Si te instalojm Kameren ne PC në 5 hapa

Kur filmat treguan për herë të parë të ardhmen me videokonferenca, dukej si një ëndërr e largët. Tani që teknologjia është e disponueshme në jetën tonë të përditshme, kamerat në internet na lejojnë të shohim dhe dëgjojmë familjen, miqtë dhe bashkëpunëtorët tanë në anën tjetër të botës në kohë reale. Per ta bere funksionale uebkameren per te filmuar ju duhet te dini si te instalojm kameren ne pc apo laptopin tuaj.

Nuk ka nevojë për ato figurat qe te tregojne gjendjen tone, ju mund t’i shihni emocionet e tyre pikërisht aty në ekran. Nëse kompjuteri juaj nuk vjen me një kamerë në internet, ose keni blerë një të re, nevojiten vetëm disa momente për të instaluar një uebkamerë në kompjuterin tuaj. Gjithçka që ju nevojitet është një uebkamere, një kompjuter me microsoft windows dhe një lidhje interneti.

Në botën tonë gjithnjë e më të lëvizshme dhe të drejtuar nga teknologjia, videokonferencat po bëhen shumë të njohura, veçanërisht për kompanitë që kanë punonjës që punojnë nga shtëpia. Ka shumë shërbime dhe programe të disponueshme për të pritur dhe për t’u bashkuar me një telefonatë videokonferencë dhe një kamerë në internet përdoret për të shfaqur videon tuaj të drejtpërdrejtë.

Për ndihmë me instalimin, testimin dhe përdorimin e një uebkamere kompjuteri dhe për të përcaktuar nëse laptopi juaj ka një kamerë të integruar, zgjidhni një lidhje më poshtë.

Si te instalojm kameren ne PC ne vetem 5 hapa

Sot, shumica e kamerave të internetit janë universale, që do të thotë se ato funksionojnë pothuajse në çdo kompjuter. Ndiqni hapat e mëposhtëm për t’u lidhur dhe instaluar një uebkamere në kompjuterin tuaj.

  1. Ndizni kompjuterin tuaj dhe sigurohuni që sistemi operativ të jetë i ngarkuar.
  2. Shumica e kamerave të internetit kanë një kabllo USB të lidhur me to. Lidheni kabllon USB në një portë USB të disponueshme në kompjuterin tuaj. Portat USB janë në anën e pasme të kompjuterit ose në anët e një laptopi.
  3. Sistemet operative më të reja, si Windows 8 dhe Windows 10, duhet ta njohin uebkamerën si të lidhur. Drejtuesit(drajveret) zakonisht instalohen automatikisht, duke e lejuar kompjuterin të përdorë uebkameren. Nëse sistemi juaj operativ nuk i instalon automatikisht drejtuesit(drajveret), mund të shkoni në faqen e internetit të prodhuesit të uebkameres dhe të shkarkoni drejtuesit e nevojshëm. Instaloni drejtuesit e shkarkuar në kompjuterin tuaj.
  4. Nëse uebkamera juaj erdhi me një CD që përmban softuerin e uebkameres, mund ta instaloni atë softuer për të shtuar veçori shtesë për uebkameren.
  5. Uebkamera duhet të vendoset përpara jush dhe afër të njëjtës lartësi me fytyrën tuaj kur jeni ulur. Vendndodhja më e mirë për të montuar uebkameren tuaj është në krye të monitorit të kompjuterit tuaj. Shumica e kamerave të ueb-faqes qëndrojnë në majë të një monitori, duke pasur një kapëse të rregullueshme që lidhet me pjesën e pasme të monitorit për të siguruar uebkameren. Vendosni kamerën në majë të monitorit dhe rregulloni kapësin sipas dëshirës. Kur të përfundojë, uebkamera duhet të drejtohet nga fytyra juaj.

Qfarë është një uebkamerë

Një uebkamerë është një videokamerë e thjeshtë që, kur lidhet me një kompjuter, ju lejon të kapni imazhe dhe video. Zakonisht përdoret për video-konferenca me softuer si Zoom, Google Meet, Skype dhe aplikacione të tjera.

Ndonëse të njohura prej vitesh, uebkamerat janë bërë pajisje thelbësore për shumë studentë dhe profesionistë gjatë periudhave të gjata të punës në distancë dhe distancimit social. Ka gjithashtu shumë kamera në internet që transmetojnë vazhdimisht imazhe nga pikat e interesit si muzetë dhe kopshtet zoologjike.

