Si te instalojm nje Antivirus ne Windows, Mac, Linux

Programet antivirus ndihmojnë në parandalimin e viruseve dhe spyware-ve nga infektimi i një kompjuteri dhe për këtë arsye janë një nga programet softuerike thelbësore që çdo kompjuter duhet të ketë në punë gjatë gjithë kohës. Ka mijëra viruse dhe spyware në internet dhe secili prej tyre mund të shkaktojë dëme në skedarët personalë ose sistemin operativ të kompjuterit. Prandaj eshte e duhur qe secili prej juve qe perdor rregullisht kompjuteret dhe ruan shenime te rendesishme si ato te punes apo te tjera, te dije si te instalojm nje antivirus.

Ka kaq shumë kërcënime ndaj të dhënave tuaja, saqë nuk mund të përballoni të fusni kokën në rërë kur bëhet fjalë për antivirus. Për fat të mirë, nuk po e bëni këtë sepse po lexoni këtë artikull dhe ne do t’ju tregojmë se sa e thjeshtë është të shkarkoni dhe instaloni softuer që do t’i mbrojë skedarët tuaj (dhe më shumë) nga malware më të fundit.

Nëse kompjuteri juaj nuk ka të instaluar dhe ekzekutuar një program antivirus, ju rekomandojmë ta instaloni sot. Ndiqni hapat e mëposhtëm për ndihmë se si të instaloni dhe përditësoni një program antivirus në kompjuterin tuaj.

Si te instalojm nje antivirus ne Windows

Nuk ndryshon nga çdo program ose aplikacion tjetër. Së pari, kontrolloni nëse keni ndonjë softuer antivirus të instaluar (përveç Windows Defender). Hapni aplikacionin Settings dhe klikoni në Apps. Shikoni në listë dhe çinstaloni çdo paketë, pasi ato mund të shkaktojnë probleme.

Windows Defender do të çaktivizohet automatikisht kur instaloni softuer të tjerë sigurie, por ju mundeni ta aktivizoni ose çaktivizoni Windows Defender manualisht.

Më pas vendosni se cilin antivirus dëshironi të përdorni, mos ngurroni të zgjidhni një nga lista e antivirusëve më të mirë falas dhe më pas shkarkoni atë nga faqja e internetit e prodhuesit. Ju rekomandojme ta instaloni Antivirusin Avast One i cili eshte falas duke KLIKUAR KETU.

Pasi skedari të ruhet, ose klikoni dy herë mbi emrin e tij që shfaqet në shiritin në fund të ekranit (ndërsa jeni ende në shfletuesin tuaj) ose shkoni te dosja juaj e shkarkimeve dhe klikoni dy herë mbi skedarin atje. Nëse nuk mund ta shihni menjëherë, klikoni në kolonën Data (do të duhet të jeni në modalitetin Details, të cilin do ta gjeni në menynë View në krye të dritares) në mënyrë që skedarët të renditen sipas më të fundit tek më i vjetri (nëse shihni se është e kundërta, atëherë klikoni kolonën për herë të dytë për ta ndërruar).

Ne po përdorim Avast këtu, por procesi është pothuajse i njëjtë për të gjithë antiviruset.

Më pas, do t’ju shfaqet një dritare që ju thotë se softueri dëshiron të bëjë ndryshime në sistemin tuaj, kjo është një pjesë normale e procesit, kështu që klikoni Prano dhe më pas duhet të shfaqet një opsion Install.

Përpara se të filloni gjërat, kontrolloni për ndonjë kuti shënimesh në ekran, pasi versionet falas shpesh mund të kërkojnë të instalojnë gjithashtu shfletues të sigurt në internet, softuer nga partnerët ose për leje për të ndarë të dhënat tuaja me reklamuesit. Këto nuk janë domosdoshmërisht gjëra të këqija, por sigurohuni që e dini se për çfarë jeni dakord përpara se të klikoni Instalo.

Kur programi të ketë përfunduar procesin e tij të instalimit, zakonisht do t’ju bëhen disa pyetje në lidhje me përmirësimin në produkte të tjera të lidhura, por gjithmonë mund ta bëni këtë më vonë ose mos e beni fare.

Hapi i fundit është të kryeni një skanim të plotë të kompjuterit tuaj në mënyrë që softueri i ri të mund të kontrollojë që nuk keni tashmë ndonjë program të keq që fshihet në sistemin tuaj.

