Si të blejmë Bitcoin? (4 Hapa)

Investimi në Bitcoin (BTCUSD) mund të duket i ndërlikuar, por është shumë më i lehtë kur e ndani në hapa. Investimi ose tregtimi i Bitcoin kërkon vetëm një llogari në një shërbim ose një shkëmbimore, megjithëse rekomandohen praktika të mëtejshme të ruajtjes së sigurt te bitcoin-ave qe ju blini. Nese jeni te interesuar per tu futur ne boten e bitcoin dhe po mendoni se si te blejme bitcoin atehere vazhdoni te lexoni kete artikull.

Ka disa gjëra që investitorët aspirantë të Bitcoin kanë nevojë: një llogari e këmbimit të kriptomonedhave, dokumente personale identifikimi nëse jeni duke përdorur një platformë “Njihni klientin tuaj” (KYC), një lidhje të sigurt me internetin dhe një mënyrë pagese.

Rekomandohet gjithashtu që të keni portofolin tuaj personal jashtë llogarisë së shkëmbimores. Metodat e vlefshme të pagesës duke përdorur këtë rrugë përfshijnë llogaritë bankare, kartat e debitit dhe kartat e kreditit. Është gjithashtu e mundur të merrni bitcoin në ATM të specializuara dhe përmes shkëmbimeve P2P.

Cfare duhet te dini per Bitcoin?

  • Vlera e Bitcoin rrjedh nga adoptimi i tij si një sistem ruajtjeje vlerash dhe pagesash, si dhe furnizimi i tij i kufizuar dhe ulja e inflacionit.
  • Edhe pse është pothuajse e pamundur që vetë Bitcoin të hakohet, është e mundur që portofoli juaj ose llogaria juaj e këmbimit të rrezikohet. Kjo është arsyeja pse praktikimi i masave të duhura të ruajtjes dhe sigurisë janë të domosdoshme.
  • Ju gjithashtu mund të blini bitcoin përmes shërbimeve të zakonshme si PayPal dhe Robinhood.
  • Një mënyrë për të zotëruar bitcoin në mënyrë indirekte është duke investuar në kompani që kanë bitcoin në bilancet e tyre.

Para se të blini Bitcoin

Privatësia dhe siguria janë çështje të rëndësishme për investitorët e Bitcoin. Kushdo që fiton çelësin privat të një adrese publike në blockchain Bitcoin mund të autorizojë transaksione. Çelësat privatë duhet të mbahen sekret – kriminelët mund të tentojnë t’i vjedhin nëse mësojnë për prona të mëdha. Kini parasysh se çdokush mund të shohë bilancin e një adrese publike që përdorni.

Ana e kundërt e këtij informacioni publik është se një individ mund të krijojë adresa të shumta publike për veten e tij. Kështu, ata mund të shpërndajnë sasinë e tyre të Bitcoin në shumë adresa. Një strategji e mirë është mbajtja e investimeve të rëndësishme në adresa publike që nuk janë të lidhura drejtpërdrejt me ato që përdoren në transaksione.

Çdokush mund të shikojë një histori të transaksioneve të bëra në blockchain – edhe ju. Megjithëse transaksionet regjistrohen publikisht në blockchain, informacioni identifikues i përdoruesit nuk është i tillë. Në blockchain Bitcoin, vetëm çelësi publik i një përdoruesi shfaqet pranë një transaksioni – duke i bërë transaksionet konfidenciale, por jo anonime. Në këtë kuptim, transaksionet e Bitcoin janë më transparente dhe më të gjurmueshme se paratë e gatshme, sepse të gjitha ato janë të disponueshme për publikun, ndryshe nga transaksionet private me para. Por transaksionet me Bitcoin gjithashtu kanë një element anonimiteti të integruar në dizajnin e tyre. Është shumë e vështirë të gjurmosh palët që kryejnë transaksione – d.m.th., dërguesi dhe marrësi i bitcoin – në blockchain e kriptomonedhës.

Studiuesit ndërkombëtarë dhe FBI kanë pohuar se mund të gjurmojnë transaksionet e bëra në blockchain Bitcoin në llogaritë e tjera në internet të përdoruesve, duke përfshirë kuletat e tyre dixhitale. Për shembull, nëse dikush krijon një llogari në Binance, ai duhet të ofrojë identifikimin e tij. Tani, kur ai person blen bitcoin, ai lidhet me emrin e tij. Nëse e dërgojnë atë në një portofol tjetër, ai mund të gjurmohet përsëri në blerjen e Binance që lidhet me identitetin e mbajtësit të llogarisë. Kjo nuk duhet të shqetësojë shumicën e investitorëve sepse Bitcoin është i ligjshëm në SHBA dhe në shumicën e vendeve të tjera të zhvilluara.

Sigurohuni që të kontrolloni statusin ligjor, rregullator dhe tatimor të blerjes dhe shitjes së bitcoin ku jetoni përpara se të bëni transaksione.

Si të blejmë Bitcoin në vetëm 4 hapa

Hapi 1: Zgjidhni një shkëmbimore ose vend për tregtimin e kriptove

Hapi i parë në blerjen e bitcoin konsiston në zgjedhjen e një shkëmbimoreje ose vendi të tregtimit të kriptove. Shkëmbimoret e njohura tregtare dhe vendet për blerjen e kriptomonedhave përfshijnë shkëmbimoret e kriptomonedhave, shërbimet e pagesave dhe brokerat. Nga këto, shkëmbimoret e kriptomonedhave janë opsioni më i përshtatshëm, sepse ato ofrojnë një gjerësi karakteristikash dhe më shumë kriptomonedha për tregtim.

