Si duhet te jete Tensioni sipas Moshes

Tensioni i gjakut është forca e aplikuar nga gjaku mbi muret e brendshme të arterieve. Edhe pse presioni mesatar i gjakut për një person mbetet konstant, ai tregon luhatje të vogla gjatë gjithë ditës – duke u ulur gjatë relaksimit dhe duke u rritur momentalisht ndërsa është i emocionuar ose nën stres. Një rritje në presionin e gjakut në pushim mund të dëmtojë, ngurtësojë ose ngurtësojë arteriet. Por si duhet te jete tensioni sipas moshes dhe sa duhet te jete tensioni normal do te flasim ne vazhdim.

Si duhet te jete Tensioni sipas Moshes

Tensioni i gjakut është presioni i gjakut brenda arterieve. Ajo prodhohet kryesisht nga tkurrja e muskujve të zemrës. Matja e tij regjistrohet me dy numra. E para (presioni sistolik) matet pas tkurrjes së zemrës dhe është më i larti. E dyta (presioni diastolik) matet para tkurrjes së zemrës dhe më e ulëta. Një manshetë e presionit të gjakut përdoret për të matur presionin. Rritja e tensionit të gjakut quhet “hipertension”.

Grafiku tregon tensionin normal të gjakut sipas moshës si mashkull ashtu edhe femër. Presioni diastolik i gjakut (DBP) dhe presioni sistolik i gjakut (SBP) janë përfshirë në grafik.

MoshaSBPDBP
21-25120.578.5
26-30119.576.5
31-35114.575.5
36-40120.575.5
41-45115.578.5
46-50119.580.5
51-55125.580.5
56-60129.579.5
61-65143.576.5
Si duhet te jete Tensioni sipas Moshes

Sa duhet te jete tensioni normal

Sa duhet te jete tensioni normal

Një nivel normal i tensionit të gjakut është më pak se 120/80 mmHg.

Tensioni i lartë i gjakut, i quajtur edhe hipertension, është tensioni i gjakut që është më i lartë se normalja. Presioni juaj i gjakut ndryshon gjatë ditës në bazë të aktiviteteve tuaja. Masat e presionit të gjakut vazhdimisht mbi normale mund të rezultojnë në një diagnozë të presionit të lartë të gjakut (ose hipertensionit).

Sa më të larta nivelet e presionit të gjakut, aq më shumë rrezik keni për probleme të tjera shëndetësore, si sëmundjet e zemrës, ataku në zemër dhe goditjet në tru.

Ekipi juaj i kujdesit shëndetësor mund të diagnostikojë presionin e lartë të gjakut dhe të marrë vendime për trajtimin duke rishikuar nivelet e presionit të gjakut sistolik dhe diastolik dhe duke i krahasuar ato me nivelet e gjetura në udhëzime të caktuara.

Udhëzimet e përdorura për të diagnostikuar presionin e lartë të gjakut mund të ndryshojnë nga profesionisti i kujdesit shëndetësor në profesionist i kujdesit shëndetësor:

Disa profesionistë të kujdesit shëndetësor diagnostikojnë pacientët me presion të lartë të gjakut nëse presioni i tyre i gjakut është vazhdimisht 140/90 mm Hg ose më i lartë. Ky kufi bazohet në një udhëzues të lëshuar në 2003, siç shihet në tabelën e mëposhtme.
Profesionistë të tjerë të kujdesit shëndetësor diagnostikojnë pacientët me presion të lartë të gjakut nëse presioni i tyre i gjakut është vazhdimisht 130/80 mm Hg ose më i lartë. Ky kufi bazohet në një udhëzues të lëshuar në 2017, siç shihet në tabelën më poshtë.

Normale:
Sistolike: më pak se 120 mm Hg
diastolike: më pak se 80 mm Hg

E Ngritur
Sistolike: 120–129 mm Hg
diastolike: më pak se 80 mm Hg

Tensioni i larte(hipertensioni)
Sistolike: 130 mm Hg ose më i lartë
diastolike: 80 mm Hg ose më e lartë

Sa duhet te jete tensioni normal ne shtatzani

Gjatë shtatzënisë, tensioni i gjakut i një personi duhet të qëndrojë brenda intervalit normal. Presioni shumë i lartë ose i ulët i gjakut kërkon kujdes mjekësor.

Sipas Burimit të Besuar të Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA), një person i shëndetshëm duhet të ketë një lexim të tensionit të gjakut më pak se 120/80 milimetra merkur (mm HG).

Numri më i lartë, ose sistolik, mat tensionin e gjakut kur zemra tkurret. Numri më i ulët, ose diastolik, mat tensionin e gjakut kur zemra është midis rrahjeve. Vazhdoni të lexoni për më shumë informacion mbi tensionin gjatë shtatzënisë dhe hapat që një grua shtatzënë mund të marrë për të mbajtur nën kontroll presionin e gjakut.

Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG) deklaron se presioni i gjakut i një gruaje shtatzënë duhet gjithashtu të jetë brenda intervalit të shëndetshëm prej më pak se 120/80 mm Hg.

Nëse leximet e presionit të gjakut janë më të larta, një grua shtatzënë mund të ketë presion të ngritur ose të lartë të gjakut. Nëse presioni i lartë i gjakut shfaqet gjatë shtatzënisë, mund të tregojë komplikime serioze si preeklampsia. Është e rëndësishme të gjurmoni dhe menaxhoni presionin e gjakut gjatë gjithë shtatzënisë.

Gjatë shtatzënisë, presioni i lartë i gjakut njihet edhe si hipertension gestacional. Hipertensioni gestacional ndodh nëse presioni i gjakut i gruas është brenda kufirit normal për 20 javët e para të shtatzënisë dhe më pas rritet në 140/90 mm Hg ose më i lartë gjatë gjysmës së dytë të shtatzënisë.

Lexoni numrat ne tabel per ti pare nivelet normale te tensionit tek vajzat sipas moshes.

MoshaSBPDBP
21-25115.570.5
26-30113.571.5
31-35110.572.5
36-40112.574.5
41-45116.573.5
46-5012478.5
51-55122.574.5
56-60132.578.5
61-65130.577.5
Sa duhet te jete tensioni normal tek vajzat

Si te ulim tensionin e gjakut per 30 sekonda

Si te ulim tensionin e gjakut per 30 sekonda

Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni) është një gjendje e rrezikshme që prek pothuajse gjysmën e të rriturve në Shtetet e Bashkuara sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Në vitin 2018, afro gjysmë milioni vdekje në vend kishin tensionin e lartë të gjakut si shkak kryesor ose kontribues. Duke ndodhur kur forca e tensionit të gjakut kundër mureve të arterieve është vazhdimisht shumë e lartë, presioni i lartë i gjakut kërkon një trajtim afatgjatë. Megjithatë, ka disa mënyra për të ulur përkohësisht tensionin e gjakut në vetëm disa minuta – provoni këto metoda nëse dëshironi të ulni presionin e gjakut menjëherë:

 1. Bëni një banjë ose dush të ngrohtë. Qëndroni në dush ose banjë për të paktën 15 minuta dhe shijoni ujin e ngrohtë. Kjo gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e tensionit të muskujve.
 2. Bëni një ushtrim frymëmarrjeje. Merrni frymë thellë nga thelbi juaj, mbajeni frymën për rreth dy sekonda dhe më pas nxirreni ngadalë. Ndaloni për disa momente dhe përsërisni.
 3. Relaksohuni! Stresi është një kontribues kyç në presionin e lartë të gjakut, kështu që bëni gjithçka që mundeni për t’u çlodhur. Kjo mund të jetë aq e thjeshtë sa të ulesh në një dhomë të qetë për disa çaste, të bësh disa ushtrime shtrirjeje, të lexosh një libër të mirë ose të meditosh.

Këto teknika mund të ofrojnë një zgjidhje të shpejtë, por është e rëndësishme të zbatoni një plan kujdesi afatgjatë për të menaxhuar me sukses tensionin e lartë të gjakut. Disa nga mënyrat më efektive për të ulur tensionin e gjakut përfshijnë:

 • Humbja e peshës së tepërt
 • Lënia e duhanit
 • Reduktimi i marrjes së alkoolit dhe kafeinës
 • Prioriteti i gjumit
 • Shmangia e situatave stresuese, nëse është e mundur
 • Të hani më pak natrium, sheqer, karbohidrate të rafinuara dhe ushqime të përpunuara
 • Angazhimi i rregullt në ushtrime me ndikim të ulët (rreth 30 minuta çdo ditë)
 • Marrja e medikamenteve për uljen e presionit të gjakut

Tensioni i gjakut 140 me 90

Tensioni i gjakut 140 me 90

Tensioni i lartë i gjakut – i njohur gjithashtu si hipertension – është një sëmundje në të cilën gjaku rrjedh nëpër enët e gjakut (arteriet) me një tension më të lartë se normalja.

Tensioni i gjakut matet me dy numra. Numri i parë, ose më i lartë, është tensioni në enët e gjakut kur zemra juaj rreh, i quajtur tension sistolik. Tensioni sistolik është më i larti nga të dy numrat. Numri i dytë, ose numri i poshtëm, mat forcën e gjakut në arteriet tuaja ndërsa zemra juaj është e relaksuar midis rrahjeve. Numri i poshtëm është më i ulëti nga të dy dhe quhet tension diastolik.