Kjo eshte e gjitha qe ju duhet per ta instaluar antivirusin. Tani keni përditësuar sigurinë tuaj. Merrni kohë për të eksploruar veçoritë e ndryshme të ofruara nga softueri dhe nëse keni nevojë të konfiguroni skanime të rregullta ose nëse paketa e bën këtë automatikisht.

Sidoqoftë, kini parasysh se megjithëse mund të keni mbrojtje kundër viruseve, kjo nuk do të thotë që mund të hiqni dorë nga interneti. Ka shumë mënyra të tjera që hakerët të kenë akses në të dhënat tuaja nga viruset e ndryshme.

Përditësoni(update) programin antivirus pas instalimit

Nga kutia, programet antivirus nuk janë të azhurnuar dhe u mungojnë përkufizimet më të fundit të viruseve dhe spyware. Pa përkufizimet më të fundit, programi antivirus nuk do të dijë për viruset dhe spyware të krijuar së fundmi, duke e bërë kompjuterin tuaj të prekshëm ndaj një infeksioni.

Pas instalimit të programit antivirus, ju rekomandojmë ta përditësoni atë me përkufizimet më të fundit të viruseve dhe spyware. Përditësimet lejojnë programin antivirus të mbrojë kompjuterin tuaj nga të gjitha viruset dhe softuerët spy.

Në shumë raste, programi antivirus kontrollon dhe instalon automatikisht përditësimet më të fundit. Nëse ju kërkohet ta bëni këtë, zgjidhni Po për të përditësuar programin antivirus. Nëse nuk ju kërkon të përditësoni menjëherë atehere provoni ta perditesoni ate duke kerkuar tek settings mbrenda programit ose nga web faqja kryesore e antivirusit.

Aktivizo përditësimet automatike për programin antivirus

Si parazgjedhje, shumica e programeve antivirus mundësojnë funksionin e përditësimit automatik. Ne rekomandojmë fuqimisht aktivizimin e përditësimeve automatike për ta mbajtur programin antivirus të përditësuar në çdo kohë.

Për të kontrolluar nëse përditësimet automatike janë aktivizuar në programin tuaj antivirus, ndiqni hapat e përgjithshëm më poshtë.

  1. Hapni programin antivirus.
  2. Kërkoni një buton Settings ose Advanced Settings ose lidhje në dritaren e programit antivirus. Nëse nuk shihni asnjë nga opsionet, kërkoni një opsion si Përditësimet ose diçka të ngjashme.
  3. Në dritaren Cilësimet ose Përditësimet, kërkoni një opsion si shkarkimi automatik dhe aplikimi i përditësimeve. Mund t’i referohet gjithashtu përkufizimeve të virusit në vend të përditësimeve.
  4. Për opsionin e përditësimeve automatike, kontrolloni kutinë për atë opsion, nëse nuk është zgjedhur tashmë.
  5. Klikoni butonin Ruaj ose Aplikoni për të ruajtur ndryshimin e cilësimeve.

A ka Windows-i softuer antivirus të integruar?

Pyetja juaj e parë mund të jetë nëse duhet të bëni diçka fare. Dhe është e vërtetë që Microsoft përfshin Windows Defender në Windows 10 dhe duhet t’ju mbrojë si parazgjedhje. Është një zgjedhje e mirë nëse thjesht dëshironi antivirus te thjeshte e jo shume strikt. Nuk ka aq shumë veçori dhe nuk mund të përputhet plotësisht me paketat më të mira të sigurisë, por ofron një nivel çuditërisht të mirë mbrojtjeje, madje duke mposhtur disa antivirus me pagesë.

Çfarë antivirusi duhet të përdor për Windows 10?

Ekzistojnë dy lloje kryesore të softuerit antivirus të disponueshëm, ata me pagesë dhe ata falas. Shumë nga markat kryesore të sigurisë, duke përfshirë Avast, Bitdefender dhe Kaspersky, ofrojnë një version falas për t’ju joshur qe fillim ta mirni falas e me vone te paguani. Por mund të habiteni që të dy versionet falas dhe ato me pagesë ndajnë të njëjtat motorë antivirus kryesor, dhe për këtë arsye ofrojnë të njëjtën mbrojtje nga viruset.

Kjo do të thotë se do të mbrojë kompjuterin tuaj nga viruset, trojanët, bashkëngjitjet në mesazhet e postës elektronike dhe dëmtuesit e ngjashëm. Mund të mos ofrojë veçori shtesë si paralajmërime për faqet e rrezikshme të internetit apo mbrojtje nga spyware.