Regjistrimi për një shkëmbimore kriptomonedhe do t’ju mundësojë të blini, shisni dhe mbani kriptovaluta. Në përgjithësi, është praktika më e mirë të përdoret një shkëmbimore që lejon përdoruesit e tij të tërheqin kriptomonedhat në portofolin e tyre personal në internet për ruajtje. Për ata që kërkojnë të tregtojnë(trade) Bitcoin ose kriptovaluta të tjera, kjo veçori mund të mos ketë rëndësi.

Ka shumë lloje të shkëmbimoreve të kriptomonedhave. Për shkak se etika e Bitcoin ka të bëjë me decentralizimin dhe sovranitetin individual, disa shkëmbimore i lejojnë përdoruesit të mbeten anonimë dhe nuk u kërkojnë përdoruesve të fusin informacione personale. Shkëmbimore të tilla funksionojnë në mënyrë autonome dhe zakonisht janë të decentralizuara, që do të thotë se ato nuk kanë një pikë qendrore kontrolli.

Edhe pse sisteme të tilla mund të shërbejnë për qëllime të mbrapshta, ato gjithashtu mund të ofrojnë shërbime për popullsinë pa banka të botës. Për kategori të caktuara njerëzish – refugjatë ose ata që jetojnë në vende me pak ose aspak infrastrukturë për kreditë qeveritare ose bankare – shkëmbimoret anonime mund të ndihmojnë në sjelljen e tyre në ekonominë kryesore.

Megjithatë, për momentin, shumica e shkëmbimoreve të njohura nuk janë të decentralizuara dhe ndjekin ligjet që kërkojnë nga përdoruesit të paraqesin dokumentacion identifikimi. Në Shtetet e Bashkuara, këto shkëmbime përfshijnë Coinbase, Kraken, Gemini, FTX dhe Binance, për të përmendur disa. Këto shkëmbime janë rritur ndjeshëm në numrin e veçorive që ofrojnë.

Ne ju rekomandojmë që të përdorni shkëmbimoren Binance, ju mund të regjistroheni mënjëherë duke KLIKUAR KETU.

Krijo llogari ne Binance

Universi i kriptove është rritur me shpejtësi në dekadën e fundit, me shumë TOKENE të reja që konkurrojnë për dollarët e investitorëve. Me përjashtim të Bitcoin dhe disa monedhave të spikatura, si Ethereum, jo ​​të gjitha këto TOKENE janë të disponueshme në të gjitha shkëmbimoret. Çdo shkëmbimore ka grupin e vet të kritereve për të përcaktuar nëse duhet të përfshijë ose përjashtojë tregtimin e disa Tokeneve.

Coinbase, Kraken dhe Gemini ofrojnë Bitcoin dhe një numër në rritje të altcoins(kriptovaluta te reja). Këto tre janë ndoshta rampat më të lehta për kripto në të gjithë industrinë. Binance njihet për një tregtar më të avancuar, duke ofruar funksione më serioze tregtare dhe një larmi më të mirë zgjedhjesh të altcoin. FTX, një shkëmbim kriptosh me rritje të shpejtë që ka fituar një vlerësim shumë miliardë dollarësh, ofron një numër të kufizuar altcoin për investitorët amerikanë. Sidoqoftë, tregtarët jashtë SHBA-së kanë një zgjedhje më të madhe të argumenteve në platformën e saj.

Një gjë e rëndësishme që duhet të kihet parasysh kur krijoni një llogari të këmbimit të kriptomonedhave është përdorimi i praktikave të sigurta të internetit. Kjo përfshin vërtetimin me dy faktorë dhe një fjalëkalim të gjatë e unik që përfshin një sërë shkronjash të vogla, shkronja të mëdha, karaktere speciale dhe numra.

El Salvadori e bëri kursin ligjor të Bitcoin më 7 shtator 2021. Ishte vendi i parë që e bëri këtë. Kriptomonedha mund të shërbejë si monedhë për çdo transaksion ku biznesi mund ta pranojë atë. Dollari amerikan vazhdon të jetë monedha kryesore e El Salvadorit.

Hapi 2: Lidhni shkëmbimoren tuaj me një opsion pagese

Pasi të keni zgjedhur një shkëmbimore, do t’ju duhet të mbledhni dokumentet tuaja personale. Në varësi të shkëmbimores, këto mund të përfshijnë fotografi të patentës së shoferit ose kartës së Sigurimeve Shoqërore, si dhe informacione për punëdhënësin tuaj dhe burimin e fondeve. Informacioni që mund t’ju nevojitet mund të varet nga rajoni ku jetoni dhe ligjet brenda tij. Procesi është kryesisht i njëjtë me krijimin e një llogarie tipike brokerimi.

Pasi shkëmbimorja të ketë verifikuar identitetin tuaj, do t’ju kërkohet të lidhni një opsion pagese. Në shumicën e shkëmbimoreve, mund të lidhni drejtpërdrejt llogarinë tuaj bankare ose mund të lidhni një kartë debiti ose krediti. Megjithëse mund të përdorni një kartë krediti për të blerë kriptomonedhë, nuk është një ide e mirë sepse paqëndrueshmëria e çmimit të kriptomonedhës mund të rrisë koston e përgjithshme të blerjes së një monedhe.

Bitcoin është i ligjshëm në Shtetet e Bashkuara, por disa banka mund të vënë në pikëpyetje apo edhe të ndalojnë depozitat në faqet apo shkëmbimoret e lidhura me kripto. Është një ide e mirë të kontrolloni për t’u siguruar që banka juaj lejon depozitat në shkëmbimoren tuaj të zgjedhur.

