Perdorimi i Pajisjeve Elektrike dhe Kursimi i Energjise

Shtepite tona jane mbushur me pajisjeve elektrike qe i perdorim per te kryer punet e perditshme. Me kohen duke shtuar numrin e ktyre pajisjeve, do te verejme hargjime te medha te energjise elektrike me perdorimin e tyre.

Perdorimi i pajisjeve elektrike dhe kursimi i energjise elektrike eshte tema qe do ta shtrojme dhe sqarojme ne kete artikull.

Çfarë duhet të kërkoj kur i zgjedh pajisjet elektrike?

Kur jeni duke blerë një pajisje të re për shtëpinë tuaj, kini kujdes për etiketën e saj të energjisë. Etiketa e energjisë ju tregon se sa energji përdor ajo pajisje, duke e krahasuar atë me pajisje të ngjashme.

Kjo mund t’ju ndihmojë të gjeni pajisje që përdorin sasinë më të vogël të energjisë. Ju gjithashtu duhet të merrni parasysh madhësinë e pajisjes që ju nevojitet.

Si funksionojnë etiketat e energjisë?

Pajisjet elektrike testohen për sa energji shfrytezojne gjatë përdorimit të zakonshëm. Kjo u jep atyre një vlerësim në një shkallë nga A në G, ku A është produkti më efikas i klasës së tij dhe G është ai më pak efikas. Disa pajisje përdorin një shkallë më të vjetër, nga A+++ në G, ku A+++ është më efikasi.

Në përgjithësi, aparatet kategorizohen sipas madhësisë së tyre. Kjo do të thotë se dy pajisje me madhësi të ndryshme me të njëjtin vlerësim energjie mund të përdorin sasi të ndryshme të energjisë elektrike.

Për shembull, një frigorifer frigorifer 265 litra me vlerësim G mund të kushtojë rreth 80Euro në vit për të punuar (70 kg CO2e), ndërsa një frigorifer më i madh 424 litra me një vlerësim më të mirë F mund të kushtojë rreth 90Euro (75 kg CO2e) në vit.

Është më mirë të kontrolloni etiketën e energjisë së pajisjes dhe të kërkoni produktin me vlerësimin më të mirë të energjisë për madhësinë që dëshironi.

Shmangni lënien e pajisjeve në gatishmëri

Një familje mesatare në Mbretërinë e Bashkuar shpenzon 55 £ në vit për pajisjet elektrike të mbetura në gatishmëri (45 kg CO2e).

Standby është energjia e përdorur nga pajisje të caktuara kur nuk janë në përdorim dhe nuk janë të fikur nga priza. Përveç fuqisë në gatishmëri, shtesa të tjera të reja në koleksionin e mallrave elektrike të një familjeje mesatare, të tilla si modemet me brez të gjerë, ruterat me brez të gjerë, altoparlantët inteligjentë, kutitë dixhitale dhe telefonat, përdorin nivele të ulëta të energjisë elektrike kur nuk përdoren.

Ne priremi të mos mendojmë t’i fikim këto, por duke qenë se ato janë shpesh të ndezura për 24 orë në ditë, këto pajisje gradualisht konsumojnë një pjesë të madhe të energjisë elektrike.

Për fat të mirë ka një sërë produktesh të disponueshme për të ndihmuar në uljen e konsumit të energjisë elektrike në gatishmëri, të tilla si kursimtarët e gatishmërisë që ju lejojnë të fikni të gjitha pajisjet tuaja në gatishmëri me një lëvizje. Disa vijnë me kohëmatës dhe të tjerë vijnë me një ndërprerës të vetëm.

Rregulloret e BE-së specifikojnë se pajisjet elektrike pa rrjet të shitura pas vitit 2013 nuk mund të kenë një fuqi gatishmërie më të madhe se 0,5 W dhe pajisjet e lidhura në rrjet (për shembull, televizorët ose konzolat e lojërave të lidhura në internet) nuk duhet të konsumojnë më shumë se 3-12 W, në varësi të mbi produktin. Por, me shumë familje që përdorin më shumë pajisje elektronike, ia vlen të shikoni përdorimin tuaj në gatishmëri.

Perdorimi i Pajisjeve Elektrike dhe Kursimi i Energjise Elektrike

Furrat

Furrat me gaz dhe elektrike me vlerësimin më të lartë janë A+++. Një funksion pirolitik mund të jetë gjithashtu një mjet pastrimi intensiv i energjisë, i cili mund të kontribuojë në kosto më të larta të funksionimit. Etiketa e energjisë gjendet tani në furrat elektrike dhe me gaz, duke ju mundësuar të bëni zgjedhjen më efikase për secilin prej karburanteve.

