Si te instalojm nje Printer (8 Menyra)

Printerët janë bërë shpejt një mjet i domosdoshëm i zyrës në shtëpi dhe instalimi i tyre është përmirësuar ndjeshëm gjatë viteve. Ndërsa shumica e printerëve do të instalohen automatikisht, shtimi i printerit në një rrjet ose ndarja e printerit me përdorues të tjerë mund të jetë ende pak e ndërlikuar. Pasi të mësoni se si ta bëni këtë, ju do te mund të aktivizoni printerin tuaj që t’ju lejojë të printoni nga kudo në botë! Vazhdoni te lexoni per te mesuar se si te instalojm nje printer dhe Si te perdorim nje printer.

Mesoni Si te instalojm nje Printer

1. Instalimi i një printeri USB (Windows dhe Mac)

Hapi 1: Nëse e keni, lexoni udhëzuesin e instalimit për printerin tuaj. Shumë printera mund të jenë shumë të vështirë, dhe nëse keni një udhëzues instalimi, duhet të ndiqni udhëzimet e sakta të tij përpara se të shtyni këto udhëzime të përgjithshme. Zakonisht mund ta gjeni udhëzuesin e instalimit si skedar PDF në faqen e mbështetjes së prodhuesit për modelin tuaj. Mund ta gjeni shpejt faqen e mbështetjes për printerin tuaj duke hapur Google dhe duke kërkuar “mbështetje për modelin e prodhuesit”.

Hapi 2: Lidheni printerin në kompjuterin tuaj. Sigurohuni që ta lidhni atë në një port USB direkt në kompjuterin tuaj, dhe jo në një shpërndarës USB. Disa printera do të duhet gjithashtu të futen në një burim energjie.

Hapi 3: Aktivizoni printerin. Duhet të dëgjoni fillimin e mekanizmit të furnizimit të faqeve dhe printerit duhet ti ndizen dritat.

Hapi 4: Prisni që sistemi juaj operativ të zbulojë dhe instalojë printerin. Të gjitha versionet moderne të Windows dhe OS X duhet të jenë në gjendje të zbulojnë automatikisht printerin dhe të instalojnë driveret e nevojshëm për ju. Mund t’ju duhet të lidheni me internetin në mënyrë që sistemi juaj operativ të shkarkojë skedarët e duhur. Për shumicën e përdoruesve, kjo duhet të jetë gjithçka që duhet të bëni për të filluar printimin nga kompjuteri juaj në printerin tuaj të ri. Nëse jeni duke përdorur një version më të vjetër të Windows/OS X, ose nëse printeri nuk zbulohet automatikisht, lexoni më tej si ti instaloni printerat.

Hapi 5: Instaloni softuerin që erdhi me printerin. Kjo zakonisht do të instalojë çdo driver(drejtues) që nuk është instaluar automatikisht nga Windows dhe mund të instalojë softuer shtesë printimi që ju lejojnë të përfitoni nga veçoritë shtesë në printerin tuaj. Nëse nuk e keni diskun që erdhi me printerin dhe nuk u zbulua automatikisht nga sistemi juaj operativ, lexoni më tej. Për sa kohë që printeri juaj është instaluar automatikisht siç duhet, zakonisht nuk keni nevojë të instaloni asgjë tjetër.

Hapi 6: Shkarkoni drejtuesit nga faqja e internetit e prodhuesit. Nëse nuk e keni diskun dhe printeri nuk është instaluar automatikisht, mund t’i shkarkoni drejtuesit direkt nga prodhuesi. Ju do të duhet të dini numrin e modelit të printerit tuaj, i cili duhet të jetë i dukshëm në vetë printerin. Mund ta gjeni shpejt faqen e mbështetjes për printerin tuaj duke hapur Google dhe duke kërkuar “mbështetje për modelin e prodhuesit”.

Hapi 7: Ekzekutoni driverat(drejtuesit) e shkarkuar. Pas instalimit të drejtuesve, printeri juaj tani duhet të jetë gati për të printuar nga çdo program në kompjuterin tuaj që mbështet printimin.