Ka tarifa të ndryshme për depozitat përmes një llogarie bankare, debiti ose karte krediti. Është e rëndësishme të hulumtoni tarifat që lidhen me secilin opsion pagese për të ndihmuar në zgjedhjen e një shkëmbimoreje ose për të zgjedhur se cili opsion pagese funksionon më mirë për ju.

Shkëmbimoret gjithashtu ngarkojnë tarifa për transaksion. Këto tarifa mund të jenë ose një tarifë e caktuar (nëse shuma e tregtimit është e ulët) ose një përqindje e shumës së tregtimit (nese shuma e tregtimit eshte me e madhe). Kartat e kreditit kanë një tarifë përpunimi përveç tarifave të transaksionit.

Hapi 3: Kryeni një porosi

Ju mund të blini bitcoin (ose kriptovaluta të tjera) pasi të zgjidhni një shkëmbimore dhe të lidhni një opsion pagese. Vitet e fundit, shkëmbimoret e kriptomonedhave janë bërë ngadalë më të zakonshme. Ato janë rritur ndjeshëm për sa i përket likuiditetit dhe gjerësisë së veçorive të tyre.

Ndryshimet operacionale në shkëmbimoret e kriptomonedhave janë paralele me ndryshimin në perceptimin e kriptomonedhave. Një industri që dikur mendohej si një mashtrim ose një me praktika të dyshimta po shndërrohet ngadalë në një industri legjitime që ka tërhequr interesin nga të gjithë lojtarët e mëdhenj në industrinë e shërbimeve financiare.

Tani, shkëmbimoret e kriptomonedhave kanë arritur në një pikë ku kanë pothuajse të njëjtin nivel karakteristikash si homologët e tyre të brokerimit të aksioneve. Shkëmbimet e kriptove sot ofrojnë një sërë llojesh porosish dhe mënyrash për të investuar. Pothuajse të gjitha shkëmbimoret e kriptove ofrojnë porosi tregu dhe limit, dhe disa gjithashtu ofrojnë porosi të ndalimit të humbjes. Nga shkëmbimoret e përmendura më lart, Binance ofron llojet më të porosive. Kraken lejon porositë me limit tregu, stop-limit, stop-loss, take-profit dhe take-profit-limit.

Përveç llojeve të ndryshme të porosive, shkëmbimoret ofrojnë gjithashtu mënyra për të vendosur investime të përsëritura, duke i lejuar klientët të vlerësojnë koston mesatare të dollarit në investimet e tyre të zgjedhura. Binance, për shembull, i lejon përdoruesit të vendosin blerje të përsëritura për çdo ditë, javë ose muaj.

Hapi 4: Ruajtja e sigurt e Bitcoin

Kuletat e Bitcoin dhe kriptomonedhave janë një vend për të ruajtur më sigurt asetet dixhitale tuaja. Mbajtja e kriptos tuaj jashtë shkëmbimores dhe në portofolin tuaj personal siguron që vetëm ju të keni kontroll mbi çelësin privat të fondeve tuaja. Gjithashtu ju jep mundësinë për të ruajtur fondet larg një shkëmbimoreje dhe për të shmangur rrezikun që shkëmbimorja juaj të hakohet dhe të humbasë fondet tuaja.

Megjithëse shumica e shkëmbimoreve ofrojnë kuleta për përdoruesit e tyre, por siguria nuk është biznesi i tyre kryesor. Ne përgjithësisht nuk rekomandojmë përdorimin e një portofol shkëmbimi për zotërime të mëdha ose afatgjatë të kriptomonedhave.

Disa kuleta kanë më shumë veçori se të tjerat. Disa janë vetëm për Bitcoin, dhe disa ofrojnë aftësinë për të ruajtur lloje të shumta të altcoins. Disa kuleta ofrojnë gjithashtu mundësinë për të shkëmbyer një TOKEN me një tjetër.

Kur vjen puna për të zgjedhur një portofol Bitcoin, ju keni një sërë opsionesh. Gjëja e parë që do t’ju duhet të kuptoni në lidhje me portofolin kripto është koncepti i kuletave të nxehta (portofolet në internet) dhe kuletave të ftohta (portofolet prej letre ose harduerike).

Kuleta të nxehta

Kuletat në internet njihen gjithashtu si kuletat e nxehta. Kuletat e nxehta janë kuletat që funksionojnë në pajisje të lidhura me internetin si kompjuterë, telefona ose tableta. Kjo mund të krijojë dobësi sepse këto kuleta gjenerojnë çelësat privatë të monedhave tuaja në këto pajisje të lidhura me internetin. Megjithëse një portofol i nxehtë mund të jetë shumë i përshtatshëm në mënyrën se si mund të aksesoni dhe të kryeni transaksione me asetet tuaja shpejt, ruajtja e çelësit tuaj privat në një pajisje të lidhur me internetin e bën atë më të ndjeshëm ndaj një hakeri.

Kjo mund të duket e kotë, por mbajtësit e portofolit të nxehtë që nuk kanë krijuar mjaftueshëm siguri rrezikojnë të humbasin fondet nga një vjedhje. Kjo nuk është një dukuri e rrallë dhe mund të ndodhë në shumë mënyra. Për shembull, nuk do të ishte e mençur të mburresh në një forum publik si Reddit se sa bitcoin mbani ndërsa përdorni pak ose aspak siguri dhe ta ruani atë në një portofol të nxehtë. Thënë kështu, këto kuleta mund të bëhen të sigurta për sa kohë që merren masa paraprake. Fjalëkalimet e forta, vërtetimi me dy faktorë dhe shfletimi i sigurt në internet duhet të konsiderohen si kërkesa minimale.