Furrat me mikrovalë

Mikrovalët shpesh ofrojnë një mënyrë shumë më efikase për të gatuar ushqimin sesa në furrë. Ndryshe nga furrat, mikrovalët ngrohin vetëm ushqimin tuaj dhe jo hapësirën ajrore brenda.

Lavastovilje

Pothuajse 8% e faturës sonë të energjisë elektrike shpenzohet duke përdorur makinë larëse enësh, zakonisht kushton midis 60 dhe 80 Euro (50 deri në 65 kg CO2e) në vit për të përdorur një makinë larëse enësh me madhësi standarde. Megjithatë, pjatalarëse të hollë zakonisht kushtojnë nga 40 deri në 50 Euro (30 deri në 40 kg CO2e) në vit për t’u përdorur.

Lavastoviljet më efikase në treg kanë një vlerësim D dhe kushtojnë rreth 19 Euro më pak në vit (16 kg CO2e) në funksionim sesa makinat larëse enësh me vlerësim më të ulët që mund të blini të së njëjtës madhësi dhe ato përdorin më pak ujë.

Frigoriferë dhe Ngrirës(Frizi)

Këto janë të ndezura 24 orë në ditë, shtatë ditë në javë dhe janë disa nga pajisjet më jetëgjata në shtëpitë tona, ndaj ia vlen të gjesh modele me efikasitet të energjisë. Shkallët e etiketës së energjisë variojnë nga A në G dhe zgjedhja e një frigorifer frigorifer me vlerësim më të lartë mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në kostot tuaja të funksionimit.

Zgjedhja e një frigorifer ngrirës të vlerësuar me D në krahasim me një njësi të vlerësuar me F do t’ju kursejë rreth 570 Euro (465 kg CO2e) në faturat e energjisë gjatë jetës 17-vjeçare të produktit.

Megjithatë, duke qenë se vlerësimi i energjisë kategorizohet sipas madhësisë, zgjedhja e një frigoriferi më të vogël do të përdorë më pak energji se një frigorifer më i madh me të njëjtin vlerësim energjie dhe mund të përdorë edhe më pak se një frigorifer me vlerësim më të lartë.

Ju mund të krahasoni konsumin total të energjisë së pajisjeve duke kërkuar konsumin e tyre vjetor të energjisë në kWh/vit – ai shfaqet nën shkallën e vlerësimit në etiketën e energjisë.

Kazanët

Kazanët janë një nga pajisjet më të përdorura në kuzhinë. Një studim i Qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar zbuloi se gati tre të katërtat prej nesh pranojnë se të paktën herë pas here e ziejmë kazanin me më shumë ujë sesa do të përdorim.

Blerja e një kazan ECO që zien vetëm sasinë e kërkuar të ujit mund të përdorë 20% më pak energji sesa një kazan elektrik konvencional, ose thjesht të shmangni mbushjen e tepërt dhe të kurseni 11 Euro në vit në faturën tuaj të energjisë elektrike (9 kg CO2e).

Tharëse

Tharja e rrobave jashtë në një linjë larëse nuk kushton asgjë dhe nuk përdor energji, kështu që është mënyra ideale për të tharë rrobat tuaja. Brenda në një raft mund të jetë gjithashtu një zgjidhje pa kosto dhe pa energji, megjithëse duhet të keni parasysh rritjen e niveleve të lagështisë. Mbajeni dhomën të ajrosur në mënyrë që lagështia të mos kthehet në lagështirë.

Tharësit përdorin një shkallë të etiketës së energjisë nga A+++ në D. Zgjedhja e një vlerësimi A+++ në krahasim me atë të vlerësuar me A, mund t’ju kursejë rreth 640 Euro gjatë jetës së tij 13-vjeçare.

Disa kanë sensorë që ju tregojnë se kur rrobat tuaja janë tharë mjaftueshëm, duke ju penguar të humbni energji duke i tharë më shumë rrobat tuaja.

Tharëset elektrike me pompë nxehtësie janë më efikase pasi ato riciklojnë nxehtësinë nga tubi i ventilimit përsëri në tharëse pas heqjes së avullit të ujit nga ajri.

Ka edhe tharëse me gaz. Kjo lloj tharëse mund të jetë pak më i shtrenjtë për t’u instaluar, pasi ka nevojë për një lidhje me gaz.

Lavatriçe

Një makinë larëse me efikasitet energjie do t’ju kursejë para në faturën tuaj të energjisë elektrike dhe, nëse keni një matës, edhe faturën e ujit. Makinat larëse përdorin një shkallë të etiketës së energjisë nga A deri në G.