2. Instalimi i një printeri rrjeti (Windows)

Hapi 1: Kuptoni se çfarë është një printer rrjeti. Një printer rrjeti është një printer që instalohet drejtpërdrejt në rrjetin tuaj. Një printer rrjeti nuk varet nga ndezja e një kompjuteri të lidhur, por mund të jetë disi i vështirë për t’u konfiguruar, veçanërisht nëse printeri është më i vjetër. Jo të gjithë printerët mund të konfigurohen si printera rrjeti.

Hapi 2: Nëse e keni, lexoni udhëzuesin e instalimit për printerin tuaj. Instalimi i një printeri rrjeti mund të jetë pak më i ndërlikuar sesa instalimi i një printeri USB dhe shumë printera kanë mënyra specifike për t’u instaluar. Referimi i udhëzuesit specifik të instalimit të printerit tuaj mund t’ju kursejë shumë dhimbje koke gjatë rrugës. Zakonisht mund ta gjeni udhëzuesin e instalimit si skedar PDF në faqen e mbështetjes së prodhuesit për modelin tuaj.

Hapi 3: Lidhni printerin tuaj me rrjetin tuaj. Në përgjithësi ka dy mënyra për të lidhur një printer rrjeti me rrjetin tuaj të shtëpisë: me kabllo ose me valë.

  • Kabllo – Lidheni printerin tuaj me ruterin e rrjetit duke përdorur kabllon e rrjetit Ethernet. Në përgjithësi kjo nuk kërkon ndonjë konfigurim të mëtejshëm të rrjetit.
  • Wireless – Lidheni printerin tuaj me rrjetin me valë duke përdorur ekranin(nëse disponohet). Shumica e printerëve me valë do të kenë një ekran të vogël që mund ta përdorni për të gjetur dhe lidhur me rrjetin tuaj të shtëpisë. Nëse rrjeti juaj është i sigurt, do t’ju kërkohet fjalëkalimi. Nëse nuk keni një ekran, ka të ngjarë të duhet të lidhni printerin me kompjuterin tuaj duke përdorur USB dhe ta konfiguroni atë në Windows fillimisht.

Hapi 4: Hapni panelin e kontrollit. Pasi printeri të jetë lidhur me sukses me rrjetin, mund ta instaloni në Windows nga Paneli i Kontrollit.

Hapi 5: Zgjidhni “Pajisjet dhe printerët”.

Hapi 6: Klikoni Shto një printer.

Hapi 7: Zgjidhni “Shto një printer rrjeti, me valë ose Bluetooth”. Windows do të fillojë skanimin për printerin në rrjet. Nëse jeni duke përdorur Windows 10, Windows do të skanojë automatikisht si për printerët lokalë ashtu edhe për ato të rrjetit në vend që t’ju japë mundësinë të zgjidhni cilin dëshironi të kërkoni.

Hapi 8: Zgjidhni printerin tuaj me valë nga lista. Klikoni Next

Hapi 9: Instaloni drejtuesit (nëse ju kërkohet). Windows mund t’ju kërkojë të instaloni drejtuesit e printerit. Sigurohuni që jeni lidhur me internetin dhe më pas klikoni Install Driver. Pasi të instalohen drejtuesit, do të mund të printoni në printerin tuaj të rrjetit nga çdo program që mbështet printimin. Nëse nuk keni lidhje interneti, mund të përdorni diskun që erdhi me printerin për të instaluar drejtuesit. Jo të gjithë printerët do të kërkojnë një instalim të veçantë të drejtuesit.

3. Instalimi i një printeri rrjeti (Mac)

Hapi 1: Kuptoni se çfarë është një printer rrjeti. Një printer rrjeti është një printer që instalohet drejtpërdrejt në rrjetin tuaj. Një printer rrjeti nuk varet nga ndezja e një kompjuteri të lidhur, por mund të jetë disi i vështirë për t’u konfiguruar, veçanërisht nëse printeri është më i vjetër. Jo të gjithë printerët mund të konfigurohen si printera rrjeti.