Këto kuleta janë më të mirat për sasi të vogla të Bitcoins ose kriptomonedhash që po i tregtoni në mënyrë aktive në një shkembimore. Ju mund të krahasoni një portofol të nxehtë me një llogari rrjedhëse. Dituria financiare konvencionale do të thoshte të mbani vetëm paratë e shpenzuara në një llogari rrjedhëse, ndërsa pjesa më e madhe e parave tuaja është në llogari kursimi ose llogari të tjera investimi. E njëjta gjë mund të thuhet për kuletat e nxehta. Kuletat e nxehta përfshijnë kuletat e kujdestarisë së llogarisë celulare, desktop, ueb dhe portofole te shkëmbimoreve.

Siç u përmend më parë, kuletat e këmbimit janë llogari të kujdestarisë të ofruara nga shkëmbimorja. Përdoruesi i këtij lloji portofol nuk është mbajtësi i çelësit privat të kriptomonedhës që mbahet në këtë portofol. Nëse do të ndodhte një ngjarje ku shkëmbimorja është hakuar ose llogaria juaj komprometohet, ju do të humbisni fondet tuaja. Fraza “jo çelësi juaj, jo monedha juaj” përsëritet shumë brenda forumeve dhe komuniteteve të kriptomonedhave.

Kuletat e ftohta

Përshkrimi më i thjeshtë i një portofoli të ftohtë është se ai nuk është i lidhur me internetin dhe për këtë arsye ka një rrezik shumë më të vogël për t’u komprometuar. Këto kuleta mund të quhen gjithashtu si kuleta jashtë linje ose kuleta harduerike. Këto kuleta ruajnë çelësin privat të një përdoruesi në diçka që nuk është e lidhur me internetin dhe mund të vijnë me softuer që funksionon paralelisht, në mënyrë që përdoruesi të shikojë portofolin e tij pa vënë në rrezik çelësin e tij privat.

Ndoshta mënyra më e sigurt për të ruajtur kriptomonedhën jashtë linje është përmes një portofol letre. Një portofol letre është një portofol që mund ta krijoni nga faqet e internetit të caktuara. Më pas prodhon çelësat publikë dhe privatë që i printoni në një copë letër. Mundësia për të hyrë në kriptomonedhë në këto adresa është e mundur vetëm nëse e keni atë copë letre me çelësin privat. Shumë njerëz i laminojnë këto kuleta letre dhe i ruajnë në kasaforta në bankën e tyre apo edhe në një kasafortë në shtëpinë e tyre. Këto kuleta janë të destinuara për investime me siguri të lartë dhe afatgjata, sepse nuk mund të shesësh ose tregtosh shpejt bitcoin të ruajtur në këtë mënyrë.

Një lloj më i zakonshëm i portofolit të ftohtë është një portofol harduer. Një portofol harduerësh është zakonisht një pajisje USB që ruan çelësat privatë të një përdoruesi në mënyrë të sigurt jashtë linje. Kuleta të tilla kanë përparësi serioze ndaj kuletave të nxehta, sepse ato nuk ndikohen nga viruset që mund të infektojnë kompjuterin e dikujt. Me kuletat e harduerit, çelësat privatë nuk vijnë kurrë në kontakt me kompjuterin tuaj të lidhur me rrjetin ose me softuerin potencialisht të cenueshëm. Këto pajisje janë gjithashtu zakonisht me burim të hapur, duke i lejuar komunitetit të përcaktojë sigurinë e tyre përmes auditimeve të kodit në vend që një kompani të deklarojë se ato janë të sigurta për t’u përdorur.

Kuletat e ftohta janë mënyra më e sigurt për të ruajtur bitcoin ose kriptomonedha të tjera. Por ato kërkojnë më shumë njohuri teknike për t’u vendosur.

Një mënyrë e mirë për të vendosur kuletat tuaja është të keni tre gjëra: një llogari shkëmbimi për blerjen dhe shitjen e bitcoin, një portofol të nxehtë për të mbajtur sasi të vogla deri të mesme të kriptove që dëshironi të tregtoni ose shisni, dhe një portofol të ftohtë harduerësh për të ruajtur pronat më të mëdha per kohëzgjatje më afatgjata.

Si të blejmë Bitcoin me PayPal

Si te blini bitcoin me paypal

Ju gjithashtu mund të blini bitcoin përmes procesorit të pagesave PayPal Holdings, Inc. (PYPL). Ka dy mënyra për të blerë bitcoin duke përdorur PayPal. Mënyra e parë dhe më e përshtatshme është blerja e kriptomonedhave duke përdorur llogarinë tuaj PayPal që është e lidhur me një mekanizëm pagese, si një kartë debiti ose një llogari bankare. Opsioni i dytë është të përdorni bilancin e llogarisë tuaj PayPal për të blerë kriptovaluta nga një ofrues i palës së tretë. Ky opsion nuk është aq i përshtatshëm sa i pari, sepse shumë pak sajte të palëve të treta lejojnë përdoruesit të blejnë bitcoin duke përdorur butonin PayPal.

Katër kriptovaluta—Bitcoin, Ethereum, Litecoin dhe Bitcoin Cash—mund të blihen direkt përmes PayPal. Me përjashtim të atyre që jetojnë në Hawaii, banorët e të gjitha shteteve mund të përdorin llogaritë e tyre ekzistuese PayPal ose të krijojnë të reja. Ju gjithashtu mund të përdorni kriptovalutat tuaja për të blerë produkte dhe shërbime përmes funksionit “Checkout With Crypto”.

Për të krijuar një llogari kripto me PayPal, kërkohet informacioni i mëposhtëm: emri, adresa fizike, data e lindjes dhe numri i identifikimit tatimor.