Në të vërtetë, kalimi në versionet premium me pagesë zakonisht sjell veçori të avancuara si mbrojtja e kamerës suaj të internetit nga përgjuesit, paralajmërimet e mashtrimit në mediat sociale, menaxherët e fjalëkalimeve dhe kasaforta të sigurta ku mund të ruani të dhëna të rëndësishme që nuk mund të korruptohen nga plaga që është ransomware.

Sigurisht, mund të provoni fillimisht versionin falas dhe më pas të kaloni te abonimi me pagesë nëse ju pëlqen softueri dhe mendoni se veçoritë shtesë ia vlen investimi.

Si te instalojm nje antivirus ne Mac

Kuptoni nevojën për një program antivirus ne kete sistem operativ. Mac OS X ka qenë prej kohësh shumë më i sigurt se Windows, për shkak të mënyrës se si është dizajnuar softueri i sistemit. Në të kaluarën, më pak njerëz përdornin Mac OS, gjë që çon në zhvillimin e më pak viruseve për Mac.

Ndërsa popullsia e përdoruesve të Mac është rritur në mënyrë dramatike, ai ende nuk është aq i popullarizuar sa Windows, ku ndodh shumica e zhvillimit të viruseve.

Përdorimi më i rëndësishëm për antivirusin në Mac është ndalimi i përhapjes së malware në kompjuterë të tjerë. Viruset përhapen shumë lehtë përmes postës elektronike dhe megjithëse mund të mos infektoheni vetë, mund ta përhapni virusin në kompjuterë të tjerë që mund të mos kenë të njëjtën mbrojtje si Mac-i juaj.

Merrni një program antivirus. Për shkak të mundësisë së ulët të infektimit në kompjuterin tuaj, ka pak nevojë për të zgjedhur një antivirus qe eshte me pagesë. Në vend të kësaj, shkarkoni një opsion falas që është krijuar nga themeli për të punuar me Mac OS X.

Instaloni dhe ekzekutoni programin antivirus. Për shkak se rreziku i infeksionit është i ulët, nuk keni nevojë të skanoni vazhdimisht sistemin tuaj. Në vend të kësaj, përdorni programin tuaj antivirus për të inspektuar manualisht skedarët dhe emailet e dyshimta.

Përditësoni sistemin Mac OS rregullisht. Apple lëshon rregullisht perditsime sigurie për të mbyllur çdo shfrytëzim që është zbuluar. Mbani Mac-in tuaj të përditësuar për t’u siguruar që sistemi juaj të jetë sa më i sigurt që të jetë e mundur.

Si te instalojm nje antivirus ne Linux

Kuptoni nevojën për një program antivirus. Nga tre sistemet operative kryesore, Linux është më i sigurti kur bëhet fjalë për viruset. Kjo është për shkak të popullsisë së ulët të përdoruesve, si dhe sigurisë së natyrshme të softuerit të sistemit. Për shkak se aplikacionet instalohen drejtpërdrejt nga shperndaresi, ka pak mundësi që skedarët të infektohen.

Përdorimi më i rëndësishëm për antivirusin në Linux është ndalimi i përhapjes së malware në kompjuterë të tjerë. Viruset përhapen shumë lehtë përmes postës elektronike, dhe megjithëse mund të mos infektoheni vetë, mund ta përhapni virusin në kompjuterë të tjerë që mund të mos kenë të njëjtën mbrojtje si kompjuteri juaj Linux.

Merrni një program antivirus. Kontrolloni me depon tuaj për të parë se cilat opsione antivirus janë të disponueshme për ndërtimin tuaj Linux. Shumica e ndërtimeve kanë programe antivirus të disponueshme si pa pagesë. Këto programe janë verifikuar nga komuniteti Linux dhe janë krijuar për të marrë burime minimale të sistemit.

Instaloni dhe ekzekutoni programin antivirus. Për shkak se rreziku i infeksionit është i ulët, nuk keni nevojë të skanoni vazhdimisht sistemin tuaj. Në vend të kësaj, përdorni programin tuaj antivirus për të inspektuar manualisht te gjithe programet dhe emailet e dyshimta.

Përditësoni ndërtimin tuaj Linux. Përditësimi i softuerit të sistemit me Linux përditëson të gjitha ndërtimet e programit tuaj gjithashtu, duke zhdukur çdo shfrytëzim që është gjetur. Procesi është kryesisht i automatizuar. Sigurohuni që të kontrolloni cilësimet tuaja për t’u siguruar që instalimi juaj Linux po përditësohet siç duhet.

Kjo eshte menyra se si te instalojm nje antivirus ne sistemet operative si windows, linux dhe mac.