Hapi 2: Nëse e keni, lexoni udhëzuesin e instalimit për printerin tuaj. Instalimi i një printeri rrjeti mund të jetë pak më i ndërlikuar se instalimi i një printeri USB dhe shumë printera kanë mënyra specifike për t’u instaluar. Referimi i udhëzuesit specifik të instalimit të printerit tuaj mund t’ju kursejë shumë dhimbje koke gjatë rrugës. Zakonisht mund ta gjeni udhëzuesin e instalimit si skedar PDF në faqen e mbështetjes së prodhuesit për modelin tuaj.

Hapi 3: Lidhni printerin tuaj me rrjetin tuaj. Në përgjithësi ka dy mënyra për të lidhur një printer rrjeti me rrjetin tuaj të shtëpisë: me kabllo ose me valë.

  • Kabllo – Lidheni printerin tuaj me ruterin e rrjetit duke përdorur kabllon e rrjetit Ethernet. Në përgjithësi kjo nuk kërkon ndonjë konfigurim të mëtejshëm të rrjetit.
  • Wireless – Lidheni printerin tuaj me rrjetin me valë duke përdorur ekranin e ekranit (nëse disponohet). Shumica e printerëve me valë do të kenë një ekran të vogël që mund ta përdorni për të gjetur dhe lidhur me rrjetin tuaj të shtëpisë. Nëse rrjeti juaj është i sigurt, do t’ju kërkohet fjalëkalimi. Nëse nuk keni një ekran, ka të ngjarë të duhet të lidhni printerin me kompjuterin tuaj duke përdorur USB dhe ta konfiguroni atë në OS X fillimisht.

Hapi 4: Klikoni në menunë Apple dhe zgjidhni Preferencat e Sistemit.

Hapi 5: Zgjidhni Print & Fax.

Hapi 6: Klikoni butonin “+” për të kërkuar printera të rinj.

Hapi 7: Zgjidhni printerin tuaj të rrjetit nga tabi “Default”.

Hapi 8: Klikoni Add. Printeri juaj i rrjetit do të instalohet në OS X dhe do të mund ta zgjidhni nga menyja e printimit në çdo program.

4. Instalo një printer të përbashkët (Windows 10)

Funksioni i rrjetit shtëpiak të Windows i quajtur HomeGroup ndan automatikisht printera dhe skedarë të caktuar me kompjuterë të tjerë në rrjetin tuaj të shtëpisë. Këtu do të konfigurojmë një HomeGroup, nëse nuk e keni tashmë një të konfiguruar, dhe do të lidhemi me printerin e përbashkët.

Hapi 1: Klikoni me të djathtën në ikonën wireless në shiritin e detyrave dhe zgjidhni “Open Network and Sharing Center”.

Hapi 2: Kliko “Ready to create” pranë HomeGroup. Nëse një HomeGroup ekziston tashmë në rrjetin tuaj, ai do të thotë “Joined”.

Hapi 3: Klikoni butonin Krijo një grup shtëpiak.

Hapi 4: Klikoni Next.

Hapi 5: Zgjidhni atë që dëshironi të ndahet. (Printerët dhe pajisjet ndahen si parazgjedhje.)

Hapi 6: Shkruani fjalëkalimin e HomeGroup që Windows krijon për ju. Do t’ju duhet për çdo kompjuter që dëshironi të bashkoheni me HomeGroup-in.

Hapi 7: Klikoni Finish.

Hapi 8: Klikoni Homegroup dhe më pas butonin Join now në Windows Explorer.

Hapi 9: Klikoni Next.

Hapi 10: Verifikoni atë që dëshironi të ndani dhe klikoni Next.

Hapi 11: Futni fjalëkalimin dhe klikoni Next.

Hapi 12: Klikoni Finish.

Hapi 13: Klikoni Rrjeti në Windows Explorer dhe duhet të shihni të instaluar printerin e përbashkët.

