Tensioni i Lartë: Simptomat dhe Shkaqet

Kur mjekët marrin tensionin e gjakut të një personi, ata matin forcën që gjaku ushtron në muret e arterieve ndërsa rrjedh nëpër to.

Nëse presioni i gjakut është shumë i lartë për një kohë të gjatë, mund të shkaktojë dëmtime serioze në enët e gjakut. Tensioni i lartë ndryshe njihet edhe si Hipertensioni.

Kjo mund të çojë në komplikime të ndryshme, disa prej të cilave mund të jenë kërcënuese për jetën. Ato përfshijnë:

 • infrakt
 • humbje të shikimit
 • goditje në tru
 • sëmundje të veshkave

Ka mënyra për të menaxhuar tensionin e lartë të gjakut, ose hipertensionin. Gjendja nuk shkakton shpesh simptoma, por ekzaminimi i rregullt mund të ndihmojë një person të dijë nëse masat parandaluese janë të nevojshme.

Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të Shteteve të Bashkuara (USPSTF) vlerëson se presioni i lartë i gjakut prek rreth 45% të të rriturve në SHBA.

Në këtë artikull do të shqyrtojmë shkaqet e tensionit të lartë të gjakut dhe si ta trajtojmë atë. Ne shpjegojmë gjithashtu matjet e tensionit të gjakut që autoritetet shëndetësore i konsiderojnë si tipike ose shumë të larta.

Çfarë është tensioni i lartë i gjakut?

Zemra është një muskul që pompon gjakun rreth trupit. Ndërsa udhëton, gjaku dërgon oksigjen në organet vitale të trupit.

Ndonjëherë, një problem në trup e bën më të vështirë për zemrën të pompojë gjakun. Për shembull, kjo mund të ndodhë nëse një arterie bëhet shumë e ngushtë.

Tensioni i lartë i vazhdueshëm i gjakut mund të shkaktojë tendosje në muret e arterieve. Kjo mund të çojë në probleme të ndryshme shëndetësore, disa prej të cilave mund të jenë kërcënuese për jetën.

Diagnoza dhe grafiku i tensionit të gjakut

Grafiku më poshtë tregon masat për presionin tipik dhe të lartë të gjakut, sipas Burimit të Besuar të Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA).

Mjekët matin tensionin e gjakut në milimetra merkur (mm Hg).

Ka dy pjesë për matjen e presionit të gjakut: Presioni sistolik, numri më i lartë në leximin e presionit të gjakut, është presioni i gjakut kur zemra tkurret. Presioni diastolik është presioni i gjakut ndërmjet rrahjeve të zemrës. Është numri më i ulët i matjes dhe përfaqëson presionin e gjakut kur zemra pushon midis rrahjeve.

Prandaj, nëse tensioni i gjakut është 120/80 mm Hg, presioni sistolik është 120 mm Hg dhe presioni diastolik është 80 mm Hg.

Një monitor i presionit të gjakut funksionon duke ndaluar rrjedhjen e gjakut, zakonisht në pjesën e poshtme të krahut, dhe më pas duke e lënë atë të fillojë përsëri. Nëse një mjek përdor një sphygmomanometër manual me stetoskop, ai nuk do të dëgjojë asnjë tingull derisa gjaku të fillojë të rrjedhë. Tingulli i parë që ata do të dëgjojnë është kur presioni i afrohet presionit sistolik të gjakut. Kur tingulli zhduket përsëri, ai shënon presionin diastolik të gjakut.

Tabela më poshtë tregon se si mjekët interpretojnë tensionin e gjakut të një personi:

Sistolik (mm Hg)Diastolik (mm Hg)
Tipikenën 120nën 80
I Ngritur(hipertension)120-129nën 80
Faza 1 e hipertensionit130-13980-90
Faza 2 e hipertensionit140 ose mbi90 ose mbi
Kriza hipertensionalembi 180mbi 120

Shenja-t dhe simptomat

Shumica e njerëzve me tension të lartë të gjakut nuk do të përjetojnë asnjë simptomë, kjo është arsyeja pse njerëzit shpesh e quajnë hipertensionin “vrasës i heshtur”.