Uebkamerat janë pajisje relativisht të thjeshta që mund të futen në laptopin ose tabletin tuaj, ose janë pajisje të pavarura që janë të lidhura në desktopin tuaj. Disa monitorë kanë gjithashtu kamera të integruara në internet. Shumica e kamerave të internetit kanë një rezolucion modest prej 720p ose 1080p, megjithëse është e mundur të gjendet edhe rezolucioni 4K ne disamodele gjithashtu. Ata nuk kanë memorie në bord për ruajtjen e imazhit ose butonat e kontrollit fizik.

Në vend të kësaj, kamerat në internet kontrollohen nga softueri në kompjuter. Për të zbutur shqetësimet e privatësisë, disa kamera ueb kanë grila fizike që mund të rrëshqasen për të mbuluar lentet. Kjo siguron që është fizikisht e pamundur që kamera në internet të përdoret nga distanca për të kapur foto ose video pa lejen e pronarit.

Si të përdorni një uebkamerë

Pasi të keni lidhur dhe instaluar një kamerë ueb në kompjuterin tuaj, ju mund ta përdorni atë për të shfaqur videon tuaj në shërbimet dhe programet e konferencave me video. Shërbimet dhe programet e njohura për videokonferenca përfshijnë Microsoft Teams, Skype, Google Meet, Webex dhe Zoom.

Kur lidheni me një telefonatë konferencë duke përdorur shërbime ose softuer videokonferencash, mund të aktivizoni kamerën tuaj te kompjuterit për të shfaqur video live. Shërbimi ose softueri duhet të ketë një buton me atë që duket si një videokamerë në të. Shembuj të butonit janë paraqitur në foto.

Klikoni butonin e videokamerës për të ndezur uebkamerën dhe për të aktivizuar shperndarjen e videos. Në varësi të shërbimit ose softuerit të videokonferencës, shpërndarja e drejtpërdrejtë e videos fillon menjëherë ose shfaq një pamje paraprake të videos, kështu që ju mund të shihni se si duket. Nëse së pari shfaqet një pamje paraprake, klikoni opsionin për “Fillimi i videos” ose diçka e ngjashme për të filluar ndarjen e videos live me të tjerët në thirrjen e videokonferencës.

A ka laptopi im një kamerë të integruar?

Përdorimi i një kamere ueb të jashtëm me një laptop është i mundur, por ndonjëherë pak më i ngathët nëse vendoset në krye të ekranit të laptopit. Ekrani i laptopit është shumë i hollë, duke bërë që një kamera e jashtme të jetë më pak e qëndrueshme kur montohet në krye të ekranit.

Sot, disa laptopë kanë një kamerë të integruar, duke eliminuar nevojën për një uebkamer të jashtme. Sidoqoftë, kamera e integruar nuk është e lehtë për t’u parë dhe e lehtë për t’u humbur. Në shumicën e rasteve, ueb kamerat të laptopit janë të vendosura në mes të skajit të sipërm të ekranit të laptopit, në kutinë plastike.

Uebkamera e integruar zakonisht është 1/2″ ose më pak në madhësi. Mund të jetë një rreth i vogël, i errët ose mund të jetë një katror i vogël i errët, me një rreth pak më pak të errët brenda tij. Figura më poshtë janë dy shembuj të një ueb-kamere e integruar në skajin e sipërm të një ekrani laptop.

kamera e laptopit

Për çfarë përdoret një uebkamerë?

Siç sugjeron emri, një ueb kamerë është një pajisje video dixhitale që transmeton foto dhe video në internet. Në desktopët dhe laptopët më të rinj, ato janë të integruara, por në pajisjet e vjetra kamerat e internetit ishin të jashtme. Këto pajisje bëjnë të mundur shikimin dhe dëgjimin e familjes dhe miqve në mbarë botën në kohë reale.

A është ueb kamera e kompjuterit një pajisje hyrëse ose dalëse?

Ashtu si një tastierë, një uebkamere është një pajisje hyrëse. Ai e kap një imazh video të skenës përpara tij dhe e fut atë në kompjuter.

Si të përdor një kamerë të jashtme në kompjuterin tim?