5. Ndarja e një printeri të lidhur (çdo version i Windows)

Hapi 1: Kuptoni ndryshimin midis një printeri të përbashkët dhe një printeri rrjeti. Një printer i përbashkët është një printer që lidhet me një nga kompjuterët në rrjetin tuaj dhe më pas vihet në dispozicion të të tjerëve. Kompjuteri me të cilin është lidhur printeri duhet të jetë i ndezur në mënyrë që të printohet në të. Pothuajse çdo printer mund të ndahet në rrjet.

Hapi 2: Instaloni printerin në kompjuterin nga i cili dëshironi të ndani. Ndiqni hapat në seksionin e parë për të instaluar printerin USB siç do ta bëni normalisht. Përdoreni këtë metodë nëse jeni duke përdorur Windows XP, Windows Vista ose një përzierje të shumë versioneve të ndryshme të Windows në rrjetin tuaj. Kompjuteri ku instaloni printerin do të duhet të ndizet sa herë që një kompjuter tjetër në rrjet dëshiron të printojë në të.

Hapi 3: Hapni panelin e kontrollit. Do t’ju duhet të siguroheni që ndarja e skedarëve dhe printimeve të jetë e aktivizuar.

Hapi 4: Zgjidhni “Qendrën e Rrjetit dhe Ndarjes”.

Hapi 5: Klikoni në lidhjen “Ndrysho cilësimet e avancuara të ndarjes”.

Hapi 6: Sigurohuni që të jetë zgjedhur “Aktivizo ndarjen e skedarëve dhe printerit”. Klikoni Ruaj ndryshimet.

Hapi 7: Kthehuni te Paneli i Kontrollit.

Hapi 8: Hapni “Devices and Printers” ose “Printers and Faxes”.

Hapi 9: Klikoni me të djathtën mbi printerin që dëshironi të ndani dhe zgjidhni Sharing.

Hapi 10: Zgjidhni “Ndajeni këtë printer”. Jepni një emër dhe klikoni Apliko.

Hapi 11: Hapni panelin e kontrollit në kompjuterin ku dëshironi të përdorni printerin e përbashkët.

Hapi 12: Zgjidhni “Pajisjet dhe printerët” ose “Printerët dhe fakset”.

Hapi 13: Klikoni “Shto një printer”.

Hapi 14: Zgjidhni “Shto një printer rrjeti, me valë ose Bluetooth”. Windows do të kërkojë printera të përbashkët të disponueshëm.

Hapi 15: Zgjidhni printerin. Mund t’ju kërkohet të instaloni drejtuesit. Nëse Windows nuk mund t’i gjejë drejtuesit, mund t’i shkarkoni nga faqja e internetit e prodhuesit të printerit.

Hapi 16: Printoni në printerin e përbashkët. Pasi të jetë instaluar printeri, do të keni mundësi të printoni në të njësoj sikur të ishte futur direkt në kompjuterin tuaj. Kompjuteri me të cilin është lidhur printeri duhet të ndizet dhe të regjistrohet në Windows për t’u lidhur me të.

6. Ndarja e një printeri të lidhur (Mac)

Hapi 1: Instaloni printerin në Mac nga i cili dëshironi të ndani. Ndiqni hapat në seksionin e parë për të instaluar printerin USB siç do ta bëni normalisht.
Kompjuteri ku instaloni printerin do të duhet të ndizet sa herë që një kompjuter tjetër në rrjet dëshiron të printojë në të.

Hapi 2: Klikoni në menunë Apple. Zgjidhni Preferencat e Sistemit.

Hapi 3: Zgjidhni opsionin Sharing. Kjo ju lejon të ndryshoni cilësimet e ndarjes për kompjuterin tuaj.

Hapi 4: Kontrolloni kutinë “Ndarja e printerit”. Kjo do të lejojë OS X të ndajë printerët e lidhur me kompjuterë të tjerë.

Hapi 5: Kontrolloni kutinë për printerin e lidhur që dëshironi të ndani. Printeri tani do të jetë i aksesueshëm për kompjuterë të tjerë në rrjet.