Megjithatë, kur presioni i gjakut arrin rreth 180/120 mm Hg, ai kthehet në një krizë hipertensioni, e cila përbën një urgjencë mjekësore.

Në këtë fazë, një person mund të ketë:

 • një dhimbje koke
 • të përziera
 • të vjella
 • marramendje
 • shikim i paqartë ose i dyfishtë
 • gjakderdhje nga hunda
 • rrahjet e zemrës
 • gulçim

Kushdo që përjeton këto simptoma duhet të kërkojë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Simptomat tek femrat

Faktorët hormonalë nënkuptojnë se rreziku i presionit të lartë të gjakut mund të jetë i ndryshëm tek meshkujt dhe femrat.

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e tensionit të lartë të gjakut tek femrat përfshijnë:

 • shtatzënisë
 • menopauza
 • duke përdorur pilula kontraceptive

Gjatë shtatzënisë, tensioni i lartë i gjakut mund të tregojë preeklampsi, një gjendje potencialisht e rrezikshme që mund të prekë si personin ashtu edhe fetusin e tij.

Simptomat e preeklampsisë përfshijnë:

 • dhimbje koke
 • vizioni ndryshon
 • dhimbje barku
 • ënjtje për shkak të edemës

Të gjithë njerëzit duhet të ndjekin udhëzimet për kontrollin dhe të marrin pjesë në të gjitha kontrollet shëndetësore, veçanërisht gjatë shtatzënisë.

A është menopauza një faktor kryesor rreziku?

Hulumtimet tregojnë se para moshës së mesme, meshkujt kanë më shumë gjasa të përjetojnë tension të lartë të gjakut sesa femrat. Më pas, rreth kohës së menopauzës, e kundërta bëhet e vërtetë. Megjithatë, ekspertët e shëndetësisë nuk pajtohen nëse kjo është për shkak të menopauzës.

Disa argumentojnë se, deri në menopauzë, faktorët hormonal – dhe veçanërisht prania e estrogjenit – ndihmon në mbrojtjen e njerëzve nga presioni i lartë i gjakut. Kur ndodh menopauza, individët e humbasin këtë mbrojtje, duke e bërë menopauzën në mënyrë efektive faktorin kryesor të rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare tek femrat.

Megjithatë, disa sugjerojnë se faktorë të tjerë mund të rrisin rrezikun rreth kësaj kohe, të tilla si rritja e indeksit të masës trupore, plakja dhe ndryshimet në dietë, nëse ndryshimet hormonale gjithashtu luajnë një rol apo jo.

Simptomat tek adoleshentët dhe njerëzit në fillim të të 20-tave

Adoleshentët mund të zhvillojnë tension të lartë të gjakut për shkak të obezitetit ose një gjendjeje mjekësore themelore.

Faktorët e mundshëm mjekësorë përfshijnë:

 • aspekte të kushteve metabolike, të tilla si diabeti i tipit 2
 • sëmundje të veshkave
 • sëmundje endokrine, e cila ndikon në hormonet
 • sëmundje vaskulare, e cila prek enët e gjakut
 • një gjendje neurologjike

Këto kushte mund të kenë simptomat e tyre.

Simptomat e tensionit të lartë të gjakut, nëse shfaqen, do të jenë të njëjta si për grupet e tjera.

Një studim i vitit 2021 vëren se, ndërsa nivelet e vdekjeve nga sëmundjet kardiovaskulare kanë rënë në mesin e të moshuarve, ulja ka qenë më pak dramatike tek ata të moshës 18-39 vjeç. Autori sugjeron se ka nivele më të ulëta të ndërgjegjësimit, trajtimit dhe menaxhimit të presionit të lartë të gjakut tek ata të moshës 20-39 vjeç. Me këtë në mendje, ata bëjnë thirrje për identifikim më efektiv të presionit të lartë të gjakut në këto grupmosha për të ndihmuar në uljen e rrezikut të problemeve kardiovaskulare më vonë në jetë.