Nuk është e mundur të përdorni një kartë krediti për të blerë Bitcoin duke përdorur PayPal. Gjatë procesit të blerjes, PayPal do të shfaqë një çmim për kriptomonedhën. Por ky çmim është subjekt i ndryshimit të shpejtë për shkak të paqëndrueshmërisë së tregjeve të kriptomonedhave. Është një ide e mirë të siguroheni që të keni më shumë se çmimi që keni buxhetuar për blerjen në llogarinë tuaj bankare.

Kur blini bitcoin direkt nga PayPal, ai fiton para nga përhapja e kriptove ose diferenca midis çmimit të tregut të Bitcoin dhe kursit të tij të këmbimit me USD. Kompania gjithashtu ngarkon një tarifë transaksioni për çdo blerje. Këto tarifa varen nga shuma në dollarë e blerjes. Për shembull, një tarifë fikse prej 0,50 dollarësh paguhet për blerjet midis 100 dhe 200 dollarë. Pas kësaj, tarifa është një përqindje e shumës së përgjithshme të dollarit. Për shembull, një tarifë prej 2% të shumës totale ngarkohet për blerjet e kriptove midis 100 dhe 200 dollarë.

Një disavantazh i blerjes së kriptomonedhave përmes PayPal është se nuk mund ta transferoni kripto-n jashtë platformës së procesorit të pagesave. Prandaj, nuk është e mundur që ju të transferoni bitcoin-in tuaj të blerë nga portofoli i PayPal në një portofol të jashtëm kripto ose në portofolin tuaj personal.

Disavantazhi tjetër i përdorimit të PayPal është se shumë pak shkëmbimore dhe tregtarë online lejojnë përdorimin e procesorit të pagesave për të blerë pagesën. eToro është ndër të paktët tregtarë në internet që lejojnë përdorimin e PayPal për të blerë bitcoin në platformën e tij.

Si të blini Bitcoin me një kartë krediti

Procesi i blerjes së bitcoin me karta krediti është i ngjashëm me procesin e blerjes së tij me karta debiti ose përmes transfertave të automatizuara të kleringut (ACH). Do t’ju duhet të vendosni të dhënat e kartës suaj të kreditit me shkembimoren ose firmën e tregtimit në internet dhe të autorizoni transaksionin. Në përgjithësi, megjithatë, nuk është ide e mirë të blini bitcoin me karta krediti. Ka disa arsye për këtë.

Së pari, jo të gjitha shkëmbimoret lejojnë blerjen e bitcoin me karta krediti për shkak të tarifave shoqëruese të përpunimit dhe rrezikut të mashtrimit. Ky vendim mund të funksionojë në interesin më të mirë të klientëve. Kjo për shkak se përpunimi i kartës së kreditit mund të vendosë tarifa shtesë për transaksione të tilla. Kështu, përveç pagesës së tarifave të transaksionit, do të përfundoni me tarifa përpunimi që shkëmbimorja mund t’ju kalojë.

Arsyeja e dytë është se blerjet me kartë krediti mund të jenë të shtrenjta. Lëshuesit e kartave të kreditit i trajtojnë blerjet e bitcoin si paradhënie në para dhe ngarkojnë tarifa dhe norma interesi të majme për këto përparime. Për shembull, American Express dhe Chase të dy numërojnë blerjet e kriptomonedhave si transaksione paradhënie në para. Kështu, nëse blini bitcoin me vlerë 100 dollarë duke përdorur një kartë American Express, do të paguani 10 dollarë (tarifa aktuale e paradhënies në para për transaksione të tilla) plus një tarifë përqindje vjetore prej 25%. Për më tepër, kompania e kartave të kreditit ju kufizon gjithashtu në 1000 dollarë blerje bitcoin në muaj.

Një metodë indirekte për të blerë bitcoin duke përdorur një kartë krediti është të merrni një kartë krediti për shpërblime Bitcoin. Kartat e tilla funksionojnë si karta e kreditit tuaj tipike e shpërblimeve, përveçse ato ofrojnë shpërblime në formën e bitcoin. Pra, ata investojnë paratë e fituara nga blerjet në Bitcoin. Një shembull i një karte shpërblimi Bitcoin është karta e kreditit BlockFi Bitcoin Rewards. Megjithatë, kini kujdes se tarifat vjetore për këto karta mund të jenë të larta dhe mund të ketë kosto shtesë që lidhen me konvertimin e monedhave fiat në kripto.

Megjithëse shkëmbimet si Coinbase ose Binance mbeten ndër mënyrat më të njohura për të blerë Bitcoin, ato nuk janë mënyra e vetme.

Mënyra alternative për të blerë Bitcoin

ATM-të e Bitcoin

ATM-të e Bitcoin veprojnë si shkëmbimore bitcoin personalisht. Individët mund të fusin para në një makinë dhe ta përdorin atë për të blerë bitcoin që më pas transferohet në kuletat online për përdoruesit. ATM-të e Bitcoin janë bërë gjithnjë e më të njohura vitet e fundit—madje edhe gjigandi i shitjes me pakicë Walmart Inc. (WMT) po teston një program pilot që do t’u ofrojë klientëve të tij mundësinë e blerjes së bitcoin. Radari i ATM-ve të monedhës mund të ndihmojë në gjurmimin e makinerive më të afërta.

Megjithatë, ATM-të janë një opsion i shtrenjtë. Ka dy tarifa që lidhen me blerjet e bitcoin në ATM: një tarifë blerjeje dhe një tarifë konvertimi për konvertimin e një monedhe fiat në bitcoin. Të dyja tarifat janë mjaft të larta në krahasim me ato të opsioneve të tjera. Për shembull, tarifa mesatare e blerjes në mbarë botën në ATM-të e Bitcoin është 8.4% (e shumës së blerjes) dhe 5.4% për shitjet në ATM.

