë mbi stomak dhe pjesën e djathtë mbi pjesën e parë të zorrës së hollë.

Mëlçia ka dy pjesë kryesore ose lobe. Çdo lob ndahet më tej në tetë segmente. Çdo segment ka rreth 1000 lobula ose lobe të vogla. Secili prej këtyre lobulave ka një tub (duktus) të vogël që rrjedh drejt kanalit të përbashkët hepatik.

Krahasuar me pjesën tjetër të trupit, mëlçia ka një sasi të konsiderueshme gjaku që rrjedh nëpër të. Vlerësohet se rreth 13 për qind e gjakut të trupit, që është rreth një litër, ndodhet në mëlçi në çdo kohë të caktuar.

Cili është qëllimi i mëlçisë?

Funksionet kryesore të mëlçisë janë në proceset metabolike të trupit. Kjo perfshin:

 • zbërthimi ose konvertimi i substancave nga ushqimi si yndyrat dhe proteinat
 • nxjerrjen e energjisë, vitaminave dhe mineraleve
 • duke i bërë toksinat më pak të dëmshme për trupin dhe duke i larguar ato nga qarkullimi i gjakut

Mëlçia e bën këtë duke marrë gjak me lëndë ushqyese nga organet e tretjes nëpërmjet një vene të njohur si vena portale. Qelizat e shumta të mëlçisë, të njohura si hepatocite, e pranojnë dhe filtrojnë këtë gjak.

Mëlçia gjithashtu prodhon rreth 800 deri në 1000 mililitra (mL) biliare në ditë, e cila më pas shkon në zorrën e hollë dhe ndihmon në zbërthimin e mëtejshëm të yndyrave. Ndërkohë, ai gjithashtu çliron amoniak, një nënprodukt toksik i zbërthimit të proteinave, përmes urinës tuaj në formën e uresë.

Si rigjenerohet mëlçia?

Mëlçia është me të vërtetë një organ i mahnitshëm sepse ka aftësinë për t’u rigjeneruar. Kjo do të thotë që pas një dëmtimi ose operacioni për të hequr indin, indi i mëlçisë mund të rritet përsëri në një masë të caktuar.

Mëlçia fillon të rritet përsëri duke rritur qelizat ekzistuese. Më pas, qelizat e reja të mëlçisë fillojnë të shumohen.

Në vitin 1931, një studim mbi minjtë tregoi fillimisht se brenda një jave pas heqjes së dy të tretave të mëlçisë së një miu, organi ishte kthyer në peshën e tij fillestare. Studime të tjera i kanë konfirmuar këto gjetje te brejtësit dhe kërkimet kanë treguar se mëlçitë e njeriut mund të sillen në mënyrë të ngjashme.

Cilat sëmundje mund të zhvillohen në mëlçi?

Ka shumë lloje sëmundjesh që mund të ndikojnë në mëlçi dhe funksionet e saj. Disa kanë trajtime të suksesshme ndërsa të tjerët jo. Shembuj të kushteve të zakonshme që prekin mëlçinë përfshijnë:

Hepatiti autoimun

Hepatiti autoimun bën që sistemi imunitar i trupit të sulmojë veten dhe të shkatërrojë indet e shëndetshme të mëlçisë. Hepatiti autoimun mund të çojë në cirrozë të mëlçisë dhe dëmtime të tjera të mëlçisë.

Atrezia biliare

Atresia biliare është një gjendje që prek kanalet biliare dhe rrjedhjen biliare tek të porsalindurit. Rrugët biliare brenda dhe jashtë mëlçisë bëhen cikatrice dhe bllokohen.

Gjendja mund të jetë e lindur ose të ndodhë si rezultat i inflamacionit. Zakonisht kërkon kirurgji dhe në shumë raste transplant të mëlçisë.

Hemokromatoza

Hemokromatoza shkakton një tepricë të hekurit që të krijohet në trup. Shumë hekur mund të dëmtojë mëlçinë.

Hemokromatoza primare zakonisht shkaktohet nga çrregullime gjenetike që ndërhyjnë në prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Hemokromatoza dytësore shkaktohet nga konsumimi i tepërt i hekurit në dietën tuaj ose nga një transfuzion gjaku. Nëse keni anemi të rëndë ose një gjendje tjetër që kërkon transfuzione të shpeshta gjaku, mund të keni një grumbullim hekuri në gjakun tuaj. Por, ka trajtime për të reduktuar rrezikun që të ndodhë kjo.

Shkaqe të tjera mund të përfshijnë dështimin e mëlçisë, ose hepatitin B ose C.

Një lloj i tretë, por shumë i rrallë, është hemokromatoza neonatale, e cila ndodh kur mëlçia e fetusit dëmtohet në mitër.

Hepatiti A

Hepatiti viral i referohet një infeksioni viral që shkakton inflamacion të mëlçisë. Llojet e hepatitit kanë shkronja të ndryshme, duke përfshirë A, B, C, D dhe E. Secila ka shkaqe dhe ashpërsi të ndryshme.