Simptomat tek fëmijët

Presioni i lartë i gjakut mund të prekë fëmijët. Të kesh obezitet dhe diabeti rrit rrezikun, por shkaqe të tjera themelore përfshijnë:

 • një tumor
 • problemet e zemrës
 • probleme me veshkat
 • apnea obstruktive e gjumit
 • një çrregullim reumatologjik
 • problemet e tiroides
 • një gjendje gjenetike, siç është sindroma e Cushing
 • përdorimi i barnave të caktuara
 • një dietë e pasur me yndyrë dhe kripë

Ashtu si tek të rriturit, presioni i lartë i gjakut nuk shkakton shpesh simptoma tek fëmijët. Megjithatë, nëse ato ndodhin, ato mund të përfshijnë:

 • një dhimbje koke
 • lodhje
 • ndryshime konjitive ose ndryshime në gjendjen mendore
 • të vjella

Këto simptoma ka të ngjarë të tregojnë hipertension të rëndë. Ata gjithashtu mund të kenë shenja të një gjendjeje tjetër.

Simptomat tek foshnjat

Të porsalindurit dhe foshnjat shumë të vogla ndonjëherë mund të kenë tension të lartë të gjakut për shkak të një gjendjeje shëndetësore, të tilla si sëmundjet e veshkave ose të zemrës.

Testet klinike mund të tregojnë se ka probleme me presionin e gjakut ose sistemin kardiopulmonar.

Çdo simptomë mund të jetë jo specifike ose jo e dukshme, ose hipertensioni mund të shfaqet së bashku me simptomat e kushteve të tjera.

Një foshnjë me tension të lartë të gjakut mund të përjetojë gjithashtu:

 • konvulsione
 • nervozizëm
 • letargji
 • problemet e të ushqyerit
 • frymëmarrje e shpejtë
 • apnea

Simptoma të tjera do të varen nga gjendja që shkakton tensionin e lartë të gjakut.

Shkaqet

shkaqet e tensionit te larte

Tensioni i lartë i gjakut mund të ndodhë kur disa ndryshime ndodhin në trup ose nëse një person lind me veçori specifike gjenetike që shkaktojnë një gjendje shëndetësore.

Mund të prekë njerëzit qe vuajnë nga:

 • obeziteti
 • diabeti i tipit 2
 • sëmundje të veshkave
 • apnea obstruktive e gjumit
 • lupus
 • skleroderma
 • tiroide joaktive ose tepër aktive
 • kushte kongjenitale, të tilla si sindroma e Cushing, akromegalia ose feokromocitoma

Ndonjëherë, nuk ka asnjë shkak të dukshëm. Në këtë rast, një mjek do të diagnostikojë hipertensionin primar.

Konsumimi i një diete me pak yndyrë, mbajtja e një peshe të moderuar, reduktimi i konsumit të alkoolit, ndalimi i pirjes së duhanit, do të ndihmojë në uljen e rrezikut të presionit të lartë të gjakut.

Si të ulni tensionin e gjakut

Trajtimi do të varet nga disa faktorë, duke përfshirë sa i lartë është tensioni i gjakut dhe rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare ose goditjes në tru.

Mjeku do të rekomandojë trajtime të ndryshme me rritjen e presionit të gjakut. Për presionin pak të lartë të gjakut, ata mund të sugjerojnë të bëni ndryshime në stilin e jetës dhe të monitoroni presionin e gjakut.

Nëse presioni i gjakut është i lartë, ata do të rekomandojnë mjekim. Opsionet mund të ndryshojnë me kalimin e kohës, varësisht nga sa i rëndë është hipertensioni dhe nëse shfaqen komplikime, të tilla si sëmundja e veshkave. Disa njerëz mund të kenë nevojë gjithashtu për një kombinim të disa ilaçeve të ndryshme.

Medikamente

Ilaçet konvencionale për trajtimin e presionit të lartë të gjakut përfshijnë:

Frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës

Frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE) bllokojnë veprimet e disa hormoneve që rregullojnë presionin e gjakut, siç është angiotensin II. Angiotensin II bën që arteriet të ngushtohen dhe rrit vëllimin e gjakut, duke rritur tensionin e gjakut.