Tensioni normal është 120/80 ose më i ulët. Tensioni juaj i gjakut konsiderohet i lartë (faza 1) nëse lexon 130/80. Tensioni i lartë i gjakut i fazës 2 është 140/90 ose më i lartë. Nëse merrni një tregues të tensionit të gjakut prej 180/110 ose më shumë se një herë, kërkoni menjëherë trajtim mjekësor. Një lexim kaq i lartë konsiderohet “krizë hipertensionale”.

Leximet ndërmjet 120/80 dhe 129/89 konsiderohen para hipertensionit. Njerëzit me parahipertension nuk kanë tension të ulët të gjakut sa duhet, por ende nuk konsiderohen të kenë tension të lartë të gjakut.

Trajtimi i tensionit të lartë të gjakut shpesh fillon me ndryshime në stilin e jetës, duke përfshirë uljen e kripës në dietë, humbjen e peshës nëse është e nevojshme, ndalimin e pirjes së duhanit, reduktimin e përdorimit të alkoolit dhe stërvitjen e rregullt.

Përveç ndryshimeve të stilit të jetesës, shpesh përdoren medikamente për uljen e tensionit të gjakut. Ka disa lloje medikamentesh që trajtojnë tensionin e lartë të gjakut me çdo lloj ilaçi që ka përfitime dhe rreziqe që duhet të peshohen me kujdes nga ju dhe ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor. Shumica e njerëzve marrin më shumë se një ilaç për të ulur tensionin e gjakut në objektivin e tyre të trajtimit.

Mjekimi juaj i tensionit të gjakut duhet të fillojë të funksionojë brenda disa ditësh. Megjithatë, për shkak se tensioni i lartë i gjakut është një gjendje mjekësore afatgjatë që shpesh ka pak ose aspak simptoma, të kujtoni të merrni ilaçet tuaja mund të jetë një sfidë. Ilaçet e kombinuara, medikamentet me veprim të gjatë ose një herë në ditë, mund të përdoren për të ulur barrën e marrjes së medikamenteve të shumta dhe për të ndihmuar në sigurimin e barnave rregullisht. Pasi të keni filluar, ilaçi duhet të përdoret derisa mjeku juaj t’ju thotë të ndaloni.

Tensioni i zemres sipas moshes

Tensioni i zemres sipas moshes
MoshaSBPDBP
Djem
21-25120.578.5
26-30119.576.5
31-35114.575.5
36-40120.575.5
41-45115.578.5
46-50119.580.5
51-55125.580.5
56-60129.579.5
61-65143.576.5
Tensioni i zemres sipas moshes tek djemt
MoshaSBPDBP
Vajza
21-25115.570.5
26-30113.571.5
31-35110.572.5
36-40112.574.5
41-45116.573.5
46-5012478.5
51-55122.574.5
56-60132.578.5
61-65130.577.5
Tensioni i zemres sipas moshes tek vajzat

Nivelet e tensionit te gjakut

nivelet e tensionit te gjakut

Tensioni i gjakut mund të kategorizohet në pesë lloje të ndryshme, përkatësisht:

 1. Normal: tensioni i gjakut nën 120/80 mm Hg konsiderohet të jetë normal.
 2. I ngritur: Kur leximet e tensionit të gjakut variojnë vazhdimisht nga 120 në 129 sistolik dhe më pak se 80 mm Hg diastolik, ai njihet si presion i ngritur i gjakut. Njerëzit me presion të lartë të gjakut janë të rrezikuar nga tensioni i lartë i gjakut nëse nuk ndërmerren hapa për ta kontrolluar atë.
 3. Faza I e hipertensionit: Në këtë gjendje, leximet e tensionit të gjakut variojnë vazhdimisht nga 130 në 139 sistolik ose 80 deri në 89 mm Hg diastolik. Mjekët mund të përshkruajnë medikamente për tensionin e gjakut dhe disa ndryshime në stilin e jetës për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.
 4. Faza II e hipertensionit: Në këtë gjendje, leximet e tensionit të gjakut variojnë vazhdimisht nga 140/90 mm Hg ose më të larta. Mjekët mund të përshkruajnë një kombinim të barnave dhe ndryshimeve të stilit të jetesës.
 5. Kriza hipertensionale: Kjo është gjendja më kritike dhe kërkon kujdes urgjent mjekësor. Në këtë gjendje, tensioni i gjakut kalon papritur 180/120 mm Hg. Kontaktoni menjëherë mjekun nëse shfaqen simptomat e mëposhtme:
 • Frymëmarrje e shkurtër
 • Dhimbje gjoksi
 • Dhimbje shpine
 • Mpirje/dobësi
 • Ndryshimi në vizion
 • Vështirësi në të folur