Sidoqoftë, kini parasysh se ATM-të e Bitcoin kanë kërkuar gjithnjë e më shumë ID të lëshuara nga qeveria që nga fillimi i vitit 2020.

Shkëmbimet P2P

Ndryshe nga shkëmbimet e decentralizuara, të cilat përputhen me blerësit dhe shitësit në mënyrë anonime dhe lehtësojnë të gjitha aspektet e transaksionit, ekzistojnë disa shërbime shkëmbimi peer-to-peer (P2P) që ofrojnë një lidhje më të drejtpërdrejtë midis përdoruesve. LocalBitcoins është një shembull i një shkëmbimi të tillë. Pas krijimit të një llogarie, përdoruesit mund të postojnë kërkesa për të blerë ose shitur bitcoin, duke përfshirë informacione rreth mënyrave të pagesës dhe çmimeve. Përdoruesit më pas shfletojnë listat e ofertave për blerje dhe shitje, duke zgjedhur partnerët tregtarë me të cilët dëshirojnë të bëjnë transaksione.

LocalBitcoins lehtëson disa aspekte të tregtisë. Megjithëse shkëmbimet P2P nuk ofrojnë të njëjtin anonimitet si shkëmbimet e decentralizuara, ato u japin përdoruesve mundësinë të bëjnë blerje për ofertën më të mirë. Shumë nga këto shkëmbimore ofrojnë gjithashtu sisteme vlerësimi në mënyrë që përdoruesit të kenë një mënyrë për të vlerësuar(review) partnerët e mundshëm tregtarë përpara se të kryejnë transaksione.

Brokerat

Shumë pak brokera të zakonshme ofrojnë aftësi blerjeje dhe tregtimi bitcoin për shkak të pasigurisë që rrethon statusin rregullator të kriptomonedhave. Robinhood Markets, Inc. (HOOD), një aplikacion i njohur me investitorët me pakicë, është një shkëmbim që ofron lehtësira për tregtimin e kriptove. Ajo ngarkon 0% komision për tregtimin dhe blerjet e kriptomonedhave dhe fiton para nga pagesa për rrjedhën e porosive, duke e kaluar vëllimin e saj të tregtimit në platforma të tjera tregtare ose brokera.

Mungesa e një tarife komisioni mund të jetë një perspektivë joshëse për fillestarët, por ka disa kapje për këtë ofertë. Së pari, Robinhood nuk ka gjerësinë e veçorive dhe monedhave të ofruara nga shkëmbime të shquara të kriptove si Binance. Robinhood kishte mundësuar tregtimin në platformën e saj për shtatë kriptovaluta: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Bitcoin SV, Dogecoin dhe Ethereum Classic. Në të kundërt, ju mund të tregtoni më shumë se 100 kriptovaluta në Binance. Bursa ofron gjithashtu lloje të ndryshme porosish për të minimizuar rrezikun dhe kompensuar humbjet gjatë tregtimit.

Platforma Robinhood gjithashtu nuk ka një portofol të vetin. Prandaj, nëse doni të blini kriptomonedha përmes Robinhood, do t’ju duhet të merrni parasysh kostot shtesë për një ofrues të portofolit në internet.

Bitcoin dhe investime të tjera në kriptovaluta NUK mbrohen nga sigurimet nga Korporata e Mbrojtjes së Investitorëve me Vlerë (SIPC). Në brokerat e rregullta, agjencia mbron nga humbja e letrave me vlerë dhe parave të gatshme në llogaritë e brokerimit që përmbajnë deri në 500,000 dollarë, me një kufi monetar prej 250,000 dollarësh. Ky lehtësi nuk është i disponueshëm për klientët e shkëmbimeve të kriptomonedhave. Shkëmbimoret e kriptomonedhave si Binance kanë sigurim krimi për të mbrojtur infrastrukturën e tyre kundër hakimeve. Por ky sigurim nuk i mbron klientët individualë nga vjedhja e fjalëkalimit.

Si te shesim Bitcoin

si te shesim bitcoin

Ju mund ta shisni bitcoin në të njëjtat vende ku keni blerë kriptomonedhën, si shkëmbimoret e kriptomonedhave dhe platformat P2P. Në mënyrë tipike, procesi i shitjes së bitcoin në këto platforma është i ngjashëm me procesin e blerjes së tij.

Për shembull, mund t’ju kërkohet vetëm të klikoni një buton dhe të specifikoni një lloj porosie (d.m.th., nëse kriptomonedha duhet të shitet menjëherë me çmimet e disponueshme ose nëse duhet të shitet për të kufizuar humbjet) për të kryer shitjen. Në varësi të përbërjes së tregut dhe kërkesës në vend, çmimi i ofertës për Bitcoin mund të ndryshojë. Për shembull, shkëmbimet në Korenë e Jugut tregtuan bitcoin me një të ashtuquajtur premium kimchi gjatë rritjes së çmimeve të tij në vitin 2018.

Shkëmbimoret e kriptomonedhave ngarkojnë një përqindje të shumës së shitjes së kriptove si tarifa. Për shembull, Coinbase ngarkon 2.49% të shumës së përgjithshme të transaksionit si tarifa.

Shkëmbimoret në përgjithësi kanë kufij ditor dhe mujor të tërheqjes. Prandaj, paratë nga një shitje e madhe mund të mos jenë menjëherë të disponueshme për tregtarin. Sidoqoftë, nuk ka kufizime në sasinë e kriptomonedhës që mund të shisni.