Frenuesit ACE mund të zvogëlojnë furnizimin me gjak të veshkave, duke i bërë ato më pak efektive. Si rezultat, njerëzit që i marrin ato duhet t’i nënshtrohen rregullisht analizave të gjakut.

Përveç kësaj, individët nuk duhet të përdorin frenuesit ACE nëse janë shtatzënë ose kanë një gjendje që ndikon në furnizimin me gjak të veshkave.

Frenuesit ACE mund të shkaktojnë efektet anësore të mëposhtme, të cilat zakonisht zgjidhen pas disa ditësh:

 • marramendje
 • lodhje
 • dobësi
 • dhimbje koke
 • një kollë e thatë e vazhdueshme

Nëse efektet anësore janë të vazhdueshme ose shumë të pakëndshme për t’u menaxhuar, një mjek mund të përshkruajë një antagonist të receptorit të angiotenzinës II.

Këto medikamente alternative shpesh shkaktojnë më pak efekte anësore, por ato mund të përfshijnë marramendje, dhimbje koke dhe rritje të niveleve të kaliumit në gjak.

Bllokuesit e kanaleve të kalciumit

Bllokuesit e kanalit të kalciumit (CCB) synojnë të ulin nivelet e kalciumit në enët e gjakut. Kjo do të relaksojë muskujt e lëmuar të enëve të gjakut, duke bërë që muskujt të kontraktohen më pak me forcë, arteriet të zgjerohen dhe tensioni i gjakut të ulet.

Megjithatë, CCB-të mund të mos jenë gjithmonë të përshtatshme për njerëzit me një histori të sëmundjeve të zemrës, sëmundjeve të mëlçisë ose probleme të qarkullimit të gjakut. Një mjek mund të këshillojë për marrjen e CCB-ve dhe se cili lloj është i sigurt për t’u përdorur.

Efektet anësore të mëposhtme mund të ndodhin me CCB, por ato zakonisht zgjidhen pas disa ditësh:

 • skuqje e lëkurës, përgjithësisht në faqe ose në qafë
 • dhimbje koke
 • kyçet dhe këmbët e fryra
 • marramendje
 • lodhje
 • skuqje të lëkurës
 • barku i fryrë, në raste të rralla

Diuretikët tiazidë

Diuretikët tiazidë ndihmojnë veshkat të largojnë natriumin dhe ujin, duke ulur vëllimin dhe presionin e gjakut.

Efektet anësore të mëposhtme të marrjes së tyre mund të ndodhin dhe disa mund të vazhdojnë:

 • niveli i ulët i kaliumit në gjak, i cili mund të ndikojë në funksionin e zemrës dhe veshkave
 • toleranca e dëmtuar e glukozës
 • mosfunksionim erektil

Njerëzit që marrin diuretikë tiazidë duhet t’i nënshtrohen testeve të rregullta të gjakut dhe urinës për të monitoruar nivelet e sheqerit në gjak dhe kaliumit.

Beta-bllokues

Beta-bllokuesit dikur ishin të njohur për trajtimin e hipertensionit, por mjekët tani priren t’i përshkruajnë ato vetëm kur trajtimet e tjera janë joefektive.

Këto ilaçe ngadalësojnë rrahjet e zemrës dhe zvogëlojnë forcën e rrahjeve të zemrës, duke shkaktuar një rënie të presionit të gjakut.

Efektet anësore nga beta-bllokuesit mund të përfshijnë:

 • lodhje
 • duar dhe këmbë të ftohta
 • rrahje të ngadalta të zemrës
 • të përziera
 • diarreja

Efektet anësore më pak të zakonshme janë:

 • gjumë i shqetësuar
 • makthet
 • mosfunksionim erektil

Beta-bllokuesit janë shpesh mjekimi standard për një person me tension të lartë të gjakut, i njohur si një krizë hipertensioni.

Frenuesit e reninës

Aliskiren (Tekturna, Rasilez) redukton prodhimin e reninës, një enzimë që prodhojnë veshkat.