Hapi 6: Hapni menunë Preferencat e Sistemit në kompjuterin ku dëshironi të përdorni printerin e përbashkët. Ju do të duhet të shtoni printerin në kompjuterin e dytë në mënyrë që të mund të zgjidhet gjatë printimit.

Hapi 7: Zgjidhni Print & Scan. Kjo do t’ju tregojë një listë të printerëve tuaj të lidhur aktualisht.

Hapi 8: Klikoni butonin “+”. Kjo do t’ju lejojë të shtoni më shumë printera.

Hapi 9: Zgjidhni printerin tuaj të rrjetit nga skeda “Default”. Nëse po përpiqeni të lidheni me një printer të përbashkët nga një kompjuter Windows, klikoni në skedën “Windows”.

Hapi 10: Klikoni Shto. Printeri juaj i rrjetit do të instalohet në kompjuterin e dytë dhe ju do të mund ta zgjidhni atë nga menyja e printimit në çdo program. Kompjuteri me të cilin është lidhur printeri duhet të jetë i ndezur dhe i kyçur.

7. Printimi nga një pajisje iOS (Instalimi i printereve AirPrint)

Hapi 1: Instaloni një printer të përputhshëm me AirPrint në rrjetin tuaj. Mund ta instaloni ose printerin si printer rrjeti ose ta lidhni me një kompjuter dhe ta shpërndani. Printerët AirPrint ju lejojnë të printoni me valë nga pajisja juaj iOS për sa kohë që është e lidhur me të njëjtin rrjet.

Hapi 2: Hapni artikullin që dëshironi të printoni. Mund të printoni nga shumica e aplikacioneve që mbështesin hapjen e skedarëve, të tilla si Mail, Photos, Pages dhe një sërë të tjerash.

Hapi 3: Prekni butonin “Share”. Kjo duket si një katror me një shigjetë që del nga maja.

Hapi 4: Zgjidhni “Printo”. Kjo do të hapë menynë e printimit AirPrint.

Hapi 5: Zgjidhni printerin tuaj. Printeri juaj AirPrint duhet të shfaqet në listën e printerëve për sa kohë që jeni lidhur në të njëjtin rrjet. Nëse printeri juaj nuk shfaqet në listë, provoni ta fikni dhe më pas ta ndizni përsëri. Kjo mund të ndihmojë në rregullimin e lidhjes së tij të rrjetit.

Hapi 6: Printoni skedarin. Skedari juaj do të dërgohet në printer dhe ai duhet të fillojë të shtypet menjëherë.

Hapi 7: Përdorni një aplikacion specifik për printerin. Shumë prodhues printerësh ofrojnë aplikacione që ju lejojnë të printoni në printerët e tyre të rrjetit, edhe nëse nuk janë të pajtueshëm me AirPrint. Zakonisht këto aplikacione mund t’i shkarkoni falas nga App Store. Sigurohuni që të shkarkoni aplikacionin e duhur për prodhuesin e printerit tuaj. Aplikacioni HP ePrint nuk do të jetë në gjendje të printojë në printerët Canon.

8. Printimi nga një pajisje Android

Hapi 1: Hapni Google Chrome në një kompjuter që mund të hyjë në printerin e rrjetit.

Hapi 2: Klikoni butonin e menusë Chrome (☰) dhe zgjidhni Cilësimet.

Hapi 3: Klikoni në lidhjen “Trego cilësimet e avancuara”.

Hapi 4: Klikoni butonin “Menaxho” në seksionin Google Cloud Print. Ju do të duhet të identifikoheni me llogarinë tuaj Google nëse nuk jeni tashmë.

Hapi 5: Klikoni në butonin “Shto printera”. Chrome do të skanojë kompjuterin tuaj për printera të disponueshëm.

Hapi 6: Kontrolloni kutinë pranë printerit ku dëshironi të printoni. Kliko “Shto printer(a)” për të konfirmuar.