Si funksionon bitcoin

Bitcoin është një lloj kriptomonedhe e krijuar nga një individ ose grup anonim i njohur si Satoshi Nakamoto në vitin 2009. Është vetëm një nga shumë llojet e kriptomonedhave, të cilat janë monedha dixhitale që ekzistojnë në rrjetet e financave të decentralizuara duke përdorur teknologjinë blockchain.

Bitcoin dhe kriptovalutat e tjera nuk janë një formë monedhe dhe as nuk njihen nga autoritetet rregullatore. Në vend të kësaj, sipas Komisionit të Tregtisë së të Ardhmeve të Mallrave të SHBA-së, ato konsiderohen si një mall. Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme, nga ana tjetër, i trajton kriptovalutat si pronë për qëllime tatimore.

Thënë kjo, ka shumë mënyra për të përdorur bitcoin-in tuaj si monedhë – ju mund të blini mallra dhe shërbime ose të bëni transferta ndërkombëtare.

Që kur filloi tregtimin, çmimi i Bitcoin ka përjetuar rritje spektakolare, por edhe paqëndrueshmëri të jashtëzakonshme. Për shembull, në vitin 2017, bitcoin arriti në 1000 dollarë për herë të parë dhe arriti në më shumë se 19,000 dollarë deri në fund të atij viti; një vit më vonë, ai u rrëzua në gati 3,000 dollarë. Në tetor 2021, kriptomonedha vendosi nivele të larta kur çmimi i saj kaloi 66,878.5 dollarë.

Si përdorues i ri, mund të filloni me Bitcoin pa kuptuar detajet teknike. Pasi të keni instaluar një portofol Bitcoin në kompjuterin ose telefonin tuaj celular, ai do të gjenerojë adresën tuaj të parë Bitcoin dhe ju mund të krijoni më shumë sa herë të keni nevojë. Ju mund t’ua zbuloni adresat tuaja miqve tuaj në mënyrë që ata të mund t’ju paguajnë ose anasjelltas. Në fakt, kjo është shumë e ngjashme me mënyrën se si funksionon emaili, përveç që adresat e Bitcoin duhet të përdoren vetëm një herë.

Blockchain është një libër publik i përbashkët në të cilin mbështetet i gjithë rrjeti i Bitcoin. Të gjitha transaksionet e konfirmuara përfshihen në zinxhirin e bllokut. Ai lejon kuletat e Bitcoin të llogarisin bilancin e tyre të shpenzueshëm në mënyrë që transaksionet e reja të mund të verifikohen duke siguruar kështu që ato janë në pronësi të shpenzuesit. Integriteti dhe rendi kronologjik i zinxhirit të bllokut zbatohen me kriptografi.

Një transaksion është një transferim i vlerës midis kuletave të Bitcoin që përfshihet në zinxhirin e bllokut(Blockchain). Kuletat e Bitcoin mbajnë një pjesë sekrete të të dhënave të quajtur çelës privat ose farë, e cila përdoret për të nënshkruar transaksione, duke siguruar një provë matematikore se ato kanë ardhur nga pronari i portofolit. Nënshkrimi gjithashtu parandalon ndryshimin e transaksionit nga dikush pasi të jetë lëshuar. Të gjitha transaksionet transmetohen në rrjet dhe zakonisht fillojnë të konfirmohen brenda 10-20 minutave, përmes një procesi të quajtur mining.

Mining është një sistem konsensusi i shpërndarë që përdoret për të konfirmuar transaksionet në pritje duke i përfshirë ato në zinxhirin e bllokut. Ai zbaton një rend kronologjik në zinxhirin e bllokut, mbron neutralitetin e rrjetit dhe lejon kompjuterë të ndryshëm të bien dakord për gjendjen e sistemit.

Për t’u konfirmuar, transaksionet duhet të paketohen në një bllok që i përshtatet rregullave shumë strikte kriptografike që do të verifikohen nga rrjeti. Këto rregulla parandalojnë modifikimin e blloqeve të mëparshme sepse duke vepruar kështu do të zhvlerësonte të gjitha blloqet pasuese. Minierat gjithashtu krijojnë ekuivalentin e një llotarie konkurruese që parandalon çdo individ që të shtojë lehtësisht blloqe të reja radhazi në zinxhirin e bllokut. Në këtë mënyrë, asnjë grup apo individë nuk mund të kontrollojë atë që përfshihet në zinxhirin e bllokut ose të zëvendësojë pjesë të zinxhirit të bllokut për të rikthyer shpenzimet e tyre.

Si te perdorim bitcoin

Bitcoin nuk është si monedha tradicionale, ku mund ta përdorni kudo për të blerë mallra dhe shërbime. Megjithatë, ka ende shumë vende ku mund të perdorni dhe shpenzoni bitcoin tuaj.

Kartat e debitit dhe dhuratave të Bitcoin

Disa shitës me pakicë në internet ju lejojnë të përdorni karta debiti ose të blini karta dhuratash për të përdorur zotërimet tuaja bitcoin.

Disa kompani ofrojnë karta debiti të kriptomonedhave që ju lejojnë të shpenzoni paratë në llogarinë tuaj të kriptomonedhës në një kartë debiti normale. Ju mund të përdorni një kartë debiti të kriptomonedhës për të paguar mallrat dhe shërbimet. Ju gjithashtu mund ta përdorni atë për të tërhequr para në një ATM.

Kur përdorni një kartë debiti të kriptomonedhës, kriptomonedha juaj konvertohet automatikisht në dollarë.

