Instalimi i Driverave – Si te instalojm Driverat ne 2022

Nëse kompjuteri juaj Windows 10 ka një problem harduerik, ka të ngjarë të jetë një problem me driverat. Në këtë udhëzues, ne ndajmë disa mënyra për të përditësuar siç duhet drejtuesit për të zgjidhur problemet e zakonshme. Keto menyra do tju pergjigjen pyetjes si te instalojm driverat ne kompjuter ne vitin 2022.

Windows 10 ka drejtues të integruar për disa përshtatës, kështu që ata mund të punojnë në Windows 10 automatikisht. Por nëse nuk ka drejtues të integruar për përshtatësin tuaj ose dëshironi të përmirësoni drejtuesin për të, udhëzimi i mëposhtëm mund të ndihmojë.

Në Windows 10, drajveri i pajisjes është një pjesë thelbësore e kodit, e cila lejon sistemin të ndërveprojë me një harduer specifik (si p.sh. kartën grafike, drejtuesin e ruajtjes, përshtatësin e rrjetit, Bluetooth, etj.), si dhe me pajisjet periferike, duke përfshirë minjtë, tastierë, printera, monitorë dhe shumë të tjera.

Zakonisht, zbulimi dhe instalimi i drajvereve të pajisjes ndodh automatikisht duke përdorur bibliotekën e integruar të drajvereve dhe shërbimin Windows Update. Megjithatë, ndonjëherë, mund t’ju duhet ende të përditësoni disa pajisje manualisht për një sërë arsyesh. Për shembull, kur Windows 10 nuk mund të njohë një komponent. Pajisja ndalon së punuari pas një përmirësimi. Windows Update instalon një paketë të përgjithshme, ose duhet të aplikoni një rregullim kritik ose të përdorni shpejt një veçori të re.

Cilado qoftë arsyeja që mund të jetë, Windows 10 vjen me disa opsione për të përditësuar manualisht një drejtues pajisjeje, duke përfshirë përdorimin e Windows Update, Device Manager dhe asistentët e përditësimit automatik nga prodhuesit e pajisjeve.

Si te instalojm driverat manualisht

Hapi 1: Fusni përshtatësin në kompjuterin tuaj.

Hapi 2: Shkarkoni driverin e përditësuar dhe ekstraktoni atë.

Hapi 3: Klikoni me të djathtën në ikonën e kompjuterit dhe më pas klikoni Manage.

SHËNIM: Nëse nuk jeni administrator, do t'ju kërkohet të shkruani një fjalëkalim administratori dhe më pas te klikoni "Yes".
Shënim: Nëse nuk ka një ikonë kompjuteri në desktopin tuaj, ju lutemi referojuni udhëzimeve më poshtë për të gjetur menaxhimin e kompjuterit.

Shtypni "Windows key + X" dhe klikoni në Computer Management.

Hapi 4: Hapni Device Manager. Klikoni me të djathtën mbi përshtatësin dhe më pas kliko Update Driver Software

Hapi 5: Kliko Browse my computer for driver software.

Hapi 6: Klikoni let me pick from a list of device drivers on my computer dhe klikoni Next.

Hapi 7: Theksoni Show compatible hardware dhe klikoni Have Disk.

Hapi 8: Klikoni Browse dhe Hapni fajllin inf që keni shkarkuar dhe nxjerrë tashmë.

Shënim: Ju lutemi referojuni udhëzimeve më poshtë për të konfirmuar sistemin operativ dhe llojin e sistemit të kompjuterit tuaj.

Ju lutemi klikoni në "search" në shiritin e detyrave dhe shkruani "This PC", më pas mund të gjeni aplikacionin e desktopit. Ju lutemi, klikoni me të djathtën në This PC, më pas zgjidhni Properties. Ju lutemi konfirmoni sistemin tuaj operativ duke iu referuar dritares së re që do të merrni.

Hapi 9: Ju lutemi klikoni OK dhe shkoni te Next;

Hapi 10: Më pas përshtatësi do të instalohet me sukses dhe klikoni Close.

Pasi të keni përfunduar hapat, magjistari do të skanojë, zbulojë dhe instalojë drajverin më të ri në pajisjen tuaj për të përmirësuar përvojën e përgjithshme dhe mbështetjen me rregullime dhe veçori të reja.