Renina ndihmon në prodhimin e një hormoni që ngushton enët e gjakut dhe rrit tensionin e gjakut. Reduktimi i këtij hormoni bën që enët e gjakut të zgjerohen dhe tensioni i gjakut të bjerë.

Efektet anësore të mundshme përfshijnë:

 • diarreja
 • marramendje
 • simptoma të ngjashme me gripin
 • lodhje
 • kollë

Është thelbësore të lexoni paketimin e çdo ilaçi për të kontrolluar ndërveprimet me barna të tjera.

Dieta

Menaxhimi i dietës mund të jetë një mënyrë efektive për parandalimin dhe trajtimin e presionit të lartë të gjakut.

Ushqimet me bazë bimore

Një dietë ushqyese dhe e ekuilibruar përfshin shumë fruta dhe perime, vajra perimesh dhe omega, dhe karbohidrate të papërpunuara me cilësi të mirë, të tilla si drithërat. Njerëzit që përfshijnë produkte shtazore në dietën e tyre duhet të heqin yndyrën dhe të shmangin mishin e përpunuar.

Perdorimi më i pakët i kripës

Ekspertët rekomandojnë reduktimin e konsumit të kripës dhe rritjen e marrjes së kaliumit për të menaxhuar ose parandaluar presionin e lartë të gjakut. Kufizimi i marrjes së kripës në më pak se 5-6 gram në ditë mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit kardiovaskular dhe uljen e presionit të gjakut me 5.6 mm Hg te njerëzit me hipertension.

Yndyrna ushqyese

Në moderim, burimet me bazë bimore të yndyrave, si avokado, arrat, vaji i ullirit dhe vajrat omega, mund të ofrojnë përfitime. Njerëzit duhet të kufizojnë marrjen e yndyrave të ngopura dhe yndyrave trans, të zakonshme në ushqimet me origjinë shtazore dhe të përpunuara.

Alkooli

Një studim tek gratë tregoi se konsumimi i disa alkoolit mund të ndihmojë në uljen e tensionit të gjakut. Megjithatë, të tjerë raportojnë të kundërtën, duke vënë në dukje se edhe pirja e një sasie të moderuar mund të rrisë nivelet e presionit të gjakut.

Njerëzit që pinë rregullisht më shumë se sasi të moderuara alkooli, pothuajse gjithmonë do të përjetojnë nivele të larta të presionit të gjakut.

Kafeina

Studimet në lidhjen midis kafeinës dhe tensionit të gjakut kanë prodhuar rezultate kontradiktore. Një raport i publikuar në vitin 2017 arriti në përfundimin se një konsum i moderuar i kafesë duket të jetë i sigurt për njerëzit me tension të lartë të gjakut.

Rregullat në shtëpi

AHA rekomandon një sërë rregullimesh të stilit të jetesës që mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut, të tilla si:

 • menaxhimin e stresit
 • lënia e duhanit
 • duke konsumuar një dietë ushqyese
 • duke u ushtruar
 • duke ndjekur çdo plan trajtimi të përshkruar nga mjeku

Diskutoni çdo ndryshim të planifikuar të stilit të jetesës me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se t’i prezantoni ato.

Ushtrime të rregullta

AHA vëren se shumica e njerëzve të shëndetshëm duhet të bëjnë të paktën 150 minuta ushtrime fizike me intensitet të moderuar në javë. Kjo mund të jetë 30 minuta – ose tre seanca nga 10 minuta në ditë – 5 ditë në javë.

Kjo sasi ushtrimesh është gjithashtu e përshtatshme për ata me tension të lartë të gjakut.

Megjithatë, një person që nuk ka ushtruar për një kohë ose që ka një diagnozë të re duhet të flasë me mjekun e tij përpara se të fillojë një program të ri aktiviteti fizik për t’u siguruar që ai është i përshtatshëm.

Humbja e peshës

Studimet kanë zbuluar se humbja e 5-10 kilogramëve në peshë mund të ndihmojë në uljen e tensionit të gjakut.