Filloni duke e lidhur kabllon USB në portën USB të kompjuterit tuaj për të lidhur ueb kamerën me kompjuterin tuaj. Prisni që kompjuteri juaj të zbulojë pajisjen e re. Pasi ta ketë, një mesazh do të shfaqet në ekranin tuaj, duke ju thënë se pajisja juaj tani është gati për t’u përdorur. Uebkamerat e jashtme vijnë me softuer që duhet të instalohet në kompjuterin tuaj. Për ta bërë këtë, futni diskun që erdhi me uebkameren qe e keni blere në vendin e disqeve ne kompjuter dhe ndiqni udhëzimet e shkarkimit. Uebkamera tani duhet të jetë gati për t’u përdorur.

A janë të njëjta uebkamera dhe një kamerë laptopi?

Shumica e laptopëve dhe desktopëve tani vijnë me ueb kamera të integruara. Ndërsa ueb kamerat janë pajisje të jashtme që i montoni ose i kapni në kompjuterin tuaj dhe kamerat e laptopit janë të integruara, ato kanë të njëjtin funksion.

Si mund të testoj nëse kamera ime po funksionon?

Është e lehtë të kontrollosh nëse kamera juaj e internetit po funksionon. Së pari, klikoni në ikonën “Start” dhe zgjidhni “Kamera” nga menyja. Kompjuteri juaj do t’ju kërkojë të lejoni hyrjen në kamerë. Nëse kamera juaj e internetit është funksionale, një dritare do të shfaqet menjëherë, duke treguar çdo gjë përpara kamerës suaj të internetit (ka gjasa që ju nëse jeni ulur përballë saj!). Ekzistojnë gjithashtu disa aplikacione të palëve të treta në internet që mund t’i përdorni për të kryer një test në internet të kamerës në internet.

Mund të përdorni aplikacionin Kamera për të regjistruar video dhe për të fotografuar veten ose ndonjë gjë tjetër përpara kamerës së internetit. Në një kompjuter me macOS, mund të testoni ueb kamerën tuaj duke përdorur aplikacionin Photobooth, i vendosur në dosjen tuaj te quajtur “Aplikacione”. Mund ta përdorni për të bërë foto ose video duke përdorur një uebkamerë të bashkangjitur.

Në një kompjuter me Linux, mund të provoni kamerën tuaj të internetit duke përdorur programin e quajtur ‘cheese’. Është i disponueshëm në shumicën e menaxherëve të paketave. Për shembull, për ta instaluar atë në Debian, Ubuntu ose Linux Mint, mund ta instaloni duke përdorur apt.

sudo apt install cheese

Nëse dëshironi të aktivizoni uebkamerën sa herë që zbulon lëvizje, përdorni programin e lëvizjes.

sudo apt install motion

Si mund të lidh një uebkamerë me një laptop me valë(wireless)?

Nëse nuk keni një port shtesë USB për të lidhur uebkamerën tuaj me laptopin apo kompjuterin tuaj, mund të blini ende disa modele që kanë një lidhje të integruar WiFi(valë).

  1. Lidhuni: Lidhni kamerën tuaj të internetit direkt me ruterin tuaj me një kabllo Ethernet. Ky hap është i nevojshëm për të konfiguruar pajisjen tuaj, por nuk do t’ju duhet ta lini kabllon pasi të jetë konfiguruar plotësisht kamera juaj.
  2. Konfiguro: Konfiguro veçorinë me valë të kamerës së internetit duke përdorur cilësimet e rrjetit WiFi të shtëpisë ose të zyrës. Kjo përfshin SSID për rrjetin tuaj specifik dhe çelësat e sigurisë që ju nevojiten për t’u lidhur me rrjetin tuaj. Ju do të dëshironi të ndiqni konstruksionet në ekran që erdhën me modelin tuaj të kamerës së internetit.
  3. Shkëputni: Shkëputni kabllon Ethernet nga ruteri dhe kamera e uebit dhe lejo që uebkamera të lidhet me rrjetin WiFi. Testoni transmetimin e videos duke hyrë në kamerën në laptop dhe duke kontrolluar veçoritë e saj.

Perfundimi

Pavarësisht nëse keni nevojë për një ueb-kamerë për të mbyllur një marrëveshje, për t’u lidhur me miqtë nëpër botë ose për të monitoruar shtëpinë tuaj ndërsa jeni në një udhëtim, ekziston një ueb-kamerë e sofistikuar që mund t’ju ndihmojë ta kryeni atë. Mesoni si te instalojm kameren ne pc ne vetem 5 hapa duke lexuar kete artikull. Perveq instalimit dhe konfigurimit ne kemi permbledhur edhe informacione se qfare eshte dhe si perdoren nje uebkamere.