Hapi 7: Printoni nga pajisja juaj Android. Mund të zgjidhni “Print” nga menyja në shumë aplikacione Android. Më pas mund të zgjidhni printerin tuaj të Google Cloud Print dhe të printoni nga kudo për sa kohë që kompjuteri në të cilin konfiguroni printerin është i ndezur. Nëse nuk e shihni printerin tuaj, provoni ta rindizni atë dhe sigurohuni që kompjuteri juaj të jetë i ndezur dhe i identifikuar.

Si te perdorim nje printer

Si te perdorim nje printer

Duket sikur çdo familje ka një printer. Nëse nuk keni një të tillë, atëherë njihni dikë që e ka. Të kesh një printer është një lehtësi e madhe për të mësuar se si ta përdorësh për herë të parë mund të jetë disi një sfidë. Pasi të mësoni se si ta përdorni, të gjitha modelet e ndryshme bëhen të lehta dhe ka kaq shumë gjëra që mund të bëni me to.

Hapi 1: Përdorimi i një printeri madje edhe printeri bazë është jashtëzakonisht i lehtë për t’u bërë. Ka shumë modele të ndryshme printerësh atje. Ju keni shumë bazë për printerin tuaj gjithçka-në-një. Printeri me gjithçka në të funksionon pothuajse ashtu si printeri i zakonshëm, thjesht keni shumë më tepër butona për të shtypur.

Hapi 2: Sigurohuni që printeri juaj të jetë i lidhur siç duhet përpara se ta përdorni. Nëse ky është një printer krejt i ri, atëherë ai do të kalojë një kontroll dhe do të printojë një faqe testimi për ju. Shumë herë të ndryshme kur ta ndizni, ju do të dëgjoni bojën që lëviz përreth printerit. Diçka mund të dalë në ekranin e kompjuterit duke ju thënë se printeri është ndezur dhe funksionon siç duhet.

Hapi 3: Hapni faqen që dëshironi të printoni. Nëse jeni në internet dhe dëshironi të printoni diçka nga atje. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të shkoni deri te skedari, më pas te konfigurimi i faqes. Kjo do t’ju japë më shumë opsione printimi për të zgjedhur. Kur të keni mbaruar konfigurimin e faqes, mund të verifikoni që printeri i duhur është i lidhur duke klikuar “Printer” në fund. Pasi gjithçka të duket mirë, klikoni në “OK” dhe tani faqja juaj duhet të printohet.

Hapi 4: Hapni një skedar “.doc” nëse është vendi ku faqja juaj duhet të printoni. Kur të jeni gati për të printuar, shkoni te “File” dhe “Print Setup”. Përsëri mund të zgjidhni se si dëshironi të duket faqja juaj dhe kontrolloni dhe sigurohuni që printeri i duhur të jetë instaluar. Nëse faqja juaj është e konfiguruar ashtu siç ju pëlqen, thjesht mund të klikoni në ikonën e printerit në shiritin e veglave ose të shkoni te “File” pastaj “Print”.

Hapi 5: Përdorimi i shpeshtë i një printeri me kalimin e kohës do të fillojë të konsumojë furnizimin tuaj me bojë. Disa modele printerësh ju bëjnë të ditur kur furnizimi juaj me bojë po pakësohet. Nëse keni një printer më të vjetër, thjesht do t’ju duhet të shikoni se si duket faqja e printuar. Nëse është shumë i konsumuar dhe i zbehur, atëherë është koha për të instaluar një fishek të ri boje.

Konkluzioni

Ne kete artikull ne i kemi radhitur te gjitha hapat qe duhet ti ndjekni per instalimin e printerit per te gjithe llojet e printerave. Shpresoj qe kjo te mjaftoj per ju qe te kuptoni si te instalojm nje printer dhe si te perdorim nje printer. Kjo do te ju mjaftoj qe mos ta thirrni nje puntor me pages qe ta kryej kete pune per ju. Per me shume informata rreth llojit te printerit qe ju posedoni eshte mire qe te lexoni librin e perdoruesit nga firma qe e keni blere.