Zgjedhja e një lavatriçe me vlerësim A në vend të një lavatriçe të vlerësuar me D, mund t’ju kursejë rreth 130 Euro gjatë jetës së saj 11-vjeçare. Mundohuni të lani vetëm kur keni rroba të mjaftueshme për një ngarkesë të plotë dhe në temperatura të ulëta, për të maksimizuar kursimet tuaja.

Kompjuter, Laptop dhe Tablet

Laptopët zakonisht përdorin 65% më pak energji elektrike gjatë një viti sesa kompjuteret. Zgjedhja e një laptopi mbi një kompjuter dhe shmangia e lënies së laptopit në gatishmëri mund të kursejë deri në 25 Euro në vit.

Tabletat kanë konsum edhe më të ulët të energjisë – mesatarisht, tabletët përdorin 70% më pak energji sesa laptopët.

Altoparlantët inteligjentë dhe radiot DAB

Altoparlantët inteligjentë zakonisht kushtojnë rreth 7 Euro në vit për t’u përdorur, me pjesën më të madhe të kësaj kostoje nga përdorimi i tyre në gatishmëri. Vlen të merret parasysh nëse keni nevojë për to 24 orë në ditë.

Radiot dixhitale janë një produkt elektronik popullor. Ashtu si altoparlantët inteligjentë, merrni parasysh t’i fikni kur dilni nga dhoma në vend që t’i lini në gatishmëri.

Televizionet

Televizionet mund të jenë më të eturit për energji nga të gjitha pajisjet elektrike shtepiake, veçanërisht ato më të mëdhatë. Sa më i madh të jetë një ekran televiziv, aq më shumë energji do të konsumojë, pavarësisht nga vlerësimi i energjisë.

Ekranet LED janë forma më e zakonshme e televizorit me ekran të sheshtë në treg. Televizorët LED përdorin një LCD (ekran me kristal të lëngshëm) dhe LED-të sigurojnë ndriçimin e pasëm për të krijuar figurën.

OLED dhe QLED janë të ngjashëm me ekranet LED në atë që të dy përdorin një ekran LCD. Dallimi me OLED dhe QLED është se ju nuk keni nevojë për ndriçim të pasmë, çdo piksel ndizet vetë. Të dy llojet krenohen me performancë shumë të lartë në cilësinë e figurës; megjithatë, aktualisht këto vijnë me çmim të lartë.

Konsumi i energjisë varet kryesisht nga niveli i ndriçimit dhe orët e përdorimit. Pasi të keni zgjedhur televizorin më të vogël ende të përshtatshëm, mënyrat më të mira për të kursyer energji janë të reduktoni cilësimet e ndriçimit në kufirin tuaj më të ulët të pranueshëm dhe mos harroni të fikni televizorin kur nuk është në përdorim.

Shumë televizorë përfshijnë veçori për ta bërë këtë automatikisht, të tilla si sensorë drite për të zbuluar ndriçimin e dhomës dhe për të rregulluar ekranin në përputhje me rrethanat, dhe kohëmatës të gjumit për të fikur televizorin pas disa orësh pa ndërveprim.

Prodhimi i televizorëve plazma përfundoi në vitin 2015. Dhe që nga viti 2014, LCD-të e ndezur me llamba (në krahasim me ndriçimin LED) janë në prodhim shumë të kufizuar. Të dy këta televizorë përdorin më shumë energji sesa LED-të e diskutuar më sipër.

Çfarë duhet të bëj me pajisjet e mia të vjetra?

Pajisjet elektrike duhet të hidhen me kujdes për shkak të natyrës së materialeve të tyre.

Artikujt që kanë imazhin e një koshi me rrota me një kryq mbi to nuk duhet të hidhen duke përdorur grumbullimin e përgjithshëm të mbeturinave shtëpiake. Këta artikuj përfshijnë gjithçka, nga mallrat e mëdha të bardha deri te llambat e kursimit të energjisë.

Duke i mbajtur mbeturinat e pajisjeve elektrike të ndara nga mbetjet e tjera, substancat e rrezikshme mund të hiqen dhe pjesët e tjera mund të riciklohen në vend që të dërgohen në varreze te mbeturinave.

Hedhja e mbeturinave të pajisjeve elektrike dhe elektronike

Nëse jeni duke blerë pajisje të reja elektrike, shitësit me pakicë jane te detyruar nga ligji qe te:

  • Heqin pajisjet tuaja të vjetra falas në dyqan.
  • Te ju tregojne se ku mund ta çoni artikullin tuaj të vjetër për riciklim pa pagesë.

Shumë shitës me pakicë ofrojnë mbledhjen e pajisjeve të vjetra nga shtëpia juaj, megjithëse nuk janë të detyruar ta bëjnë këtë. Ky ishte perdorimi i pajisjeve elektrike dhe kursimi i energjise elektrike ne menyren e duhur qe tju kursej para.