Hepatiti A është më i zakonshëm në rajonet që nuk kanë ujë të pijshëm të pastër dhe kanë sisteme të dobëta sanitare. Shumica e njerëzve mund të shërohen nga hepatiti A pa dështim të mëlçisë ose komplikime afatgjata.

Hepatiti B

Hepatiti B mund të shkaktojë një infeksion afatshkurtër ose afatgjatë. Në të rriturit në Shtetet e Bashkuara, sëmundja përhapet më së shpeshti përmes kontaktit seksual. Megjithatë, një person mund ta marrë atë edhe nëpërmjet përdorimit të gjilpërave të përbashkëta ose duke injektuar aksidentalisht veten me një gjilpërë të kontaminuar.

Gjendja mund të shkaktojë komplikime serioze, duke përfshirë dështimin e mëlçisë dhe kancerin. Ekziston një vaksinim kundër sëmundjes për ta parandaluar atë.

Hepatiti C

Hepatiti C mund të jetë një infeksion akut ose kronik. Më së shpeshti përhapet duke rënë në kontakt me gjakun që përmban virusin e hepatitit C, si për shembull nëpërmjet përdorimit të gjilpërave të papastra për të injektuar drogë ose për të aplikuar tatuazhe.

Kontakti seksual i pambrojtur me një person që mbart virusin mund të transmetojë gjithashtu infeksionin. Por, kjo është një dukuri më pak e zakonshme.

Kjo gjendje mund të shkaktojë inflamacion që mund të çojë në cirrozë, dështim të mëlçisë dhe kancer të mëlçisë.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike dhe NASH

melcia e dhjamosur

Sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike është një gjendje në të cilën dhjami grumbullohet në mëlçi. Një tepricë e yndyrës mund të dëmtojë mëlçinë, duke shkaktuar inflamacion.

Steatohepatiti joalkoolik (NASH) është një formë e sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike që shkakton dhëmbëza ose fibrozë. Njerëzit që kanë peshë shtesë dhe kanë kushte të lidhura me obezitetin, si diabeti i tipit 2, kanë më shumë gjasa të kenë këtë sëmundje.

Kanceri i mëlçisë

Nëse kanceri zhvillohet në mëlçi, ai shkatërron qelizat dhe ndikon në funksionin normal të mëlçisë. Normat e kancerit të mëlçisë në Shtetet e Bashkuara janë trefishuar gjatë 30 viteve të fundit.

Njerëzit me cirrozë kanë një rrezik shumë të lartë të zhvillimit të kancerit të mëlçisë.

Karcinoma hepatocelulare (HCC) është lloji më i zakonshëm i kancerit të mëlçisë. Fillon në qelizat e mëlçisë.

Cirroza dhe dështimi i mëlçisë

Cirroza e mëlçisë është një gjendje ku indet e mbresë zëvendësojnë indin e shëndetshëm të mëlçisë. Kjo shkakton një humbje të funksionit të mëlçisë që rezulton në dështim kronik të mëlçisë. Është një gjendje e rëndë që duhet trajtuar menjëherë.

Një sërë kushtesh mund të shkaktojnë cirrozë. Këto përfshijnë përdorimin e tepërt afatgjatë të alkoolit, hepatitin kronik ose çrregullime të rralla gjenetike, siç është sëmundja e Wilson.

Cirroza gjithashtu mund të shkaktojë presion të lartë në venën portale të mëlçisë, duke çuar në një gjendje të quajtur hipertension portal. Kjo mund të shkaktojë ascit, i cili ndodh kur lëngjet rrjedhin në bark.

Barku mund të bëhet i fryrë dhe i dhimbshëm. Asciti gjithashtu mund të shkaktojë edemë, e cila është ënjtje e këmbëve dhe kyçeve. Nëse asciti infektohet, quhet peritonit bakterial spontan, një gjendje që mund të jetë fatale nëse nuk trajtohet.

Një lloj tjetër i dështimit të mëlçisë është dështimi akut i mëlçisë, i cili është një përkeqësim i shpejtë i funksionit të mëlçisë. Dështimi akut i mëlçisë mund të ndodhë papritur ose brenda javësh ose ditësh. Shkaqet mund të përfshijnë:

 • duke marrë shumë acetaminofen (Tylenol)
 • furnizimi i pamjaftueshëm i mëlçisë me gjak
 • hepatiti
 • mbidoze droge
 • suplemente të caktuara bimore ose dietike

Sëmundja alkoolike e mëlçisë

Sëmundja alkoolike e mëlçisë është një gjendje metabolike që prek mëlçinë. Shkaktohet nga përdorimi i zgjatur dhe i tepruar i alkoolit. Mund të përparojë ndryshe për çdo person, por në përgjithësi ka tre faza:

 • akumulimi i yndyrës në qelizat e mëlçisë
 • inflamacion i qelizave të mëlçisë
 • cirroza

Lloji i alkoolit nuk ndikon nëse mund ta zhvilloni gjendjen. Ajo që ka rëndësi është konsumimi i sasive të mëdha me kalimin e kohës. Femrat kanë më shumë gjasa të kenë këtë gjendje. Rreziqe të tjera përfshijnë obezitetin dhe të ngrënit e një diete me yndyrë të lartë, dhe një infeksion të njëkohshëm të hepatitit C.