Humbja e peshës do të përmirësojë gjithashtu efektivitetin e ilaçeve për tensionin e gjakut.

Metodat për të arritur dhe mbajtur një peshë të moderuar përfshijnë ushtrimin e rregullt dhe ndjekjen e një diete që thekson ushqimet me bazë bimore. Një person duhet gjithashtu të kufizojë marrjen e yndyrës dhe sheqernave të shtuara.

Flini

Rritja e gjumit vetëm nuk mund të trajtojë hipertensionin, por gjumi i pakët dhe cilësia e reduktuar e gjumit mund ta përkeqësojnë atë.

Një analizë e vitit 2015 e të dhënave nga një studim kombëtar i shëndetit korean zbuloi se njerëzit që flinin nën 5 orë në natë kishin më shumë gjasa të kishin hipertension.

Diagnoza

Ekzistojnë pajisje të ndryshme për matjen e tensionit të gjakut. Një mjek mund të përdorë një pajisje dixhitale ose një sphygmomanometër manual me një stetoskop. Kjo ka një manshetë presioni që ata e vendosin rreth krahut të personit.

Pajisjet dixhitale të matjes së presionit të gjakut të përshtatshme për përdorim në shtëpi janë gjithashtu të disponueshme për t’u blerë në internet.

Një person zakonisht do të ketë nevojë për më shumë se një lexim për të konfirmuar një diagnozë, pasi faktorë të ndryshëm mund të ndikojnë në rezultatin.

Tensioni i gjakut mund të luhatet:

 • sipas orës së ditës
 • gjatë ndjenjave të ankthit ose stresit
 • pas ngrënies

Megjithatë, një mjek do të marrë masa të menjëhershme nëse një lexim tregon presion shumë të lartë të gjakut ose nëse ka shenja të dëmtimit të organeve ose komplikime të tjera.

Teste shtesë

Teste të tjera mund të ndihmojnë në konfirmimin e një diagnoze, duke përfshirë ato më poshtë.

 • Testet e urinës dhe gjakut: Këto mund të kontrollojnë për probleme themelore, të tilla si një infeksion i urinës ose dëmtim i veshkave.
 • Testi i stresit të ushtrimeve: Një profesionist i kujdesit shëndetësor do të masë presionin e gjakut të një personi përpara, gjatë dhe pas përdorimit të një biçiklete të palëvizshme ose një rutine. Rezultatet mund të japin të dhëna të rëndësishme për shëndetin e zemrës.
 • Elektrokardiograma (EKG): Një EKG teston aktivitetin elektrik në zemër. Për një person me hipertension dhe nivele të larta të kolesterolit, një mjek mund të urdhërojë një EKG si bazë për krahasimin e rezultateve të ardhshme. Ndryshimet në rezultatet e ardhshme mund të tregojnë se sëmundja e arterieve koronare po zhvillohet ose se muri i zemrës po trashet.
 • Monitorimi Holter: Për 24 orë, individi mban një pajisje portative EKG që lidhet me gjoksin e tij përmes elektrodave. Kjo pajisje mund të ofrojë një përmbledhje të aktivitetit elektrik në zemër gjatë gjithë ditës dhe të tregojë se si ndryshon ndërsa niveli i aktivitetit ndryshon.

Rreziqet dhe efektet anësore të hipertensionit

Tensioni i shëndetshëm i gjakut është thelbësor për ruajtjen e funksioneve trupore.

Tensioni i lartë i gjakut mund të ketë një efekt të rëndë në:

 • Sistemi kardiovaskular: Tensioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë ngurtësimin e arterieve, duke rritur rrezikun e një bllokimi.
 • Zemra: Një bllokim mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut në zemër, duke rritur rrezikun e anginës, dështimit të zemrës ose sulmit në zemër.
 • Truri: Një bllokim në arteriet mund të ulë ose parandalojë rrjedhjen e gjakut në tru, duke çuar në një goditje në tru.
 • Veshkat: Presioni i lartë i gjakut mund të rezultojë në dëmtim të veshkave dhe sëmundje kronike të veshkave.