Nëse nuk dëshironi të shpenzoni drejtpërdrejt kriptomonedhën tuaj, mund të përdorni gjithashtu bitcoin për të blerë karta dhuratash për t’i shpenzuar diku tjetër. Faqet e internetit si eGifter dhe Gyft ju lejojnë të blini karta dhuratash nga qindra shitës me pakicë me bitcoin. Këto karta dhuratash ofrojnë një mundësi të shkëlqyer për të shpenzuar bitcoin-in tuaj me tregtarët që zakonisht nuk e pranojnë atë.

Blerja me Bitcoin

Ndërsa përdorimi i kartave të dhuratave dhe kartave të debitit të kriptomonedhave mund të jetë një mënyrë e shkëlqyer për të shpenzuar bitcoin-in tuaj, disa tregtarë e pranojnë bitcoin si një formë pagese. Disa shitës të mëdhenj në internet si Overstock dhe Newegg pranojnë bitcoin.

Ka gjithashtu mënyra për të përdorur bitcoin për blerjet tek tregtarët që nuk e pranojnë atë. Për shembull, Flexa është një rrjet pagesash që mbështet shumë monedha të ndryshme, duke përfshirë kriptovalutat. Kur përdorni rrjetin e pagesave Flexa dhe portofolin e tij celular SPEDN, mund të paguani në çdo monedhë të mbështetur dhe ajo do të konvertohet në momentin e blerjes. Megjithëse ka një kufi shpenzimi prej 750 dollarësh në javë, Flexa pranohet në shumë shitës me pakicë të mëdhenj në Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë Nordstrom, Lowes dhe Petco.

PayPal kohët e fundit ka aktivizuar një funksion të ngjashëm për përdoruesit e tij. Ju mund të blini, mbani dhe shisni Bitcoin në llogarinë tuaj PayPal. Pastaj, nëse vendosni të shpenzoni bitcoin tuaj, mund ta përdorni për të financuar transaksionet në internet. PayPal do ta konvertojë bitcoin-in tuaj në dollarë. Mbani në mend se konvertimi i bitcoin në dollarë është shitje e një aktivi; do t’ju duhet një skedar W-9 me PayPal për të përdorur këtë veçori.

Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë shitës me pakicë pranojnë bitcoin, mund të përdorni motorët e kërkimit në internet për të gjetur produkte dhe shitës me pakicë të përshtatshme për bitcoin.

Dhënia e Bitcoin për bamirësi

Shumë organizata jofitimprurëse tani lejojnë donacione në formën e bitcoin dhe jo në dollarë. Jo vetëm që dhurimi i bitcoin-it tuaj ju lejon të mbështesni një kauzë të mirë, por gjithashtu ka përfitime tatimore. Së pari, ju mund të merrni një zbritje tatimore për shumën që dhuroni. Për më tepër, për shkak se bamirësia nuk duhet të paguajë taksa mbi fitimet kapitale, ata do të marrin vlerën e plotë të shumës që ju kontribuoni.

Përdorimi i Bitcoin gjatë ndryshimit te çmimit

Çmimi i Bitcoin ndryshon gjatë gjithë ditës pasi oferta dhe kërkesa ndikojnë në treg. Nëse shikoni çmimin e bitcoin, do të vini re se ai mund të ndryshojë aq shpesh sa çdo disa sekonda. Për shkak se çmimi ndryshon kaq shpesh, vlera e zotërimeve tuaja të bitcoin-dhe për rrjedhojë shuma që keni në dispozicion për të shpenzuar-ndryshon gjithashtu shpesh.

Ndryshe nga kartat e kreditit, pagesat e kriptomonedhave nuk vijnë me mbrojtje ligjore dhe mund të mos jenë të kthyeshme, duke e bërë të vështirë kundërshtimin e tarifave.

Për shembull, supozoni se keni pasur 100 dollarë bitcoin në portofolin tuaj të kriptomonedhës dhe dëshironi të blini një artikull që kushton 100 dollarë. Ju e vendosët artikullin në karrocën tuaj dhe vazhduat të shikoni. Fatkeqësisht, ju morët një njoftim që thoshte se nuk keni fonde të mjaftueshme për transaksionin. Por çfarë ndodhi? Ju mjaftoi kur e shtuat në karrocë.

Kjo ka të ngjarë për shkak të luhatjeve të çmimeve. Nuk është e padëgjuar që çmimet e bitcoin të bien shpejt disa cent. Nëse çmimet bien ndërmjet kohës që zhvendosni një artikull në karrocën tuaj dhe kohës kur klikoni në butonin e blerjes, mund të mos keni bitcoin të mjaftueshëm për të shpenzuar.

Në fund të fundit

Procesi për blerjen e bitcoin është pak më i komplikuar sesa procesi i blerjes së kapitalit të rregullt ose aksioneve. Kjo është kryesisht për shkak se ekosistemi dhe infrastruktura e kriptomonedhës nuk janë aq të zhvilluara sa ato të tregtimit të zakonshëm.

Procesi i blerjes së bitcoin përbëhet nga katër hapa: zgjedhja e një shërbimi ose vendi për blerjen, lidhja me një mënyrë pagese, vendosja e një porosie dhe sigurimi i ruajtjes së sigurt për kriptomonedhën tuaj të blerë. Secili prej këtyre hapave kërkon kërkime dhe një vlerësim të kujdesshëm të avantazheve dhe disavantazheve të secilit shërbim. Ju gjithashtu mund të blini bitcoin në ATM-të e Bitcoin ose nga shërbimet e pagesave si PayPal dhe brokerat kryesore si Robinhood.

Shpresoj qe ky artikull tju kete krijuar bazen per te kuptuar se Si të blejmë Bitcoin, Si te shesim Bitcoin, Si funksionon bitcoin dhe Si te perdorim bitcoin.