Simptomat e gjendjes së mëlçisë

Shumë sëmundje të mëlçisë fillojnë me simptoma të ngjashme me gripin dhe përparojnë në shenja më të rënda të dëmtimit të mëlçisë, të tilla si verdhëza dhe urina me ngjyrë të errët.

Simptoma të tjera të problemeve të mëlçisë përfshijnë:

 • lodhje
 • humbje e oreksit
 • të përziera
 • të vjella
 • dhimbje kyçesh
 • parehati ose dhimbje në stomak
 • gjakderdhje nga hunda
 • enët e gjakut jonormale në lëkurë (angioma merimangash)
 • kruarje e lëkurës
 • dobësi
 • një dëshirë e ulët seksuale

Simptomat më serioze përfshijnë:

 • zverdhja e lëkurës dhe e syve (verdhëza)
 • konfuzion dhe vështirësi për të menduar qartë
 • ënjtje abdominale (ascit)
 • ënjtje e këmbëve (edemë)
 • impotencë
 • gjinekomastia (kur meshkujt fillojnë të zhvillojnë indin e gjirit)
 • mëlçia e zmadhuar (hepatomegalia)
 • urinë e errët
 • jashtëqitje me ngjyrë të zbehtë

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga simptomat e përmendura më sipër, bisedoni menjëherë me mjekun tuaj.

Si ta mbani mëlçinë tuaj të shëndetshme

Këto ndryshime të stilit të jetesës mund t’ju ndihmojnë të mbani mëlçinë tuaj të shëndetshme:

 • Vaksinohuni për hepatitin A dhe hepatitin B.
 • Praktikoni seks të sigurt me prezervativ.
 • Mos ndani gjilpëra ose sende të kujdesit personal (brisje, furça dhëmbësh, etj.).
 • Ushtrohu rregullisht.
 • Bisedoni me mjekun tuaj për çdo medikament që po merrni pasi ato mund të ndikojnë në mëlçinë tuaj.
 • Kufizoni sasinë e alkoolit që konsumoni pasi mëlçisë tuaj i duhet shumë që të shpërbëjë toksinat nga alkooli.
 • Mbani një dietë të ekuilibruar me fibra dhe peshq të yndyrshëm.

Funksionet e mëlçisë

Mëlçia rregullon shumicën e niveleve kimike në gjak dhe nxjerr një produkt të quajtur biliare. Kjo ndihmon në largimin e produkteve të mbeturinave nga mëlçia. I gjithë gjaku që del nga stomaku dhe zorrët kalon përmes mëlçisë.

Mëlçia e përpunon këtë gjak dhe e zbërthen, balancon dhe krijon lëndët ushqyese dhe gjithashtu metabolizon barnat në forma që janë më të lehta për t’u përdorur për pjesën tjetër të trupit ose që nuk janë toksike. Më shumë se 500 funksione vitale janë identifikuar me mëlçinë. Disa nga funksionet më të njohura përfshijnë si më poshtë:

 • Prodhimi i biliarit, i cili ndihmon në largimin e mbeturinave dhe zbërthimin e yndyrave në zorrën e hollë gjatë tretjes
 • Prodhimi i disa proteinave për plazmën e gjakut
 • Prodhimi i kolesterolit dhe proteinave të veçanta për të ndihmuar në bartjen e yndyrave nëpër trup
 • Shndërrimi i glukozës së tepërt në glikogjen për ruajtje (glikogjeni më vonë mund të shndërrohet përsëri në glukozë për energji) dhe për të balancuar dhe prodhuar glukozën sipas nevojës
 • Rregullimi i niveleve të gjakut të aminoacideve, të cilat formojnë blloqet ndërtuese të proteinave
 • Përpunimi i hemoglobinës për përdorimin e përmbajtjes së hekurit (mëlçia ruan hekurin)
 • Shndërrimi i amoniakut helmues në ure (urea është një produkt përfundimtar i metabolizmit të proteinave dhe ekskretohet në urinë)
 • Pastrimi i gjakut nga droga dhe substanca të tjera helmuese
 • Rregullimi i koagulimit të gjakut
 • Rezistenca ndaj infeksioneve duke krijuar faktorë imunitarë dhe duke hequr bakteret nga qarkullimi i gjakut
 • Pastrimi i bilirubinës, gjithashtu nga qelizat e kuqe të gjakut. Nëse ka një akumulim të bilirubinës, lëkura dhe sytë zverdhen.

Kur mëlçia ka shpërbërë substanca të dëmshme, nënproduktet e saj ekskretohen në biliare ose në gjak. Nënproduktet biliare hyjnë në zorrë dhe largohen nga trupi në formën e feces. Nënproduktet e gjakut filtrohen nga veshkat dhe largohen nga trupi në formën e urinës.