Ndërsa mund të përditësoni manualisht një komponent duke përdorur këtë metodë, zakonisht, do të përdorni këto hapa për të përditësuar kontrollorët për një pjesë të vjetër të harduerit. Në rast se dëshironi të instaloni një printer të vjetër, mund të përdorni këto hapa.

Historikisht, mund të përdorni gjithashtu Device Manager për të shkarkuar drajveret direkt nga shërbimi Windows Update. Sidoqoftë, nuk është më e mundur pasi Microsoft e ka hequr opsionin nga Device Manager gjatë një përditësimi cilësor të lëshuar për përditësimin e Windows 10 maj 2020. Si rezultat, duke ecur përpara, kur një përditësim i ri i drejtuesit zbulohet në kompjuterin tuaj, ai do të shfaqet automatikisht në cilësimet e Windows Update, më konkretisht, brenda faqes së përditësimeve opsionale.

Instalimi i Driverave

Si të instalojm driverat në Windows 10 duke përdorur Windows Update

Zakonisht, prodhuesve u duhet kohë që të vënë në dispozicion drajveret më të rinj përmes Windows Update. Megjithatë, është ende alternativa më e mirë për të shkarkuar dhe instaluar drejtuesit manualisht. Arsyeja është se vetëm paketat e përputhshme me konfigurimin e sistemit tuaj do të renditen në këtë faqe, duke minimizuar shanset për të shtuar përditësimin e gabuar. Gjithashtu, drajveret në këtë kanal janë testuar, verifikuar dhe nënshkruar nga Microsoft.

Për të përditësuar shpejt drajveret e pajisjes duke përdorur Windows Update, përdorni këto hapa:

 1. Hapni Settings.
 2. Klikoni mbi Update & Security.
 3. Klikoni në Windows Update.
 4. Klikoni butonin Check for updates (nëse ka).
 5. Klikoni opsionin View optional updates.
 6. Klikoni në skedën Driver updates.
 7. Zgjidhni drajverin që dëshironi të përditësoni.
 8. Klikoni butonin Download and install.

Pasi të keni përfunduar hapat, drajveri më i ri do të shkarkohet dhe instalohet automatikisht në pajisjen tuaj.

Nëse lidhja “View optional updates” nuk është e disponueshme pas kontrollit për përditësime, atëherë Windows Update nuk ka asnjë drajver të ri ose ndonjë përditësim për produkte të tjera në atë moment të caktuar.

Si te instalojm driverat nese Windowsi nuk i njeh automatikisht

Windows 10 vjen me një arsenal drajverash – softuer që lejon Windows të komunikojë me pajisjet që lidhni në kompjuterin tuaj. Normalisht, Windows e njeh automatikisht pjesën tuaj të re dhe thjesht funksionon. Herë të tjera, Windows shkon në internet dhe merr disa udhëzime të automatizuara përpara se të përfundojë punën.

Por herë pas here, do të futni në prizë diçka që është ose shumë e re për Windows për t’u ditur ose shumë e vjetër për t’u mbajtur mend. Ose mbase diçka e lidhur me kompjuterin tuaj bëhet e çuditshme dhe ju shihni mesazhe të çuditshme që ankohen për “në nevojë për një driver të ri”.

Në këto raste, ju takon juve të gjurmoni dhe instaloni një driver Windows për atë pjesë. Drajveret më të mirë vijnë me një program instalimi që e vendos automatikisht softuerin në vendin e duhur, duke rregulluar problemin. Drajveret më të këqij ua lënë juve gjithë rënkimin dhe punen per ti ndrequr.

Nëse Windows nuk e njeh dhe nuk e instalon automatikisht harduerin tuaj të bashkangjitur rishtazi – edhe pasi të rinisni kompjuterin tuaj – ndiqni këto hapa për të gjetur dhe instaluar një drajver të ri:

 1. Vizitoni faqen e internetit të prodhuesit të pjesëve dhe shkarkoni drajverin më të fundit të Windows. Shpesh e gjeni faqen e internetit të prodhuesit të stampuar diku në kutinë e pjesës. Nëse nuk mund ta gjeni, kërkoni emrin e prodhuesit të pjesëve në Google dhe gjeni faqen e tij të internetit. Shikoni në zonën e Mbështetjes, Shkarkimeve ose Shërbimit të Klientit të sajtit. Atje, zakonisht duhet të futni emrin e pjesës suaj, numrin e modelit të saj dhe sistemin operativ të kompjuterit tuaj (Windows 10) përpara se faqja e internetit të kopjojë drajverin. Nuk është listuar drajveri i Windows 10? Në vend të kësaj, provoni të shkarkoni një drajver Windows 8.1, 8 ose 7 – ndonjëherë funksionojnë po aq mirë.
 2. Ekzekutoni programin e instalimit të drajverit. Ndonjëherë klikimi i skedarit tuaj të shkarkuar bën që programi i tij i instalimit të hidhet në veprim, duke instaluar drajverin për ju. Nëse po, ju keni mbaruar. Nëse jo, atehere shkoni te hapi 3. Nëse skedari i shkarkuar ka një zinxhir të vogël në ikonën, kliko me të djathtën mbi të dhe zgjidh Ekstrakt të gjitha për të zbërthyer përmbajtjen e tij në një dosje të re që përmban skedarët. (Windows emërton atë dosje të re pas skedarit që keni zbërthyer, duke e bërë të lehtë zhvendosjen.)
 3. Klikoni me të djathtën në butonin Start dhe zgjidhni Device Manager nga menyja që shfaqet. Shfaqet Device Manager, duke renditur një inventar të çdo pjese brenda ose të bashkangjitur në kompjuterin tuaj. Një trekëndësh i verdhë me një ikonë të ngulitur pikëçuditëse shfaqet pranë pjesës që shkakton probleme.
 4. Klikoni pajisjen tuaj problematike të listuar në dritaren e Menaxherit të Pajisjes. Pastaj klikoni Veprimi nga shiriti i menusë së Menaxherit të Pajisjes dhe zgjidhni Shto Hardware të Trashëgimisë nga menyja rënëse. Magjistari i Shto Hardware ju udhëzon nëpër hapat e instalimit të harduerit tuaj të ri dhe, nëse është e nevojshme, instalimit të drajverit tuaj të ri. Megjithatë, kini kujdes: kjo metodë e fundit e ringjalljes së pjesëve problematike mund të zhgënjejë edhe teknikët me përvojë.

Për fat të mirë, ju duhet të instaloni drajveret vetëm në njërën nga këto dy raste:

 • Sapo keni blerë dhe instaluar një pjesë të re të harduerit dhe nuk po funksionon siç duhet. Drajveret e paketuar me pjesë të reja të blera janë zakonisht të vjetër. Vizitoni faqen e internetit të prodhuesit, shkarkoni drajverin më të fundit dhe instaloni atë. Shanset janë të mira që drajveri i ri të rregullojë problemet me grupin e parë të drajvereve.
 • Ju keni lidhur një vegël të re që Windows nuk e njeh. Gjurmimi dhe instalimi i drajverit më të fundit shpesh mund të rregullojë problemet.

Por nëse nuk keni probleme me një pjesë të harduerit, mos u shqetësoni të përditësoni drajverin e tij, edhe nëse gjeni një më të ri në internet. Shanset janë të mira që drajveri më i ri të shtojë mbështetje vetëm për modelet më të reja të pajisjes që zotëroni. Dhe ai drajver i ri mund të shkaktojë një defekt në diçka që tashmë po funksiononte mirë.

Së fundi, mos u shqetësoni të regjistroheni për një shërbim që pretendon se e mban kompjuterin tuaj të përditësuar me drajveret më të fundit. Ata mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë.

instalues i driverave

Nëse drajveri juaj i sapo instaluar i bën gjërat edhe më keq, ekziston një zgjidhje: Kthehuni te Device Manager, klikoni dy herë në emrin e pjesës problematike dhe klikoni skedën Driver në kutinë Properties. Mbani frymëmarrjen tuaj të qëndrueshme. Pastaj klikoni butonin Roll Back Driver. Windows heq drajverin e sapo instaluar dhe kthehet te drajveri i mëparshëm.

Perfundim

Instalimi i driverave eshte zgjidhja me e mire nese nje apo disa paisje harduerike nuk po ju funksionojne prandaj po e shperndajme kete manual per te kuptuar si te instalojm driverat. Driverat jane paisjet qe kompjuteri perdor per te komunikuar me paisjet harduerike tuaja prandaj perditsimi i ketyre paisjeve eshte i domosdoshem.