Të gjitha këto efekte mund të jenë kërcënuese për jetën.

A mund të merrni dekongestantë?

Dekongestantët janë një ilaç i dobishëm pa recetë kur njerëzit kanë hundë të mbytur ose rrufë, por disa mund të rrisin presionin e gjakut.

Përbërësit që mund të kenë këtë efekt përfshijnë:

 • oksimetazolina
 • fenilefrinë
 • pseudoefedrinë

Një person duhet t’i shpjegojë farmacistit të tij se ka tension të lartë të gjakut dhe t’i kërkojë atij të rekomandojë një opsion të përshtatshëm.

A është gjenetik tensioni i lartë i gjakut?

Faktorët kryesorë të rrezikut për presionin e lartë të gjakut ka të ngjarë të jenë mjedisor, por faktorët gjenetikë mund të luajnë një rol. Hipertensioni mund të shfaqet në familje dhe njerëzit me prejardhje të caktuar etnike dhe racore duket se kanë një rrezik më të lartë.

Megjithatë, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vërejnë se individët brenda një familjeje shpesh ndajnë stile jetese të ngjashme, siç janë zgjedhjet dietike.

Nëse një person ka faktorë gjenetikë që rrisin ndjeshmërinë e tij ndaj presionit të lartë të gjakut dhe ata bëjnë zgjedhje të stilit të jetesës që rrisin këtë rrezik, ai ka të ngjarë të ketë një shans më të madh për të zhvilluar hipertension.

Sa natrium në ditë?

AHA rekomandon që njerëzit të kufizojnë marrjen e kripës në jo më shumë se 2,300 miligramë (mg) në ditë dhe mundësisht ta reduktojnë atë në 1,500 mg. Mesatarisht, individët në SHBA aktualisht konsumojnë më shumë se 3,400 mg natrium në ditë.

Për shembull, përmbajtja natyrale e natriumit në perime është e mjaftueshme për nevojat trupore të shumicës së individëve.

Me këtë në mendje, shmangia e kripes dhe ngrënia më pak e ushqimit të përpunuar dhe të përgatitur paraprakisht janë mënyra të përshtatshme për të zvogëluar marrjen e kripës.

Komplikimet

Pa trajtim ose marrjen e masave për të menaxhuar tensionin e gjakut, presioni i tepërt në muret e arterieve mund të shkaktojë dëmtim të enëve të gjakut, një formë e sëmundjes kardiovaskulare. Mund të dëmtojë edhe organet vitale.

Komplikimet e mundshme të presionit të lartë të gjakut përfshijnë:

 • goditje në tru
 • sëmundjet e zemrës
 • atak ne zemer
 • infrakt
 • sëmundje arteriale periferike
 • aneurizma e aortës
 • sëmundje të veshkave
 • demenca vaskulare

Kërkimi i hershëm i trajtimit dhe administrimi i presionit të gjakut mund të ndihmojë në parandalimin e shumë komplikimeve shëndetësore.

Faktoret e rrezikut

Faktorët e rrezikut për presionin e lartë të gjakut përfshijnë si më poshtë:

 • Mosha: Rreziku rritet me moshën sepse enët e gjakut bëhen më pak fleksibël.
 • Historia familjare dhe faktorët gjenetikë: Njerëzit që kanë anëtarë të ngushtë të familjes me hipertension kanë më shumë gjasa ta zhvillojnë atë.
 • Obeziteti dhe mbipesha: Njerëzit me mbipeshë ose obezitet kanë më shumë gjasa të zhvillojnë tension të lartë të gjakut.
 • Inaktiviteti fizik: Një mënyrë jetese e ulur rrit rrezikun.
 • Pirja e duhanit: Kur njerëzit pinë duhan, enët e gjakut ngushtohen dhe presioni i gjakut rritet. Pirja e duhanit gjithashtu zvogëlon përmbajtjen e oksigjenit në gjak, kështu që zemra pompon më shpejt për të kompensuar, gjë që gjithashtu rrit presionin e gjakut.
 • Marrja e alkoolit: Pirja e shumë alkoolit rrit rrezikun e presionit të gjakut dhe komplikimeve të tij, siç janë sëmundjet e zemrës.
 • Dieta: Një dietë e pasur me yndyra të pangopura dhe kripë rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut.
 • Kolesterol i lartë: Mbi 50% i njerëzve me presion të lartë të gjakut kanë kolesterol të lartë. Konsumimi i yndyrave joushqyese mund të kontribuojë në një grumbullim të kolesterolit në arterie.
 • Stresi mendor: Stresi mund të ketë një efekt të rëndë në presionin e gjakut, veçanërisht kur ai është kronik. Mund të ndodhë si për shkak të faktorëve socio-ekonomikë ashtu edhe psikosocialë.
 • Stresi: Stresi i vazhdueshëm mund të çojë në presion të lartë të gjakut. Mund të rrisë gjithashtu gjasat e praktikave që mund të ndikojnë në shëndetin, si pirja e duhanit ose pirja e alkoolit.
 • Diabeti: Presioni i lartë i gjakut ndodh shpesh krahas diabetit. Megjithatë, ndjekja e një plani trajtimi për të menaxhuar diabetin mund të zvogëlojë rrezikun. Mësoni më shumë rreth hipertensionit dhe diabetit.
 • Shtatzënia: Presioni i lartë i gjakut ka më shumë gjasa gjatë shtatzënisë për shkak të ndryshimeve hormonale. Hipertensioni është gjithashtu një simptomë e preeklampsisë, një çrregullim potencialisht i rëndë placentar.
 • Apnea e gjumit: Njerëzit me apnea të gjumit ndalojnë për momentin frymëmarrjen ndërsa flenë. Ekspertët shëndetësorë sugjerojnë se ka lidhje me hipertensionin.

Kur të flisni me një mjek

Shumë njerëz me tension të lartë të gjakut nuk kanë simptoma. Për këtë arsye, ata duhet t’i nënshtrohen kontrolleve të rregullta, veçanërisht atyre me rrezik më të lartë.

USPSTF rekomandon shqyrtimin vjetor për:

 • të rriturit e moshës 40 vjeç e lart
 • ata me një rrezik të lartë të presionit të lartë të gjakut
 • individët me rrezik më të lartë, duke përfshirë ata që:
 • kanë tension të lartë deri në tipik të gjakut: 130–139 deri në 80–89 mm Hg
 • kanë peshë të tepërt ose obezitet
 • janë të zeza

Të rriturit e moshës 18-39 vjeç, tensioni i gjakut i të cilëve është tipik (më pak se 130/85 mm Hg) dhe që nuk kanë faktorë të tjerë rreziku, duhet të bëjnë ekzaminime të mëtejshme çdo 3-5 vjet.

Nëse rishqyrtimi në zyrën e mjekut tregon se presioni i gjakut është rritur, USPSTF rekomandon përdorimin e një monitori ambulator të presionit të gjakut për 24 orë për të vlerësuar më tej presionin e gjakut. Nëse kjo vazhdon të tregojë presion të lartë të gjakut, mjeku do të diagnostikojë hipertensionin.

Përmbledhje

Tensioni i lartë i gjakut është një gjendje potencialisht e rrezikshme që shpesh nuk ka simptoma, por mund të çojë në një atak në zemër, goditje në tru dhe kushte të tjera kërcënuese për jetën. Ekspertët shëndetësorë përcaktojnë tensionin e shëndetshëm të gjakut si më të ulët se 120 mbi 80 mm Hg.

Kushdo që vëren se tensioni i gjakut është 130–139 deri në 80–89 mm Hg ose më lart, duhet të flasë me një mjek. Mund të tregojë një çështje shëndetësore, të tillë si hipertiroidizmi ose sëmundjet e veshkave.

Njerëzit duhet të pyesin mjekun e tyre se sa shpesh duhet t’i nënshtrohen kontrolleve të presionit të gjakut, pasi shumë faktorë mund të ndikojnë në presionin e gjakut dhe shëndetin e zemrës.